Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Aanpak corruptie geen prioriteit voor kabinet: er komt geen lobbyregister

  •  
11-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1633 keer bekeken
  •  
bruinsslot

Het kabinet zal geen lobbyregister invoeren, zodat de invloed van bedrijven en belangenorganisaties op het beleid in kaart kan worden gebracht. Dat heeft minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken (CDA) besloten. Ze negeert daarmee een Kamermotie die de steun had van alle partijen met uitzondering van de VVD en de Groep Van Haga, schrijft het FD.

Volgens Bruins Slot is het niet mogelijk om tot een definitie te komen van wat een lobbyist is. “Lachwekkend”, vindt Volt-fractievoorzitter Laurens Dassen, die de motie indiende. “We vinden het absurd dat de minister meerdere moties van de Kamer naast zich neerlegt, waaronder die over het lobbyregister, en de Kamer een halfslachtig alternatief voorschotelt.” Dassen diende zijn motie in nadat de Europese anti-corruptiewaakhond GRECO Nederland op de vingers tikte omdat het niets had gedaan met de aanbevelingen om corruptie aan te pakken.

In landen als de Verenigde Staten, Engeland, Duitsland, Frankrijk en België bestaat wel een lobbyregister. Pieter Omtzigt vindt dat Nederland niet kan achterblijven. Er moeten meer regels komen om netwerkcorruptie – Eerste Kamerleden met nevenfuncties, Cora van Nieuwenhuizen die na haar ministerschap lobbyist wordt – aan banden te leggen. “Als ik dit in het buitenland vertel, slaan ze steil achterover.”

Bruins Slot pleit nu voor openbare agenda’s van bewindslieden. De vraag is of dat veel zoden aan de dijk zet, schrijft het FD. “Uit onderzoeken, bijvoorbeeld die van de Open State Foundation en Transparancy International, is meermaals gebleken dat bewindslieden tekortschieten bij het openbaren van hun agenda's.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.