Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Biden wil maatregelen na bloedbad op school, Trump steekt wapenlobby hart onder de riem

Schietpartij op basisschool Texas: 22 doden, onder wie 19 kinderen
Joop

Weeklacht

  •  
03-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50551771281_a7ed47dc9a_o

© cc-foto: Joanna Schild

Welke sadist laat een kansloos kind geboren worden dat gedoemd is binnen afzienbare tijd te sterven?
Job – zestien – is door een chromosoomafwijking verstandelijk en lichamelijk gehandicapt.
Poolse vrouwen worden teruggeworpen in de tijd, en het vervult me met afgrijzen. Polen had al de strengste abortuswet van Europa. Alleen als vrouwen waren verkracht, ze een ernstig gehavend kind verwachtten of dreigden dood te gaan aan de zwangerschap, was er mededogen. Maar nu heeft het Constitutionele Hof bepaald dat vrouwen zelfs moeten baren als ze een zwaar gehandicapt kind verwachten, ook als de baby niet levensvatbaar is.
De rechtse PiS-partij leest dat laatste in de grondwet die stelt dat elk leven moet worden beschermd. Gaat het in de uitleg die de oerconservatieve partij eraan geeft echt om hun katholieke barmhartigheid, vraag ik me af. Welke sadist laat een kansloos kind geboren worden dat gedoemd is binnen afzienbare tijd te sterven?
En dan die zogenaamde bescherming van gehandicapte levens. Diezelfde PiS kwam een paar jaar geleden nog pijnlijk in het nieuws toen ouders gewapend met hun rolstoelkinderen en spandoeken het parlement bezetten. Om een betere bescherming door de regering af te dwingen. Poolse ouders moesten hun banen opgeven om voor het beloofde ‘beschermde leven’ te zorgen. De financiële vergoeding was zo laag dat de meesten nooit genoeg overhielden voor een waardig bestaan.
Zwangere vrouwen hoeven ook weinig hulp te verwachten van de staat. Het is niet voor niets dat velen zich genoodzaakt zien te vluchten naar het buitenland of zich te behelpen met gevaarlijke do it yourself-abortussen. Waar de regering jaarlijks ruim duizend zwangerschapsbeëindigingen registreert (98 procent vanwege ernstige afwijkingen), schat de VN het aantal clandestiene abortussen tussen de 80.000 en 180.000 per jaar.
En daarom legden Poolse vrouwen het werk deze week uit protest neer, daarom demonstreren er dagelijks duizenden mensen, daarom stonden ze op de stoep bij de vice-premier en daarom gaan zondag velen van hen weer naar de kerk. Niet meer om te bidden, maar voor een hartverscheurende weeklacht.

Meer over:

polen, abortus, opinie

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

adriek
adriek4 nov. 2020 - 11:00

Freek de Jonge zei ooit: "God heeft dat prachtige poliovirus geschapen, en nu heeft die gluiperige duivel er een vaccin tegen uitgevonden!" Ik denk dat dat de gedachtegang van veel extremisten aardig weergeeft.

Karingin
Karingin3 nov. 2020 - 22:25

Ja die bekommernis om moeder en kind is meestal afwezig bij hard core "pro life"-ers. Hypocriete, enge mensen zijn 't

5 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen3 nov. 2020 - 22:54

@Karingin "Ja die bekommernis om moeder en kind is meestal afwezig bij hard core “pro life”-ers. Hypocriete, enge mensen zijn ‘t " Dit is een vooroordeel. Pro-lifers zijn niet eng maar zien in dat een ongeboren kind geen wegwerpartikel is maar een geschenk. Het is een ethisch en moreel goed te verdedigen standpunt. De situatie die Annemarie hier beschrijft is een uitzondering. De meeste abortussen zijn toch "for convenience".

Zandb
Zandb4 nov. 2020 - 6:54

Gouden Bergen Ik zou niet weten waar ik het lef vandaan zou mogen halen, voor u te bepalen wat een geschenk mag heten of niet. en gebruikt u nu zo eufemistisch een woord als "convinience", voor het gemak bepaalt u dus maar even, wie voor het gemak iets beslist. En wat dan een uitzondering mag zijn of niet. Als en kind geen wegwerpartikel is, weet ik niet waarom de mens zo geschapen is, dat er zoveel kans op leven ongebruikt blijft; bijna elke maand zo'n mogelijk mensje naar de verdoemenis, miljoenen zaadjes voor één eicel...... (Over wegwerpartikel gesproken.) ProLifers zullen het vast goed bedoelen, maar zijn wel erg kritiekloos eng.

HarrieV2
HarrieV24 nov. 2020 - 7:19

@ Gouden bergen “De meeste abortussen zijn toch "for convenience"” Wat een ongelooflijk onbeschofte uitspraak. Je doet voorkomen of je weet wat vrouwen tot abortus beweegt. Daar heb je dus duidelijk geen flauw benul van. Slag in het gezicht van de vrouwen die voor een dergelijke komen te staan.

Karingin
Karingin4 nov. 2020 - 7:52

Dank je Zand en Harrie. GB schijnt net als zoveel - vooral - mannen te denken dat het hetzelfde is als gewoon even naar de kapper te gaan. Ignorence is bliss... Ik moet denk ik wat aan mijn vooroordeel toevoegen; onnozelheid en emotioneel gehandicapt

Marinus Calamari
Marinus Calamari4 nov. 2020 - 11:10

@Gioudenbergen. De meeste zwangerschappen worden afgebroken in het eerste trimester, wanneer er nog geen sprake is van een kind. Verder is er één zo goed als universele reden voor abortus, namelijk dat het toekomstige kind, om wat voor reden dan ook, ongewenst is. Mensen die er een voorstander van zijn om ongewenste kinderen ter wereld te brengen, geven geen enkele flikker om die kinderen. Al hun kwaakverhaaltjes over kinderloze ouders die willen adopteren ten spijt. Er zijn ongeveer 150 miljoen wezen op deze overbevolkte planeet, en het laatste wat we moeten doen, is nog meer ongewenste kinderen op deze bol neerkwakken. Want er zijn dus helemaal geen adoptieouders die staan te springen om die kinderen, i.i.g. lang niet genoeg. Laten we eerst maar eens kijken wat we kunnen doen aan het huidige wezenprobleem voordat we meer wezen gaan produceren. Pro-lifers willen controle over de seksualiteit en de voortplanting van vrouwen. voor de rest maakt het ze over het algemeen echt niets uit. En de zogenaamde hoogstaande (en meestal) religieuze moraal waar e.e.a. op gebaseerd is, is meestal ook niet veel meer dan metafysische egoneukerij.

X4
X43 nov. 2020 - 21:01

Draai het eens om naar de praktijk hier: "Welke sadist laat een kind niet geboren worden vanwege .... een hypotheek, vakantie Thailand, nieuwe baan, etc. ?" Waarom is dat zo normaal?

4 Reacties
Zandb
Zandb4 nov. 2020 - 7:07

X Dat is geen vraag: "Waarom is dat zo normaal". Dat is een vaststelling. U vindt dat niet normaal. Dat mag, maar doe niet of u het recht heeft, te bepalen wat dan "normaal" is. Verder gaat die 'vraag' er op beschuldigende wijze van uit, dat Annemarie abortus 'waarom dan ook' een normale zaak vindt. Dat zou kunnen maart dat valt uit de tekst niet af te lezen.

Karingin
Karingin4 nov. 2020 - 7:53

Mijn vooroordeel zwelt aan...

X4
X44 nov. 2020 - 22:29

@Zandb Geef liever eens antwoord op de vraag. Al het andere dat u aanhaalt staat er niet.

Zandb
Zandb5 nov. 2020 - 7:25

X Wanneer iemand vraagt: "Waarom is dat zo normaal", dan is het blijkbaar een feit dat iedereen 'dat' normaal vindt. Wanneer u dat niet bedoelt, zult u uw woorden zorgvuldiger moeten kiezen. En nee, ik ga of beter gezegd, ik kan me niet verdedigen tegen zo'n beschuldiging, dat ik blijkbaar 'iets' normaal vind.

Oki Doki
Oki Doki3 nov. 2020 - 19:20

Het is inderdaad behoorlijk waardeloos wat er in Polen gebeurt als het gaat om abortus.

Ryan2
Ryan23 nov. 2020 - 18:30

Dit heeft helemaal niks meer met katholicisme te maken. Dit is gewoon extremisme, waar de PiS partij mee bezig is. Een fascistisch schrikbewind. De Polen moeten blijkbaar nog leren, wat het betekent om gebruik te maken van je democratische rechten bij verkiezingen. Ze hebben duidelijk in hun eigen vingers gesneden. Maar zo veel anders is het in Nederland ook niet. Hier klinken ook de holle vaten van het stinkende fascisme. Zelfs bij Joop!

1 Reactie
Zandb
Zandb4 nov. 2020 - 7:08

Ryan Ik vind het niet zo netjes om dit soort kwesties als glijmiddel voor het ei dat u kwijt moet te gebruiken.