Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wilders en de warme ontvangst van vluchtelingen

27-03-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
5205 keer bekeken
  •  
wilders

© Wilders gaat tekeer tegen Oekraïne op de Russische propagandazender RT (2014)

Er is weinig aandacht voor maar de PVV was bij de gemeenteraadsverkiezingen de op een na grootste verliezer. De partij van Geert Wilders verloor overal en fors. Ook in Spijkenisse dat door Wilders tegenwoordig wordt gezien als zijn 'hometown'. Voorheen was Rotterdam zijn speerpunt maar dat is op zo’n drama uitgelopen dat hij er niet eens meer meedeed. De man heeft de pretentie premier te worden maar kan niet eens zijn eigen partij leiden.

Het is niet voor het eerst dat Wilders verliest. Dat was ook zo bij de verkiezingen van vorig jaar, bij de Europese verkiezingen van 2019, bij de laatste provinciale verkiezingen, bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Hij heeft om precies te zijn al tien keer achter elkaar verloren bij verkiezingen.  Een grotere verliezer vind je niet in de Tweede Kamer en dat wil wat zeggen. Toch heeft niemand het er over. Waarom niet? Nieuws is een keuze.

De laatste weken merken mensen op dat Oekraïense vluchtelingen een andere ontvangst krijgen dan vluchtelingen uit andere werelddelen. Dat is ook zo, al konden Syrische vluchtelingen aanvankelijk ook op een warme onthaal rekenen. 30.000 mensen meldden zich indertijd als vrijwilliger bij het Rode Kruis, een record. Voor die bereidheid was weinig aandacht in de media omdat er ander nieuws was: in enkele plaatsen ontstond ‘onrust’ door wat schreeuwende types. Die onrust werd zo niet veroorzaakt dan toch wel aangejaagd door een enkele man: Wilders. Hij verspreidde nepnieuws over de Syrische vluchtelingen. Hij riep zelfs op tot rellen. De onrust, hoe klein ook, was dagenlang groot nieuws.

Wilders werd, zoals wel vaker, geholpen door IS, die beweerde met de vluchtelingenstroom terroristen naar Europa te zullen sturen. Dat was duidelijk propaganda maar meteen ook weer groot nieuws. De stemming sloeg om. Rutte, die denkt dat hij Wilders het beste bestrijdt door hem minstens half na te doen, gooide vervolgens de deur op slot. Dat wilde hij nu weer doen maar kreeg al snel door dat de publieke opinie daar niet op zit te wachten.

Wilders is vooralsnog stil als het om Oekrainers gaat.  De oorlog in Oekraïne toeschrijven aan moslims gaat hem ook niet lukken. Sterker nog, iedereen weet dat hij zelf een bewonderaar is van Poetin. Dat hij in 2017 nog naar Moskou ging en zich een vriendschapsspeld liet opprikken. Dit is de oorlog van zijn vrienden. Het is zijn bondgenoot die de levens van vreedzame burgers vernietigt en de vluchtelingenstroom veroorzaakt.  Zoals zijn bondgenoot Poetin dat eerder in Syrië deed. Die wilde met de vluchtelingenstroom Europa ontwrichten. Kijk wat hij nu weer doet.

Er is geen reden om aan te nemen dat Wilders stil zal blijven. Vergis je niet in de slechtheid van deze man. Als de vrees voor terrorisme afneemt, schrijft hij een cartoonwedstrijd uit om terroristen te lokken. Met succes. Zal hij gaan proberen stemming te kweken tegen Oekraïeners? Waarschijnlijk wel. Er hoeft maar een enkele Oekraïener de fout in te gaan en hij verklaart hen collectief schuldig. Het is een beproefd recept. Geholpen door zijn Russische vrienden die experts zijn in nepnieuws. Natuurlijk, het zal niet zo makkelijk gaan want zijn aanhang komt makkelijker in opstand tegen jongens met een kleur dan tegen blonde vrouwen. Maar vergeet zijn Polenmeldpunt niet.

De vraag is hoe media en politiek straks gaan reageren op zijn onruststokerij. Wordt het doorzien en genegeerd als de kwade opzet van een man met een vijandige agenda? Of trappen ze weer in het frame van de ‘bezorgde burger’ die zogenaamd niet gehoord wordt? Nieuws is niet alleen iets dat gebeurt, nieuws wordt ook gemaakt.

Komende woensdag spreekt president Zelenski het Nederlandse parlement toe. In Frankrijk bleef Le Pen, nog zo’n Poetin-vriend, weg bij de toespraak van de Oekraïense leider die om hulp smeekt. Meldt Wilders zich woensdag weer ziek, net als bij het debat voor de gemeenteraadsverkiezingen? En als hij wel aanwezig is, applaudisseert hij dan na afloop? Eens zien of de parlementaire pers er op gaat letten. Nieuws is een keuze.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.