Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

‘Wie extreemrechts kopieert, zal geen enkele kiezer overtuigen’

  •  
01-03-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2634 keer bekeken
  •  
vaneeckhout

De Belgische politicus Jeremie Vaneeckhout (Groen) heeft zijn collega’s in een gloedvol betoog uitgelegd waarom het onverstandig is om telkens maar verder op te schuiven in de richting van extreemrechts. “Jullie rollen over elkaar heen om te tonen hoe streng jullie zijn”, hield hij de politici van andere partijen voor.

Met afgrijzen ziet Vaneeckhout aan hoe andere partijen de politiek van het extreemrechtse Vlaams Belang proberen te kopiëren. Onbegrijpelijk, vindt hij. “Ik zal mij nooit schamen om een partij te zijn die zegt: ‘We gaan geen kinderen opsluiten’. Ik zal mij nooit schamen om te zeggen: ‘We respecteren de mensenrechtenverdragen die we de afgelopen 100 jaar hebben afgesloten’. Mensen hebben het recht om asiel aan te vragen als ze zich in gevaarlijke situaties bevinden. Dat hebben we na de Tweede Wereldoorlog samen beslist, op basis van lessen uit het verleden.”

Stoer doen en de retoriek van extreemrechts overnemen, werkt niet. “U zal falen. U zal geen enkele Vlaming overtuigen”, aldus Vaneeckhout. De Vlaamse politici hoeven maar naar Nederland te kijken om te zien dat hij gelijk heeft. De PVV boekte bij de laatste verkiezingen immers de grootste overwinning ooit nadat de VVD het kabinet had laten vallen over een niet-bestaand probleem met ‘nareis op nareis’.

“U moet de ambassadeur zijn van de rechtsstaat”, riep Vaneeckhout de vertegenwoordigers van de gematigde partijen op. “U moet de ambassadeur zijn van de mensenrechten. Dat is wat onze opdracht is als democratische politici.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.