Joop

Wij horen de Iraanse vrouw in haar strijd tegen tirannie te steunen

  •    •  
28-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1618 keer bekeken
  •  
ANP-455379103

Het meest teleurgesteld ben ik wel in Vera Bergkamp

Al 10 dagen strijdt de Iraanse vrouw met gevaar voor eigen leven tegen tirannie en onderdrukking van het Iraanse regime. In deze strijd zijn officieel meer dan 40 personen om het leven gekomen (verschillende bronnen gaan zelfs richting de 60 doden).

Deze dappere vrouwen verdienen onze steun, want zij leven al meer dan 40 jaar in onvrijheid en onderdrukking en worden als tweederangsburger behandeld. Zo mogen ze niet zelf weten hoe ze zich kleden en hebben ze op het gebied van huwelijk, scheiden, werk en cultuur minder rechten dan mannen. Deze kwesties zijn ook door de Verenigde Naties benoemd en gepubliceerd: zie rapport van United Nations Special Rapporteur on Human Rights in Iran

Gelukkig zag ik de afgelopen dagen de steunbetuigingen vanuit verschillende partijen binnenkomen. Zo stelden Kati Piri (PvdA), Sjoerd Sjoerdsman (D66), Tom van der Lee (GroenLinks) en Ruben Brekelmans (VVD) Kamervragen en spraken ze hun steun uit voor de demonstranten in Iran. Maar dit lijkt niet genoeg. Want waar blijft een duidelijk en krachtig statement van onze minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra? En waarom horen we niets van Sigrid Kaag, die toch een duidelijke binding met die regio heeft?

Maar het meest teleurgesteld ben ik wel in Vera Bergkamp. Waarom neemt zij als voorzitter van de Tweede Kamer niet het voortouw om een duidelijk statement te maken tegen het grove geweld dat tegen de Iraanse demonstranten wordt gebruikt? De Nederlandse politiek kan zo een duidelijke stelling nemen tegen het Iraanse regime en aan de Iraanse vrouwen laten weten dat ze niet alleen staan. En ze zullen niet de enige zijn, want het Europees Parlement is hen al voorgegaan. 

Het is nog niet te laat om iets van je te laten horen! 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (34)

Nicolay2
Nicolay230 sep. 2022 - 7:16

Zolang er in de westerse landen in de wereld nog miljoenen vrouwen met het symbool van onderdrukking rond blijven lopen komt het nooit goed met de vrouwen in landen als Iran, Afghanistan, Pakistan ect:……

Jopie666
Jopie66629 sep. 2022 - 9:13

Het regime gaat echt niet vallen hoor zonder een echte burgeroorlog. Wat ze nu gaan doen is het internet afsluiten, steden en gebieden afsluiten en dan met zware mitrailleurs honderden dan wel duizenden mensen doodschieten. Dat doen ze elke keer en elke keer werkt dat perfect en geven ze Amerika en Israel de schuld van de opstand via de media om iedereen verder te hersenspoelen. Zonder een overloping gedeelte van het leger dan wel het in handen krijgen opslagplaatsen wapens is elke opstand kansloos. Dictoriale regimes weten zich steeds beter te handhaven wereldwijd.

2 Reacties
Toussaint de la Serna
Toussaint de la Serna29 sep. 2022 - 11:29

Jopie666, 29 sep. 2022 - 11:13 "...Dictoriale regimes weten zich steeds beter te handhaven wereldwijd." - En daar weten Amerika en Israël dan weer alles van.

Jopie666
Jopie66629 sep. 2022 - 15:22

Ik zou zeggen ga naar je favoriete dictators landen. Jouw soort kan het niet verkroppen dat 2 democratische landen militair zo sterk zijn dat dictators zich er keer op keer te pletter lopen. Wapens uit Israël gaan via Nederland zodadelijk gewoon naar Oekraïne hoor. Have a nice day.

Toussaint de la Serna
Toussaint de la Serna28 sep. 2022 - 23:07

Azarkan sloeg onlangs hard op tafel voor solidariteit met moslims. Het is nu wel erg stil aan die kant. Toen zijn medemens op de meest beestachtige van het leven werd berooft door onthoofdig, kon hij niet op solidariteit rekenen, maar heeft Azarkan, z.s.m. een petitie tegen 'godslastering' op touw gezet. Een petitie, die naar het schijnt door ongeveer 700.000(!) moslims getekend is. Zoals ik al eerder zei: "Is degene die voor God speelt, niet de ware godslasteraar?' Als (jonge) mensen (man en vrouw) bereidt zijn massaal hun leven te geven, dan moet je doof, stom en blind geboren zijn om niet te beseffen, dat het menens is! Dit is het moment om solidair te zijn met moslimvrouwen die vermoord kunnen worden om een lap stof, die ze verplicht zijn te dragen. In het westen is dit vaker een keuze. Sommigen dragen een hoofddoek om hun geloof te benadrukken, maar komt het echte geloof niet uit het hart en daarom de hoogste tijd om dat hart, hardop te laten spreken! TX

1 Reactie
michellekepen
michellekepen29 sep. 2022 - 11:10

ToussaintX, "Toen zijn medemens op de meest beestachtige van het leven werd berooft door onthoofdig, kon hij niet op solidariteit rekenen, maar heeft Azarkan, z.s.m. een petitie tegen 'godslastering' op touw gezet. Een petitie, die naar het schijnt door ongeveer 700.000(!) moslims getekend is" correctie 1: dat ging om ongeveer 124.344 handtekeningen correctie 2: initiatief was van imam Ismail Abou Soumayyah. Azarkan was 'slechts' een sympathisant - aanvulling 1: niet alleen een leraar vermoord in Frankrijk, maar in diezelfde periode ook een leraar in NL (!) ernstig bedreigd: Emmauscollege Rotterdam. - aanvulling 2: het ging Azarkan cs niet om "godslastering" in zijn algemeenheid, maar enkel en alleen om zijn god, zie "onze profeet Mohammed". Hetgeen ergens ook wel logisch is, want er bestaat immers maar één ware god, volgens Azarkan cs! inperking VvMU op z'n islamitisch dus...

michellekepen
michellekepen28 sep. 2022 - 22:47

"Maar het meest teleurgesteld ben ik wel in Vera Bergkamp" Hoewel Bergkamp veruit de slechtste Kamer-voorzitter is sinds mensenheugenis (op het gebied van 'voorzitten'), denk ik niet dat je je pijlen hier terecht op Bergkamp richt. Als Voorzitter dient zij in de eerste plaats neutraal te zijn. En alleen daarom al is het niet aan haar het voortouw te nemen: zij zou hoogstens moeten faciliteren, daar waar 'gewone' TK-leden eventueel actie ondernemen.

Paul Spijkers
Paul Spijkers28 sep. 2022 - 21:16

Je zou inderdaad op zijn minst een #metoo soort golf mogen verwachten. Maar miljoenen onderdrukte vervolgde vermoorde vrouwen in Iran wegen nu eenmaal minder dan een paar Hollywood personages van de roddel TV.

oproerkraaier
oproerkraaier28 sep. 2022 - 15:13

Interessante achtergrondinformatie: https://www.wm.edu/offices/revescenter/news/2022/qa_peyman_jafari.php

Sven Stevin
Sven Stevin28 sep. 2022 - 13:00

Wij horen bovendien de Nederlandse vrouwen met een zelfde of vergelijkbare achtergrond uit diverse van deze landen in hun strijd tegen deze tirannie te steunen die tot in ons land en buurlanden doorgaat. Zie een emotionerende oproep van Fidan Ekiz, Shirin Musa, en de Iraanse Darya Safai tijdens een uitzending van de Halve Maan op Internationale Vrouwendag. Tekenend is dat Ekiz als presentatrice gecanceld werd door de publieke omroep bij dit programma.

10 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier28 sep. 2022 - 15:17

Fidan Ekiz die getrouwd was met Wierd Duk de nazistische moslimhater en putin-lover?

HenryHansen
HenryHansen28 sep. 2022 - 15:39

Ja oproerkraaier, het is natuurlijk niet leuk dat een zelfstandige vrouw met een migratieachtergrond een eigen mening heeft en zaken aan de kaart stelt die vrouwonvriendelijk zijn. Ik snap je poging tot diskwalificatie dan ook wel, want dat moeten we allemaal niet willen natuurlijk. Daar weten andere vrouwen zoals Hirshi Ali en Asita Kanko alles van..

HenryHansen
HenryHansen28 sep. 2022 - 15:41

Heel typerend dat niemand hier een poging doet om "deze tirannie" verder te omschrijven. Als je een probleem wil aanpakken moet je specifieker zijn.

oproerkraaier
oproerkraaier28 sep. 2022 - 19:05

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

oproerkraaier
oproerkraaier28 sep. 2022 - 19:06

Overigens Henry, Hirshi Ali loog vaker dan dat ze adem haalde.

GeenProbleem
GeenProbleem28 sep. 2022 - 19:25

@henry Ik denk dat Oproerkraaier Fidan Ekiz eerder als nestbevuiler ziet..

GeenProbleem
GeenProbleem28 sep. 2022 - 19:25

@henry En waarschijnlijk ziet hij Hirsi Ali ook als nestbevuiler.

oproerkraaier
oproerkraaier28 sep. 2022 - 20:26

Altijd heel zinvol die bijdrages van geenprobleem lol

Mokker
Mokker29 sep. 2022 - 7:37

Aantonen waar Fidan Ekiz dan wel fascistisch is geweest zul je onze misogyne kraaier nooit zien onderbouwen, want dan wordt de kwaadaardigheid van deze trol pijnlijk duidelijk.

Paul Spijkers
Paul Spijkers29 sep. 2022 - 23:46

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Mokker
Mokker28 sep. 2022 - 12:14

10 dagen? De beweging om onder de religieuze engerds uit te komen is in Iran al veel langer aan de gang, ook in 2009 en 2017 waren er grote protesten. En zoals gebruikelijk wisten de relibaarden als respons niets anders te bedenken dan nog harder optreden, mensen vermoorden en nog meer onderdrukken.

Jopie666
Jopie66628 sep. 2022 - 12:11

Je kan de opstandelingen opvangen en militair ondersteunen, maar beiden kan Europa niet, omdat we zwak, ziek en misselijk zijn en verslaaft zijn aan fossiele brandstoffen. Al komt daar door Rusland nu rap een einde aan. Want Rusland levert zodadelijk niets meer. De komende 10 jaar gaan zeer moeilijk worden voor Europa. Omdat de gasleidingen ook na Poetin voor goed kapot zijn. Poetin zet nu ook de extreem rechtse aanhang in het donker en kou. Meloni snapte dit vandaag al en zei dat Oekraïne op alle steun kon rekenen.

Jozias2
Jozias228 sep. 2022 - 10:48

Waarom stoppen bij Iran? Moeten we ons niet sterk maken voor alle vrouwen die onder en vanwege (sociale) druk dergelijke kleding dragen. Dus ook in Nederland.

8 Reacties
MG1968-2
MG1968-228 sep. 2022 - 13:06

@Jozias "Moeten we ons niet sterk maken voor alle vrouwen die onder en vanwege (sociale) druk dergelijke kleding dragen" Door onder legale druk betreffende kleding uit te sluiten? Is dat niet exact hetzelfde doen vanuit een ander perspectief. Jij, ik en daan hebben meermaals de discussie gevoerd hoe het ongewenste gedrag en de foute benadering die discriminatie van o.a. de vrouw oplevert aan te pakken. Telkenmale strand dat op je onwil om dat doel in ogen te nemen en geef je procedurele bezwaren een dusdanige status dat daar niet aan te tornen valt. Dan wijs je er wel op dat je er niet zomaar van uit kunt gaan dat bij wat lijkt op misbruik het ook wel zo bedoeld en/of ervaren is. Dat laat je hier volledig los. Waarom kies je hier voor een zo diametraal verschillende insteek van normaal zo standvastige benaderingswijze? Maar ik ben het met je eens @Jozias. Waarom stoppen bij Iran? Moeten we ons niet sterk maken voor alle vrouwen die geconfronteerd worden met een onveilige omgeving waar maar beperkt eigen keuzes gemaakt kunnen worden? Want ja dat moeten we. Tot slot: Iran doet in jou -gewoonlijk gehanteerde- procedurele benadering niets fout. Het volgt zijn eigen regels en de uitkomsten zijn voorspelbaar, reproduceerbaar én voor een ieder gelijk. Dat was immers je criteria in de discussies hierover alhier ook altijd: het ging je niet om het mensenrecht erachter maar of de procedure klopt. Hoe zit het nu?

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk28 sep. 2022 - 13:58

Volgens sommigen zou dit laatste hier niet bestaan.

Jozias2
Jozias228 sep. 2022 - 15:21

@MG1968 Ik heb het niet over het uitsluiten van kleding. 70 jaar geleden droegen vrouwen in Nederland al hoofddoekjes, om het kapsel te beschermen tegen de regen, tijdens het schoonmaken. Van mij mag elke vrouw in haar eigen tijd dragen wat ze wil, wat ze prettig vind en wat ze mooi vind. Als dat vanuit een eigen intrinsieke motivatie is. Ook een hoofddoekje. Het gaat mis als er een dermate sociale of wettelijke norm wordt opgelegd waarin een vrouw eigen lijk geen eigen keuze heeft. Daar gaat het mis volgens mij. Zoals Erica Meiland al zei. "Ik kan me niet voorstellen dat een meisje van 16 er uit eigen beweging voor kiest een hoofddoekje te dragen in plaats van met haar haren in de wind te fietsen". Maar dat is op basis van mijn subjectieve voorstellingsvermogen. En als dat meisje er echt zelf voor kiest dan moet ze het zeker doen. Ik zie niet in hoe dit strijdig is ten aanzien van mijn andere opvattingen. Het is ook maar de vraag of Iran iets 'fout' doet. Het is de Iraanse wet en als de Iraanse bevolking deze wet wil aanpassen dan kan ik het mij voorstellen. Het is niet aan mij om vanuit een westers wereldbeeld dat op te leggen. Dat ik, als ik inwoner van Iran zou zijn, tegen deze wet zou zijn is wat anders. De dingen die we in Nederland vandaag de dag heel normaal vinden bestaan vaak ook niet zo heel lang en zijn vaak een uitkomst van een langdurig emancipatie proces geweest. Ik gun andere landen dat ze een soortgelijk proces doormaken.

MG1968-2
MG1968-228 sep. 2022 - 15:23

@AltijdGelijk "Volgens sommigen zou dit laatste hier niet bestaan." Natuurlijk wel. Wie heeft ooit tegen jou beargumenteerd dat dat niet zo is. Dat ze niet met jou oplossing instemmen is niet een ontkenning dat het niet bestaat, dat weet je hé ;)

Jozias2
Jozias228 sep. 2022 - 15:29

@MG1968 Je stelt ook: "het ging je niet om het mensenrecht erachter maar of de procedure klopt". Dat klopt niet. Wat Daan neerbuigend "de procedure" noemt zijn de mensenrechten. Het is een mensenrecht voor onschuldig te worden gehouden totdat een rechter tot een ander oordeel is gekomen. Het is een mensenrecht niet twee keer voor hetzelfde feit vervolgd te kunnen worden. Het is een mensenrecht dat je niet vervolgd kunt worden voor iets wat niet strafbaar is. Het is een mensenrecht dat een verdachte niet verplicht is mee te werken aan de eigen veroordeling. Als je handelt tegen deze mensenrechten dan houdt je je niet alleen niet aan 'de procedure' je beperkt daarmee direct iemands mensenrechten. Als die iemand een 'crimineel' is zullen er mensen zijn die er geen moeite mee hebben maar uiteindelijk bepaalt dat wel de soort samenleving en beschermen deze mensen rechten ook u en ik. Er zijn dus geen 'mensenrechten er achter'. Er zijn wel andere belangen. Zo zal iemand die last heeft van een gedraging die niet strafbaar is het jammer vinden dat de politie daar niet tegen op kan treden. Maar dat is een kleine prijs om te betalen ten opzichte van een samenleving waar politie mensen vast kan zetten zonder dat ze iets strafbaars hebben gedaan. Het zijn twee kanten van dezelfde medaille. En op het moment dat je vind dat de (grond)wet te nadelig uitpakt voor die belangen dan moet je de wet aanpassen. Niet buiten de wet handelen.

MG1968-2
MG1968-228 sep. 2022 - 15:38

@Jozias "Ik gun andere landen dat ze een soortgelijk proces doormaken. " Ok. Ik ook. Dat gezegd hebbende, wat stel je voor om hier binnen nederland voor om het vanwege sociale druk bepaalde kleding wel of niet dragen te voorkomen? Waarbij ik het meteen zelf ook breder wens te zien. Hoe beschermen we binnen nederland vrouwen die onder sociale druk niet de vrijheid hebben om zich zelf te zijn? En dat probleem gaat niet in één keer opgelost worden, dat snap ik ook wel, dus vereng ik het maar meteen weer: hoe bieden we basisveiligheid. Je hebt mijn opening al op meerdere plaatsen gezien. Dat was de mijne. Kom jij nu met de jouwe.

MG1968-2
MG1968-228 sep. 2022 - 15:43

@Jozias Overigens. Voor de duidelijkheid. Ik vind wel degelijk dat Iran wat fout doet. Geen procedureregel die het handelen van dat land kan legitimeren. De materiele mensenrechten zijn niet -ik herhaal niet- in deze mate te schenden door 'de procedures op orde te hebben'. Procedurele vereisten staan immers in dienst van de materiele en kunnen niet zelfstandig tot legitiem handelen leiden. De iraanse regering zit dik fout. Heel dik fout.

Jozias2
Jozias228 sep. 2022 - 20:31

@mg1968 Jouw mening over Iran deel ik op zich maar is wel vanuit ons westerse perspectief. Als het gaat om de positie van de vrouw zijn ze ook in Nederland nog maar sinds 1956 handelingsbekwaam. https://historiek.net/vrouwen-tot-1956-handelingsonbekwaam/15127/ En bijvoorbeeld pas sinds 1978 hebben vrouwen toegang tot de officiers en onderofficiersopleiding bij defensie. Andere ook westerse landen hebben de doodstraf waar ik vanuit Nederlands perspectief tegen ben. Pas in 1967 werd homosexualiteit in het VK legaal tot die tijd werden homoseksuelen nog vervolgd. Onze westerse standpunten op dergelijke thema’s waarmee we Iran de maat nemen zijn nog maar zeer pril. En natuurlijk zou het vanuit ons perspectief goed zijn als de rest van de wereld onze zienswijze overneemt maar het is denk ik ook wel wat kortzichtig om op basis daarvan anderen de maat te nemen, los daarvan is het goed om vanuit de internationale gemeenschap mensenrechtenschendingen te veroordelen.

TheunT
TheunT28 sep. 2022 - 10:04

Denk niet dat het regime veel waarde hecht aan nog een boodschap van een vrouw.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 sep. 2022 - 9:55

Jammer dat de Nederlandse politici het zo laten afweten. De kleding is maar een detail dat afleidt van de 2de rangspositie die vrouwen innemen. Niet alleen in Iran.

MatinAbbasi
MatinAbbasi28 sep. 2022 - 9:31

Kleine aanvulling op de tekst hierboven: vanochtend (woensdag 28 september 2022) heeft Sigrid Kaag een statement op LinkedIn geplaatst. Wel wat aan de late kant, maar ze heeft dus iets van zich laten horen.

1 Reactie
Olav Meijer
Olav Meijer28 sep. 2022 - 11:59

@ MatinAbbasi: Een verklaring op LinkedIn is natuurlijk nogal dunnetjes. Je hebt er gelijk in, dat de Tweede Kamer en het kabinet duidelijk stelling zouden moeten nemen.

Paul250371
Paul25037128 sep. 2022 - 9:24

Ben je besodemieterd. Als we de vrouwen steunen komen ze straks ook weer hier heen. Dat gaat het niet worden. Aldus minister Hoekstra.

10 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk28 sep. 2022 - 9:48

Op welke mening is deze bewering gebaseerd?

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 sep. 2022 - 9:59

Dat valt wel mee. Zonder toestemming van hun echtgenoot/vader/voogd kunnen Iraanse vrouwen niet naar het buitenland.

MG1968-2
MG1968-228 sep. 2022 - 10:13

@Paul Het recept is net iets anders. - rechts nederland zegt de vrouwen te steunen, - rechts nederland verklaart het land waar deze vrouwen wonen onleefbaar is - rechts nederland zegt dat dat komt door de religie, - en verklaard dat mensen die dit land willen ontvluchten hier niet welkom zijn, hebben immers die religie. - toont zich daarna geïrriteerd dan wel agressief ten opzichte van mensen (links) die wel de deur open zetten voor mensen die die inderdaad onleefbare samenleving willen ontvluchten. - en dit beargumenteren alsof deze mensen (links) de vrouwen niet zou steunen omdat deze wel willen toelaten. Terwijl natuurlijk de steun van rechts (hoekstra in jou voorbeeld) leugenachtig is en alleen ingezet wordt om mensen met die religie generiek buiten de de deur te houden. Dit recept wordt al jaren gevolgd. Het probleem is dat een deel daadwerkelijk gevallen is voor deze onzindelijke denkwijze en er ook nog eens echt in geloofd dat ze de vrouwen steunen door een hek om de betreffende onleefbare omgeving te zetten.

Paul250371
Paul25037128 sep. 2022 - 12:10

"Op welke mening is deze bewering gebaseerd?" Op de mijne. "MG1968-2" Eens. Dat verklaart ook precies dat de moslima's, de vrouwen waar ze zeggen voor op te komen vaak fysiek en verbaal belaagd worden.

oproerkraaier
oproerkraaier28 sep. 2022 - 12:20

MGM: Zo verschrikkelijk waar helaas.

Miss Piggy
Miss Piggy28 sep. 2022 - 13:20

@ MG1968-2 zowel Links als Rechts zijn niet altijd even overtuigend bij dit soort issues. Rechts zegt voor vrijheid en vrouwenrechten in dat soort landen te staan, maar is dan nogal zunig als men mensen moet opvangen die voor deze zaak hebben gestreden én daarom moeten vluchten. Links kan bij tijd en wijle ook behoorlijk slap en hypocriet zijn. Denk aan het handen wringen bij de aanslag op Charlie Hebdo. Of recenter bij de aanslag op Salman Ruhsdie. Links-Liberaal komiek Bill Maher maakte zich toen terecht druk over het slappe 'whataboutism' van veel Linkse intellectuelen en media daar. Iedereen die voor vrijheid, gelijke rechten en simpelweg geluk is zou achter deze vrouwen (en mannen) in Iran moeten staan, ongeacht of je Rechts of Links bent. Een mooie quote die nu wereldwijd gaat 'Those women in Iran have more balls than the men in Russia'

MG1968-2
MG1968-228 sep. 2022 - 14:15

@MissPiggy "Iedereen die voor vrijheid, gelijke rechten en simpelweg geluk is zou achter deze vrouwen (en mannen) in Iran moeten staan, ongeacht of je Rechts of Links bent." Eens. Het zou ook geen links of rechts-issue moeten zijn maar dat wordt het wel in hoe de discussie hoe het onrecht aan te pakken. En de-facto is dat op rechts 'door het in stand te houden'. Rechts heeft er daarnaast een handje aan om het probleem en hun oplossing aan elkaar te koppelen. Als je niet voor de oplossing over rechts gaat 'zie je het probleem niet'. Dit speelt ook bij die discussies die jij neerzet als slap en hypocriet. Het 'slap' impliceert die koppeling al. Er werd in die deeldiscussies altijd de rechtse oplossing 'geeist: links is lap en hypocriet als die niet werden overgenomen. Als de links visie beargumenteerd werd ontstond telkenmale het discours gestuurd vanuit het rechtse denken dat Links het probleem niet zag. En dat is natuurlijk onzin. Er zullen weinigen op links vinden dat er geen problemen zijn. Zoals ik hierboven ook schreef: ook vind het -en met reden- onleefbare landen. Ook ik ben voor vrijheid en ook zet mij in voor vrijheid en vrouwenrechten. Argumenteren dat links het probleem niet ziet, is onzin. Dat wordt beargumenteerd vanuit het niet overnemen van de rechtse 'oplossingen'. En dat is niet gek: want die oplossingen zijn in eerste bedoeld om zelf uit de wind te blijven en daarmee niet effectief als oplossingen.

MG1968-2
MG1968-228 sep. 2022 - 14:27

@MissPiggy Aanvulling: Ik kan niet voor anderen op links spreken maar ik zie mezelf helemaal niet als hypocriet op deze punten. Zelf houd ik er van om de zaken vanuit een geldige argumentatie te beargumenteren en leg andermans argumentatie ook langs die lat. Gebruik argumenten die geldig zijn en niet omdat ze je eigen belang dienen of goed uit lijken te komen. Ik ben maar een mens en dat zal zeker niet altijd even goed lukken. Maar nodig iedereen -dus jou ook- mij te confronteren met mijn linkse hypocriete als je denkt dat speelt. Dan kan ik op die plaats, in dat concrete geval aangeven waarom je gelijk hebt (nogmaals, ook maar een mens hier) of waarom het dat juist niet is. Nogmaals: mijn ervaring is dat rechts iets makkelijk als hypocriet definieert als de rechtse oplossing niet wordt overgenomen. Dat blijft hangen, de argumentatie van links wordt vergeten en het beeld blijft hangen alsof links geen misstanden wil aanpakken. Vreemd, want is dat niet de reden van het bestaan van het linkse gedachtegoed dan? Wel geef ik je gelijk dat er nogal wat mensen zich als links afficheren maar eigenlijk bedoelen dat alle solidariteit hun kant op moet vloeien, wat niet te verdedigen is als een links uitgangspunt. Als je dit deel van links als hypocriet ervaart in discussies geef ik je natuurlijk gelijk: deze groep beroept zich ter legitimatie van standpunten op linkse uitgangspunten maar zijn zo geformuleerd dat ze alleen het eigen belang dienen. In dat is idd hypocriet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 sep. 2022 - 14:47

De situatie in Iran wordt er ook niet beter op als dissidenten besluiten Iran verlaten. Dat geldt ook voor Rusland en Afghanistan al is het wel begrijpelijk.

dirk den boer
dirk den boer29 sep. 2022 - 11:16

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."