Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Marine Le Pen blijft weg bij toespraak Zelensky in het Franse parlement

  •  
21-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1992 keer bekeken
  •  
le pen

Marine Le Pen, leider van de extreemrechtse partij RN (voorheen Front National) en kandidaat voor de presidentverkiezingen volgende maand, zal niet aanwezig zijn als de Oekraïense president Volodimir Zelensky woensdag het Franse parlement toespreekt. Ze verklaarde maandagochtend in een interview met France Info dat ze "andere verplichtingen" heeft. Le Pen heeft in het verleden geld aangenomen uit Moskou. In 2017 nog ging ze bij hem op bezoek. Ze waakt er voor de Russische president te bekritiseren, net als veel van haar geloofsgenoten in de rest van Europa. Zelensy spreekt de Franse leden van de Nationale Assemblee toe via een videoverbinding.

De interviewer wil weten of ze wel bewondering heeft voor de Oekraïense president. Daarop antwoordt ze ontkennend. "Nee, ik heb geen bijzondere bewondering voor meneer Zelensky, ik vind gewoon dat hij zich gedraagt als een leider. Dat mag geen bewondering wekken, het moet 'normaal' zijn."

Ook de vraag of het belangrijk is om solidariteit te tonen met de Oekraïense president beantwoordt ze ontkennend. Ze zegt wel solidariteit te hebben getoond met de Oekraïense bevolking en vluchtelingen. Dan wil de interviewer weten of ze Poetin als een oorlogsmisdadiger ziet, zoals de Amerikaanse president Biden hem eerder betitelde. Ze zegt dat ze die term niet wil gebruiken omdat ze de onderhandelingen over vrede niet wil verstoren "door een van de twee partijen te beledigen". 

Het Franse instituut voor beeld en geluid INA diepte nog wat historische beelden op waarin de warme banden tussen Poetin en Le Pen te zien zijn.

Maandag werd bekend dat Volodimir Zelensky binnenkort ook de Nederlandse Tweede Kamer toespreekt. De Oekraïense ambassadeur heeft daartoe een voorstel gedaan aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp. De vraag is of partijen die bekend staan om hun bewondering voor Poetin daarbij aanwezig zullen zijn.

Zelensky zal de gelegenheid mogelijk aangrijpen om te pleiten voor meer actie tegen het in Nederland ondergebrachte kapitaal van Russische oligarchen. Het FD onthulde dat er naar schatting voor 80 miljard aan Russische bezittingen in Nederland aanwezig is, zeker 45 miljard daarvan is te herleiden tot personen en instituten die onder de sancties vallen. Nederland heeft tot nu toe slechts 200 miljoen van dergelijk geld bevroren.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.