Joop

We zijn nog lang niet van Rutte en zijn Keukenkampioendivisie af

  •    •  
23-09-2022
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
1846 keer bekeken
  •  
apocalypse

Maak van #Wijreddenhetnietmeer #Wijnemenhetnietmeer

De grote duikelaar kreeg een paar stevige duwen maar heeft zich uiteindelijk toch weer opgericht. De Kamerleden van de coalitie vreesden meer voor hun zetel dan voor het land. Zij steunden het halfgare, veel te laat in elkaar geflanste beleid van het kabinet-Rutte IV.  Het is duidelijk dat dit faliekant afloopt.

#ikredhetnietmeer en het bijbehorende tv-programma laten elke avond zien dat het prijsplafond voor heel veel mensen geen uitkomst biedt. Het maximum van 290 euro per maand bij voorzichtig gebruik is trouwens bij een matig inkomen en/of hoge woonlasten nog steeds fnuikend.

Pieter Omtzigt en Lilian Marijnissen presenteerden in de Kamer ritsen concrete voorbeelden van burgers die met de rug tegen de muur blijven staan, ook als het hele programma van Rutte c.s. in werking treedt. Er werd niet naar geluisterd. Regering en coalitie huilden een krokodillentraan of wat maar daar bleef het bij. Het ergst is nog die zalf van een Gert-Jan Segers. Hij klaagde ach en wee. Hij wekte zelfs de indruk dat hij renationalisatie van de energiesector bespreekbaar zou willen maken. Maar aan het eind van het lied gaf ook hij het kabinet zijn volledige vertrouwen.

Wel nam een "ruime" Kamermeerderheid een motie aan waarin de regering werd opgeroepen de volumegrens en het prijsplafond ruimhartig te kiezen, maar Rutte liet al voor de stemming weten dat hij "geen garanties" kon geven. Ook was uit zijn woorden op te maken dat whatever it takes niet altijd betekent whatever it takes. 

Wij redden het niet meer. Het kabinet heeft het wel gered. We zijn voorlopig nog niet van Rutte en zijn Keukenkampioendivisie af.  Met deze brekebenen moeten wij Poetin, de klimaatcrisis, het stikstofprobleem, de woningnood, de kapseizende jeugdzorg, het alsmaar voortetterende toeslagenschandaal, de Groningse aardbevingen, de vermolming van het onderwijs en zo nog het een en ander het hoofd zien te bieden.

Voor veel burgers persóónlijk is de zwaarste dreiging de oorlogsverklaring die ze van hun energieleverancier hebben ontvangen. Ze zijn net Oekraïne. Ze krijgen van het kabinet wel wapens, maar die dragen niet ver genoeg om de oorlog daadwerkelijk te winnen. 

Daarom zit er nu niets anders op dan de zorg en de angst om te zetten in woede en strijdlust. Neem de moeder van wie het kind op maandag in de klas flauwviel van de honger omdat er sinds vrijdag geen eten meer in huis was. Op den duur breekt er iets in zo'n vrouw. Dan volgen andere maatregelen. Normen en waarden zijn allemaal mooi en aardig. Een groeiend aantal mensen heeft er het geld niet meer voor. Op een gegeven moment besef je: "Eerlijk duurt het langst" is een leugen. 

Marianne van den Anker, ombudsvrouw van de gemeente Rotterdam, constateert dat het aantal uithalers in de Rotterdamse haven de laatste tijd toeneemt. Door in opdracht van de drugsmaffia cocaïne de containers uit te smokkelen, kunnen ook heel jonge gastjes veel geld verdienen. Vroeger was dat voor merkschoenen maar nu zeker ook voor moeder die de eindjes niet aan elkaar kan knopen. Het is een concreet alternatief voor het gelul dat ze van overheidswege bereikt. Ook het aantal winkeldiefstallen neemt in de Maasstad toe, aldus nog steeds Marianne van den Anker. Zij brengt dat in verband met de energiecrisis of beter gezegd de structurele crisis die de prijsstijgingen in de portemonnee van gewone mensen veroorzaakt. 

Er was veel verontwaardiging over de middelvinger die omgekeerde vlaggenzwaaiers tijdens prinsjes dag aan koningin Maxima toonden. Men veroordeelde sterk het gefluit en de kreten van "landverrader".

Dat doe je toch niet. Inderdaad. Dat doe je niet.

Verrassend veel mensen deden het toch. Ze hebben een grens overschreden. Hun aantal groeit.

Bestudeer dit verschijnsel. Probeer het te doorgronden in plaats van het af te doen met een gratuite veroordeling. Ook al lijken de gevoelens achter de omgekeerde vlaggen niet verder te komen dan haat en wraak. Dat dit allemaal gebeurt is wél belangrijk. Het is geen bagatel of een oprisping.

In de Kamer gaf Jesse Klaver Rutte een duidelijke waarschuwing: als hij zo doorgaat, blijft er weinig over van het draagvlak voor onze solidariteit met Oekraïne. Beschuldigd van liefde voor Poetin, pareerde Geert Wilders dat door Rutte aan te wrijven dat juist hij  Rusland in de kaart speelde met zijn halfbakken maatregelen tegen de sociale ramp die zich voor onze ogen voltrekt.

"Kiezen voor Kiev" mag geen "kleumen voor Kiev" worden terwijl de beter gesitueerden nog eens een loeiheet bad op zijn Japans nemen. 

Het is duidelijk dat de burgers niet langer op deze regering mogen vertrouwen. Wij moeten op elkáár leren vertrouwen. 

Máák je geen zorgen. Laat ánderen zich zorgen maken. 

Wéés niet bang. Záái angst. 

Word niet verdrietig word boos. Dat is het begin.

Ga de strijd niet alléén aan maar met de anderen. Leer van het spoorwegpersoneel. Samen sta je sterk, als werknemers, als buurt, dorp, als stad. Bundel met zijn allen je woede. Word een brullend monster.

Word een brullend monster maar pas op voor de vier ruiters van de apocalyps, Wilders, Baudet, Haga, Eerdmans en hun groupie Van der Plas. 

Zij zullen onze kracht ten eigen bate aanwenden zoals rechtse demagogen altijd doen. Ze gebruiken jou om zich een plaats aan de ruif te veroveren terwijl ze je afleiden met haatpraat tegen wie het nog slechter heeft dan jij. Werp ze uit het zadel. Anders betalen we een nog hogere prijs dan Rutte nu berekent. 

Wees teugelloos. Verspil je woede niet. Maak van #Wijreddenhetnietmeer #Wijnemenhetnietmeer.

Op hoop van zegen!

Voor het overige ben ik van mening dat heet toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister Het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. 

Aanvulling: U wilt vast wel weten wat de onvergetelijke Amparo Ochoa hier zingt. Het is een lied speciaal voor en over vrouwen. Ik heb hier een vertaling in het Engels. Wellicht kan onze Nederlandse Mariachi koning Joris Linssen eens een mooie omzetting maken in het Nederland.

I'll die wherever I please

In my land of Mexico
we die singing a song,
our shawls are cartridge belts,
from bullets to the roar of the cannon
the bugle that will play
the anthem of freedom.

Both women and men
bravely give their lives for their country,
Valentina and Jesuita
fought but will never die,
and Adelina will die
fighting alongside her Juan.

Oh, I'll die wherever I please
on the battle lines,
I gamble my heart,
oh, I am a true woman.

If they try to obtain me
I'll respond with bullets;
if they shout at me,
I will eliminate them from my path.

There in the trenches,
nowhere in particular there,
truly, I gamble
for my pavilion.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

Toussaint de la Serna
Toussaint de la Serna24 sep. 2022 - 14:58

Ik heb een gok gewaagd. I'll die wherever I please - Ik zal sterven, waar ik (sterven) wil In my land of Mexico - In mijn Mexicaans land, we die singing a song, - sterven wij al zingende, our shawls are cartridge belts, - onze omslagdoeken zijn patroongordels, from bullets to the roar of the cannon - van kogels tot het gebrul van kanonnen the bugle that will play - uit de hoorns zal weerklinken the anthem of freedom. - het lied van vrijheid Both women and men - Zowel vrouwen als mannen bravely give their lives for their country, - geven dapper hun leven voor hun land, Valentina and Jesuita - Valentina en Jesuita fought but will never die, - vochten, maar sterven zullen zij nimmer and Adelina will die - en Adelina zal sterven fighting alongside her Juan. - strijdend naast haar Juan Oh, I'll die wherever I please - O, Ik zal sterven, waar ik (sterven) wil on the battle lines, - op het slagveld, I gamble my heart, - zet ik mijn hart op het spel, oh, I am a true woman. - O, ik ben een echte vrouw, If they try to obtain me - Als zij proberen over mij te heersen I'll respond with bullets; - zal ik met kogels beantwoorden; if they shout at me, - als ze tegen mij schreeuwen, I will eliminate them from my path. - zal ik ze van mijn pad verdrijven. There in the trenches, - Daar in de loopgraven, nowhere in particular there, - nergens in het bijzonder daar, truly, I gamble - waarlijk, ik gok (verspeel) for my pavilion. - voor mijn (leger)tent

1 Reactie
Toussaint de la Serna
Toussaint de la Serna24 sep. 2022 - 15:25

ToussaintX, 24 sep. 2022 - 16:58 "Ik heb een gok gewaagd." - Correctie: ...poging gewaagd

Wie o Wie
Wie o Wie24 sep. 2022 - 6:43

Heerlijk hoor zo’n enorme kapitaal injectie. Nog nooit gebeurd. Ik kon vorig jaar kiezen voor een vast contract (werd steeds gebeld door de maatschappij) maar ik gokte dat de prijzen gingen dalen. Verkeerde keus, maar toch lekker dat de overheid dan voor mij gaat zorgen. Nu hou ik mij nog warm met een neutje. Vanaf november wordt het weer zingen in de douche en kan ik in de nacht de verwarming aan laten staan. Er schijnt bovenop die miljarden nog een flinke pot te zijn voor als ik wordt afgesloten. Goed weekend jopers.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa23 sep. 2022 - 19:30

Pieter Omtzigt en Lilian Marijnissen presenteerden in de Kamer ritsen concrete voorbeelden van burgers die met de rug tegen de muur blijven staan, ook als het hele programma van Rutte c.s. in werking treedt. Er werd niet naar geluisterd Omdat het ze niets kan schelen. Marianne van den Anker, ombudsvrouw van de gemeente Rotterdam, constateert dat het aantal uithalers in de Rotterdamse haven de laatste tijd toeneemt. Uiteraard. Verpaupering leid tot criminaliteit. Steeds meer. Nederland zal steeds onveiliger worden. Als de markt en de staat je niets kunnen bieden, dan lonkt de maffia. Het is duidelijk dat de burgers niet langer op deze regering mogen vertrouwen. Wij moeten op elkáár leren vertrouwen. Ik heb nooit echt vertrouwen in de regering gehad. Toen ik ze een keer nodig had, waren ze er niet voor mij en lieten ze mij vallen als een baksteen. Maar, ik moet er wel altijd voor hen zijn. Eenrichtingsverkeer. Uitzuigers zijn het, oplichters.

chwiedijk
chwiedijk23 sep. 2022 - 18:59

Rutte Putte Rut Put ...

1 Reactie
LaBou
LaBou 23 sep. 2022 - 21:09

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Inzicht
Inzicht23 sep. 2022 - 12:31

Ik dacht dat we een EU prijsplafond zouden krijgen? Hoe moeilijk kan dat zijn? De huidige gasprijzen zijn absurd. De producenten worden slapend rijk. Alles wat ons provinciebestuur in Den Haag kan doen is een blanco cheque uitschrijven. Einde van het liedje zal weer zijn dat bezuinigd moet worden op de publieke sector.

wittecisnoot
wittecisnoot23 sep. 2022 - 10:55

In maart komen er provinciale verkiezingen aan dus ook een nieuwe eerste kamer. Zeer grote kans dat daar de coalitie gedecimeerd wordt. Dan zullen de grote gedogers opstaan en zal de echte oppositie zichtbaar worden...

Arbeider100
Arbeider10023 sep. 2022 - 10:20

''Regering en coalitie huilden een krokodillentraan of wat maar daar bleef het bij.'' En niet alleen de Rutte4 regering en hun fracties VVD/D66/CDA/CU in de 2e kamer. Het was natuurlijk ook de ''progressieve'' gedoogoppositie van o.a. GL en PvdA die WEER de rechtse VVD regering in het zadel houden. Dat ze de toezegging hebben gekregen dat er nog bezien gaat worden hoe verder moet met de rijken en hun warmtepompen en bedrijven stemt blijkbaar tot tevredenheid. En daar heeft Rutte c.s. natuurlijk ook wel oren naar. De Telegraaf denkt ook even mee met rechts. https://www.telegraaf.nl/financieel/267561096/gasloos-dure-grap-elektrische-warmtepomp-gebruikt-al-snel-het-hele-budget-voor-stroom-op Op de foto zien we een rijkaard voor zijn villa met subsidie, ongetwijfeld geïsoleerd met subsidie en zijn zonnepanelen met subsidie. Hij neemt beslist geen warmtepomp met subsidie want nu neemt hij per saldo helemaal geen stroom af van zijn energieleverancier. Lekker bezig. Andere rijkaard met villa met subsidie, isolatie met subsidie en warmtepomp met subsidie. Krijgt geld toe van de energieleverancier. Laat het gas nog afsluiten dus dan nog meer subsidiepoen toe krijgen in plaats van 1 cent betalen. Nog een rijkaard met een villa met subsidie, isolatie met subsidie, zonnepanelen met subsidie. Neemt geen warmtepomp want zijn Tesla met subsidie verbruikt alle zonnepanelenstroom met subsidie al. Zij het natuurlijk dat de Tesla op kolenstroom rijd als opgeladen wordt indien geen zon.

2 Reacties
LaBou
LaBou 23 sep. 2022 - 14:22

Kees heeft wel lef, zich hier als "arbeider" te afficheren, dat moet ik hem nageven.

Wie o Wie
Wie o Wie24 sep. 2022 - 6:49

Hoi Labou, ik vind overigens dat jij ook veel lef hebt. Super goed hoe jij probeert mee te doen met politiek inhoudelijke discussies. Ook met deze bijdrage stijg je weer boven jezelf uit. Wat een vooruitgang. Ga zo door!

Bouwman2
Bouwman223 sep. 2022 - 9:14

Ik geef mijn leven waar ik wil, is de leus. Je moet hem voorhouden aan de Russische jeugd, van der Horst. Zij worden gestuurd, maar veel van hen twijfelen. Ze willen hun leven niet verliezen voor een utopie de glorie van Rusland. hen voorgehouden door een volksmenner. Oekraïense burgers hebben een hoger doel voor ogen: de vrijheid. Ze willen hun leven geven voor de vrijheid van anderen. Zij verdienen onze volledige steun, whatever it takes. .

3 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst23 sep. 2022 - 12:08

Bouwman 2, je kunt je melden bij het International Legion of Defence of Ucrain en wel hier https://fightforua.org/ Of geef je op bij de ambassade van Oekraine in Nederland, Zeestraat 7b Den Haag. https://netherlands.mfa.gov.ua/en

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa23 sep. 2022 - 20:49

Whatever it takes? Weet je dat zeker? Heb je daar goed over nagedacht ?

KritischKijken
KritischKijken24 sep. 2022 - 8:13

@Han Dat is niet sterk Han, dezelfde dooddoeners gebruiken waar u zich altijd aan ergert. Laten we eerlijk zijn: Het door u graag bejubelde linkse smaldeel toonde de intelectuele leegte van haar generatie deze week weer in de Kamer. Klaver een alternatief voor Rutte? Kuiken? Jetten? ... kom op.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman23 sep. 2022 - 7:58

Lijkt wel een oproep tot revolte. Ik krijg er een warm gevoel door.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman223 sep. 2022 - 11:18

De haan kraaide drie maal.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen23 sep. 2022 - 7:33

"Er was veel verontwaardiging over de middelvinger die omgekeerde vlaggenzwaaiers tijdens prinsjes dag aan koningin Maxima toonden. Men veroordeelde sterk het gefluit en de kreten van "landverrader". Dat doe je toch niet. Inderdaad. Dat doe je niet. Verrassend veel mensen deden het toch. Ze hebben een grens overschreden. Hun aantal groeit. Bestudeer dit verschijnsel. Probeer het te doorgronden in plaats van het af te doen met een gratuite veroordeling." Ik vind deze oproep wel merkwaardig. Eerder veroordeelde je zelf de omgekeerde vlaggenzwaaiers als 'verongelijkt en verbitterd' en 'op jacht naar zondebokken': https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/die-op-zn-kop-gedraaide-nederlandse-vlag-is-een-naar-en-agressief-teken En in een later artikel bestempelde je ze nog als 'extreem rechts' en 'halfzachte autoritaire persoonlijkheden': https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/wat-is-dat-toch-met-het-omgekeerde-vlaggenvolk Waren die veroordelingen dan niet gratuit?

4 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst23 sep. 2022 - 9:36

Nee, kijk maar door wie je je niet moet laten berijden.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen23 sep. 2022 - 10:35

Hm, ik had zelf de indruk dat die lui die langs de route demonstreerden in de wappie hoek zaten. Maar misschien is ook de groep omgekeerde vlaggenzwaaiers meer divers dan ik dacht.

Bouwman2
Bouwman223 sep. 2022 - 11:29

Wat is dát nou weer voor malligheid, Van der Horst. U bent op een kleine inconsistentie betrapt, verdient Van Bemmelen nou zo'n antwoord? Kent u het fimpje l'Arroseur arrosé?

EUpiet
EUpiet23 sep. 2022 - 16:43

Waarom zou je een lap stof waar wat kleuren op zitten niet ophouden zoals je dat zelf goed dunkt. Ben je nationalist of zo? Ik heb niets met die lap stof, niet van Nederland of van welk land dan ook. En ik hang ze op zoals mij goed dunkt. Wen er maar aan. En bedenk dat jij mij misschien wel beledigt tot in het diepste van mijn ziel met die uiting van nationalisme als je die vlag weer eens moet ophangen.

Gio Servas
Gio Servas23 sep. 2022 - 7:19

Tja, de 4 ruiters.... We hebben een keuze uit partijen die linksom of rechtsom de ellende hebben veroorzaakt of ondersteunen of de 4 ruiters en hun groupie. Meer keuzes heb je bijna niet. We hebben al gezien dat PvdA net zo erg is, GL, als er het op aan komt toch steunt, Bij1 en Denk en SGP... Die zijn al net zo erg als Wilders, SP staat overal buiten en PvdD lijkt mij een eng veganistische sekte. Ik denk dat we het zelfde moeten doen als de politiek met ons doen, de rug toekeren en een eigen plan trekken.

2 Reacties
Radio-Head
Radio-Head23 sep. 2022 - 10:17

Beste Gio, "Ik denk dat we het zelfde moeten doen als de politiek met ons doen, de rug toekeren en een eigen plan trekken." Dit gebeurt al weer jaren en jaren, zeg maar sinds de laatste economische crisis. Er is volop geparticipeerd, er zijn talrijke initiatieven genomen om de uitholling zelf in te vullen. Ik denk dat één van de redenen nu juist is dat bijvoorbeeld op het platteland, waar die ruimte vaak succesvol werd en is ingevuld, het nu niet meer geaccepteerd wordt dat de Overheid nog invloed op hun uitoefent. Ééns te meer omdat de Overheid is gaan lijken op een lamzak van een Vader die na zijn regelmatige kroegentocht (kroeg EU, kroeg IMF, kroeg WEF, kroeg WHO etc.) weer ééns onvoorspelbaar z,n hardwerkende zelfstandig opgegroeide volwassen kinderen, in een hoek trapt. Want van het één, https://www.groene.nl/artikel/hoe-den-haag-uit-nederland-verdween komt het ander. https://www.groene.nl/artikel/je-kunt-een-beroep-doen-op-de-ander Fijne dag.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa23 sep. 2022 - 19:33

de rug toekeren en een eigen plan trekken. Dat zou een goed idee zijn. Begin coöperatieven, woongroepen, vakbonden, solidariteitsnetwerken en voedselbanken.