Joop

Wie volgt Khamenei op als hij binnenkort komt te overlijden?

  •    •  
10-10-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1649 keer bekeken
  •  
alikhamenei

De demonstraties tegen het Iraanse regime zijn al vier weken onderweg en ondertussen zijn er meer dan 180 doden gevallen, waaronder ook een groot aantal kinderen.

De Iraanse demonstranten, met de nadruk op vrouwen, blijven dapper doorvechten tegen tirannie, onderdrukking en repressie. In mijn vorige opiniestuk schreef ik dat de vrouwen in Iran onze volledige steun verdienen en die boodschap zal ik nu herhalen. Daarom is het goed om te zien dat de steunbetuigingen vanuit het hele land binnenstromen. De gemeentes Amsterdam, Rotterdam en Utrecht hebben openlijk hun steun betuigd en ook de burgemeester van Haarlem heeft mij laten weten met een statement te komen. Ook tijdens de demonstratie op het Malieveld afgelopen zaterdag 8 oktober hebben meerdere politieke partijen hun steun uitgesproken. Verder zien we meer beweging uit het kabinet en dat is een grote stap vooruit in vergelijking met vorige week. Is het genoeg? Nee, absoluut niet, maar we gaan de goede kant op.

Dan nu een zeer belangrijke vraag die steeds relevanter wordt: de opperste leider van de Islamitische Republiek, ayatollah Khamenei, is oud en ziek. Het is daarom evident dat hij binnenkort komt te overlijden. Dan rijst de vraag: wie volgt hem op? Voordat ik die vraag ga beantwoorden hier een beknopte uiteenzetting hoe de opperste leider wordt gekozen.

Bij het kiezen van de opperste leider spelen twee organen een cruciale rol: de Raad van Experts en de Raad der Hoeders.

  • De Raad van Experts: een orgaan bestaande uit 88 geestelijken die direct door de Iraanse bevolking worden gekozen. Dat klinkt democratisch, maar is dat niet en daar kom ik zo op terug. Deze raad kiest de nieuwe opperste leider.
  • De Raad der Hoeders: een orgaan bestaande uit 12 leden: 6 geestelijken die direct door de opperste leider worden benoemd en 6 islamitische geleerden die door het hoofd van de rechterlijke macht worden voorgedragen aan het parlement en door het parlement worden bekrachtigd. U mag raden wie het hoofd van de rechterlijke macht benoemt. Juist! De opperste leider.

Op het eerste gezicht lijkt de Raad van Experts een democratisch orgaan. Zij worden immers direct door de Iraanse bevolking gekozen. De kandidaten moeten echter eerst door de Raad der Hoeders geaccepteerd worden. Een afwijzing van de Raad der Hoeders betekent dat een kandidaat niet mee mag doen met de verkiezingen. En het mag duidelijk zijn dat de huidige opperste leider, Khamenei, meerdere haviken en zeer conservatieve geestelijken en juristen op cruciale posities heeft benoemd of heeft laten benoemen, waardoor de benoeming van een zeer conservatieve opvolger zo goed als zeker is.

Maar wie wordt dan zijn opvolger? Deze volgende twee namen komen veelvuldig voorbij:

  • Mojtaba Khamenei: de zoon van de huidige opperste leider. Hij is een hardliner die een grote rol speelt in het gewelddadig onderdrukken van demonstraties. Dat heeft hij in 2009, 2019 en nu in 2022 gedaan. Hij heeft goede connecties met de Revolutionaire Garde en wordt door zijn conservatieve gedachtegoed en relatief jonge leeftijd (53 jaar) als een goede kanshebber gezien.
  • Ebrahim Raisi: de huidige president, die ook een zeer conservatieve agenda heeft. Hij wordt door conservatieve geestelijken als een goede politicus gezien, maar hij is minder charismatisch dan Mojtaba en zijn eerste jaar als president is niet geheel vlekkeloos verlopen. De demonstraties tegen het regime zijn bij ons bekend, maar ook zijn economisch beleid wordt niet goed ontvangen, met een inflatie van meer dan 50%.

Dus hoewel ik hoop heb dat de demonstraties in Iran een beweging in gang zetten waarin hervormingen plaats kunnen gaan vinden (of zelfs een regime change), ben ik minder hoopvol op een hervormingsgezinde opvolger van Khamenei.

Hoe denkt u hierover? Wie wordt volgens u de opvolger van Ali Khamenei?

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

Olav Meijer
Olav Meijer11 okt. 2022 - 13:45

Het is gezien de politieke constellatie in Iran onmogelijk iets goeds te verwachten van welke opvolger van de oude Khamenei dan ook. Zoals een revolutie in de sjah verdreef, zal m.i. alleen een voldragen revolutie de ayatollah's uit de macht kunnen verdrijven. Een nieuwe voorlopige regering zal dan een geheel nieuwe grondwet bij plebisciet aan het volk moeten voorleggen.

5 Reacties
LaBou
LaBou 11 okt. 2022 - 15:52

Maar dan hopelijk wel een revolutie door en van het volk zonder de "steun en sturing" door m.n. de VS.

JasDon
JasDon11 okt. 2022 - 22:11

Man o man LaBou, je hebt je prioriteiten weer helemaal op orde. Bij een oproep tot revolutie komen tot een insinuatie dat de VS er wel weer iets te maken mee kan hebben. Grow up.

Abdu
Abdu12 okt. 2022 - 11:05

@JasDon “Bij een oproep tot revolutie komen tot een insinuatie dat de VS er wel weer iets te maken mee kan hebben.” Dat is toch je eigen openlijke wens dat cia en mosad moeten het doen?

Mokker
Mokker12 okt. 2022 - 11:24

LaBou: Jij denkt dat een revolutie wel gaat lukken zonder externe hulp? Je hekel aan de VS is zo groot dat je nog liever de Iraniers overlevert aan de ayatollahs?

oproerkraaier
oproerkraaier14 okt. 2022 - 21:38

Mokker, ze hebben in Iran met CIA coups, net zoals Chili bv. Het gaat uberhaupt niets opleveren want de amerikanen doen alles alleen maar voor zichzelf. Dat je dat nu nog niet doorhebt....

Norsemen
Norsemen11 okt. 2022 - 11:01

Mooi dat je in Iran een omgekeerde beweging ziet van wat er in de westerse wereld gebeurd. Daar wordt de beweging die meer vrouwenrechten wil steeds groter, hier de beweging die vrouwenrechten wil inperken. Duurt niet lang meer en vrouwen moeten naar Iran voor een abortus.

6 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew11 okt. 2022 - 14:02

@Norsemen: (...) hier de beweging die vrouwenrechten wil inperken. ---------------------- Ik ben je even kwijt: welke beweging is dat dan?

Mokker
Mokker11 okt. 2022 - 15:34

Ik neem aan dat je er op doelt dat de gemiddeld moslim in Europa conservatiever is in de geloofsopvatting dan de gemiddelde moslim in islamitische landen? Klopt voor sommige landen vast wel, maar ben benieuwd hoe goed je dat kunt onderzoeken..

Norsemen
Norsemen11 okt. 2022 - 15:56

Populistisch/religieus rechts

oproerkraaier
oproerkraaier11 okt. 2022 - 15:58

NRC: https://archive.ph/yH3vo De opzichtige solidariteitsactie in Nederland voor de vrouwen in Iran is gratuit, meent Hassnae Bouazza. Een dappere strijd wordt gekaapt voor binnenlandse consumptie.

KritischKijken
KritischKijken11 okt. 2022 - 20:36

@Norsemen Te makkelijk: populistisch, religieus rechts. Wees dan ook eerlijk en benoem het hele religieuse spectrum.

Norsemen
Norsemen12 okt. 2022 - 8:37

@KritischKijken De enige bewegingen in de westerse wereld die actief bezig zijn om de liberale waarden zoals recht op abortus, euthanasie en homohuwelijk te bestrijden zijn populistisch/religieus rechtse bewegingen. Het zal vast zo zijn dat (streng) islamieten in West Europa ook tegen abortus etc. zijn, maar die zijn niet openlijk een kruistocht begonnen.

Effie2
Effie211 okt. 2022 - 8:21

Heersers die hun opvolgers kiezen... Ik vrees dat die gewetenloze hardliner definitief zal worden ingezet om het volk krampachtig onder de duim te blijven houden. Het 'Gij zult niet doden' komt blijkbaar niet in 'de door de duivel geïnspireerde dogma's' van geestelijke leiders voor. En conservatief is in mijn beleving een met geweld geforceerde stilstand van de door de natuurwetten bepaalde evolutie van onze soort. Ik vraag me ernstig af of dit met geweld onderdrukte volk op dit moment meer vrijheden aankan. ...Is de tijd daar rijp voor? Weet dat decennialang getergde volk inmiddels hoe het beter kan? Kortom, wat zal er in de hoofden van de meerderheid van die mensen gaan veranderen als die onmenselijk- wrede ayatollahs worden verdreven? In de westerse wereld is het neoliberalisme het normaal van deze tijd. En we zien de onrechtvaardigheid ervan overal en om ons heen als de schadelijke gevolgen van een volstrekt ondeugdelijke oorzaak. ...Maar ziet de meerderheid van onze volkeren dat wel in? Zullen hardliners wereldwijd ooit geweerd worden uit leidinggevende functies, omdat hard onvermijdelijk schade veroorzaakt? Zal het algemeen belang ooit boven het eigenbelang gesteld worden? En wanneer? Zal sociaal- democratisch in de samenlevingen, wereldwijd, ooit vanzelfsprekend de norm worden? Zullen we zélf maar eens beginnen het puin uit onze hoofden op te ruimen voor we kritiek leveren op wat er achter onze grenzen gebeurt? Kortom, geven wíj het voorbeeld dat navolging verdient?

3 Reacties
Olav Meijer
Olav Meijer11 okt. 2022 - 13:57

@ Effie2: [Ik vraag me ernstig af of dit met geweld onderdrukte volk op dit moment meer vrijheden aankan. ...Is de tijd daar rijp voor?] Hallo, wat enorm paternalistisch. Het Iraanse volk is i.h.a. zeer ontwikkeld en gemiddeld erg jong! Een goed voorbeeld uit het verleden is premier Mossadeq geweest, die in 1951 door het parlement was benoemd. Wegens de nationalisatie van de olie-industrie werd hij in 1953 door de sjah afgezet, met steun van de belanghebbende Amerikanen en Britten.

GeenProbleem
GeenProbleem11 okt. 2022 - 17:30

@olav 'Hallo, wat enorm paternalistisch. Het Iraanse volk is i.h.a. zeer ontwikkeld en gemiddeld erg jong!' Dat was de bevolking van Libië ook.

Effie2
Effie212 okt. 2022 - 12:03

Olav, paternalistisch is bevoogdend. En dat is precies wat die Khamenei doet. Wat alle dictators doen. Waartegen ik me afzet. Hun ideologie aan het volk opleggen, en dat op straffe van handhaven om aan de macht te blijven. Religie is hierbij slechts een ondemocratische dekmantel.

Bouwman2
Bouwman211 okt. 2022 - 8:10

Iran levert ook ook Rusland de drones die zoveel levens vergden van de Oekraïners. Bien étonnés de se trouver ensemble.

pahan
pahan11 okt. 2022 - 4:58

Eigenlijk is de vraag stellen meteen deze beantwoorden. Het zou een marginaal verschijnsel moeten zijn, maar gezien de machtspositie van de leider zal het er daar niet beter op worden.

Greendutch
Greendutch10 okt. 2022 - 21:09

antwoord op titel: hopelijk een gezellige jonge vrouw

oproerkraaier
oproerkraaier10 okt. 2022 - 20:49

De meerderheid van de Iraanse bevolking is tegen de verplichte hijab: "De protesten weerspiegelen de sociale realiteit" https://www.uu.nl/in-de-media/de-meerderheid-van-de-iraanse-bevolking-is-tegen-de-verplichte-hijab-de-protesten-weerspiegelen-de

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa10 okt. 2022 - 20:16

Ali B

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen10 okt. 2022 - 19:37

"Wie wordt volgens u de opvolger van Ali Khamenei?" Ik hoop Inna Shevchenko.

HenryHansen
HenryHansen10 okt. 2022 - 18:54

"De Iraanse demonstranten, met de nadruk op vrouwen, blijven dapper doorvechten tegen tirannie, onderdrukking en repressie." Zullen we het iets scherpwr stellen? De vrouwen strijden tegen: - sexe ongelijkheid (vrouwen achtergesteld) - kindhuwelijken - gedwongen huwelijken - geen vrije keuzes - oneerlijke processen Etc Dus het probleem is niet zo zeer deze Khamenei, maar hoe we vrouwen in vergelijkbare situaties kunnen helpen.... ook in NL

2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier10 okt. 2022 - 20:47

Jij bedoelt met" helpen hier", moslim vrouwen het recht ontzeggen om hoofddoekjes te dragen. Je bent geen haar beter dan de ayatollahs, eigenlijk nog erger want je framed de strijd van de mensen daar voor je eigen nazistische moslimhaat.

Satya
Satya11 okt. 2022 - 7:49

Oa door femmes for freedom te steunen. Wil je wel meegeven dat er genoeg vrouwen overtuigd zijn dat ze het juiste pad kiezen. Schrijf dit omdat ik vind dat er een situatie dreigt te ontstaan waarin er voor die vrouwen gedacht wordt.