Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Voor de toekomst!

  •  
27-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
staking8
Vorige week gingen wereldwijd miljoenen mensen de straat op voor het klimaat en ook vandaag werd er weer actie gevoerd. In Nieuw-Zeeland protesteerden vanochtend vroeg al meer dan 160.000 mensen voor het behoud van een leefbare planeet en in Italiaanse steden als Rome en Venetië werd ook massaal actie gevoerd. Montreal bracht het grootste individuele klimaatprotest ooit op de been met een half miljoen demonstranten. In Den Haag protesteerden meer dan 35.000 mensen, onder wie de redactie van Joop.
Demonstranten verzamelden zich om 13 uur bij de Koekamp (Park naast Den Haag Centraal Station), waarna een route van 3,5 kilometer werd gelopen door de binnenstad van Den Haag. Na afloop zouden er speeches worden gehouden op de Koekamp, maar omdat de opkomst vele malen hoger was dan verwacht werd de afsluiting op last van de politie verplaatst naar het Malieveld.
WhatsApp-Image-2019-09-27-at-13.00.40
WhatsApp-Image-2019-09-27-at-13.00.41
WhatsApp-Image-2019-09-27-at-13.00.41-1
WhatsApp-Image-2019-09-27-at-13.00.42
WhatsApp-Image-2019-09-27-at-13.00.42-1
WhatsApp-Image-2019-09-27-at-13.00.43
WhatsApp Image 2019-09-27 at 13.00.43 (1)
WhatsApp-Image-2019-09-27-at-17.23.51
WhatsApp-Image-2019-09-27-at-17.23.51-1
staking
staking2
staking3
staking4
staking5
staking6
staking7
staking9
staking10
staking11
staking12
staking13
staking14
staking15
staking16
staking17
staking18

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (148)

Imperialist
Imperialist29 sep. 2019 - 16:32

Ik weet dat ik me, zacht gezegd, niet populair ga maken, maar over 5 jaar is deze hype weer voorbij. Haatreacties zijn niet nodig.

2 Reacties
Katootje2
Katootje229 sep. 2019 - 21:44

Nou, ik zou toch wel een beetje voorzichtig zijn om mijn populariteit op zo'n manier te grabbel te gooien. En voor je het weet verlies je ook nog aan geloofwaardigheid.

Joe Speedboot
Joe Speedboot30 sep. 2019 - 6:31

'over 5 jaar is deze hype weer voorbij.' In 1940 werd ook gezegd: 'gaat u maar rustig slapen'..

de Boer2
de Boer229 sep. 2019 - 14:08

Of je nu tegen de maan blaft in je eentje of met meer, of je nu een foto neemt of hele albums vol showt , het maakt gering verschil. Het gaat om geduld en meer nog om vertrouwen, dat komt te voet en gaat te paard. En hoe harder je een paard de sporen geeft hoe eerder je wordt afgeworpen.

tempest
tempest29 sep. 2019 - 12:20

De hoeveelheid politiek in het debat, maakt de zoektocht naar een oplossing een stuk lastiger. Er worden “oplossingen” uitgedragen of soms zelfs geprobeerd, die vaak hoogst dubieus of helemaal niet werken en die veel meer andere politieke stokpaardjes ondersteunen. Voorbeeld: De gedachte dat marktwerking in de energievoorziening dit groener zou maken. De energiesector is nu 15 geprivatiseerd en gedeeltelijk is het waar: ze bieden allemaal groene stroom en de grootste aanbieder levert dat zelf standaard aan consumenten. Toch zijn het veelal boekhoudkundige truuks en is het percentage elektriciteit uit duurzame(re) bronnen nog best wel beperkt in NL. En dit zagen sceptici dan ook mijlenver aankomen: binnen dit systeem mag “groen” namelijk niets extra kosten en kon dus ook niet werken als je het doorrekende. Zelfde zie je bij voedsel en kleren en andere producten: groen, duurzaam en eerlijk zijn helemaal hot, maar het is meer marketing dan realiteit. Veel linksere “oplossingen” zijn beperkter geprobeerd, maar ook die haalbaarheid wordt heel terecht bekritiseerd. En ook hier is het sterk gemengd met andere politieke stokpaardjes: dierenwelzijn, milieu, belastingtarieven en zelfs migratie vraagstukken. Hoe voorkom je dat we weer dingen gaan proberen die uiteindelijk toch niet gaan werken? En hoe verkrijg je voldoende draagvlak? Steeds harder het debat ingaan en nog sterker op de eigen ideologie inzetten lijkt me precies juist het tegenovergestelde bereiken en niet erg realistisch. Het heilig geloof in marktwerking of de overheid om problemen op te lossen zijn in de praktijk altijd genuanceerder gebleken.

2 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt29 sep. 2019 - 15:15

Ik denk dat het een grote fout is geweest dat de energieleveraars, de PEN, ENW, NUON uit publieke handen gespeeld zijn. Mogelijk dat de gemeenschap met Eneco nog niet te laat is. Echter met de huidige regering en het parlement geef ik de kans dat er iets nuttigs en sociaals gebeurt weinig kans. Eerder meer van het bekende, er moet iets gebeuren en we leggen de rekening daar waar die hoort, bij de mensen die ons toch niet stemmen.

adriek
adriek29 sep. 2019 - 19:41

Europa stopt duizend miljard per jaar in het piramidespel der financiele markten. Geld dat onverminderd naar de rijken stroomt. Als ze datzelfde geld in subsidies voor burgers die -aantoonbaar- vergroenen zouden steken zou er daadwerkelijk iets kunnen gebeuren.

Henk Daalder Pak de Wind
Henk Daalder Pak de Wind29 sep. 2019 - 9:52

Mooi, die betrokkenheid. Die zal ook politiek hard nodig zijn, de komende decennia, om politici, hun, en onze klimaatplannen ook echt te laten uitvoeren - bedrijven verplicht CO2 uitstoot laten doen, op eigen kosten - consumenten voordeel gunnen van zelf duurzaam stroom opwekken In werkelijkheid doet deze rechtse regering het omgekeerde - Bedrijven die alleen maar naar regels luisteren, probeert de politiek te verleiden met subsidies, die burgers voor hen betalen. - Burgers worden gedwongen hoge energiebelasting te betalen, zodat alleen echte idealisten duurzaam worden. Daarom dit verbeterde klimaatplan Unite Behind The Science http://www.duurzamebrabanders.nl/blog/2019/09/unite-behind-the-science-climate-action-plan-for-the-netherlands-with-just-transition/

Archie Bunker
Archie Bunker29 sep. 2019 - 8:56

En dat allemaal om onze eigen soort in stand te houden. Waar haalt men de arrogantie vandaan dat wij zo belangrijk zijn voor deze wereld? Wij mensen zijn de luizen op het hoofd van "moeder aarde". Zo we onszelf al niet opheffen, vroeg of laat gaat de luizenkam er doorheen. Maak ik mij druk over het wel en wee van mijn (klein)kinderen? Ja, en zijn zullen het hier prima hebben. De generaties die daarna komen niet echt meer. We doen net alsof er in een voorportaal zieltjes staan te wachten op een kans om op aarde te kunnen leven. Onzin. Generaties die er nooit zullen komen hebben daar geen last van, want ze bestaan niet. Ter illustratie: Gisteren zag ik een BBC serie over flora en fauna in de directe omgeving van Tsjernobyl. Blijkt dat plant en dier daar inmiddels prima gedijen, beter dan in gebieden verderop. Kortom: Maak jezelf (ons) niet te belangrijk.

1 Reactie
Davox
Davox29 sep. 2019 - 9:25

"Waar haalt men de arrogantie vandaan dat wij zo belangrijk zijn voor deze wereld?" Wij zijn belangrijk voor onszelf, misschien heb jij dat niet, de meeste mensen willen gewoon in welvaart en vrede oud worden. Ik ben er ook zo een.

Me, Myself and I
Me, Myself and I29 sep. 2019 - 7:48

Dus we gaan eens in de zoveel tijd even naar Den Haag, zeggen dat anderen moeten veranderen en de verantwoordelijkheid bij de grote bedrijven en de politiek leggen en dan? Back to businness? Hebben deze mensen wel enig besef wat het is om zelf iets te doen ipv de verantwoordelijkheden bij anderen neer te leggen? Wat is er gebeurd met het oude Nederlandse gezegde "Verbeter de wereld, begin bij jezelf"? Of is dat ook verboden omdat dit op de 1 of andere manier racistische uit te leggen is als je maar echt wilt? Ik denk niet dat de mensen dit begrijpen. Staken helpt namelijk niet, dat is voedsel voor tegenstanders om je zwart te maken. Wat je uiteindelijk moet doen is namelijk het tegenovergestelde van staken, je moet juist iets doen. In plaats van winkels te zoeken die juist goed zijn voor het klimaat, vindt men over het algemeen gezien dat de winkels ons moeten zoeken. In plaats van dat we ons huis verduurzamen, vinden we dat de regering daar een bijdrage aan moet leveren in de vorm van subsidies. In plaats van dat we ervoor zorgen dat we in de buurt kunnen gaan werken waar we wonen, gaan we massaal wonen waar we kunnen werken zodat er een concentratie van gif in die gebieden komt. In plaats van dat we beseffen dat wijzelf het grootste gevaar zijn voor het klimaat blijven we maar vinden dat iedereen zoveel als mogelijk kinderen moet mogen krijgen en ook mensen die dit niet kunnen moeten zoveel als mogelijk geholpen worden zodat de bevolkingsgroei alleen maar erger wordt, Zelf groente en fruit telen? Te vermoeidend. Op zoek gaan naar een biologische boer voor eventueel dierlijke producten? Te duur en te vermoeiend. Is daar geen postorder bedrijf voor zodat je als waar internet klimaatridder dit online kan regelen? Vanaf je toetsenbord? Nou hoor, als het niet allemaal in de schoot geworpen wordt, dan maar 1x in de zoveel tijd gaan staken in Den Haag, wie weet dat dat helpt. Voor het geval dat mensen meteen over mij gaan zeuren.... Want jij bakken zijn een geliefd argument voor sommigen op deze site... Ik woon in een oud Hollands boerderij die mijn vrouw en ik zo klimaat neutraal mogelijk hebben opgeknapt. We verbruiken minder stroom dan dat we opleveren en hergebruiken water voor gebruik van WC e.d. De planten geven we water van het regenwater wat we opvangen en hebben 400 m2 in gebruik als moestuin waardoor we van ons eigen groenten kunnen leven. In de jaren 90 beseften we al dat ondanks onze vurige kinderwens mensen slecht waren voor het klimaat en hebben 1 kind zodat we van 2 mensen 1 maken en een bijdrage leveren aan het verminderen van de overbevolking. Geen werk in de buurt dus heb ik dat zelf gemaakt en omdat ik gek ben op kinderen ben ik vrijwilliger bij een instantie die probleem jongeren helpt. Ik heb nog steeds een nokia 3310 omdat dit kreng niet stuk gaat, maar heb verder wel moderne apparatuur in huis. Voornamelijk omdat een nwe wasmachine, laptop, TV en noem maar op, veel zuiniger zijn dan een oude. Ik heb wel een auto, ook een vrij nieuwe omdat het OV hier te triest is voor woorden. Ik doe er gemiddeld 3x zo lang over om ergens te komen dan wanneer ik met de auto ga. Verder is het erg zo veel als mogelijk ingericht voor insekten en vogels en heb ik een flink aantal grote bomen staan... Dan komt er 1 of andere trien uit de stinkende, sterk vervuilende stad mij vertellen dat ik niet weet waar ik het over heb.....

9 Reacties
Davox
Davox29 sep. 2019 - 9:29

"Ik heb wel een auto, ook een vrij nieuwe omdat het OV hier te triest is voor woorden." Het OV is uitstekend, zeker in de Randstad, je hoeft nergens langer dan een kwartier te wachten op een trein, en dan zoef je met 130 per uur naar een andere stad, alwaar een OV-fiets voor je klaar staat. En dan van andere mensen zeggen dat ze te weinig doen. Elke dag reizen er een miljoen mensen met de trein. Daar zou jij wel eens een voorbeeld aan mogen nemen, in plaats van hier de heilige uit te hangen.

Farik
Farik29 sep. 2019 - 10:13

@Davox 11:29 Uw reactie lijkt mij onterecht en ook misplaatst. Me, Myself and I vertelt hier op een eerlijke manier hoe hij leeft en de kritiek die hij uit lijkt mij grotendeels terecht. Toch vindt u het nodig hem te beschimpen om zijn levenswijze. Dat helpt niet. Uw betoog aangaande het openbaar vervoer is misschien wel waar voor u, maar voor tienduizenden andere mensen niet. Mijn situatie: de dichtsbijzijnde bushalte is een kilometer verwijderd en het dichtsbijzijnde treinstation 10 kilometer. Voordat ik daar zou zijn om een kwartier op de trein te wachten ben ik dus al een uur kwijt. En sommige mensen kunnen misschien niet meer (goed) fietsen of lopen en hebben ander vervoer gewoon nodig. Ik vind overigens wel dat Me, Myself and I de laatste zin van zijn betoog anders had kunnen formuleren.

TigressApril
TigressApril29 sep. 2019 - 10:32

@Davox Ik woon in de randstad en de trein komt 1x per half uur met een overstap van of 10 minuten of 30. Zo goed dat openbaar vervoer. En dan die OV fiets, dingen rijden voor geen meter (zwaar door dikke banden) en je betaald je scheel aan zo'n ding. Tweedehands fiets 25 kopen euro OV fiets huren iets van 3.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194729 sep. 2019 - 10:35

"Zelf groente en fruit telen? Te vermoeidend." Er is geen inefficiëntere 'landbouw' dan die van de hobbyist en volkstuinder. Een ander woord voor inefficient is verspillend. Het is een prachtige hobby, goed voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid maar stel het aub niet voor als oplossing voor maatschappelijke problemen.

tempest
tempest29 sep. 2019 - 12:44

Je beschrijving komt idyllisch over! Dank voor het delen. Er zijn echter zoveel kanten aan duurzaamheid. Je beschrijving van 400m2 moestuin bijvoorbeeld. Dat is een flinke hoeveelheid grond. Is zoiets haalbaar voor 17 miljoen mensen in Nederland? Technologische innovaties zijn gebruikt om efficiëntie van productie sterk te vergroten. Een verbetering die aan de ene kant gebruikt wordt om het aantal mensen een goed leven te geven en aan de andere kant voor minder noodzakelijke luxe van een beperktere groep. De meeste stedelingen hebben juist een heel beperkte ecologische voetafdruk. Wonen klein, hoeven weinig te reizen voor school of werk etc. Maar inderdaad: een grotere concentratie mensen betekent plaatselijk wel meer vervuiling.

Karingin
Karingin29 sep. 2019 - 16:02

MMaI: Je legt echt teveel bij het individu. Ik ben ervan overtuigd dat de mensen die de moeite hebben genomen te protesteren zelf al zoveel mogelijk doen, net zoals jij. Maar daar is een grens aan. De overheid bepaalt het beleid, voor (o.a.) de infrastructuur, de woningbouw, het landbouwbeleid, natuurbeleid, en uiteraard ook wat wel en niet mag in dit land en hoe dat te handhaven, hoe zaken belast worden, enz. Het moet gewoon en-en zijn. Mensen moeten hun gewoonten aanpassen (ook al vinden de Dirken van deze wereld dat nutteloos, waarbij je je afvraagt of ie dan wel netjes belasting betaalt...), maar de overheid moet ook maatregelen nemen. Door zaken te verbieden en te belasten, door te helpen met de transitie dmv subsidies, en vooral ook door lange termijnbeleid te maken richting een circulaire economie. En het bedrijfsleven mag zich trouwens ook wel eens een en ander aantrekken. Maar die zullen dat voor een groot deel niet doen, zonder dat het wordt opgelegd. Al die suffe convenanten werken voor geen meter.

dirkdirk
dirkdirk29 sep. 2019 - 17:52

Karingin 29 september 2019 at 18:02 Het moet gewoon en-en zijn. Mensen moeten hun gewoonten aanpassen (ook al vinden de Dirken van deze wereld dat nutteloos, waarbij je je afvraagt of ie dan wel netjes belasting betaalt…) Lol, ik neem aan dat deze sneer voor mij bedoeld is. Ik betaal netjes belasting hoor, als ondernemer best veel ook, maar het ontgaat me even waarom dit relevant zou zijn. Ik laat iedereen vrij in zijn keuze om zo duurzaam te leven als hij/zij wil. Het lijkt er alleen op dat u mij mijn levensstijl niet gunt. Voor de goede orde, ik ben zuinig op het milieu, gebruik zo min mogelijk plastic enz. Dat was ook het punt niet dat ik maakte. Ik denk dat alle inspanningen die hier in dit ontzettend kleine landje, om het klimaat te manipuleren volkomen nutteloos zijn. We zijn niet meer dan een postzegeltje op de wereldbol, en de wereldbevolking groeit zo hard, dat alles alleen daarom al nutteloos is, en dan heb ik het niet over wat China en India en Nigeria allemaal van plan zijn, op economisch gebied. Zolang daar niks aan veranderd is het nutteloos, en ik heb een broertje dood aan mij inspannen voor nutteloze zaken. Maar ga vooral u gang, maar wees een beetje tolerant naar anders denkenden. Dat is namelijk ver te zoeken in dit hele debat over klimaat.

Farik
Farik30 sep. 2019 - 5:57

@DirkDirk 19:52 'Ik denk dat alle inspanningen die hier in dit ontzettend kleine landje, om het klimaat te manipuleren volkomen nutteloos zijn.' Ik heb het hieronder al over een zeker schaap en een dam gehad, maar aan u zou ik willen vragen: hebt u ooit van het 'Butterfly Effect' gehoord? 'Het lijkt er alleen op dat u mij mijn levensstijl niet gunt.' Ik weet niet precies hoe u leeft en de volgende vraag is dan ook niet voor u persoonlijk bedoeld, maar in zijn algemeenheid wil ik vragen: moet ik iemand anders zijn/haar levensstijl gunnen als die levensstijl mijn leefwereld kapot maakt?

dirkdirk
dirkdirk30 sep. 2019 - 21:12

Farik 30 september 2019 at 07:57 @DirkDirk 19:52 ‘Ik weet niet precies hoe u leeft en de volgende vraag is dan ook niet voor u persoonlijk bedoeld, maar in zijn algemeenheid wil ik vragen: moet ik iemand anders zijn/haar levensstijl gunnen als die levensstijl mijn leefwereld kapot maakt? Die laatste zin is best gevaarlijk als je daar over nadenkt. Als het antwoord van u op die vraag nee is, dan denkt u hetzelfde als bijv. terroristen. Dan is de stap naar geweld niet zo groot meer. Het hele klimaat debat heeft al veel weg van hysterie in mijn ogen, dit soort stellingen maken het er niet beter op.

Samen Delen
Samen Delen29 sep. 2019 - 6:16

Ik heb 2 keer het viegtuig genomen sinds 2005, voor een korte heen en weer vlucht naar Manchester, Engeland. De verwarming voor mijn slaapkamer zet ik nooit aan. Een half uurtje voor ik in de winter in bed stap zet ik even een elektisch dekentje aan om het ijskoude bed te verwarmen, en zet het uit wanneer ik er in stap. Enkel de verwarming in de voorkamer gaat aan overdag in de winter, en hou het dan op 22C, met huiskleding aan. Ik heb geen smartphone, enkel de laptop waar ik dit op tik. Vlees koop ik niet, en eet het zelden een beetje als het in de b.v. in de erwtensoep zit als wat plakjes worst, of nippertjes ham in de bami of nasi. Ik douch om de zoveel dagen, de dagen er tussen enkel het washandje, dus ik verbruik nauwelijks warm water. Mijn wasmachine gebruik ik om de zoveel weken, en stofzuigen om de zoveel maanden, pas als is stof zie liggen op de zwarte tegels in mijn badkamer dicht bij de muur. (Ik woon alleen.) Ik heb geen auto, enkel een fiets. Neem wel eens het openbaar vervoer. Wat moet ik nog meer doen om het klimaat te redden? En kan ik verwachten dat de hele wereld zo gaat leven als ik? Dat zou onredelijk zijn. En onrealistisch. Door de kerncentrale rampen ben ik huiverig -bang- voor kernenergie. Maar of dat terecht is? Iemand die zich altijd heeft ingezet voor het milieu en net zo tegen kernenergie was als ik spreekt daarover: "Why renewables can’t save the planet | Michael Shellenberger | TEDxDanubia" https://www.youtube.com/watch?v=N-yALPEpV4w

6 Reacties
Davox
Davox29 sep. 2019 - 9:13

Kernenergie in Nederland is geen optie. Als je nu begint met de voor te bereiden op een vergunning aanvraag, het maken van een plan, een architectuur, alle koelwater problemen opgelost op papier, de financiering moet geregeld zijn, stikstof, kernafval verwerken, dan ben je twee jaar verder voordat je de vergunning kunt aanvragen. Dan komen de rondes van bezwaarschriften en hoger beroepen, tot aan de hoge raad, reken maar. Dan is het tien jaar verder voordat de eerste spade de grond in gaat, en de bouw duurt vijf jaar. Na vijftien jaar tijd is het uiterst onzeker of kernenergie nog steeds aantrekkelijk is. Het heeft nog nooit zonder overheidssteun gedraaid in Nederland, en dat terwijl de alternatieven wel zelfstandig beginnen te draaien. Windenergie, getijdenenergie, zonne-energie. Kernfusie, strontium zijn een toekomstbeeld, mogelijk over enkele decennia realiteit. Er is geen bank te vinden die kernenergie wil ondersteunen. In Zeeland zijn de vergunningen voor een tweede centrale in Borssele al kant en klaar, maar er is geen elektriciteitsmaatschappij die het aandurft. Kernenergie komt er niet in Nederland. In Frankrijk is het al, en de centrales gaan lang mee. Maar ook daar is het een aflopende zaak. In België en Duitsland ook. Nergens is in Europa een kernenergie project in ontwikkeling. En eigenlijk is het maar goed ook. De winning van uranium is zeer vervuilend, en de opbrengst laag. Daarbij wordt het uranium dan de nieuwe olie, met als gevolg, politieke instabiliteit, corruptie, ziekte en afhankelijkheid.

Henk Daalder Pak de Wind
Henk Daalder Pak de Wind29 sep. 2019 - 9:32

Lovenswaardig. Maar zo spartaans hoeft niet, we leven in een overvloed aan duurzame energie. Wat nog steeds nodig is, en de stakers doen, is de politiek onder druk zetten, om echte maatregelen te nemen. Alleen politici zijn zo autistisch, dat ze dat al 30 jaar niet doen De regering heeft zelfs al een klimaatplan, omdat ze dat moest maken, van de EU, na het parijsakkoord van 2015 Maar dat politieke klimaatplan is niet eerlijk en ook niet effectief Dit plan is beter http://www.duurzamebrabanders.nl/blog/2019/09/unite-behind-the-science-climate-action-plan-for-the-netherlands-with-just-transition/

Farik
Farik29 sep. 2019 - 10:26

Wat moet ik nog meer doen om het klimaat te redden? Niets, u doet meer dan genoeg. En kan ik verwachten dat de hele wereld zo gaat leven als ik? Neen, maar u kunt wel hopen dat het grootste deel van de mensheid kan gaan leven zoals u doet, want dat zou voor hen een enorme verbetering van hun leven zijn. Geloof me, er zijn miljarden mensen die het met minder moeten doen dan u in uw 'luxe' leven. Dat zou onredelijk zijn. Neen, het is niet onredelijk om van de rest (wij dus) te verlangen en te verwachten, ja, zelfs te eisen een flinke stap terug te doen. En onrealistisch. Ja, ik ben bang van wel.

Uw autistische duider
Uw autistische duider29 sep. 2019 - 11:02

@henk daalder: was het nou echt nodig om 'autistisch' te gebruiken om aan te geven dat u het met de handelswijze van anderen niet eens bent?

madbako
madbako30 sep. 2019 - 15:46

@Uw autistische duider 29 september 2019 at 13:02 @henk daalder: was het nou echt nodig om ‘autistisch’ te gebruiken om aan te geven dat u het met de handelswijze van anderen niet eens bent? Is er een bijzondere reden om dat autistisch in je nickname op te nemen.

Uw autistische duider
Uw autistische duider2 okt. 2019 - 18:33

@madbako, jazeker, en wel vanwege het feit dat ik autist ben/autisme heb

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty29 sep. 2019 - 5:27

grote footprint

I am Legion
I am Legion28 sep. 2019 - 22:31

Wat mij tegenstaat aan de klimaatbeweging is dat zij, net als opkomende rechtse, linkse, en conservatieve populistische bewegingen, een overwegend politiek dogmatisch ideologisch en ook orthodox religieus karakter heeft. Dat er in al die moderne bewegingen krachten op de achtergrond zijn agenda's hebben die anders zijn dan de angst, onzekerheid, en ontevredenheid waarmee ze hun aanhang binden en opzwepen. ‘De voorstelling van een ondergang van de wereld is niets anders dan een negatieve utopie’, Hans Magnus Enzensberger Een dergelijke utopie is een middel wat de dogmatische ideologie politiek of religieus verraadt. Zo is dat in geval van de klimaatbeweging duidelijk tegelijkertijd een meer links georiënteerd politiek gedreven aanval op de westerse liberale democratie met haar vrije markt. Grote leiders als Naomi Klein zijn behalve dat zij een aanpak van de klimaatproblematiek nastreven duidelijk ook met een antikapitalistische agenda bezig. Iedereen die beweert dat grote uitdagingen, zoals eerder armoede, honger, en ziektes, juist zeer succesvol zijn bestreden door verworvenheden, opbrengsten, en wetenschappelijke ontwikkeling dankzij de westerse samenlevingen met hun door liberale democratische regeringen geleide vrije markten worden als ze dat ook als de juiste weg zien bij de huidige problematiek verketterd als klimaatontkenners. De reden daarvoor is dat het de onderliggende agenda die alsnog naar een overwinning van de linkse ideologie streeft niet ondersteunt. Deze strategie van het gebruik van een negatieve utopie voor een achterliggende politieke agenda is overigens een herhaling die we hier al eerder meemaakten. "In 1972 bespraken Den Uyl en Hans van Mierlo het eventuele samengaan van PvdA en D66. Ze hunkerden naar een progressieve meerderheid en Van Mierlo zei tegen zijn vriend W.L. Brugsma, hoofdredacteur van HP, dat hij daarvoor ‘een groot nieuw probleem’ nodig had. ‘Dat ligt hier op tafel’, zei Brugsma en hij wees op het rapport van de Club van Rome. Daarin stond dat de wereld zonder radicale ingrepen naar de donder zou gaan. Zoals we ook nu meemaken, bracht de aanstaande ondergang van de wereld nieuwe politieke kansen. Den Uyl greep ze met beide handen aan. De Club van Rome paste precies bij zijn opvattingen. Er moest een radicale maatschappijhervorming komen, we moesten eenvoudig gaan leven, grote bedrijven zouden aan banden worden gelegd, de rol van de overheid was bijna onbegrensd. En er was geen ontkomen aan." https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/het-kan-niet-lang-meer-duren-of-we-gaan-allemaal-op-overheidsbevel-inductief-vegetarisch-koken~b017570e3/ Dat we met de liberale democratieën en de door haar geleide binnen kaders in de juiste richting geprikkelde vrije markt door middel van wetenschappelijke innovaties en alternatieven zover kunnen komen wat we nooit zouden bereiken onder een socialistische staatsinrichting o.i.d. is voor mij en de meeste mensen wel zeker. Hans Magnus Enzensberger schreef in 1997 in Trouw al eens een belangrijk artikel in het katern Letter&Geest over de klimaatproblematiek. Dat ging over de rol van de mens en de westerse liberale samenlevingen in relatie tot consumptie en het belang om binnen afzienbare tijd schaars wordende goederen en diensten voor iedereen beschikbaar te houden of alternatieven te vinden. Maar behalve dat ging het artikel vooral ook over het belang van het herontdekken dat er naast materiële goederen belangrijke immateriële goederen zijn zoals: tijd, aandacht, rust, ruimte, een schoon milieu en veiligheid. Ik kon het artikel niet terugvinden maar wel een mooie en m.i. tevens belangrijke reactie erop van SGP-er Eimert van Middelkoop die daar ook door geraakt was. https://www.trouw.nl/nieuws/is-enzensberger-de-profeet-van-de-ascetische-generatie~b5828170/ Misschien dat iemand anders het stuk van Enzensberger uit de Trouw van dat jaar kan vinden?

7 Reacties
Davox
Davox29 sep. 2019 - 9:23

‘De voorstelling van een ondergang van de wereld is niets anders dan een negatieve utopie’, Hans Magnus Enzensberger Ik geloof niet dat veel mensen de ondergang van de wereld zien aankomen. Brexit, klimaatcrises, zelfs kernoorlog, het zal de aarde egaal zijn, de natuur ook. De enige belangrijke kwetsbare in dit verhaal is de mens. En ook die zal niet zo snel ten onder gaan. (Mein Fuhrer, I can fuck) Maar wat te denken van misoogsten, miljarden doden door hongersnoden, uitgebreide smerige oorlogen. Dat zijn de gevolgen van de klimaatcrisis. Wil jij in zo'n wereld leven? Dat kan, sommige mensen hebben een zwak voor apocalyptische vergezichten, maar de meeste mensen willen dat niet. Ze willen een wereld waar mensen in rust en welvaart kunnen samenleven. Zoiets als Europa, maar dan wereldwijd. Het gaat nog een tijdje duren, maar dat is waar we naartoe moeten, een andere verstandige oplossing is er niet. Hans Magnus Enzensberger: Zal die als baby zo groot zijn geweest dat zijn ouders hem de tussennaam Magnus gaven, waterhoofd misschien? Magnus betekent groot. Of heeft hij zichzelf die tussennaam gegeven ter compensatie van een andere tekortkoming?

I am Legion
I am Legion29 sep. 2019 - 12:13

@Davox Dat mensen met politieke agenda's angsten, doemscenario's, en crises, al of niet reëel van aard, vaak gebruikten om hun eigenlijke doelen te bereiken door zich zo aanhang te creëren is een in de geschiedenis en heden ruim bewezen feit. Daar refereert Enzensberger aan met zijn citaat en het onderhoud tussen van W.L. Brugsma en van Mierlo wat leidde tot een politieke strategie die gebruikt is door kompaan Den Uyl is er een mooi voorbeeld van. Tegelijkertijd misken ik door op deze strategieën te wijzen het reële probleem van de klimaatproblematiek geenszins. Ik schrijf nergens dat ik nastreef in zo'n wereld als jij beschrijft te willen leven. Integendeel schrijf ik een pleidooi voor allerlei oplossingen voor de klimaatproblematiek. Ik pleit ervoor dat men daarbij open hoort te staan voor alles wat daarbij kan helpen en zich dus juist niet op grond van motieven van een ideologie door angst dient te laten leiden. We dienen ons niet te laten weerhouden van oplossingen uit motieven van de belangen van een politieke ideologie. Ik ben er op grond van de grote vorderingen op gebied van ziekte-, armoede- en hongerbestrijding in recent verleden, die we onmiskenbaar vooral danken aan de prestaties van de liberale westerse democratieën en hun vrije markten die, ondanks dat sommigen dat anders willen doen geloven, in potentie ook voldoende grip kunnen hebben op grote internationale bedrijven, van overtuigd dat ook de urgente klimaatproblematiek het beste aangepakt kan worden door diezelfde westerse wereld. Wat daarvoor nodig is een besef van urgentie die ik snel zie toenemen. Maar voor aanjagers van doemdenken met op de achtergrond het belang van een eigenlijke politieke agenda zal geen enkele oplossing die niet bijdraagt aan die gewenste ideologische richting een foute keuze zijn. De kritische massa die we onder een groeiend deel van de bevolking zien en niet in het minst bij de jeugd dient een katalysator te zijn voor een optimistisch aangaan van de bijbehorende uitdagingen. Dat is het meest kansrijk vanuit een vrije liberale wereld aangestuurd door democratische en dus pluriforme regeringen samen met burgers en bedrijven. De oorlogen en schaarste buiten de westerse wereld zie jij vooral als gevolg van de toenemende klimaatproblematiek. Voor de nabije toekomst zal dat zeker steeds meer zo zijn maar de als veel oudere oorsprong van al veel langer voortdurende problematieken aldaar zijn gelegen in inheemse vormen van tribalisme, nepotisme, traditionele onderdrukking van klassen, van de ene groep boven de andere, en daarbij vooral ook het onthouden van grote delen van de bevolkingen van onderwijs en andere ontwikkelingsmogelijkheden. Het Westen heeft er de laatste halve eeuw, en toenemend, veel werk van proberen te maken in de niet westerse wereld eenzelfde brede volksverheffing d.m.v. onderwijs voor iedereen te realiseren alsmede het recht van burgers zichzelf te ontplooien in alle mogelijke functies of bedrijvigheid onder een democratie volksvertegenwoordiging. Dat streven van de westerse wereld, waaronder niet in de laatste plaats Nederland, om niet westerse landen en volken zich te laten ontwikkelen tot moderne vrije samenlevingen stuitte vooral op inheemse belangen van degenen die van de bestaande structuren profiteren. Het is een mythe te geloven dat omdat er financieel profiterende westerse bedrijven zijn omdat die inspelen op de bestaande inheemse repressieve structuren die structuren ook prefereren. Er wordt door de westerse vrije markten al op korte termijn veel meer verdiend als de eerder onderdrukte bevolkingsdelen door verheffing zich ook tot steeds meer vermogende consumenten én producenten ontwikkelen. De klimaatproblematiek kan net als eerder honger, ziekte, en armoede het beste bestreden worden door een overtuigde vrije wereld.

Joe Speedboot
Joe Speedboot29 sep. 2019 - 13:36

'Op een zelfde wijze blijven ze stug vasthouden aan dogma’s, het verketteren van andersdenkenden en hun immer durende irrationele angst voor nieuwe inzichten.' Kan staaltje projectie! Splinter balk.

Joe Speedboot
Joe Speedboot29 sep. 2019 - 14:43

corr: 'Kan' moet zijn 'knap'

Joe Speedboot
Joe Speedboot29 sep. 2019 - 14:59

'Het enige wat echt telt is objectief onderzoek naar methoden om de klimaatverandering en de gevolgen ervan goed op te vangen en deze zonder discussie toe te passen.' Me dunkt dat de wetenschap en technici daar al volop mee bezig zijn. Ik ben wel benieuwd naar wat voorbeelden van jou van wat jij objectief onderzoek noemt en effectieve methoden om het probleem tegen te gaan. Kom maar op met je lijstje.

I am Legion
I am Legion29 sep. 2019 - 16:24

Dank je Z_edje voor de link. Ik denk dat er ook wel in potentie genoeg progressieven mee te krijgen zijn in wat nodig is ondanks dat dat optimisme ook een zekere geest van geloof betreft. Een weg vinden in oplossingen van overwegend pragmatische en innovatieve aard op basis van de liberaal democratische samenlevingen met een samenspel van overheid, burgers, en bedrijven zonder nastreven van een achterliggende politieke ideologie zal niet alleen meer kansen bieden maar zou toch ook meer overtuigend moeten zijn. Ook voor de meeste progressieven. Enzensberger bepleit in zijn essay met het nastreven door innovatieve kracht die het Westen bewezen kan leveren niet alleen dat ieder mens toegang moet krijgen en houden tot voor het leven noodzakelijke middelen, diensten, en een leefomgeving, maar dus ook voor immateriële zaken als bezieling, ruimte tot contemplatie of ontspanning in brede zin, e.d. maar niet in de laatste plaats ook ook een zorg om milieu en natuur wat niet één op één hetzelfde als klimaat is. @Joe Je lijkt zoals m.i. kenmerkend voor grote delen van de klimaatbeweging moeite mee te hebben met een opinie die niet de Naomi Klein-doctrine volgt die een, zoals ze zelf toegeeft, antikapitalistische revolutie voorschrijft, en dus niet een weg die zich beperkt tot allerlei praktische en innovatieve toepassingen naast door overheid m.b.v. prikkels gestimuleerde maar ook waar nodig gereguleerde gedragsverandering van consumenten en producenten. Je vraagt om voorbeelden van wegen zonder die politieke agenda. Die zijn er legio. Sterker nog: Veruit de meeste wetenschappers die praktische oplossingen voorstaan, ontwikkeld hebben, of nastreven noemen helemaal geen noodzaak om de westerse markteconomie zoals we die kennen af te schaffen maar bepleiten eenvoudig een stimuleren van die krachtige motor naar een duurzame toekomst. Ik geef je twee links met deskundige mensen. Eerst Pepijn Vloemans medewerker van het Wetenschappelijk Bureau van GroenLinks geïntroduceerd door Jelmer Mommers fulltime correspondent Klimaat en Energievan De Correspondent: https://decorrespondent.nl/1989/wie-niet-voor-naomi-klein-is-is-tegen-haar-en-dat-is-nu-precies-het-probleem/47001780540-9a783ce6 En dan Andrew C. Revkin Professor, schrijver, en van de pioniers van de klimaatbeweging die het in bijgaand artikel de invloed van dogmatische politisering en een religieuze geest hekelt van de grote delen van de huidige klimaatbeweging. https://issues.org/my-climate-change/ Behalve de subjectiviteit van politieke ideologie en de religieuze dimensie waarschuwt hij ook voor een evenzo religieus te noemen geloof in niet anders dan wetenschap wat sommigen doen. Ik doe dat niet als je me goed gelezen heb. Ik heb het ook over nodige veranderingen in gedrag en regulering en dus een overtuiging van noodzaak. Revkin in een samenvatting wat nodig is beschrijft zowel een mogelijk nuttige rol van burgers, politici, wetenschappers, maar ook bedrijven met niet in de laatste plaats de zeer grote bedrijven. "Can the environmental movement find room for diverse strategies? I hope so. It’s utterly human to have varied responses to change and challenges—in this case, humanity’s intertwined energy and climate challenges. I see great value, for example, in the work of students and academic colleagues pursuing divestment from fossil fuel companies. To me, there’s particular merit in examining investments and divestment as a path to putting ossified terms and norms under fresh scrutiny. Is a school’s endowment more than its financial investments? Is fiduciary responsibility limited to preserving those assets measured only in dollars and cents? Are trustees of a company, university, or planet responsible only for sustaining values measured that way? But I also see the value in engaging with—dare I say it, even working for or investing in—big companies as a way to test the possibility of building a different culture from the inside out. Rather than looking at either strategy as right or wrong, I see both as part of a broadening commitment to a new and durable human relationship with both energy and climate. One thing that this approach requires is a willingness to accept, even embrace, failure and compromise."

Joe Speedboot
Joe Speedboot30 sep. 2019 - 6:14

'kenmerkend voor grote delen van de klimaatbeweging moeite mee te hebben met een opinie die niet de Naomi Klein-doctrine volgt die een, zoals ze zelf toegeeft, antikapitalistische revolutie voorschrijft,' Legion, mijn vraag was bestemd voor Z_edje die wel voortdurend fulmineert tegen demonstranten en reageerders maar nergens inhoudelijk op de materie ingaat. Ik waardeer het dat jij die moeite wel neemt. Wat betreft Klein, die heeft op een aantal gebieden gelijk, maar slaat wat mij betreft soms ook door. Ik zit er tussenin. Eén van de nadelen van het huidige kapitalisme is dat het louter op financieel gewin is gebaseerd. Financieel gewin is op zich niet slecht, maar wel als dat ten koste gaat van de planeet. Dat laatste moet stoppen. Wat mij betreft zouden welzijn van mensen en natuur op de eerste plaats moeten komen en moeten we toe naar een circulair gebruik van grondstoffen. Wat je gebruikt geef je ook weer terug.Om dat te bereiken is er nieuw paradigma nodig. Gisteren was er een goede aflevering van Tegenlicht in een serie die over dit probleem gaat. Daarin werd gesteld: Iedereen is bezig met allerlei zaakjes, maar niemand draagt uiteindelijk verantwoordelijkheid voor het geheel. Zouden bedrijven, politici en burgers daadwerkelijk verantwoordelijkheid nemen voor de consequenties van hun handelen dan zouden we al een aanzienlijke stap verder zijn.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout28 sep. 2019 - 21:24

Meesmuilend besmuikt gnuivend, in plompverloren kokervisie, juicht schrepel rechts: op commando van bejubelde gezagslieden, plompverloren de karwats toe aan andersdenkenden.

Freek3
Freek328 sep. 2019 - 20:44

Ik geloof zonder meer dat elk van deze demonstranten tegen de klimaatcrisis is. Maar toch geloof ik niets van de kop. Ik vermoed zomaar dat elk van hen demonstreerde tegen het klimaatbeleid, en niet tegen de klimaatcrisis. Maar ja, wie ben ik...

Samen Delen
Samen Delen28 sep. 2019 - 16:23

Er wordt soms gesproken over het opslaan van kooldixide, maar de tuinders kopen het: Trouw: "Glastuinbouwers staan in de rij voor het CO2 van de vuilverbrander" https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/glastuinbouwers-staan-in-de-rij-voor-het-co2-van-de-vuilverbrander~bce7d1e6/ Met illustraties van hoe dat in z'n werk gaat: "KOOLDIOXIDE (CO2) VOOR TUINDERS" https://www.cato-engineering.com/Co2_Voor_Tuinders

5 Reacties
Samen Delen
Samen Delen28 sep. 2019 - 16:24

Verbetering: "kooldioxide".

Pim Van der Ende
Pim Van der Ende28 sep. 2019 - 21:11

Voor u misschien ook leuk om te weten. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/OCAP Of check de site van ocap oid.

Farik
Farik29 sep. 2019 - 2:52

Ja, inderdaad, tuinders kopen het. Waarom doen ze het? De planten houden ervan. Maar wat gebeurt er met die planten na 6, 7 maanden?

Henk Daalder Pak de Wind
Henk Daalder Pak de Wind29 sep. 2019 - 9:38

CO2 uit fossiele brandstof stoken, en dat laten opnemen in planten is even slecht voor het klimaat, als meteen de lucht in blazen. De CO2 moet permanent gefixeerd worden, - of onder de grond, - of chemisch in een vaste stof Geen van beide gebeurt in planten http://www.duurzamebrabanders.nl/blog/2015/11/kolencentrales-moeten-verplicht-ccs-krijgen-wereldwijd-cop21/

Farik
Farik29 sep. 2019 - 16:52

@ Henk Daalder Pak de Wind 11:38 Hm, ik ben geen deskundige op dit terrein, maar zou u mij kunnen uitleggen waar de C van CO2 bij de verbranding van fossiele brandstoffen vandaan komt?

Cave Canem
Cave Canem28 sep. 2019 - 12:48

Het sympathieke van klimaatregelen is dat ze op nationaal niveau autarkisch zijn. Hun effect wordt namelijk begrensd door nationale grenzen. Millieuvervuiling en CO2-uitstoot in landen waar dat op veel grotere schaal dan bij ons gebeurt hebben daar alleen zelf maar last van. Dat China en India honderden nieuwe kolencentrales gaat bouwen? Hun probleem. Wij hebben daar geen last van. De uitstoot blijft namelijk binnen hun eigen landsgrenzen. Als Nederland de uitstoot tot een minimum weet te reduceren, dan zijn we gered. De zeespiegelstijging blijft ons bespaard. Dat Duitsland voor 32% verantwoordelijk is voor het stikstofprobleem in ons land moet u niet geloven. Een hoax. Daarom is het ook zo belangrijk dat wij als Nederland onze eigen klimaatdoelen halen. Laat die Chinezen maar lekker 150 nieuwe vliegvelden bouwen. Een groot geluk voor ons dat temperatuur en de zeespiegel alleen lokaal stijgen en wij daar geen last van hebben.

6 Reacties
Katootje2
Katootje228 sep. 2019 - 15:31

Het onsympathieke van degenen die tegen klimaatmaatregelen ageren is, dat het gewetenloze psychopaten zijn.

Farik
Farik28 sep. 2019 - 15:40

Als ik uw betoog zonder het sarcasme mag samenvatten dan zegt u in feite: alles wat wij doen en besluiten is zinloos. Tja... Hoe zat het ook al weer met dat ene schaap en die dam? En waarom ging dat schaap die dam eigelijk over?

EmC2
EmC228 sep. 2019 - 16:53

Sarcasme of leef je in bubbel?

itsme3
itsme328 sep. 2019 - 18:18

@karik Dat klopt inderdaad dat wat gedaan wordt zinloos is. Het aandeel van Europa in de co2 uitstoot is minder dan 10% en buiten Europa is er nauwelijks een land dat zich erom bekommert. Vorig jaar is de uitstoot opnieuw met 3% gegroeid tot een nieuw all time record.

Cave Canem
Cave Canem28 sep. 2019 - 20:02

@isme Dat bedoel ik dus. Wat wij hier doen is dweilen met de kraan open als ze in Azië steenkoolcentrale na steenkoolcentrale openen en vliegveld na vliegveld. De onstuimige groei in energiebehoefte overtreft daar in vergaande mate de resultaten van investeringen in groene energie. En dus neemt het gebruik van fossiele brandstoffen daar gigantisch toe. En dus zijn de inspanningen in ons land op wereldschaal zo goed als effectloos. En daarmee zo goed als zinloos. Wij zouden juist veeleer onze energie moeten steken in het opvangen van de gevolgen van klimaatverandering. Dijkverhoging, maatregelen tegen droogte en stortregens, om er maar eens een paar te noemen. Nederland is tenslotte een van de eerste slachtoffers van zeespiegelstijgng.

Satya
Satya28 sep. 2019 - 20:40

itsme Wat een onzin. Per hoofd stoot een Nederlander 10 tonnen co2 uit een Burundees 0,3. Vind jij dat je ook dit weer mag afschuiven op de armsten ter wereld? Die indruk krijg ik door de manier waarop je dit voorstelt.

Ryan2
Ryan228 sep. 2019 - 10:55

Al met al een hoop hysterisch geblaat. Je moet echt eens gaan nadenken, als protest door de gevestigde orde onderschreven wordt. :)

2 Reacties
LaBou
LaBou 28 sep. 2019 - 13:00

Als ik deze reactie lees lijkt het me dat je een andere avatar nodig hebt.

Satya
Satya28 sep. 2019 - 20:45

Tuurlijk.

Phil2
Phil228 sep. 2019 - 10:32

We moeten een keer doorpakken. Ervoor zorgen dat het niet bij demonstraties, mooie woorden en intenties blijft. Met een overproductie in alle agrarische deelsectoren (waardoor prijsbederf en zeurende boeren die zeggen niks te verdienen), is het een appeltje-eitje om in NL die sector met minstens (!) de helft terug te brengen! Verkeer terug naar een max. snelheid van 100 km/u. Geen uitzonderingen zoals F1 terug naar Zandvoort. Dan kunnen bouwprojecten doorgaan (geen asfalt erbij). M.n. woningtekort nijpend.

2 Reacties
EmC2
EmC228 sep. 2019 - 17:12

U woont volgens mij in een stad! Woning bijbouwen zonder asfalt erbij? Halveren agrarische sector? Ik geloof niet dat u beseft om hoeveel banen we praten.

Satya
Satya28 sep. 2019 - 20:44

Inderdaad. Wat te denken van onnodige verplaatsing arbeidskrachten, loodgieters uit het noorden gaan naar het westen en andersom door prijs concurrentie, zoveel onnodig verkeer, hoeven de snelwegen niet breder.

webmaatje
webmaatje28 sep. 2019 - 7:24

waarom had nederland een eigen datum voor deze syaking?Waarom niet vorige week zoals in vrijwel alle andere landen? In Duitsland staken de scholeren iedere week en de "leiders" hebben al aan wat tv-discussies mogen deelnemen. Komt de echte actie in Nederland pas als banken huizen afwaarderen omdat ze in te laag gelegen gebied staan en verzekeringen de premies flink verhogen zoals al in andere delen van de wereld gebeurt? bronnen o.a. Climate change could make insurance too expensive for most people Munich Re, world’s largest reinsurance firm, warns premium rises could become social issue https://www.theguardian.com/environment/2019/mar/21/climate-change-could-make-insurance-too-expensive-for-ordinary-people-report\ Homes exposed to rising sea levels sell for less than similar properties, even though the threat is decades away. https://www.businessinsider.nl/rising-seas-are-threatening-the-value-of-costal-real-estate-2018-8?international=true&r=US Banks at even greater risk from climate change than insurers, says actuaries’ report https://thenewdaily.com.au/money/finance-news/2019/09/13/banks-carry-more-climate-risk/

1 Reactie
Karingin
Karingin28 sep. 2019 - 11:16

Je hebt echt niet opgelet. Vorige week waren in NL op regionaal niveau stakingen. Gisteren landelijk. En dat loopt helemaal in de pas met de internationale organisatie. Zie ook de tweet van Greta: Tomorrow the global climate strike continues!! I’ll join the strike in Montreal. 170 countries and 6631 events so far. #weekforfuture Find your closest strike or register your own at http://fridaysforfuture.org or local websites. Spread the word!#FridaysForFuture #ClimateStrike

dirkdirk
dirkdirk28 sep. 2019 - 6:05

Het blijven natuurlijk kinderen. Ik denk zomaar dat als je zegt dat dit jaar de vakantie naar Spanje wordt verruild voor een fiets vakantie naar Meppel alwaar geen wifi is, en die grote tv van hun kamer af moet omdat 1 tv per huis voldoende moet zijn het mobieltje/ tablet ingeleverd moet worden want accu, dat er vanaf nu vegetarisch moet worden gegeten, dus geen mc Donalds/KFC, dat er dan weinig draagvlak overblijft. Het blijven tenslotte kinderen.

6 Reacties
Karingin
Karingin28 sep. 2019 - 11:18

Hou daar toch 's mee op, dat cynische gelul. Heb je zelf al die dingen die je noemt al gedaan? Nee hè? In Den Haag waren het gister overigens voornamelijk volwassenen.

JanKlaasen
JanKlaasen28 sep. 2019 - 13:27

Waarom zou hij die dingen moeten doen? Het zou echter wel hypcriet zijn als de klimaatstakers die dingen niet zouden doen.

dirkdirk
dirkdirk28 sep. 2019 - 15:46

Karingin 28 september 2019 at 13:18 Hou daar toch ’s mee op, dat cynische gelul. Heb je zelf al die dingen die je noemt al gedaan? Nee hè? Cynisch? Mevrouw ik meen het oprecht. De jeugd kan volgens mij absoluut niet overzien wat het betekend om echt hun eigen ecologische voetafdruk kleiner te maken. Het inleveren van een stukje welvaart is dan onvermijdelijk, en ik zie dat de huidige jeugd niet doen, sterker nog ik zie het de meeste volwassenen niet eens doen. Een dagje vrij om lekker te klimaatstaken klinkt is allemaal heel leuk, maar zelf het goede voorbeeld geven hoort er dan ook bij. Ik zelf lever niets in inderdaad, maar ik ben dan ook van mening dat het niet helpt wat wij hier in Nederland doen, maar dat is een andere discussie.

Karingin
Karingin28 sep. 2019 - 17:10

Het is lui en cynisch om een ander van hypocrisie te betichten over de keuzes die ze maken. Ik doe al best veel, maar ben ook niet zonder zonden. Het is knap lastig om goede keuzes te maken in de huidige wereld, maar elke stap is er 1. Kun je een vegetariër verwijten dat hij nog zijn oude leren schoenen draagt? Lijkt me niet. Ik verwijt mijn vriend ook niet dat hij nog steeds in een benzineauto rijdt, want hij heeft 'm nodig en heeft 't geld niet voor een elektrische. Op mijn werk wordt gebruikt gemaakt van koffiecapsules, daar ga ik ook niet meteen tegen lopen ageren. Ik heb er wel voor gezorgd dat ze gerecycled worden. Maar boven alles zijn dit soort commentaren vooral bedoeld om zelf niets of zo min mogelijk te hoeven doen, om met 't vingertje te wijzen; zie wel, hullie doen ook niet alles goed. Over hypocrisie gesproken.

dirkdirk
dirkdirk28 sep. 2019 - 17:27

Karingin 28 september 2019 at 19:10 Het is lui en cynisch om een ander van hypocrisie te betichten over de keuzes die ze maken. Als dat zo is dan maakt u zich daar ook schuldig aan, want u doet bij mij precies hetzelfde. Ik maak de keuze om niets te doen, want in mijn ogen nutteloos. Dat is ook een keuze, wat u daar verder ook van vind. Quote: Maar boven alles zijn dit soort commentaren vooral bedoeld om zelf niets of zo min mogelijk te hoeven doen, om met ’t vingertje te wijzen; zie wel, hullie doen ook niet alles goed. Over hypocrisie gesproken. Zoals ik al zei, het is in mijn ogen volkomen nutteloos zonder bijv. iets aan de overbevolking te doen, om maar iets te noemen. Dus het is een bewuste keuze, en daardoor niet hypocriet!

Satya
Satya28 sep. 2019 - 20:52

Juist, dat is echt een argument om geen aandacht te vragen voor verandering. Ijzersterk. Zij doen iets dus...... Wat te denken van de druk die zo ontstaat om nieuwe technologie te ontwikkelen? Of op overheden? Of op volwassen die met de slapste smoesjes komen om de rekening maar te kunnen doorschuiven? Je hebt die smoesjes vast weleens gehoord: "Het blijven natuurlijk kinderen. Ik denk zomaar dat als je zegt dat dit jaar de vakantie naar Spanje wordt verruild voor een fiets vakantie naar Meppel alwaar geen wifi is, en die grote tv van hun kamer af moet omdat 1 tv per huis voldoende moet zijn het mobieltje/ tablet ingeleverd moet worden want accu, dat er vanaf nu vegetarisch moet worden gegeten, dus geen mc Donalds/KFC, dat er dan weinig draagvlak overblijft. Het blijven tenslotte kinderen." Dat soort smoesjes moet je daar ook niet hard om lachen? Trouwens je hebt ook niet echt opgelet bij veel van deze demonstrateies was veel steun van volwassen maar he wat weten die nou, toch?

Samen Delen
Samen Delen27 sep. 2019 - 23:03

Een klein percentage van de mensen is narcistisch, sociopatisch of psychopathisch. En juist die mensen zitten juist het meest in de top van de keiharde politiek en het zakenleven. Die nemen de beslissingen. En ze kunnen heel charmant lachen terwijl ze innemend liegen dat het gedrukt staat, vaak op de teleprompter waar ze teksten van aflezen die geschreven zijn door experts op het gebied van massa psychologie en beïnvloeding. Ze vinden het prima om b.v. een oorlog te organiseren wanneer ze er geld mee kunnen verdienen. Ze hebben zelf geen geweten, maar weten dat de andere mensen dat wel hebben. Dus misbruiken ze het geweten van de massa door het voor te stellen dat een oorlog nodig is uit humanitaire overwegingen. De PR firma's zorgen voor de hart-wringende beelden en informatie -vaak gefabriceerd- die de massa overhalen de oorlog te steunen. Zo ook met het klimaat. Ze verdienen schatten aan de CO2 uitstoot rechten en gaan intussen gewoon door met manieren van productie die hen het meeste geld opleveren. De rest trekken ze zich niets van aan. Al staan er een miljoen mensen te protesteren. Zolang de massa nog niet doorheeft dat die handvol "elite" narcistisch, en socio- en psychopathisch is en toestaat dat die alle macht hebben zal er niets veranderen.

5 Reacties
Sonic2
Sonic228 sep. 2019 - 8:45

De gebruikelijke rechts radicale arrogantie. Als de bevolking op de "elite" stemt dan zullen ze wel stom zijn en niet weten waar het over gaat. Een zeer arrogante en moreel superieure manier van er naar kijken. Je ziet dat vooral aan de rechts radiale kant van het politieke spectrum, maar ook bij ander uiterste. Ik denk dat je eerder de schuld moet leggen bij de oppositie. Ook de huidige oppositie stelt niets voor. En is van een zeer bedenkelijk niveau. Ik maak even een optelsom. DENK is islamitische radicalisme. Partij voor de Dieren bedient met alle respect een niche. De SP faalt met haar leiders en komt niet verder als het vroeger was alles beter socialisme. PvdA en Groenlinks doen niet eens aan oppositie. Vooral Klaver wil overal bij het kruisje tekenen. Dan PVV en FvD. Het Nederlandse Trumpisme. Dan weet je al genoeg. Wilders draait zijn grijze plaat af. Heeft nergens concrete plannen. Het enige wat hij goed kan is schreeuwen en mensen beledigen. Bij een normale partij en een normale achterban was Wilders al na 3 maanden op straat gezet. Al zijn rechts radicale voorgangers zijn mislukt. Baudet is wel duidelijk wat er mis mee is. Een narcistische, solistische seksist. Met duistere vriendjes. En totaal geen bestuurder. Totaal geen manager en hij kan het politieke spel niet. Als u neutraal was geweest en onderzoekend van aard had u zich afgevraagd waarom kiezers voor gevestigde partijen en de elite kiezen. Omdat het alternatief niet overtuigd. Misschien eens tijd voor zelfreflectie bij de oppositie. Maar het schoppen tegen de elite( in nogal stoere woorden) zal u hier waarschijnlijk likes opleveren. En daar gaat het populisten om. Overigens klopt die laatste claim van u ook al niet. In Nederland kan je een elite of een gevestigde orde niet zo maar weg sturen. In werkelijkheid zal de elite altijd goed stand kunnen houden. We noemde Rutte 1 altijd het meest rechtse kabinet ooit, maar in feite was het natuurlijk een strijd tussen de gevestigde orde en tussen een soort van uitdager. In werkelijkheid blaffen als die uitdagers vooral veel en zullen ze altijd tekenen bij het kruisje. Maar in de duiding gaat wel vaker dingen verkeerd. Trump wordt ook vaak neergezet als iemand die heel erg anti elite is en tegen de gevestigde orde. Als je kijkt naar zaken als abortus. Of je kijkt naar het economische beleid( minus trade war) dan is Trump gewoon in veel zaken net zo waardeloze Republikein als vele anderen. Hem neerzetten als anti gevestigde orde is ook alweer een fout en het zoveelste bewijs dat zijn aanhang( in Amerika en hier) geen idee hebben waar ze over praten.

Samen Delen
Samen Delen28 sep. 2019 - 10:30

@Beste Sonic, het heeft niets met rechts of links te maken maar met de feiten. Kijkt u even? Slechts een voorbeeld: KRO: "Psychopaten" https://www.youtube.com/watch?v=rXOq1HY9OsE Er zijn ritsen video's in het Engels hierover, met voorbeelden van heel bekende top politici die zelfs prestigieuze prijzen kregen en waarvan je nooit zou vermoeden dat het psychopaten zijn.

Samen Delen
Samen Delen28 sep. 2019 - 10:41

PS: Voor het geval u het niet gezien zou hebben omdat het al weer enige dagen geleden was, ik heb gisteren ook een response gegeven op uw laatste response onder dit artikel: "Witte Huis probeerde gesprek met Zelensky onder de pet te houden" https://joop.bnnvara.nl/nieuws/witte-huis-probeerde-gesprek-met-zelensky-onder-de-pet-te-houden Het is u niet kwalijk te nemen dat u dat nog niet wist, want de meeste andere grote media hebben dat cruciale fragment niet getoond. Het is uiteraard wel te zien in de vele uren durende verhoren van die dag.

Sonic2
Sonic228 sep. 2019 - 12:48

@ Samen delen Ik weet niet wat het nut is om het te melden. Politici zijn bikkelhard en niet de meeste vriendelijke mensen. Net als je in het keiharde zakenleven dat ook hebt. En voor de rest is het natuurlijk een eenzijdige opvatting. Wil je ergens heel groot worden en ergens hoog op de ladder eindigen moet je ergens onhandelbaar zijn. En heel erg ver gaan. U verwees echter dat de elite in stand wordt gehouden door de massa. En dat er niets zal veranderen. Ik zie weinig verschil tussen de oppositie en de elite.

Samen Delen
Samen Delen28 sep. 2019 - 14:24

Wat ik zei is dat het niet zal veranderen zolang de mensen nog toestaan dat psychopaten de macht hebben en de beslissingen nemen. Het zou goed zijn als men veel meer bewust zou worden hiervan. Eigenlijk zou men mensen die hoge beslissing makende functies ambiëren psychologisch moeten testen. Zodat narcisten, en socio- en psychopaten de functies niet krijgen. Want helaas is dat nu in grote mate wel het geval. Dan zouden mensen die het zelfs nu nog goed vinden dat ze destijds b.v. 500,000 kinderen in Irak hebben laten sterven door een economische boycot -en dat was nog voor de militaire aanval op dat land- die machtspositie niet meer krijgen. Diegene die daar voor verantwoordelijk was kreeg zelfs een Vredesprijs. Ik neem aan van mensen die zich lieten bedriegen of die zelf ook socio- of psychopathisch zijn.

Wilco4
Wilco427 sep. 2019 - 20:17

De mensheid heeft de machthebbers, voor wie economische groei het belangrijkst is, bij de ballen. Alleen dat collectieve besef is er nog niet Ik zou willen zien dat iedereen over de hele wereld eens één of meerdere dagen zou staken, dat er miljarden verlies geleden wordt, dat je deze psychopaten raakt waar het ze het meest pijn doet, namelijk in de portemonnee, die zit waar normaal je hart hoort te zitten... Waarschijnlijk een hele simpele redenatie, dat weet ik ook wel, maar dromen is vrij

1 Reactie
EmC2
EmC228 sep. 2019 - 17:37

Als je gaat staken krijg je geen loon. Als bedrijf miljarden verliest kan bedrijf failliet gaan heb je helemaal geen baan. De dupe; de kleine man...! Daarbij zijn er heel wat sectoren die niet kunnen staken (gezondheidzorg, chemische bedrijven, kerncentrale Petten - maakt isotopen kanker) Dromen is goed, maar je moet niet realiteit uit oog verliezen. Kom uit de bubbel waarin je leeft, de wereld is groter.

Wilco4
Wilco427 sep. 2019 - 20:13

@ Joe 20:36 In het geval van de kruisraketten hebben al die demonstraties helaas niks geholpen, want die kwamen er gewoon...

3 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot28 sep. 2019 - 8:34

Officieel niet, alhoewel men zich daar waarschijnlijk niet aan heeft gehouden.. Uit Wikipedia: De 2 opeenvolgende kabinetten-Van Agt besloten in beginsel tot plaatsing van de 48 kruisvluchtwapens in Nederland, maar nog zonder een datum vast te stellen. Het kabinet-Lubbers I stemde, mede wegens de vele protesten en de maatschappelijke onrust die het besluit met zich meebracht uiteindelijk slechts voorwaardelijk, en met twee jaar uitstel, met het Navo-dubbelbesluit in: Nederland zou kruisraketten plaatsen indien de Sovjet-Unie op 1 november 1985 meer dan 378 SS-20 kernraketten zou hebben gestationeerd. Op 1 november 1985 besloot het kabinet-Lubbers tot plaatsing van de kruisvluchtwapens op de Vliegbasis Woensdrecht. Echter, als gevolg van de doorbraak die werd bereikt met het INF-verdrag ging deze plaatsing niet door. Zo werd van de vijf beoogde plaatsingslanden Nederland het enige land waar nooit kruisvluchtwapens zijn geplaatst. https://nl.wikipedia.org/wiki/NAVO-dubbelbesluit

Audio
Audio28 sep. 2019 - 18:29

@Joe De dreiging met de kruisraketten heeft waarschijnlijk de SU het laatste zetje gegeven.

madbako
madbako29 sep. 2019 - 8:23

@Audio 28 september 2019 at 20:29 @Joe De dreiging met de kruisraketten heeft waarschijnlijk de SU het laatste zetje gegeven. Dat zou zo maar kunnen, maar wat is de relevantie met het onderwerp.

Wilco4
Wilco427 sep. 2019 - 20:08

Goed punt! Ook de jongeren moeten zich realiseren dat een keertje staken niet genoeg is. Ook zij zullen het voelen als het roer radicaal omgaat, en dat is nodig. Niet meer op vakantie met het vliegtuig, niet steeds nieuwe kleding, niet elk jaar een nieuw mobieltje, niet meer dan 10 minuten douchen, etc etc

2 Reacties
TigressApril
TigressApril28 sep. 2019 - 11:40

Ik weet niet als je doucht met een warmtewisselaar op de koud water aanvoer is het helemaal geen ramp qua verbruik. Water wordt natuurlijk uberhaubt enkel gebruikt niet verbruikt. Qua energie 4168 J/kg/K nodig om water op te warmen stel dat onze warmtewisselaar aanvoer water van 10 graden al naar 25 kan brengen zodra de stroom eenmaal op gang is. (50% terugwin rendement op een stroom van 40 graden) Dan hebben we dus 15 graden temperatuurverschil en zeg 10 L/min met een dichtheid van ongeveer 1 kg/L. Dan komt daaruit 4168 * 10 * 15 = 625 kJ/min = 37.512 kJ/uur = 10.42 kW. In essentie is een uur douchen dus het equivalent aan 15 minuutjes in een personenauto rijden. Ik weet niet hoe het met de mensen hier zit maar ik beleef veel meer genot aan lekker heet douchen voor 20 minuten dan aan 5 minuten in een auto. Overigens vakanties met het vliegtuig, zelden. Nieuwe kleding, nooit ben ik veel te gierig voor. Nieuwe telefoon, haha ik kocht een jaar terug zo'n telefoon die 700 nieuw is met wat barstjes voor en achter aan de randen, een klein beetje glashars later had ik een top telefoon voor 70 euro. Mijn vader idem ik heb voor hem een tweedehands sony experia xz premium voor 90 euro gekocht (perfecte staat) nadat zijn telefoon in een putje was gevallen en overleden. Het doorgeslagen consumentisme heeft een voordeel en dat is dat je enorme luxe artikelen kan hebben zonder dat dit geld kost. Als je je aanleert om altijd 2-5 jaar later pas toegang tot deze luxe te krijgen zul je leven als een koning voor vrijwel niks. Een mooi overhemd 2 euro, een snelle pc met 1080P ips beeldscherm 25, een dikke plasma TV 50 euro (maar de energierekening O.o), playstation 4 100 euro, playstation 3 25 euro. Het doorgeslagen consumentisme heeft ervoor gezorgd dat de minima nu ook toegang hebben tot wat luxe zolang ze maar niet het nieuwste willen. Een laatste nog Gazelle Ebike (controller) defect voor 150 euro, schroef er een nieuwe controller op met cadence sensor en je hebt een ebike voor nog geen 200 euro + 2 dagen werk. Tuurlijk het ziet er niet uit, de controller zit letterlijk in een vershoudbakje van de Blokker waar de bidonhouder normaal zit en er lopen draden over het frame, maar het rijdt heerlijk en het kost een fractie van zelfs de meest aftandse auto.

EmC2
EmC228 sep. 2019 - 17:20

Staken?.... Ik noem het spijbelen.

Frits Jansen
Frits Jansen27 sep. 2019 - 19:46

Misschien niet opgelost door bedrijven, maar wel vaak gecreëerd door de politiek. Met als toppunt Boris J. die zijn land dompelt in gebrek en armoe. De prijs voor zijn carrière? Die man is gestoord. En karikatuur van een politicus nog erger dan Baudet - en dat wil wat zeggen!

Ellen Schoof
Ellen Schoof27 sep. 2019 - 17:33

Dank voor dit verslag! Ik zit een beetje te knarsetanden omdat ik er vandaag echt niet bij kon zijn. Ik ben niet de enige die gewoon verhinderd was, dus elke deelnemer kun je met 3 of 4 vermenigvuldigen!

1 Reactie
Farik
Farik28 sep. 2019 - 8:26

Knarsetanden lijkt mij een zinloze bezigheid in de strijd tegen klimaatverandering; maar een inspirerend gedicht daarentegen kan een mens wel helpen zijn/haar leven anders in te richten.

I am Legion
I am Legion27 sep. 2019 - 15:21

Net als bij eerdere grote menselijke uitdagingen als de succesvolle bestrijding van honger, armoede, en ziektes zullen oplossingen en middelen gecreëerd worden door innovaties vanuit de werking van de markteconomie die daarbij slechts geprikkeld hoeft te worden door uitdagend en sturend beleid van de liberale democratieën.

15 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot27 sep. 2019 - 18:32

'de succesvolle bestrijding van honger, armoede, en ziektes ' Alsof er geen honger, armoede en ziektes meer bestaan, en alsof dat soort problemen door bedrijven worden opgelost.. Het is tamelijk utopisch te denken dat we dit probleem wel even fixen door het aan de markt over te laten. Ingenieurs die wat dieper in de materie zitten zijn daar een stuk minder optimistisch over dan jij hier.

LaBou
LaBou 27 sep. 2019 - 18:59

Exxon werd 50 jaar geleden al geprikkeld. Legioen kan ons vast wel aangeven wat daarvan de resultaten zijn. En wat die succesvolle bestrijding van honger (zie bijv. Jemen: je gooit er gewoon een bom op), armoede (hint:ga eens kijken in bijv. Bangladesh bij de textielindustrie daar) en ziektes (veel ziektes die we als verdwenen bestempelden zijn bezig met een terugkeer en daar komt bij dat die fijne markteconomie daar wel heel grof aan verdient) betreft: het valt eigenlijk nogal tegen als je echt goed kijkt.

Frits Jansen
Frits Jansen27 sep. 2019 - 19:18

Misschien niet opgelost door bedrijven, maar wel vaak gecreëerd door de politiek. Met als toppunt Boris J. die zijn land dompelt in gebrek en armoe. De prijs voor zijn carrière? Die man is gestoord. En karikatuur van een politicus nog erger dan Baudet - en dat wil wat zeggen!

Mark Huysman
Mark Huysman27 sep. 2019 - 19:41

[Net als bij eerdere grote menselijke uitdagingen als de succesvolle bestrijding van honger, armoede, en ziektes zullen oplossingen en middelen gecreëerd worden door innovaties vanuit de werking van de markteconomie..] @I am Legion is een gelovige. Net als religieuze fundamentalisten sluit hij de ogen voor de werkelijkheid en blijft hij sprookjes verkondigen. Om er één ding uit te pikken: de honger en voedselonzekerheid. Die worden helemaal niet 'succesvol bestreden' maar nemen juist weer flink toe. Waardoor? Door de ‘werking van de markteconomie’: “De ontwikkelingsorganisatie wijst onder meer op speculeren met voedselprijzen, de groeiende vraag naar biobrandstoffen en veevoer.” En de door grote bedrijven veroorzaakte klimaatverandering: “Klimaatverandering met bijbehorende weersextremen waardoor oogsten mislukken, komt daar nog eens bovenop.” Het kapitalisme produceert honger: “grote bedrijven (hebben) onze voedsel- en landbouwsystemen overgenomen. Een duurzame voedselvoorziening en een fatsoenlijk inkomen voor boeren komen op een armzalige tweede plaats, na winst voor aandeelhouders.” https://www.parool.nl/wereld/oxfam-novib-honger-in-de-wereld-neemt-toe~bb677c88/

Karingin
Karingin27 sep. 2019 - 19:49

Mark: Hij heeft denk ik ook leren schrijven op de zondagsschool. Je moet meestal 3x lezen voor je snapt wat ie bedoelt.

Mark Huysman
Mark Huysman28 sep. 2019 - 6:26

Karingin Is niet nodig. Je weet zonder te lezen al wat ie wil zeggen: links is ook heel erg en de vrije markt redt ons allemaal.

Farik
Farik28 sep. 2019 - 11:29

@Mark Huysman 21:41 U gebruikt twee keer de woorden 'grote bedrijven' in uw reactie en u wijst deze als schuldigen aan. Maar waar komen deze bedrijven eigenlijk vandaan en hoe zijn ze groot geworden en hoe kunnen ze zo groot blijven? Is dat niet door ons koop- en gebruiksgedrag? Zijn wijzelf daarom niet de werkelijk schuldigen?

Berend5
Berend528 sep. 2019 - 11:32

Och daar gaan we weer hoor. De techneuten lossen het weer eens op en de bedrijfskundigen (de markt) strijken met de eer. Misschien goed om te realiseren dat technische innovaties ook plaats vinden in communistisch Rusland en China. En dat de intrinsieke motivatie van een techneut om te innoveren los staat van enige politiek idealisme.

I am Legion
I am Legion28 sep. 2019 - 12:04

Liberale democratieën wereldwijd hebben welvarende samenlevingen opgeleverd en in de rest van de wereld door hen voortgebrachte medische ontwikkelingen voor een enorme afname van dood door ziektes en door agrarische toepassingen voor afname van honger gezorgd. Vrijwel overal waar nu nog honger, ziektes, en een korte levensverwachting samenlevingen teisteren is dat een gevolg van lokale onderdrukking en/of uitbuiting door regimes, onderlinge machtsstrijd tussen dergelijke regimes of binnenslands, waarbij deze regimes dat doen op grond van religieuze dan wel tribale sentimenten. Los daarvan ben ik het ermee eens dat grote internationale bedrijven voor de liberale democratieën een uitdaging vormen deze waar nodig te kunnen reguleren zoals ze dat ook voor hun eigen samenlevingen doen. Nu is het zo dat de regio's waar regimes, of in ieder geval geen sprake is van een liberale democratie, de wereldconcerns zich naar de regio aanpassen om ook daar een afzetmarkt te hebben en dan, omdat de altijd bij regimes heersende zich verrijkende elites daar van willen meeprofiteren, daar dingen bij gebeuren die het Westen niet zou moeten ondersteunen. Maar dat is dan dus niet eerstens een probleem veroorzaakt door die wereldwijde concerns maar door de verantwoordelijke regimes en hun regels, of het ontbreken daaraan, net als de kwalijke gebruiken en tegenstellingen die er heersen. Daarnaast is het een meer algemene westerse uitdaging om de grootste concerns zodanig te reguleren dat kleinere of startende ondernemers binnen dezelfde markt ook kunnen deelnemen en profiteren van de vrije (maar dus gereguleerde) markt.

LaBou
LaBou 28 sep. 2019 - 13:08

"En zo hebben we alle, een enkeling uitgezonderd, nare cynische hyocriete egologen weer bij elkaar" Mij valt eigenlijk meer op dat de usual suspects er weer zijn om met veel omhaal van woorden eigenlijk helemaal niets te zeggen.

LaBou
LaBou 28 sep. 2019 - 21:15

Nogmaals, zedje, weer een heel verhaal zonder inhoud. Het enige wat ik zie is dat je begint te schelden en dat geeft meestal aan dat je inderdaad de argumenten mist. Maar dat heb je al van meer mensen hier gehoord.

Mark Huysman
Mark Huysman29 sep. 2019 - 8:50

[nare cynische hyocriete egologen] Dat je mij en anderen hier ‘nare’ mensen vindt, prima -dat is een subjectief begrip, ik ken jou verder niet dus ik zal een dergelijk kwalificatie achterwege laten. ’Hypocriet’ en ‘cynisch’ onderbouw je niet dus dat laat ik ook maar liggen. Je ’innovatie’-punt, wil ik dan nog wel wat zeggen: niemand hier is daar op tegen natuurlijk. Het probleem is dat 'Legion' en jij die innovaties koppelen aan de kapitalistische markteconomie, ‘slechts geprikkeld (..) door uitdagend en sturend beleid van de liberale democratieën.’ Natuurlijk heeft het kapitalisme veel innovaties opgeleverd en de welvaart in de wereld doen stijgen, meer dan het feodalisme of de slavernij. Maar we bevinden ons al langere tijd in een situatie waarin datzelfde kapitalisme niet alleen verdere ontwikkeling in de weg staat maar alle verworvenheden en het leven zelf bedreigt. Kapitalisme zonder economische groei is niet mogelijk. Economische groei zonder verdere aantasting van de natuurlijke omgeving is uitgesloten. George Monbiot legt dat goed uit, met onderbouwing vanuit diverse onderzoeken: https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/apr/25/capitalism-economic-system-survival-earth Als we klimaatverandering willen stoppen dan moeten we het kapitalisme stoppen. Hetzelfde geldt voor het voeden van de wereldbevolking. Zoals oxfam-novib aangeeft ‘hebben grote bedrijven onze voedsel- en landbouwsystemen overgenomen (waardoor) een duurzame voedselvoorziening en een fatsoenlijk inkomen voor boeren op een armzalige tweede plaats (komen), na winst voor aandeelhouders.’ Vandaar dat honger en voedselonzekerheid de laatste jaren groter worden ipv kleiner. En wat betreft je voorbeeld van de poliobestrijding: dat laat nu juist zien dat niet de markteconomie cruciaal is in het tegengaan van ziektes, maar de overheid. Je eigen term ‘rijksvaccinatieprogramma’ duidt daar op: als het aan de marktkrachten over was gelaten dan was er niks gebeurd. Dan was er overigens ook geen vaccin geweest want dat is op universiteiten en met crowd-funding ontwikkelt.

Mark Huysman
Mark Huysman29 sep. 2019 - 8:51

‘ontwikkeld’

Mark Huysman
Mark Huysman29 sep. 2019 - 8:53

Bovenstaande = reactie op @Z_edje 28 september 2019 at 11:18

LaBou
LaBou 29 sep. 2019 - 16:02

En nog altijd hetzelfde stramien: een enorme brei van woorden die op kunstige wijze aan elkaar gebreid wordt door zedje zonder dat er echt wat wordt gezegd. Misschien eens proberen je eigen reacties objectief teruglezen (voor zover je dat kunt), dan heb je gelijk een antwoord op je vraag. Ook het lezen van een woordenboek m.b.t. definities van bepaalde opmerkingen kan ik je aan raden. En als je dan ook nog die roze glazen uit je bril laat vervangen bestaat er een (weliswaar kleine) mogelijkheid dat je inziet dat je vertrouwen in het grote bedrijfsleven en de huidige politiek nogal overdreven is.

Gerrit338
Gerrit33827 sep. 2019 - 15:09

Een demonstratie heeft echt geen enkele zin. Het is meer voor je eigen ego. Kijk ik eens goed bezig zijn voor het milieu. De regering en de bedrijven kijken alleen meewarig uit het raam naar buiten en mompelen iets van 'moeten ze niet gaan werken, of zo', en gaan gewoon door met mooie PR verhalen schrijven voor het volgende persmomentje, maar ondertussen gaan ze gewoon door met waar ze mee bezig waren = niets.

4 Reacties
Karingin
Karingin27 sep. 2019 - 19:46

Demonstreren heeft altijd zin. Laat maar zien hoeveel mensen wél bereid zijn iets te doen. Ze zeiken toch altijd over draagvlak?

TigressApril
TigressApril27 sep. 2019 - 20:54

@Karingin Misschien moeten deze kids hun hand in eigen boezem steken en bijvoorbeeld niet met paps en mams de halve wereld over vliegen. Geen smartphone, geen internet, geen pc, geen auto, of bus enkel een fiets (niet elektrisch want weetje wel hoeveel milleuschade lithium winning oplevert! idem kobalt), katoen of wollen kleding, verwarming in de klas en thuis op 17 graden, geen klimaatbeheersing in de zomer natuurlijk, geen (af)wasmachine, geen vlees noch vis (niet het kookprogramma met Estée) en eigenlijk kan zelfs soja niet want dat komt van ver. Geen geïmporteerd voedsel enkel van nederlandse bodem geteeld zonder kas en vervoerd met fiets of trekschuit. Ik kan zo wel even doorgaan, vrijwel niemand zou dit allemaal in willen leveren. Maar een dagje demonstreren is voor sommigen nog net niet teveel moeite. Het doet mij allemaal denken aan het volgende (carnaval) nummer: https://www.youtube.com/watch?v=8FReXohRXDc

Karingin
Karingin28 sep. 2019 - 11:35

Tigress: Dat cynische liedje begint vervelend te worden. Geef zelf eerst maar eens het goede voorbeeld. En als je naar de foto's boven kijkt dan zie je dat volwassenen in groten getale zijn komen opdagen.

Nick the Stripper
Nick the Stripper28 sep. 2019 - 14:03

TigressApril 27 september 2019 at 22:54 [ Ik kan zo wel even doorgaan, vrijwel niemand zou dit allemaal in willen leveren. ] Niet je eigen lamlendigheid op anderen projecteren.

José
José27 sep. 2019 - 15:05

Nog wat lees- en kijkvoer. Marc Chavannes over het Nederlandse klimaatbeleid. "De wereldwijde actiestand is nog niet echt tot politiek Den Haag doorgedrongen. Er werd op Prinsjesdag en in de debatten erna over klimaat gesproken als over een vergeten tante bij wie we weer eens langs moeten." https://decorrespondent.nl/10553/wij-hebben-een-mooi-klimaatakkoord-wat-niet-betekent-dat-we-het-gaan-uitvoeren/2301566264866-11deceb0 Een goed essay van Jelmer Mommers. "Als we van de omwenteling naar duurzaamheid een succes willen maken, moeten we gebruikmaken van nieuwe democratische methodes, eerlijk zijn over het feit dat we klimaatverandering nooit gaan 'oplossen', en dat toch proberen." https://decorrespondent.nl/10565/protesten-check-plannen-check-nu-heeft-het-klimaat-meer-democratie-en-doorzettingsvermogen-nodig/1164358085-ae307ed1 En het Correspondent College dat Jelmer een paar maanden geleden gaf. "Klimaatverandering is geen links thema. Het heeft niets te maken met het einde van de wereld. En het verbindt ons allemaal. Dat en meer vertel ik je in dit Correspondent College over onze toekomst op een steeds warmere aarde." https://decorrespondent.nl/10534/bekijk-deze-stoomcursus-klimaatverandering-wat-is-het-hoe-erg-wordt-het-en-wat-kunnen-we-eraan-doen/1160941606-822b3ca8

Magnificus rectificus
Magnificus rectificus27 sep. 2019 - 14:58

En wie was de Louis Vuitton van de staking - Groenlinks - Guys het klimaat is niet van jullie

Imperialist
Imperialist27 sep. 2019 - 14:22

Het vliegverkeer is het afgelopen jaar sterk gegroeid, net als de vleesconsumptie. Personenauto’s reden een recordaantal kilometers in 2018; de prijzen van het OV stegen sterker dan die van autogebruik. Staken is een ding (de overheid moet het oplossen), opofferingen brengen door je gedrag aan te passen iets heel anders.

Pensionada2
Pensionada227 sep. 2019 - 14:22

McDonalds en Burger King in Den Haag hebben weer een topdag met al die klimaatjongeren.

Henk Daalder Pak de Wind
Henk Daalder Pak de Wind27 sep. 2019 - 13:52

Heel mooi dat er zo veel klimaat stakers zijn. Maar het is hoog tijd voor inhoudelijke beleidsveranderingen De regering heeft al een klimaatplan gepubliceerd voor inspraak - Rutte wil een groot deel van onze CO2 uitstoot verplaatsen naar buitenlandse kolencentrales, hoogovens, kunstmest fabrieken en Belgische olieraffinaderijen - burgers mogen 80% van de klimaatakkoord kosten van bedrijven betalen, maar de politiek gunt ons geen enkel voordeel van duurzaam Dan kan anders: Unite Behind The Science - Verplicht alle grote CO2 uitstoters die af te vangen, verplicht, op eigen kosten. De vervuiler betaalt - Gun consumenten salderen van de stroom uit een eigen kavel windpark of zonneweide, ergens in Nederland Want het stroom net is een openbare weg voor stroom. Met salderen wekken we onze eigen stroom duurzaam op, voor de kostprijs, 4 cent per kWh, ipv 22 cent bij een commercieel energiebedrijf. En dat is dan dezelfde stroom, uit dezelfde windmolens Dat kost de Staat 2 miljard minder energiebelasting Maar wij burgers krijgen daarmee ca 20 miljard klimaat voordeel. Dat zet de energie transitie in beweging En die 2 miljard gemiste inkomsten, kan de staat weer compenseren met een vliegtax van 35 EUR per ticket http://www.duurzamebrabanders.nl/blog/2019/09/unite-behind-the-science-climate-action-plan-for-the-netherlands-with-just-transition/

KM2
KM227 sep. 2019 - 13:10

Ik niet, vanochtend om 7 uur begonnen. Reparatie werkzaamheden aan een zonnepark (middenspanning-kabel vervangen en aansluiten) en vanmiddag om 1 uur gestopt, weekend. Zou mooi zijn als we wat hulp kregen want we hebben vandaag met maar 3 man gewerkt, uitzendkracht kwam weer eens niet opdagen. Zou mooi zijn als een paar van die jongeren maandag willen helpen met het opbouwen van de constructie en het inschuiven van panelen. Gewoon simpel constructiewerk, klein metaal. Alles vastzetten op 60Nm.

2 Reacties
Wilco4
Wilco427 sep. 2019 - 20:07

Goed punt! Ook de jongeren moeten zich realiseren dat een keertje staken niet genoeg is. Ook zij zullen het voelen als het roer radicaal omgaat, en dat is nodig. Niet meer op vakantie met het vliegtuig, niet steeds nieuwe kleding, niet elk jaar een nieuw mobieltje, niet meer dan 10 minuten douchen, etc etc

KM2
KM228 sep. 2019 - 9:18

Dat is mijn punt helemaal niet Wilco. Als je wat wil veranderen, steek je handjes uit je mouwen in plaats van vrij nemen en lekker een beetje rondwaaien. Verandering komt er niet met woorden, hoe hard je ook schreeuwt, die panelen gaan niet uit zichzelf de constructie in. Maar de jeugd praat liever en loopt weg als het zwaar wordt of tegen zit of om 6 in de ochtend hun bed uit moet. En we hebben een chronisch tekort aan kundig en/of gemotiveerd personeel dus halen we voor de grotere projecten maar mensen uit het oostblok, die wel willen werken en zweten voor hun geld; van 7 in de ochtend tot soms 22 in de avond. Weken lang alleen maar panelen schuiven, minimaal 25 pallets op een dag per team van 2 personen tot je er 90.000 panelen in hebt zitten.

adriek
adriek27 sep. 2019 - 11:56

Die stakende jongelui zitten in dezelfde categorie als Greta. Goede bedoelingen, maar verder geen idee. Vijftig procent in tien jaar is te weinig. Dus binnen vijf jaar of minder moeten alle benzineauto's van de weg, alle CV ketels elektrisch en alle gas- en kolencentrales dicht en alle huizen A+ geisoleerd? Gaan al die jongeren dan technische beroepen uitoefenen om een en ander te realiseren? En (of) zijn ze dan bereid hun energieverbruik te decimeren (niet te halveren, te decimeren anders is het niet genoeg op zo'n korte termijn) Je kunt wel bergen willen verzetten, en dat kan ook, maar er is wel tijd voor nodig, of een wonder, of tovenarij.

5 Reacties
Karingin
Karingin27 sep. 2019 - 19:56

Decimeren is met een tiende verminderen slimmerik. Maar goed, stel dat wat je zegt allemaal waar is, dan nog helpt 't zeker niet als we ons er met een jantje van leien vanaf maken.

Starter2
Starter227 sep. 2019 - 21:29

Voor iemand die zichzelf slim vindt is dit een behoorlijk domme opmerking. Zoek decimeren in woordenboek maar eens op zou ik zeggen.

KM2
KM228 sep. 2019 - 12:01

decimeren werkw. Uitspraak: [desi'merə(n)] Vervoegingen: decimeerde (verl.tijd enkelv.) Vervoegingen: heeft gedecimeerd (volt.deelw.) 1) Decimatie 2) Dunnen 3) Uitdunnen 4) Vermoorden 5) Wegrukken de·ci·me·ren (decimeerde, heeft gedecimeerd) sterk terugbrengen in aantal Voorbeelden: `Overbevissing heeft de oesterbanken gedecimeerd.`, `De winst is door de economische crisis gedecimeerd.` Synoniem: uitdunnen

Karingin
Karingin28 sep. 2019 - 17:14

Decimatio (decimeren) was bij de Romeinen een collectieve strafmaatregel voor troepen die zich in de strijd laf hadden gedragen. Eén op de tien werd gestraft met stokslagen, zweepslagen of inhouding van soldij.

KM2
KM228 sep. 2019 - 18:40

Klopt Karingin, voor de volledigheid heb ik de rest van het wikipedia artikel er maar bij gezet want er zit wat nuance in, in vergelijk met hoe jij het stelt...: Decimatio (decimeren) was bij de Romeinen een collectieve strafmaatregel voor troepen die zich in de strijd laf hadden gedragen. Eén op de tien werd gestraft met stokslagen, zweepslagen of inhouding van soldij. Dat één op de tien ter dood gebracht werd, was extreem uitzonderlijk. Dit laatste zou trouwens een ernstig verzwakt en gedemoraliseerd legioen opleveren dat zich wellicht tegen de staat kon keren. Daarom is deze straf in de hele Romeinse geschiedenis maar drie keer werkelijk uitgevoerd, in 471 v.Chr. voor het eerst. In 71 v.Chr. werd het nogmaals uitgevoerd onder Crassus in de Derde Slavenoorlog. De laatste keer was in 17 v.Chr. door Augustus.[1] Tegenwoordig wordt decimeren gebruikt om een zeer grote afname aan te geven; bijvoorbeeld in de zin "de populatie is gedecimeerd". Hoewel letterlijk genomen er 90% zou moeten overblijven, wordt er een afname van 50% of meer mee bedoeld.

Farik
Farik27 sep. 2019 - 11:45

Als we werkelijk verandering willen is niet de straat, maar het stemhokje de juiste plaats om die af te dwingen.

20 Reacties
tempest
tempest27 sep. 2019 - 12:27

De straat op kan ook helpen hoor, daar krijg je aandacht door in de media en het mobiliseert mensen. Maar nog belangrijker: Kijk kritisch naar je eigen gedrag. Want het enige wat helpt is minderen. Overheid heeft ook maar beperkte middelen en is met handen en voeten gebonden. Het belangrijkste waar ze aan kan werken is aan een transitie wat betreft onze energie voorziening. Die moet echt duurzaam worden, maar toch betaalbaar blijven (ook voor de energie-intensieve industrie). Een hele, hele moeilijke opdracht, zowel technisch als politiek en sociaal. 15 jaar geleden was dat nog iets makkelijker, toen was de sector nog in handen van onze overheid en hadden ze nog een stuk meer tijd. Alle stimulatie van duurzaamheid de afgelopen jaren heeft vooral tot veel mooie woorden geleid. Alle stroom (voor particulieren) van onze grootste energie leverancier (Essent) is bijvoorbeeld al 100% groen en zo zijn er veel meer initiatieven die de indruk wekken dat het al ontzettend duurzaam gaat, maar wat niet uit de macro cijfers blijkt.

Thuiszitter
Thuiszitter27 sep. 2019 - 12:50

Farik - oh is dat zo ? Welke politieke partij stelt dat de economie niet hoeft te groeien ?

Wilma3
Wilma327 sep. 2019 - 12:52

Mee eens!

Katootje2
Katootje227 sep. 2019 - 13:16

Alsof het één het ander uitsluit.

Karingin
Karingin27 sep. 2019 - 13:23

Ja dat schiet op. Er is nix mis mee om te laten zien hoeveel mensen voor meer en snellere maatregelen zijn, en zo de druk op te voeren.

Joe Speedboot
Joe Speedboot27 sep. 2019 - 13:26

Het wil nog weleens helpen om 'flink hard op een trommel te slaan' om mensen wakker te krijgen.

Farik
Farik27 sep. 2019 - 13:47

@Karingin 15:23 Miljoenen mensen op straat verleden week, miljoenen op straat deze week. Maar al die miljoenen vormen met elkaar slechts een hele kleine minderheid. De rest haalt onverschillig de schouders op en zal dat blijven doen. Er worden hooguit wat cosmetische maatregelen genomen hier en daar om de ergste 'klimaatdrammers' koest te houden en dat is het. Er zal verder niets, helemaal niets veranderen. @Joe Speedboot 15:26 Denkt u werkelijk dat al 'die wakker geworden' mensen ervoor gaan zorgen dat de groene partijen hier in Nedeland bij de volgende verkiezingen samen een werkbare meerderheid gaan krijgen om de noodzakelijke veranderingen af te dwingen? Het zal niet gebeuren. We zijn gedoemd. Ik hoop echter wel dat ik er volledig naast zit.

stokkickhuysen
stokkickhuysen27 sep. 2019 - 13:53

Praktisch lesje staatsrecht: bedankt!

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland27 sep. 2019 - 14:38

HAHAHAHAHAHA! Stemhokje ! Waar 10 neoliberale partijen vechten om wie van hen nu weer de wereld naar de klote mag helpen. Nee, van de macht moet je het niet hebben.

Gerrit338
Gerrit33827 sep. 2019 - 15:04

@JoeSpeedboot Kun je een voorbeeld noemen in de laatste 50 jaar, dat een demonstratie echt een wijziging van het beleid van de regering ten gevolge had. Ik kan mij er zo snel niet eentje bedenken.

Farik
Farik27 sep. 2019 - 17:10

@Tempest 14:27 'Kijk kritisch naar je eigen gedrag' Ik begrijp dat u dit als advies aan iedereen bedoelt, maar als ik het opvat als een opmerking aan mij persoonlijk, dan kan ik alleen maar antwoorden dat ik dit zonder ophouden doe. Het grootste gedeelte van mijn leven ben ik al een fietsende vegetarische consuminderaar die op markten onbewerkt en (meestal) onverpakt voedsel koopt. En ja, minderen helpt zoals u opmerkt, maar wat ook helpt is dat mensen hetgeen dat ze al hebben eens zouden opgebruiken of zouden verslijten in plaats van alles maar af te danken of om te ruilen. (Ik weet dat het barst van de afgedankte smartphones, maar bestaan er ook opgebruikte smartphones?) @Thuiszitter 14:50 Het is niet aan mij om u een stemadvies te geven. Maar als u een betere plaats weet dan het stemhokje om veranderingen teweeg te brengen in een democratische samenleving, dan zou ik het op prijs stellen als u dit meldt op deze website. Mijn persoonlijke voorkeur is overigens erg groen en erg links.

Joe Speedboot
Joe Speedboot27 sep. 2019 - 17:12

'Denkt u werkelijk dat al ‘die wakker geworden’ mensen ervoor gaan zorgen dat de groene partijen hier in Nedeland bij de volgende verkiezingen samen een werkbare meerderheid gaan krijgen ' Nee, maar alle kleine beetjes helpen. Ook gevestigde partijen (op de populisten na) beginnen overigens heel langzaam wakker te worden door de voortdurende aandacht die er laatste tijd voor het probleem is.

Joe Speedboot
Joe Speedboot27 sep. 2019 - 18:36

'Kun je een voorbeeld noemen in de laatste 50 jaar, dat een demonstratie echt een wijziging van het beleid van de regering ten gevolge had. ' De anti kruisraketten demonstraties, een aantal grote stakingen etc.

LaBou
LaBou 27 sep. 2019 - 19:03

"Kun je een voorbeeld noemen in de laatste 50 jaar, dat een demonstratie echt een wijziging van het beleid van de regering ten gevolge had. Ik kan mij er zo snel niet eentje bedenken." De beeindiging van de Vietnamoorlog was mede een gevolg van de steeds meer toenemende anti-oorlogs demonstraties.

Thuiszitter
Thuiszitter27 sep. 2019 - 19:43

Farik ik ben een piraat , Piratenpartij dus. Hetgeen ik probeerde te zeggen, ik weet al ruim veertig jaar dat de mensheid het aardsebestaan naar de gallemiezen aan het helpen is. Ockels vertelde het, Hawkings vertelde het en vele wijzen meer. Het milieu gaat eraan zeker zolang het economische belangrijker blijkt te zijn, en zo denkt jouw partij de zg linkse groenen er ook over. In het verzinnen van taxen zijn ze goed maar het milieu wordt er niet mee gediend. Het is een regel passend in een groeiende economie . Mensen , rechts en links, blijven autorijden, vliegen, vleeseten, vakantievieren, geld verdienen op de eerste plaats zetten. Is er dan niks meer wat het tegen kan houden ? - Nee , ik vergelijk de evolutie met een aanrechtbak gevuld met water waar de stop is uitgetrokken, wij zitten nu bij het laatste beetje, de draaikolk vormt zich al , elke keer als de stop erin wordt gedrukt , wordt het er weer uitgetrokken door degene die verwoestend bezig zijn .

Karingin
Karingin27 sep. 2019 - 20:04

Alle veranderingen beginnen met een minderheid. Je hebt early adopters en die bereiken meestal met 10% een kritische massa, waarna andere mensen wakker worden. Het is dus juist heel belangrijk dat die early adopters zich luid en vaak laten horen.

Wilco4
Wilco427 sep. 2019 - 20:09

@ Joe 20:36 In het geval van de kruisraketten hebben al die demonstraties helaas niks geholpen, want die kwamen er gewoon...

Farik
Farik28 sep. 2019 - 2:27

@Karingin 22:04 Ik hoop dat u gelijk krijgt, maar we hebben het hier helaas niet over 'fashion' of over een nieuwe 'gadget' (op welke verschijnselen de term 'early adopters' eigenlijk van toepassing is). We hebben het hier over de verandering van de persoonlijke levenswijze. En dat is voor de meesten een onmogelijke (of een niet vol te houden) opgave, want gedragsverandering is zo ontzettend moeilijk (Leest u bijvoorbeeld de ietwat cynische opmerking van Pjotter2 hierboven nog eens). We hebben het hier ook over levensveranderende maatregelen in de maatschappij die genomen moeten worden; maatregelen die nauwelijks te realiseren zijn omdat 'dwang' en 'democratie' geen vrienden zijn en ook nooit vrienden kunnen worden (politici die onwelgevallige beslissingen nemen, worden niet herkozen). Maar nochmaals, ik hoop oprecht dat u gelijk krijgt.

Farik
Farik28 sep. 2019 - 7:54

@Thuiszitter 21:43 Weet u, ik ben het eigenlijk grotendeels met u eens; zeker ook met uw kritiek op de linkse groenen (maar er is niets beter). Maar in tegenstelling tot u hoop ik toch elke dag nog dat het uiteindelijk goed komt met ons. Al weet ik heel goed dat het in een democratie verschrikkelijk moeilijk is om alle neuzen één kant op te krijgen. Maar thuis zitten en rustig op de ondergang wachten is voor mij geen optie.

Karingin
Karingin28 sep. 2019 - 17:18

Ik heb toch sterk de indruk dat men zelfs ter rechterzijde door begint te krijgen dat het huidige economische systeem niet langer houdbaar is. Het zal nog wel ff duren voor de echte ommezwaai komt, en het zal niet zonder slag of stoot gaan. Maar hoe meer mensen er van doordrongen worden, hoe harder de roep, des te sneller zal 't gaan.

prgrssf
prgrssf27 sep. 2019 - 11:36

Vandaag de klimaatstaking met echte nieuwsfoto's, dit weekend het tegengeluid met echte nepfoto's op Twitter. Zo werkt alt-right.

korheiden2
korheiden227 sep. 2019 - 10:55

Interessant vind ik dan te vernemen welke ingrijpende maatregelen men dan wil nemen. Veel eerder van het gas af? Een verbod op vlees? Fossiele auto's verbieden? Er komen vele idealisten naar Den Haag. Intussen groeit het vliegverkeer en ook het vleesverbruik is weer toegenomen.

4 Reacties
Katootje2
Katootje227 sep. 2019 - 13:12

"Interessant vind ik dan te vernemen welke ingrijpende maatregelen men dan wil nemen." Alles waar jij waarschijnlijk geen voorstander van bent.

Karingin
Karingin27 sep. 2019 - 13:24

Woon je onder een steen? Er zijn al zoveel concrete voorstellen langs gekomen, waaronder het inperken van het vliegverkeer.

adriek
adriek27 sep. 2019 - 19:20

Het gaat er niet om wie er voorstander van is. Met nu al een tekort aan technisch personeel is het onzin om te denken dat (bijvoorbeeld) binnen vijf jaar Nederland van het gas af kan. Eerst moeten drie miljoen huizen veel beter geisoleerd worden. Dan moet het elektriciteitsnetwerk zwaarder uitgevoerd worden (zo ongeveer alle straten moeten open) Dan moeten alle CV ketels door warmtepompen vervangen worden. Dat lukt alleen als al die stakers op zeer korte termijn een monteursopleiding gaan volgen. Een gemiddelde auto gaat minimaal tien jaar mee. Alleen als we vanaf morgen alleen nog elektrische auto's verkopen zijn we over tien jaar van de meeste uitstoot af. (Of mogen al die forenzen vanaf morgen thuis blijven? Het OV, goed voor tien procent van het forenzenverkeer, is nu al vol en ook niet schoon genoeg.) Al die elektriciteit moet natuurlijk wel groen worden. Nu is een kleine tien procent groen. Er moeten dus -alleen voor het huidige verbruik- twintig keer zo veel zonnepanelen en windmolens geplaatst worden. Om elektrische verwarming en elektrisch rijden te faciliteren minstens het dubbele. Alle klimaatstakers moeten hun achtertuin beschikbaar stellen anders past dat allemaal niet. Het enige dat in theorie vanaf "morgen" (of laten we zeggen binnen een jaar) geregeld kan zijn is stoppen met vlees eten. Ik ben erg nieuwsgierig wat volgens Greta en de klimaatstakers haalbaar is, is dat ergens terug te vinden?

Karingin
Karingin28 sep. 2019 - 17:25

Ja Eirda, er moet veel gebeuren, en het zal waarschijnlijk niet snel genoeg gaan. Het is ook een kwestie van en-en; op individueel niveau je gedrag aanpassen en van bovenaf opgelegde collectieve maatregelen. Maar als we echt willen, dan is er volgens mij veel mogelijk. Na de oorlog heeft ook iedereen de schouders onder de wederopbouw gezet, en na de watersnoodramp kwam er ook veel geld op tafel voor een megaproject. Het enige nadeel is dat we nu een ramp proberen te voorkómen, waardoor de urgentie bij veel mensen niet zo duidelijk is.

Karingin
Karingin27 sep. 2019 - 10:05

Wij ook: https://sargasso.nl/wij-staken-voor-het-klimaat/

1 Reactie
korheiden2
korheiden228 sep. 2019 - 7:03

Ik weet van de voorstellen hoor. Het vliegverkeer beperken, weinig of geen vlees, elektrisch dan wel niet autorijden, gasloos wonen. Deze plannen bestaan al en staan in het Klimaatakkoord. Maar het zal wel te weinig zijn en sneller moeten.