Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Minister Wiebes (VVD) liet lobbyist Jorritsma (VVD) wet schrijven waarvan partijprominent Verwaayen (VVD) profiteerde

  •  
19-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2041 keer bekeken
  •  
jorritsmarutte

“Iedereen heeft evenveel recht op vrijheid en kansen”, luidt een van de kernwaarden van de VVD. Maar als je lid bent van de VVD heb je natuurlijk net iets meer recht op kansen. Dat valt op te maken uit de bemoeienis van partijprominent Annemarie Jorritsma met een machtigingswet waarmee het overheidsfonds Invest-NL werd opgetuigd, blijkt uit een artikel in Vrij Nederland

De enkele maanden geleden afgezwaaide senator Jorritsma is voorzitter van de NVP, de belangenvereniging van Nederlandse private durfkapitalisten. Namens die club stuurde ze in 2018 een brief naar de toenmalige minister van Economische Zaken, Eric Wiebes (hé, ook al een VVD’er), waarin zij schreef aan welke voorwaarden Invest-NL zou moeten voldoen.

De lobby van de VVD-senator bij de VVD-minister bleek uitermate succesvol. Vrij Nederland schrijft: “Vergelijking van Jorritsma’s brief met de concepten voor de Machtigingswet leert dat bijna al haar voorstellen in de definitieve wet zijn verwerkt, soms bijna letterlijk.”

Een van de door Wiebes overgenomen voorstellen was dat Invest-NL zou mogen investeren in andere investeerders. Een van de investeerders waarnaar Invest-NL belastinggeld overmaakte, was Keen Venture Partners, dat in 2021 tien miljoen euro ontving. En van wie is Keen Venture Partners? Van de invloedrijke VVD’er Ben Verwaayen en zijn zoon Robert.

Verwaayen junior mocht in 2015 overigens naar het Catshuis om bij Mark Rutte (VVD) te pleiten voor belastingvoordelen voor startups. “Hij was superontvankelijk voor ons verhaal”, aldus Robert Verwaayen in een interview.

Rutte verblijft elk jaar in augustus met een aantal andere vooraanstaande VVD’ers een paar dagen in de riante Franse buitenplaats van Ben Verwaayen. De aanpak van netwerkcorruptie was de afgelopen dertien jaar geen prioriteit voor de vier kabinetten-Rutte.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (28)

Palipka
Palipka21 okt. 2023 - 8:45

Een heel artikel over de vvd. Zou het vanuit oogpunt van medemenselijkheid niet beter zijn als deze partij gewoon opgeheven gaat worden?

Professor Zegellak
Professor Zegellak20 okt. 2023 - 9:24

Zo lang de media weigeren om de bevolking uit te leggen wat het doel van de liberale ideologie is (nachtwakersstaat), kunnen de liberale partijen de bevolking wijs maken wat ze willen. Zoals de lijsttrekker van de armoede veroorzakende VVD die het over "bestaans zekerheid" heeft.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout19 okt. 2023 - 17:53

Oma Jorritsma; consigliere particolare del capo di capi van de VVD vanaf 199....? Het begon toen secretaris-generaal Sweder van Wijnbergen op een besloten bijeenkomst van fiscalisten het juist naar de Kamer gestuurde belastingplan van Gerrit Zalm en Willem Vermeend terecht torpedeerde wat helaas niet lukte waardoor het nu nog voor de belastingdienst problemen oplevert om 100 miljard te innen: https://nos.nl/artikel/2482618-belastingdienst-ziet-risico-s-bij-inning-100-miljard-aan-belastinggeld Waar het o.a. op neerkomt is dat gegoochel tussen box 2 en box 3 winst uit vermogen onschatbaar maakt en andere zaken die ik verder aan een fiscalist overlaat. Minister Annemarie Jorritsma van Economische Zaken destijds had geen flauw benul waar het om ging. Dat is ook niet de taak van een ''consigliere.'' Van "Ik doe gewoon mijn werk" lipleesde ik midden in vak K tegen Margreeth de Boer (''wat maak jij nou''- zoiets) tot ''positie elders'' en vele, vele geintjes daar tussenin. Wat een carrière !

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin19 okt. 2023 - 17:00

Jorritsma vind ik een uiterst schadelijk knaagdier, de mens geworden marktwerking, schaamteloos liegen en zoals we van de vvd gewend zijn een bestuurder van niets. Rutte vond Wiebes een inteligente vent waarmee hij de Houdini eigenschappen bedoelde die hij zelf in ruime mate tentoon spreidt Durfkapitaal is de bijl aan de wortel van iedere samenleving, op het moment dat je bedrijf eventjes niet aan de verwachtingen voldoet sta je machteloos op straat.

1 Reactie
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin19 okt. 2023 - 23:35

oops een stomme storende fout inteligent= intelligent.

hamar2
hamar219 okt. 2023 - 15:52

Ja bij de vvd weet je wat je krijgt Is op dit moment bij pvdagl wat lastiger want zaterdag nog voor motie stemmen en vandaag onder druk alweer de keutel intrekken.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt21 okt. 2023 - 11:06

Het laat ook zien dat er bij pvdagl wat meer nagedacht wordt en dat er oor is voor het andere geluid en de motivatie daarvan.

pahan
pahan19 okt. 2023 - 15:33

Nooit van gehoord, dus ik dacht wat doet Keen Venture partners dan? Dat is nog best de moeite waard: https://www.keenventurepartners.com/portfolio Is het een vreemde gedachte dat dit money well spent is?

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen19 okt. 2023 - 16:50

'Is het een vreemde gedachte dat dit money well spent is?' Daar gaat het hier niet om? Wat wel een vreemde gedachte is is dat achterkamergekonkel volkomen geaccepteerd is.

pahan
pahan19 okt. 2023 - 18:26

Het is een nóg vreemdere gedachte dat dit achterkamergekonkel zou moeten zijn.

Thuiszitter
Thuiszitter19 okt. 2023 - 15:05

Gisteren de peilingen bekeken, na al het oorlogs geweld in Israël , had ik die actie al even niet meer gedaan. Staat de VVD weer ruim op kop, hoe is het mogelijk ?, dit soort berichten zal hen niet in de weg zitten.

1 Reactie
Pindaklaas
Pindaklaas19 okt. 2023 - 16:29

Dit soort berichten halen de meest belezen nieuwssites ook niet. En doen ze dat wel, dan lezen de meeste er overheen.

vdbemt
vdbemt19 okt. 2023 - 15:01

Vrijheid voor VriendenDiensten

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen19 okt. 2023 - 16:50

:-)

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin19 okt. 2023 - 17:00

Ik heb er ook één, volks vijandige demagogen.

Andorimax
Andorimax19 okt. 2023 - 14:48

Ongelooflijk. Wanneer leert het (domme) volk het nou eens? Nooit waarschijnlijk, vandaag (weer/nog steeds) de grootste in de peilingen.

Farmer3.0
Farmer3.019 okt. 2023 - 14:34

Gelukkig komen er verkiezingen aan. Het volk heeft altijd gelijk. Kunnen we de VVD en andere niet functionerende partijen wegstemmen.

4 Reacties
Zandb
Zandb19 okt. 2023 - 15:47

Farmer Dat er gebeurt 'wat de meesten willen' dat is een maar dat zij daarin gelijk zouden hebben, dan is (van) twee (tot in de oneindigheid).

Farmer3.0
Farmer3.019 okt. 2023 - 16:56

@Zandb: Zolang er niets rechtvaardiger is als ons democratische systeem, moeten we het hier mee doen.

vdbemt
vdbemt20 okt. 2023 - 8:43

Het volk heeft altijd gelijk? Er waren en zij toch genoeg voorbeelden waaruit blijkt dat dat niet zo is. Hitler, Trump, Poetin.

vdbemt
vdbemt20 okt. 2023 - 14:03

@Farmer. "Zolang er niets rechtvaardiger is als ons democratische systeem, moeten we het hier mee doen." Qua gemaakte keuze is dat waar. Maar dat wil nog steeds niet zeggen dat die keuze ook automatisch goed is.

Vuurrood
Vuurrood19 okt. 2023 - 14:14

Dat verwach......jawel dat verwacht ik wel van de VVD. De partij van de gesjochte jongens en meisjes. De corpsballenclub van jongens en meisjes die elkaar steunen in hun, hmmm ondernemingslust. Het soort ondernemingslust die in de rest van maatschappij gewoon fraude en oplichting genoemd wordt! En dat gewoon schaamteloos en voor ieder die het zien wil zichtbaar is. Maar nog steeds 22 tot 26 % van de stemmen trekt. Statistisch gezien wil dus 22 tot 26 % van de mensen gewoon belazerd worden. Bestaat daar geen woord voor? Masochisme?

Zakenpief
Zakenpief19 okt. 2023 - 13:40

En niet vergeten wie er de eerste 4 jaar (2018-2022) de baas werd van Invest-NL: Wouter Bos, ook al een VVD-er.... Het is overgens volkomen normaal dat grotere investeerders (zoals NL-Invest) het daadwerkelijke start-up werk aan kleinere, meer hands-on investeerders uitbesteden.

5 Reacties
Rob Matthijssen
Rob Matthijssen19 okt. 2023 - 17:48

Uh? Wouter Bos VVD'er? Kijk het even na.

vdbemt
vdbemt20 okt. 2023 - 8:48

Dat je Wouter Bos een VVDer noemt, is jouw duiding van Wouter Bos. Maar het gaat er hier niet om dat grotere investeerders wel of niet iets aan kleinere uitbesteden. Het gaat er hier om dat je er met je politieke netwerk voor zorgt, zelfs met een wet, dat het aan je vriendjes wordt uitbesteed.

Zakenpief
Zakenpief20 okt. 2023 - 13:27

@Rob en vdbemt, Mijn punt is dat de auteur van het stuk wel weer bijzonder aan het cherrypicken is als je 'vergeet' te vermelden dat de hoogste baas van Invest-NL oud-topman van de PvdA is geweest. Hij is degene die die 10m naar Keen heeft overgemaakt, niet Wiebes en niet Jorritsma of Rutte. Ik betwijfel of er in de Wet is opgenomen dat er alleen in VVD-ondernemingen geïnvesteerd mag worden. Dat het Ministerie advies vraagt aan belangrijke partijen in het veld, verbaast mij niets. Dat zal op meerdere gebieden gebeuren, zoals de zorg. Ik denk dat er ook met ziekenhuizen, zorgverzekeraars en patientenverenigingen om inbreng gevraagd wordt als er een nieuwe wet geschreven wordt. En dat er oud-politici op bepaalde plekken terecht komen, alleen om hun connectie naar Den Haag, irriteert mij ook. Maar dat is niet alleen aan rechtse politici te verwijten.

vdbemt
vdbemt21 okt. 2023 - 11:21

"Mijn punt is dat de auteur van het stuk wel weer bijzonder aan het cherrypicken is als je 'vergeet' te vermelden dat de hoogste baas van Invest-NL oud-topman van de PvdA is geweest. Hij is degene die die 10m naar Keen heeft overgemaakt," Ik wil je graag geloven, maar dan wel met iets meer informatie dan dit. De naam van de topman. Mijn zoektocht heeft niets opgeleverd. En zijn periode. Was die periode wel dezelfde als die wanneer dit van Jorritsma plaatsvond. En dan nog: ALS je gelijk hebt, blijft het feit over Jorritsma hetzelfde.

Zakenpief
Zakenpief21 okt. 2023 - 16:21

@vdbemt, Per 1 oktober 2018 is Bos voorzitter van Invest-NL.[18] In oktober 2021 werd hij verkozen tot voorzitter van de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie.[19] In 2022 vertrekt hij bij Invest-NL om in mei 2022 bestuursvoorzitter te worden van zorgverzekeraar Menzis.[20] van de wiki pagina van Bos