Joop

Die op z'n kop gedraaide Nederlandse vlag is een naar en agressief teken

  •  
14-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
35225 keer bekeken
  •  
51144552934_c7e98d7eb7_k

© cc-foto: Roel Wijnants

Overal in Nederland hangt de vlag op zijn kop. Dat is zogenaamd een teken van de noodtoestand waarin wij met zijn allen verkeren. Het is een kreet van wanhoop. En om dat te rechtvaardigen verwijst men naar een praktijk uit de zeevaart in vorige eeuwen: als een schip in grote moeilijkheden verkeerde, hees men de vlag op zijn kop.

Flauwekul allemaal, onzin. Er met de haren bijgesleept. Het soort volk dat in de Verenigde Staten het Capitool bestormde, had soms de neiging de Stars and Stripes omgekeerd op te hangen. Nederlandse activisten die je hier wel eens met de Confederatievlag ziet sjouwen, hebben dit ideetje uit de Verenigde Staten geïmporteerd. Ter herinnering: de Confederatie vocht in de Amerikaanse Burgeroorlog vóór het behoud van de slavernij. 

Veteranen en hun familieleden noemen het omgekeerd uithangen van de driekleur ontheiliging. Ze zien er minachting in voor het dundoek dat wapperde boven de kampementen van waaruit zij hun leven waagden. Het moet bitter zijn dit te zien als jouw zoon of dochter met die vlag op de kist begraven is.

Het Journaal toonde een of andere jongen uit Hazerswoude die het had over een ludieke actie. Een omgekeerde vlag als politiek symbool is alles behalve ludiek. Het is een naar en agressief teken. Het brengt geen hoop op een betere toekomst tot uitdrukking maar verongelijktheid en verbittering. Onder dit vaandel vindt de jacht op zondebokken plaats. Dit is het symbool van wat de helaas overleden filosofe Sietske Altink feitenresistentie noemde. 

We hebben te maken met een regering die het reces in vlucht uit angst voor de realiteit. De oplossing van de grote crises in onze samenleving is toevertrouwd aan personen en partijen die ze voor een belangrijk deel eerst  met eigen handen hebben geschapen. We voeren een economische oorlog met wapens die zich tegen ons dreigen te keren. Onze frivole bestuurders creëren door hun houding mede het klimaat waarin de omgekeerde vlag gehesen wordt. 

Maar dat is geen excuus. De mentaliteit die ze tot uitdrukking brengt, het gevóel er achter, wordt in het filmfragment bij dit stuk haarscherp naar voren gebracht. Alles van waarde in onze samenleving wordt verraden als de dag van morgen behoort aan het verhaal achter de omgekeerde vlag, dat teken van haat en wraak.

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit  de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister Het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis.

cc-foto: Roel Wijnants 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (99)

msj_meijerink
msj_meijerink16 jul. 2022 - 6:27

Het is een 'bepaald soort volk' dat zo ageert tegen 'de overheid'. Lekker 'anoniem' denken ze geheel ten onrechte, want iedereen ziet waar de vlag zo potsierlijk aan de gevel hangt. Dus ze zijn straks zo te herkennen, voor hun tegenstanders..

Bennie Klomp
Bennie Klomp15 jul. 2022 - 14:56

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout15 jul. 2022 - 11:45

Naast die provinciale strontschipvlaggen zie je tegenwoordig ook rooie boerensnotlappen wapperen aan dezelfde stok. Wat nog ontbreekt zijn boerenkielen en boezeroenen die erbij hangen te drogen.

Eric Minnens
Eric Minnens15 jul. 2022 - 9:08

@Gimli (helemaal onderaan deze thread) "De keuze welke vlag of kleur, incluis omgedraaid of normaal is irrelevant. Het behoort gezien te worden in een context van de frustratie en de onmacht, het niet willen luisteren door de politiek en media." Nee, die keuze is juist wél relevant. Het gaat erom een bedoeling duidelijk te maken. En met welk symbool je die bedoeling het meest duidelijk maakt. Wit, geel, rood? Oranje? De nationale driekleur? De omgekeerde driekleur? Elke kleur heeft zijn eigen bedoeling. En ook zijn eigen demonstratie-kracht. Een omgekeerde driekleur brengt een zeker shock-effect teweeg. Wijst op de ernst van de situatie. Is dus een zeer krachtig symbool. Een symbool dat juist zeer goed past in het aan de orde stellen van de frustratie en de onvrede over het overheidsbeleid dat jij zeer terecht (en met ijzeren vasthoudendheid!) benoemt. Juist door het gebruik van die omgekeerde driekleur stel je die frustratie aan de orde. Een discussie over de aard van de vlag is dus zeer zinvol. De rode vlag van Han mag je wat mij betreft in zo'n demonstratie ook meetorsen, dat kan nooit kwaad. (Al heeft die het nadeel dat hij niet veel aan betekenis wint als je hem omkeert. 😉) En overigens ben ik het eens met de reageerders die op het gevaar wijzen van misbruik van deze omgekeerde vlag door extreem rechts. Ik zou die vlag echter ook graag zien in acties tegen de afbraak van de sociale welvaartsstaat door Rutte c.s. in de afgelopen 12 jaar -en daarvoor ook al.

2 Reacties
Gimli1955
Gimli195515 jul. 2022 - 13:18

@Eric Ieder voordeel heeft zijn nadeel. Als iets binnenkomt en anderen raakt, kun je niet bepalen, wanneer het wel gerechtvaarigd is en wanneer wel. Met terugwerkende kracht iets verwachten is onmogelijk en ik denk dat naast de boeren er heel wat mensen hun onvrede nu eindelijk een plekje kunnen geven. Dat "extreem rechts" daar ook gebruik van maakt, is jammer. Echter dan alles terugbrengen tot fascisme en racisme is wel erg gemakzuchtig. In een democratie is incasseringsvermogen ook noodzakelijk, het afdwingen van wat wel mag en wat niet, is juist de ondergraving van de democratie. Zoals ik al zei, ieder voordeel heeft altijd ook een nadeel. Nu wordt iedere demonstratie weggezet als "extreem rechts" en dat is ook onterecht. Het ging mij juist om de context waarom de vlag wordt ingezet en het verwisselen door een rode vlag verandert de context en de geschiedis. Ik heb geen moeite met wat voor vlag dan ook, behalve als het gebruikt wordt met een ander doel en de uitleg meervoudig is en daardoor de waarde van de demonstatie negatief benaderd wordt. Het is de wegkijk truc om de aandacht van het onderwerp weg te nemen. Het demonstreren wordt steeds moeilijker gemaakt en dat geldt in mijn ogen voor het verwijderen van de vlaggen ook, en zeker met de belachelijke argumentatie van verkeersveiligheid. De VVN heeft zelf al aangegeven dat er nog nooit onderzoek is gepleegd over dit onderwerp en het is dus nepnieuws.

Gimli1955
Gimli195515 jul. 2022 - 13:34

Vervolg Het wijzen op de gevoeligheid bij veteranen is ook nooit onderzocht met een peiling, wel wordt het gegeneraliseerd en dat heb ik in mijn directe omgeving niet kunnen concluderen. Het verwijzen is ook nepnieuws. Als alles altijd 1 kant op moet vallen, weet je dat het statistisch onmogelijk is. Zo zit de wereld niet in mekaar en ook problemen bestaan nooit uit 1 oplossing. De burger is niet dom, wel goedgelovig en volgzaam. Echter vroeg of laat valt het kwartje, net als nu in Sri Lanka. Daar is de laatste 2 jaar een agrarische revolutie opgezet door het WEF, met behulp van de Bill Gates foundation. Met als gevolg dat daar de oogsten weer mislukt zijn, met de huidige problemen. De plotselinge overgang naar de 100% biologische landbouw, is een ramp gebleken. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/09/09/sri-lankaanse-ambitie-om-thee-productie-volledig-biologisch-te-m/ Ik heb expres geen boeren site gekozen, om de onafhankelijkheid te tonen. Vreemd genoeg hoor je niets hierover in de media in Nederland. Wel dat er een torenhoge inflatie en honger is. Echter niet de uitleg waarom. Dat is wat ik steeds vaker mis bij de Nederlandse MSM, wel het melden maar niet de oorzaak of duiding.

JanVG2
JanVG215 jul. 2022 - 9:00

Jarenlang werd ter linkerzijde het verwijzen naar de vlag als een symbool als schandelijk nationalisme. Nu wordt opeens de eer van de vlag verdedigd ... Het kan verkeren. Verder : "Het soort volk dat in de Verenigde Staten het Capitool bestormde, had soms de neiging de Stars and Stripes omgekeerd op te hangen. " klopt ... maar weet welke groepering het bijvoorbeeld ook deed? Black lives matter!! .. en andere Amerikaanse groepen, ook ter linkerzijde. Kortom, ben ik er blij mee dat de boeren (en vele anderen) deze varianten van "vlaggen" gebruiken? Nee ... maar laten we ook niet totaal doordraaien (zoals SOMMIGE boeren ook doen) ... een vlag is een symbool ... en het is een symbool van ons allen .. en dat geeft mensen het recht ermee om te gaan zoals ze willen. Omkeren, in brand steken, op de grond gooien, met schooltas versieren, op de schouders bij sportwedstrijd, of gewoon trots aan de vlaggemast. Als je het niet eens bent met de acties van de/sommige boeren, prima. Maar hou het een beetje zakelijk. De emoties lopen al hoog genoeg op.

spelregeltoerist2
spelregeltoerist215 jul. 2022 - 8:40

Ik zag onlangs allemaal vrachtauto’s met een rode zakdoek vastgemaakt aan de spiegel van de bestuurder.

Molly Veenstra
Molly Veenstra15 jul. 2022 - 6:02

Vandaag de dag was Adolf Hitler van harte welkom geweest in alle talkshows. Deftige kwaliteitskranten hadden genuanceerde artikelen geplaatst over deze nieuwe ster aan de politieke hemel. Het nazisme stond in de tijd waarin dit fragment uit de film 'Cabaret' is gemaakt, nog niet als een boosaardige ideologie bekent. Velen zagen het juist als een nieuwe, frisse kijk op de toekomst. Als je het fragment ziet voel je het optimisme en de saamhorigheid. Bijna zou je opstaan en uit volle borst mee willen zingen! Totdat je bedenkt dat diezelfde Nazis ongelooflijk veel leed en ellende hebben veroorzaakt. De duistere keerzijde van dit met zoveel enthousiasme, kristalzuiver gezongen lied. 'Tomorrow belongs to me!' Juist daarom is het zaak alert te blijven op dit soort maatschappelijke ontwikkelingen.

2 Reacties
Gimli1955
Gimli195515 jul. 2022 - 8:39

Dat geldt net zo goed voor het destructieve neoliberale systeem, wat verantwoordelijk is en heel lang onder de pet is gehouden door de repressieve overheid. Macht corrumpeert en absolute macht corrumpeert absoluut. Er is al 40 jaar geen alternatief en weinig perspectief en blijven wijzen naar anderen is een makkelijke manier om afwijkende meningen en standpunten te neutraliseren. Vergelijk ze als een Godwin en het debat is doorgeslagen, waardoor het systeem blijft corrumperen. Schakel alle andersdenkenden uit door herhaling van de Godwin en je hebt het huidige systeem, waarbij steeds meer burgers het slachtoffer zijn van diezelfde overheid. De instanties en instituten, die ooit zijn opgericht als controle en toezicht zijn afgebroken en het vergelijken blijft doorgaan. Lost het iets op aan het onrecht? Neen, natuurlijk niet. Je kunt het vergelijken met de pestkop op school. Iedereen die geen slachtoffer is, zal denken : Phew, het is gelukkig iemand anders en ik moet er voor zorgen dat ik niet de volgende ben. Dus ik zal de aandacht op een ander vestigen. Nederland is verworden tot een vertruttende speelplaats, waar tolerantie ver te zoeken is. Op papier en in verschillende lijstjes staan we hoog, maar onder het maaiveld is het een puinhoop. Geen visie en geen stip op de horizon, geen idealisme en geen ideologische principes. Die zijn 40 jaar geleden uitgerukt, en wat blijft over? Een kale pauw, die pretendeert een schitterende verenpracht te hebben met matte spiegel.

Olav Meijer
Olav Meijer18 jul. 2022 - 22:43

@ Molly Veenstra: Helemaal met je eens. (Hoewel ook al in 1933 (!) Wilhelm Reich een messcherpe analyse van het nazisme maakte met zijn "Die Massenpsychologie des Faschismus"). In de huidige tijd is waakzaamheid eens te meer geboden. Het neoliberalisme is niet te vereenzelvigen met fascisme, maar het kan daarop uiteindelijk wel uitlopen: de gewelddadige handhaving van het kapitalisme.

Gimli1955
Gimli195514 jul. 2022 - 22:23

Uiteraard zijn alle demonstraties die niet stroken met je eigen standpunt en mening eng, gevaarlijk en fout. Het gebrek aan begrip en de onwil om een ander standpunt of mening te volgen is het probleem van deze tijd. Dat komt door het individualisme waar het neoliberale systeem ons mee heeft gevormd. Om het kapitalisme en het globalisme heb je geen visie nodig of ideologie, de mens is teruggebracht tot een 1 dimensionale consument, die de onuitputtelijke groei moet stimuleren met een onvrede en wens tot meer consumeren. Het gebrek aan een visie en ideologie geeft de burger een gevoel van machteloosheid en de wens tot iets meer, een alternatief en een perspectief in iets meer dan het rupsje nooit genoeg gevoel. het is nooit genoeg, niet voor de overheid en niet voor de economie, wat dat ook mag inhouden. Er is geen sprake meer van enige zeggenschap over de visie en de stip op de horizon, alle verantwoordelijkheid is door de overheid geoutsourcet naar de marktwerking en de burger heeft steeds minder te zeggen over het reilen en zeilen van het land. Alles wat je nu ziet is een gevolg van een falende oorzaak, aangericht door een hardvochtige overheid. Ook de discussie is hoofdzakelijk gericht op de gevolgen en zo blijft de ideologische discussie buiten beeld. Wat willen wij met Nederland, en heeft de regering een dubbele agenda voor ogen, die nu nog onzichtbaar blijft.

2 Reacties
Ejoth
Ejoth15 jul. 2022 - 8:24

“ Het gebrek aan begrip en de onwil om een ander standpunt of mening te volgen is het probleem van deze tijd. Dat komt door het individualisme waar het neoliberale systeem ons mee heeft gevormd.” vindt U dat de ideologische mening van linkse partijen wel ruimte laat voor begrip om een standpunt te volgen dan ?

Gimli1955
Gimli195515 jul. 2022 - 13:47

@Ejoth Neen, er is bij links geen ideologie meer, weinig principes en afwezigheid van duiding. Alles wordt een richting op geredeneerd. Waarbij de PvdA en GL steeds vaker het neoliberale pad volgen. De SP is voornamelijk gericht op woke, en is in mijn ogen de weg kwijt geraakt na het filmpje van Timmermans en het dumpen van de jeugd fractie. Renske is onzichtbaar en Marijnissen heeft niet het charisma dat haar vader wel had. De partijbestuur is zoekende tussen de sociaal democratie en woke. Daardoor worden hun kiezers niet meer vertegenwoordigd in de TK. De rest van de "linkse" partijen zijn niet links en zeker niet progressief. Op dit moment is er geen links alternatief en geen links perspectief, eigenlijk helemaal geen alternatief of perspectief. Geen ideologie en geen principes. Het wordt gebracht als de marktwerking over wat er te halen valt, wat naderhand altijd tegenvalt als resultaat. Klinkt erg fatalistisch en dat ben ik ook, nooit geweest maar nu wel. Na Rutte 3 weer Rutte 4 heeft mijn vertrouwen in de politiek blijvend beschadigd, zeker toen de nieuwe bestuurscultuur een leugen is gebleken. En iedereen gaat gewoon door met het glas, plas en was systeem.

Olav Meijer
Olav Meijer14 jul. 2022 - 20:42

[De oplossing van de grote crises in onze samenleving is toevertrouwd aan personen en partijen die ze voor een belangrijk deel eerst met eigen handen hebben geschapen.] Dit is m.i., de kern van de verlammende impasse waarin we ons nu in Nederland bevinden. Het resultaat van het neoliberale drijven. Er is geen visie van de regering, geen daadkracht. Terwijl het ene na het andere crisisverschijnsel zich voordoet. En die omgekeerde vlag? Ik ben alles behalve nationalistisch, maar inderdaad gaat er een enge gezindheid achter schuil.

EenMening3
EenMening314 jul. 2022 - 20:35

Vlaggen "mishandelen" is een manier om onvrede en onmacht uit te drukken. In nogal wat landen is het bon ton om de Stars and Stripes in brand te steken, om zo de afkeer van de VS te benadrukken. Daarbij vergeleken valt het vlagvertoon van de boeren nogal mee. Dat wil overigens niet zeggen dat ik het met hen eens ben. De Nederlandse vlag moet met respect behandeld worden. Het is daarom verwerpelijk om de vlag op zijn kop te hangen. Mensen die de Battle Flag met zich meevoeren zijn echt van het padje af. Die zouden een wat moeten lezen over de Amerikaanse Burgeroorlog, zodat ze weten waar die vlag voor stond en nog steeds staat.

4 Reacties
JasDon
JasDon14 jul. 2022 - 21:22

Die Battle Flag heeft voor boeren een hele andere betekenis, ze identificeren zich met boeren in het Midwesten van de VS. Niet vanwege de Confederates maar vanwege het vrije boerenleven en alles wat er bij hoort. Een beetje onderzoek en je hebt die onderste steen zo boven, maar wat is het gemakkelijk en aantrekkelijk om de boeren in het facisme hoekje te duwen.

JasDon
JasDon14 jul. 2022 - 21:26

Als ze die omgekeerde vlag maar niet te verticaal laten hangen want dan is het de Franse vlag en ik heb daar zo een kolerehekel aan.

Hanvander Horst
Hanvander Horst15 jul. 2022 - 8:41

JasDon, als die boeren zo voor de MidWest zijn, waarom steken zij dan de vlag van het Zuiden uit. Laat je toch niet zo piepelen door die gasten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 jul. 2022 - 7:57

JasDon In dat geval heeft Han dus wel het gelijk aan zijn zijde. Ik hoor hier steeds een andere boerenuitleg!

Vervatte
Vervatte14 jul. 2022 - 18:52

Niets meer of minder dan kuddegedrag. En je bent potentieel doelwit van die kudde als je toch besluit, om wat voor reden ook, de vlag 'normaal' op te hangen.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman14 jul. 2022 - 18:48

Er is een volksopstand van de gewone burgers tegen de elites en hun waarden aan de gang en die gaat de hele wereld over. Er is een groeiend verzet van de middenklasse en de lagere klassen tegen het “luxe-geloof” van de elites en multinationals heeft, nu de gewone mensen zich realiseren welke schade zij en hun gemeenschappen daarvan ondervinden. Ook de boerenprotesten in Nederland laten zien dat men de ideologische hobby’s van de elite zat is. Maar terwijl het Nederlandse volk aan de kant van de boeren staat, gedragen hun elites zich net zo als in Canada en de VS, en niet alleen die in de regering. De media weigeren zelfs maar verslag te doen van de protesten, en als ze dat wel doen, bestempelen ze de boeren als extremisten. Van vlaggen die op zijn kop gaan tot gele hesjes, het zijn uitingen van wat broeit, totdat die puist barst. Het zal geen fraai gezicht worden.

2 Reacties
Jonathan2
Jonathan215 jul. 2022 - 7:52

Gek he, dat ze figuren die oproepen tot een burgeroorlog, en dreigen met geweld en de democratische rechtstaat niet erkennen beschrijven als extremisten. Gewone volk. Je bedoelt een stelletje gepamperde uitvreters die denken dat ze recht op alles hebben en geen enkele rekening met een ander hoeven te houden en die nu wat achter de engste figuren uit de elite aanlopen om hun bestaan helemaal naar de sodemieter te zien gaan. Het enige wat deze 'opstanden' hebben gebracht is dat zo'n rechtse engnek, of het nu in het Midden-Oosten, Turkije, Brazilië, India, Hongarije of Rusland is, ze heeft ontdaan van vele van hun rechten en flink deel van hun poen en nu een leven van haat, geweld, armoe en vernietiging hebben gegeven, terwijl de rechtse engnek dubbel ligt van het lachen met zijn miljardairsvrienden.

Gimli1955
Gimli195515 jul. 2022 - 8:45

Klopt, Doomsdayshaman. Het is een zeer eenzijdig beeld, dat met behulp van zelf bedachte en gepubliceerde lijstjes, in stand wordt gehouden door een falende overheid. Hoe langer de afbraak duurt, hoe groter de schade aan de samenleving, maar wel wijzen naar de gevolgen alsof dat de oorzaak is. Het is simpel het niet willen inzien dat de oorzaak het probleem is, en blijven wijzen naar de gevolgen en met repressieve maatregelen komen om de gevolgen te neutraliseren met ineffectieve en niet adequate oplossingen. Alles met een andere mening is eng, gevaarlijk en dient gesensibiliseerd te worden tot gehoorzame consument. Problemen worden niet opgelost, hooguit naar de toekomst door geschoven of afgewenteld op anderen.

TeeJee2
TeeJee214 jul. 2022 - 16:45

Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat ongeacht de vlag, de heer Van der Horst dit als een naar en agressief teken had gezien. Daarnaast is het gebruik (dan wel misbruik) van vlaggen en spandoeken tijdens demonstraties, ook die van de boeren, al heel lang zeer gewoon. De capitool-mallootjes hierbij betrekken is dan ook niks anders dan een sterk staaltje framing. Zeer onnodig.

PGS
PGS14 jul. 2022 - 16:40

"een omgekeerde vlag is een naar en agressief teken". Is dit framen niet ook gelijk het uithollen van de term agressie ?

2 Reacties
Zandb
Zandb15 jul. 2022 - 6:24

PGS Er is niet mis met 'framen' zo lang je dat maar verantwoord doet. En dat doet Van der Horst. Hij verantwoordt zijn mening uitstekend. Aan u om op die onderbouwing te schieten. Mocht u daar aanleiding toe zien. Maar dan niet met zo'n 'loos frame' dat iemand framet.

Gimli1955
Gimli195515 jul. 2022 - 8:53

Als 1 groep bepaalt wat verantwoord is, en wat geldt als argument, heb je repressie en onrecht. Macht corrumpeert en absolute macht corrumpeert absoluut. Het huidige systeem regeert al 40 jaar en gezien de schandalen en affaires bestaat er al 20 jaar verregaand onrecht, waar zelfs de RVS, de rechtspraak, de jeugdzorg, en de belastingdienst vuistdiep in zit. Het laat de spagaat zien van Han. Aan de ene kant voor de overheid en hun handelen, maar daar tegenover staat het verregaande onrecht. Genoeg om schizofreen van te worden. Je kunt niet voor de onrechtvaardige en hardvochtige overheid zijn en tegelijkertijd er tegen zijn. Dat laat de zwakte zien de argumentatie zien van de gekozen standpunten, ze zijn met mekaar in tegenspraak.

Ivan61
Ivan6114 jul. 2022 - 16:14

Persoonlijk vind ik een nieuwe ontwikkeling veel erger. Steeds meer mensen die vuilnis doorzoeken. Ik heb afgelopen maand dat bijgehouden en in 70 % van mijn fietstochten door Groningen heb ik dat gezien. En ik kom dagelijks in armere wijken voor mijn werk. Of toenemnde kinderarmoede. Sinds kort zie ik ook de omgedraaide vlaggen redelijk vaak. Dat is geen gezicht, heb niet zo veel met vlaggen maar dat is persoonlijk. Ga vooral zo door met nikszeggende acties maar zwijgen over echte problemen.

Kuifje3
Kuifje314 jul. 2022 - 15:06

Vreemd dat vreedzame protesten op een linkse site het zo slecht doen. Ik zie zelf veel liever de omgekeerde vlag dan dat protesten ontaarden in bezoekjes aan politici wat bijvoorbeeld van der Wal, Jetten of Baudet te verduren kreken. Het opkomen voor de rechten zou juist door links moeten worden omarmt en niet door rechts weggekaapt moeten worden. Vakbonden kennen hun oorsprong in het opkomen voor rechten bijvoorbeeld. Overigens is er nogal een verschil tussen wat in de VS is gebeurd en wat er hier gebeurt. Laten we hopen dat de taferelen van de overkant van de oceaan ons hier niet gaan bereiken, hoewel Rutte daar wel erg zijn best voor doet.

6 Reacties
Satya
Satya14 jul. 2022 - 16:12

Die praktijken zijn hier. Jumbo intimideren, niet luisteren naar politie. Zelf steun ik boeren maar vind de tractor als machtsmiddel gebruiken verkeerd. Deze vlaggen en zakdoeken zijn niet verkeerd.

LaBou
LaBou 14 jul. 2022 - 16:56

Wat vond je eigenlijk van de laatste acties van extinction rebellion? En het daaropvolgende politieoptreden?

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout14 jul. 2022 - 17:26

De Kuif, snerende: `Vreemd dat vreedzame protesten op een linkse site het zo slecht doen'. Ja gèk hé? Je mag nog blij zijn dat je schijnheilige comment hier wordt geplaatst, want andersom zijn rechtse en zionistische sites doeltreffend dichtgetimmerd voor andersdenkenden. Het siért Joop dat ook trollend domrechts hier een podium mag hebben.

Sonic2
Sonic214 jul. 2022 - 19:06

Amerika loopt voorop op ons. Baudet en Wilders slikken alles kritiekloos wat Trump roept. Veel mensen in Nederland( vooral van "rechtse" signatuur) vinden dat Trump bestolen is. Dus het is een kwestie van tijd voordat het hier ook volledig uit de hand loopt. Maar gelukkig hebben we u hier om Woke te bestrijden en mij te bestrijden. Dan hebben we wat afleiding voordat die rechtse schatten/boeren/ Corona lieverds de boel ergens in de fik steken. Ook de schuld van links waarschijnlijk. Altijd de schuld van links.

Zandb
Zandb15 jul. 2022 - 6:27

Kuifje Die omgekeerde vlaggen en de acties die u noemt, die vormen een onscheidbaar geheel. Met die omgekeerde vlaggen maak je nu juist duidelijk, dat je achter de acties die u noemt, staat.

Kuifje3
Kuifje315 jul. 2022 - 21:41

@Sonic: Niet zo sneu doen. Ik bestrijd je niet en ik vind dingen als woke zeker niet de “schuld” van links. Ik zeg vaak dat ik het omarmen van woke geen slimme tactiek vind en dat het kiezers wegjaagt. Probeer eens wat meer begrijpend te lezen. Verder heb je gelijk met dat de VS in bijna alles voor loopt op ontwikkelingen hier. @LaBou: ik weet niet precies op welke acties je doelt, maar zolang dat geweldloos gebeurt dan is het prima. Overigens vind ik dat er tegenwoordig vaak veel te spastisch wordt gedaan over protesten. Ik werkte (voorbeeldje) in de jaren 80 op Financiën tijdens studentenprotesten. Je hoorde toen voortdurend “ta ta ta da … AANVALLEN!”. Nou niemand stuurde zich daaraan en er werd ook niemand aangevallen. Nu wordt iemand al opgepakt als hij een bord bij zich heeft met een ietwat prikkelende tekst. We geraken steeds meer richting politiestaat getuige overigens ook hoe wordt omgegaan met de door u genoemde rebelse jongeren.

Freek74
Freek7414 jul. 2022 - 14:07

Je bent er maar mooi klaar mee. In Biddinghuizen hangt het halve dorp er vol mee ( https://www.bhznet.nl/Nieuws.asp?Id=27608 ) en daar zijn best wat mensen negatief over. Alleen je mening daar over uiten is lastig tussen het geschreeuw van de complotdenkers, coronawappies, boeren en de gemeente ( https://www.dedrontenaar.nl/nieuws/gemeente/261744/gemeente-ziet-omgekeerde-vlag-als-noodsein-en-grijpt-niet-in )

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...14 jul. 2022 - 13:56

Ik moest gniffelen na het lezen van dit artikel en de reacties, lieden die het liefst onze nationale driekleur asap vervangen door een blauwe vlag met gele sterren beginnen plotsklaps sentimenteel te doen over dit stukje doek, Han incluis. Sneaky om een link trachten te leggen met allerlei foute ultrarechtse groeperingen, hoezo framing? Eén verdwaalde trekker met een confederatievlag, de bestuurder weet waarschijnlijk amper waar deze voor staat. De motivatie voor de omgekeerde vlag staat volgens mij voor een totaal ander sentiment, de paternalistische Randstad versus de rurale regio's. Géén haat, maar afkeer, wanhoop en onbegrip.

JasDon
JasDon14 jul. 2022 - 13:53

Het komt bij mij wel heel erg over als het cherry picken uit de geschiedenisboeken. "Veteranen en hun familieleden noemen het omgekeerd uithangen van de driekleur ontheiliging. " Heilige huisjes zijn er om omver geschopt te worden. Dat was ooit de houding van progressief Nederland. Wat is er veranderd? "Het is een naar en agressief teken. Het brengt geen hoop op een betere toekomst tot uitdrukking maar verongelijktheid en verbittering. Onder dit vaandel vindt de jacht op zondebokken plaats. " Dat zie ik niet zo, er zijn de nodige boeren die uit de bocht zijn gevlogen, maar achter die vlag zit echt niet de filosofie die de auteur hiermee verbindt. Dat WW2 filmpje vind ik persoonlijk belachelijk. Hoe snel en ongefundeerd kan je tegenwoordig niet een Godwin plaatsen? Dit tast voor mij de geloofwaardigheid van mensen aan.

2 Reacties
TeeJee2
TeeJee214 jul. 2022 - 16:48

De boeren zijn vooral gebruikt als stikstof-zondebok, dit terwijl juist zij al decennia bezig zijn om, onder een steeds strenger wordend beleid, te investeren en zich te verbeteren. De zinssnede 'de jacht op zondebokken' is mijn inziens, en gelet op de zeer vijandige reacties alhier, dan ook enigszins hypocriet.

Molly Veenstra
Molly Veenstra15 jul. 2022 - 5:57

@JasDon - ' Dat WW2 filmpje vind ik persoonlijk belachelijk.' Het goede aan dit fragment uit de film 'Cabaret' , is dat het juist niet speelt in de 2e wereldoorlog, maar acht jaar eerder. Het fragment speelt zich af in 1931, zelfs nog voor de machtsovername door Hitler.

Halas
Halas14 jul. 2022 - 13:50

Hoorde op t nieuws, ter geruststelling voor Han, dat Rijkswaterstaat de vlaggen langs de wegen en bruggen gaat weghalen: " Het levert gevaarlijke situaties op als mensen ernaar kijken, en als ze losraken..." Proest! Tot zover de vertrutting van NL. Rijkswaterstaat en prioriteiten stellen. Laten ze eerst maar eens wat doen aan die 400mio overschrijding bij de Afsluitdijk...

omaoeverloos
omaoeverloos14 jul. 2022 - 13:25

Nederlandse vlaggen worden door nationalisten als symbool voor hun kikkerlandje gezien, net als de blaartrekkende kleur oranje. Als je zo'n vlag uit protest omdraait, is het dan uberhaupt nog wel de nederlandse vlag? In elk geval blijkt dus nu dat er mensen zijn die aanstoot nemen aan dit protestgebaar, welopgevoed wedt men op winnende paarden: God, volk en vaderland.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen14 jul. 2022 - 12:15

"Het soort volk dat in de Verenigde Staten het Capitool bestormde, had soms de neiging de Stars and Stripes omgekeerd op te hangen. Nederlandse activisten die je hier wel eens met de Confederatievlag ziet sjouwen, hebben dit ideetje uit de Verenigde Staten geïmporteerd." In 2019 voerden de boeren al die omgekeerde vlag: https://nos.nl/artikel/2306007-weer-een-week-vol-boerenprotest-een-overzicht-van-de-acties Misschien hebben ze het uit de VS geïmporteerd, maar dat dateert dan van voor de bestorming van het capitool.

Pjotr4
Pjotr414 jul. 2022 - 12:06

Ter herinnering: De democraten waren in die tijd in grote meerderheid voor slavernij en de republikeinen tegen.

5 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst14 jul. 2022 - 12:16

Nou en?

Martin van der Linde
Martin van der Linde14 jul. 2022 - 12:40

Republikeinen waren tegen, niet vanuit humanitaire overwegingen, maar vanuit economische. Ze zagen slavernij als oneerlijke concurrentie. Gratis arbeidskrachten in het zuiden versus betaalde arbeid in het noorden.

Miss Piggy
Miss Piggy14 jul. 2022 - 13:12

@Martin van der Linde De geschiedenis is wel wat genuanceerder dan dat. Onder de Republikeinen zaten idd mensen die niet zozeer uit moreel oogpunt tegen slavernij waren, maar meer economische belangen voorstonden. Maar er was wel degelijk een sterk en vocaal abolitionistisch element binnen de Republikeinen, pré-Burgeroorlog. Waarom trouwens sommige boeren een Confederate Flag hebben is mij trouwens een raadsel. Symbool voor een verloren en eerloos ideaal: slavernij.

EUpiet
EUpiet14 jul. 2022 - 13:15

@Van der Linde. Overigens werd het ook echt een oorlog tegen slavernij toen Lincoln er een voordeel in zag om het zuiden economisch te isoleren. Abolitionisten waren daarvoor een radicale kleine groep binnen de Amerikaanse politiek. Het heeft daarna nog 100 jaar geduurd voordat gekleurde mensen gelijke rechten kregen ten opzichte van witte mensen. Dit is zowel republikeinen als democraten zeer aan te rekenen. En nog steeds zie je enorme discriminatie op economisch en maatschappelijk gebied.

TeeJee2
TeeJee214 jul. 2022 - 16:50

@EUpiet Inderdaad, en het verschil tussen de democraten en de republikeinen is ook nu nog enorm klein. In de campagnes worden deze zogenaamd enorme verschillen zwaar aangedikt, de modder is niet aan te slepen. Maar zodra de verkiezingen zijn geweest? Oude wijn in nieuwe zakken, elke keer weer.

JohnnyValues
JohnnyValues14 jul. 2022 - 11:29

Jonge boer: Ik bedoel dit als ludieke actie. Van der Horst: Zo bedoel je het helemaal niet, je bent doordrongen met haat en venijn. Jonge boer: oh, ok. Iets met projectie. Meerdere stukken per week pennen op joop over hoe er van alles mis gaat/is in Nederland en dan de degene die een omgekeerde vlag toont beschuldigen van verongelijktheid, knap.

RuuDW
RuuDW14 jul. 2022 - 11:15

De omgekeerde Nederlandse vlag is dus ook de vlag van Sleeswijk - Holstein. Als de ontevreden bewoners van Sleeswijk - Holstein hun vlag ook omdraaien hebben zij de Nederlandse vlag. En als ze uit solidariteit de vlaggen nu is gaan uitwisselen ???? Het is maar een idee

Backtobasics
Backtobasics14 jul. 2022 - 11:01

Inderdaad zorgelijk dat extreem rechts de onvrede sentimenten verder aanwakkert, dmv dubieus vlagvertoon. Dat wil niet zeggen dat die mensen per definitie verkeerd zijn. Hannah Ahrend wijst ook al op deze gevaren. Maar ook de meest sullige types kunnen uiteindelijk wel zeer gevaarlijk worden, als ze gefrustreerd zijn en opgehitst worden.

wittecisnoot
wittecisnoot14 jul. 2022 - 10:33

"Het is een naar en agressief teken. Het brengt geen hoop op een betere toekomst tot uitdrukking maar verongelijktheid en verbittering. Onder dit vaandel vindt de jacht op zondebokken plaats". Ik heb het stuk gelezen maar ik mis iets. Waar is de stevige lijst van wandaden die onder de, op zijn kop hangende Nederlandse vlag zijn gedaan. Maar nee, een link met de VS en dat Trump supporters ook de vlag op de kop hadden. Die hadden ook Zuidelijke vlaggen bij zich: foei slavernij. Dus schuldig door associatie. Dan wordt er een foto bij gezet van een NL boer met die zuidelijke vlag. Een vlag die niet de hoofdzaak was omdat die vooral afwezig. Hier probeert men van de uitzondering de regel te maken.

MicroWolf
MicroWolf14 jul. 2022 - 10:04

Prachtig hoe Van der Horst op subtiele wijze de Nederlandse boeren aan de Amerikaanse slavendrijvers weet te koppelen.

2 Reacties
Pieterplezier
Pieterplezier14 jul. 2022 - 10:47

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

TeeJee2
TeeJee214 jul. 2022 - 16:51

Ik durf niet met zekerheid te zeggen of u nu sarcastisch bent. Zou u dit kunnen bevestigen dan wel ontkennen?

Effie2
Effie214 jul. 2022 - 10:02

De boeren voelen zich verraden. Terecht. Ze hebben decennialang met oogkleppen op de VVD en het CDA gestemd, zich door politieke besluitvorming van, met name déze partijen, zwaar in de schulden laten manoeuvreren, de multinationals en de Rabo Bank door een te lage prijs voor hun producten steeds rijker gemaakt, en nu mogen zíj de stikstofproblemen oplossen. Rabo heeft al aangegeven niets voor hen te kunnen betekenen. Want de eigen vermogenspositie en de aandeelhouders. Die omgekeerde vlag toont mijns inziens aan dat ze met hun gezicht naar de multinationals blijven staan, en met hun rug naar de samenleving, naar de door VVD en CDA grondig kapotgemaakte overheid, waarvan ze verwachten dat díe hen uit de brand helpt. ...Laten we sociaal zijn, en hen helpen.

1 Reactie
Martin van der Linde
Martin van der Linde14 jul. 2022 - 10:22

Ze hebben die oogkleppen zelf opgedaan. Ze wilden meer en groter, dat waren bewuste beslissingen bevestigd met hun eigen handtekening. Niemand dwong ze. En niet wij moeten ze helpen, ze moeten zichzelf helpen. We moeten ons niet laten misleiden door het geklaag van een handjevol boeren dat spijt heeft van verkeerd management. De verstandige boer moeten we helpen, niet de prutsers die nu dreigen met bommen en anderen laten opdraaien voor hun eigen stupiditeit.

WillemdeGroot
WillemdeGroot14 jul. 2022 - 10:01

Goede en waardevolle bijdrage van Han! Het probleem ligt dieper en is complexer dan het door bepaalde mensen ophangen van een ondersteboven hangende vlag. In mijn kleine stad hangen ook van die vlaggen, voornamelijk in bepaalde wijken. In zo'n stadje ken je velen. Wat me opvalt, maar niet verbaast, is dat vele van die vlaggen hangen bij mensen die totaal geen (familie)banden hebben met 'de' boeren. Velen behoren tot de z.g. 'wappies', een overigens denigrerende naam voor soms allerbeminnelijke [personen, zachtaardig en wars van geweld. Machteloosheid, zich onbegrepen en ongehoord voelen, in hoger sferen verkerend, nepnieuws absorberend en een afkeer gekregen hebbend van 'de' politiek? Zij zien, net als vele anderen met weer andere meningen en overtuigingen, zich op de een of andere manier vertegenwoordigd door 'de' boeren: machteloosheid, zich uitend in lijfelijk verzet. Ook opmerkelijk: ik zag deze vlag ook hangen bij overtuigde veganisten.. Wat is er aan de hand in Nederland? Zoals op andere politieke en maatschappelijke terreinen wordt als vanzelfsprekend de V.S., met in haar kielzog G.B., als voorbeelden gezien. Ook hier al, wil echt niet overdrijven, mini-capitooltjes en andere Trump-symptomen? En dat deze onnavolgbare regering, dezelfde als de vorige en de afspiegeling van landbestuur van de laatste decennia: opportunistisch beleid, kop in het zand en een chaotische communicatiestrategie. Met als grote, onder alles liggende, oorzaak de gevolgen het neoliberalisme.

3 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde14 jul. 2022 - 11:15

Ik denk dat er niet zoveel aan de hand is. Niet echt. Los van de fouten die de geluksmachine maakt in haar ijver de burger op zijn wenken te bedienen is er niet zo veel mis met Nederland of de regering. Het is niet de aanbodkant maar de vraagzijde die voor reuring zorgt. En de communicatie mogelijkheden die de geëmancipeerde burger heeft. Ik denk dat de onvrede vroeger net zo groot was. Ik kan me niet anders herinneren dat er altijd geklaagd werd. In de winkel, bij de melkboer, de kapper, met de buren, etc. Het verschil is dat we nu bedolven worden onder geklaag. Wie niet klaagt telt niet mee, die steekt zijn kop in het zand. Denk je dat Joop enig bestaansrecht had als er niets te klagen was? Vroeger voelden we ons opgelucht als we even hadden kunnen klagen in de rij voor de kassa. Nu gaat het geklaag de hele dag door. Geen wonder dat sommigen het gat naar de deur niet meer vinden en het leven en de overheid als geluksbrenger, als safety keeper, daar de schuld van geven. Het zijn niet de grootste bollebozen die dat overkomt, het zijn de mensen die moeite hebben zich een beeld te vormen hoe onze samenleving in elkaar zit. Voor wie niet kan zwemmen zijn de golven al snel te hoog. Voor de overheid, zeg maar iedereen die betrokken is bij het welzijn van de burger, is het vechten tegen de bierkaai. Je weet dat je het met al je inzet en nuance altijd aflegt tegen de onredelijkheid van schreeuwers en intriganten.

WillemdeGroot
WillemdeGroot14 jul. 2022 - 13:16

Dank, Van der Linde. Deels wel met je eens, maar de kern van wat er aan de hand is, ontken je ietwat. In een democratie hoort de balans tussen (landelijk) bestuur en bevolking evenwichtig en fatsoenlijk te zijn. Dat is nu, en al enige tijd langer, niet het geval. Even voorbij kijkend aan 'de' boeren, is er principieel en wezenlijk heel iets anders aan de gang. Het gaat niet over ontevredenheid, gemopper bij de kruidenier, maar over dieper liggende en wezenlijke scheefgroei in de samenleving. Je weet, denk ik, van het toeslagenschandaal tot de komende (en al gaande zijnde) catastrofe aangaan het klimaat (met alle afgeleiden van dien), met steeds meer misgroei daartussenin. 'Ik denk dat er niet zoveel aan de hand is', waar je je bijdrage mee begint, lijkt me ietwat 'Ruttiaans'. Er is, zie bovenstaande en veel meer, wel degelijk 'iets' aan de hand. En daar is deze (en alle vorige) regering grotendeels verantwoordelijk voor: het uitgevoerd beleid. Het probleem daarbij is dat 'wij' deze politiek steunen, via ons stemgedrag. We geven dus een mandaat aan de regering om te doen wat ze doet: via tekortschietende communicatie heel opportunistisch bepaalde belangen, die op den duur desastreus zijn voor de mensheid, behartigen en uitvoeren. Dat ook boeren, daartoe deels gedwongen door het maatschappelijk systeem waarin we zitten, als voortrekkers van stikstofuitstoot, mede door gerechtelijke uitspraken, e.d., via goede communicatie en redelijke alternatieven daartoe aangezet worden.

Martin van der Linde
Martin van der Linde15 jul. 2022 - 12:33

Willem, mijn reactie was bedoeld om iets van evenwicht te creëren. Ik wil niet langs de problemen heen kijken of alle kritiek tot hysterie bombarderen, natuurlijk gaan er structureel dingen verkeerd. Deels te wijten aan de laissez faire houding van onze volksvertegenwoordigers incl. de kabinetten. Men komt pas in actie als gezichts- en kiezers verlies dreigt. Dat Rutte zolang aan het roer staat maakt hem niet automatisch schuldig aan alles wat er misging. Iedere andere premier van welke kleur dan ook had niet anders gedaan. De problemen waar we tegen aan lopen gaan ons bestuurlijk vermogen te boven. De onderlinge verwevenheid van problemen (van vluchtelingen opvang tot en met boeren die weigeren hun verantwoordelijkheid te nemen waardoor problemen zich opstapelen) is nieuw. Allerlei deelbelangen zitten elkaar in de weg. Bestuurlijk Nederland slibt maatschappelijk en economisch dicht. Er zijn te veel privileges gecreëerd, niet alleen door de marktwerking maar ook door het ontbreken van marktwerking. Allerlei belangengroepen hebben we met subsidies in leven gehouden en daarmee legitimiteit en inspraak gegeven. De overheid die de regie moet voeren over het steeds ingewikkelder samenspel van onderdelen heeft die regie uit handen gegeven in de hoop dat we hetzelf zouden doen. Maar daarvoor zijn de onderlinge verhoudingen te groot. De vraag is hoe we de teugels zonder volksopstand weer in handen moeten krijgen. Ik denk door te doen wat Rutte 4 probeert te doen, door pakken.

Gerygrr
Gerygrr14 jul. 2022 - 9:54

Dankjewel Han! De laatste onthullingen over de ambtenaren bij de belastingdienst over de discriminatie bij die dienst is ook tekenend. Renske en Pieter hoor je niet over lesjes antiracisme voor de ambtenaar. Het gaat om de overheid zèlf die het veroorzaakt en in stand houdt! De rot in het systeem wordt afgedekt met een nieuw likje verf en een minister met een kleurtje, die naast de getroffenen gaat staan. Die hoeven we niet, dat deden en doen Renske en Pieter wel. De rechter moet eraan te pas komen om voorrang af te dwingen. Stop deze waanzin met mensen uitspelen tegen elkaar en laat zien, dat alle mensen die fout behandeld zijn of met valse argumenten gedwongen hun werk te doen nu boos zijn en getergd. Ze willen de vlag niet omkeren, ze roepen allemaal: Jullie hebben ons voor de gek gehouden, aan het lijntje gehouden en de investeringen die jullie vragen moeten we driedubbel terugbetalen en voor het overige worden we aangezien als daders van alles wat niet deugt. Een mooie foto in het Utrechtse, een trotse melkboer, begin vorige eeuw met melkbussen op een kar….. De vlag in verband brengen met de racistische confederatievlag helpt niet echt. Een 16-jarige boerenzoon zal niet weten waar je bedoelt. De boerenzakdoek, de omgekeerde vlag, de frustraties komen naar boven. De RABO bank denkt er niet aan om te helpen de hoge schuldenlast die er op hun bedrijf rust af te wikkelen, zij zijn verantwoordelijk samen met de overheid voor de gemaakte schulden.

Hanvander Horst
Hanvander Horst14 jul. 2022 - 9:38

Bij plaatsing zijn bepaalde onderdelen van dit stukje weggevallen. Dat wordt verbeterd.

1 Reactie
Satya
Satya14 jul. 2022 - 11:09

Je had me ook mogen bedanken Han. 😁

Wie o Wie
Wie o Wie14 jul. 2022 - 9:30

Wat een gezeur zeg. Er zijn bewindslieden die slapen met politie beveiliging voor hun deur. Sommigen worden thuis opgezocht en dan doen ze open. Ze krijgen vanalles over zich heen op Twitter etc. Maar dat deert ze niet. En dan gaan ze nu ineens vluchten voor de realiteit? Wat een onzin. Nederland is economisch het beste uit de Corona crisis gekomen en minder doden dan bijvoorbeeld België of Duitsland. Unicef heeft Nederland uitgeroepen tot beste land om op te groeien voor kinderen. Ik weet niet waar de politici op vakantie gaan, maar een grote kans dat ze toch weer blij zijn dat ze in Nederland mogen wonen. Mijn kinderen mogen van geluk spreken dat ze in Nederland wonen en niet bijvoorbeeld in Polen, Spanje of Italië of verderweg. De wereld is niet altijd even eerlijk verdeeld. En daar wijs ik ze vaak op.

Eric Minnens
Eric Minnens14 jul. 2022 - 9:23

"Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin." Voor de geschoffeerden wellicht een reden om de vlag om te draaien? PS Ik bedoel hiermee overigens geen kritiek op de inhoud van het citaat te hebben, waarmee ik het eens ben, en ook met de eindeloze repetitie daarvan.

Gio Servas
Gio Servas14 jul. 2022 - 8:51

Een paar lessen geschiedenis overgeslagen mijnheer van der Horst? De confederate flag buiten beschouwing latend heeft Blauw Wit Rood (Het ondersteboven hangen van de vlag ) natuurlijk niets te maken met waaien uit de VS. Het is al veel ouder en werd minimaal al vanaf de middeleeuwen gebruikt als Kasteel in nood of Schip in nood. Boeren in nood dekt de lading dan ook niet. Het is Groningers in nood, toeslagenaffaire slachtoffers in nood. Zorg in nood, onderwijs in nood, (mkb) ondernemers in nood en dat is nog maar het topje van de ijsberg. Eigenlijk is het Nederland in nood en je kan dit wel agressief noemen, maar dat slaat natuurlijk nergens op.

2 Reacties
Panthera
Panthera14 jul. 2022 - 11:26

Beste Gio, Inderdaad, en Han begint ook zo lekker. "OVERAL in Nederland hangt de vlag op zijn kop." Dus hij begrijpt dondergoed dat bij veel mensen in dit land het water aan de lippen komt te staan. https://www.youtube.com/watch?v=LAdUORK0sSQ

rosarosa
rosarosa14 jul. 2022 - 15:06

Groningers in nood, toeslagenaffaire slachtoffers in nood, zorg in nood, onderwijs in nood, allemaal onderwerpen waar geen boer of wappie zich ooit druk om maakte want alleen bezig met hun eigen belang, maar nu gaan ze zich heel opportunistisch alle leed toeëigenen?

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9314 jul. 2022 - 8:47

Persoonlijk vind ik het eigenlijk juist wel een sterk symbool. Net als bij de demonstraties in Belarus waar de oude vlag van stal gehaald werd en in Rusland waar binnen de anti oorlog demonstraties de rode streep verwijderd is. Op dit moment hebben we een veelvoud aan crises en een overheid die niets oplost terwijl ze steeds grilliger regeert. De omgekeerde vlag is een geschikt symbool voor een verzetsbeweging.

Wat?
Wat?14 jul. 2022 - 8:30

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Panthera
Panthera14 jul. 2022 - 8:23

Beste Han, Jij kunt toch moeilijk gaan ontkennen dat een deel van de Nederlandse burgers niet in nood verkeren, en de uitleg daarvan is dat zij zich dan "tevreden gaan stellen met dingen die je anders zou weigeren". Dus maak niet zo'n ophef over een vlag op zijn kop als Groningers en mensen van een toeslagenaffaire en vele andere slachtoffers na jaren onrecht in dit land met een ziel onder hun arm lopen, want die hoort daar ook niet te zitten!

2 Reacties
rosarosa
rosarosa14 jul. 2022 - 11:07

Ach hou toch op andermans leed in te lijven, bij de steundemonstratie voor de slachtoffers van de toeslagenaffaire was geen boer en geen wappie te zien. Nu niet pretenderen voor die mensen op te komen.

Panthera
Panthera14 jul. 2022 - 17:31

Beste Rosarosa, Laat die theedoek nou gewoon over die glazen bol van uw hangen!

JoostV2
JoostV214 jul. 2022 - 8:14

Cyclus van rouw verwerken: 1) Ontkennen. 2) Woede 3) Accepteren 4) aanpassen. Ik denk dat je bij de protesterende boeren een mix van fase 1 en 2 ziet. Ik denk dat we er verder niet meer achter moeten zoeken.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout14 jul. 2022 - 8:11

De Nederlandse vlag is toch een symbool van verbondenheid als volk, daar hoef je geen nationalist voor te zijn. Met het omkeren van de vlag steken ranzige raddraaiers en provincialistische populisten een middelvinger op naar onze democratie. Dreigboeren, met in hun boerenkielzog wentelende wappies en sneue samenzweringsnihilisten, geven hiermee te kennen dat ze bereid zijn voor een paar grijpstuivers ons land te verkwanselen aan de meest biedende.

4 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens14 jul. 2022 - 11:15

@Hannes Wat betreft de dreigboeren ben ik het met je eens. Maar als algemeen protest tegen Rutte c.s., in het bijzonder bijvoorbeeld tegen de toeslagen- en gas-gebrutaliseerden vind ik die omgedraaide vlag zo gek nog niet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 jul. 2022 - 12:14

Hannes Achterhout Voor mij zit verbondenheid niet in een vlag. Ik voel me ook niet met 'alle' Nederlanders zo verbonden moet ik zeggen en ook verbonden met mensen met een andere vlag of geen vlag. Het verhaal van Han van der Horst achter het 'symbool in Amerika' kende ik niet. Ik heb nog nooit een vlag gehad en zal er ook geen aanschaffen. Ga vlaggeloos door het leven.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout14 jul. 2022 - 15:40

Hannie Schaft elimineerde NSB-ers voor onze nationale driekleur, anders hadden we nu minstens de Prinsenvlag gehad.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman14 jul. 2022 - 18:03

"Dreigboeren, met in hun boerenkielzog wentelende wappies en sneue samenzweringsnihilisten, geven hiermee te kennen dat ze bereid zijn voor een paar grijpstuivers ons land te verkwanselen aan de meest biedende. " Ik denk niet dat deze mensen nodig zijn voor het verkwanselen van ons land, dat lukt de regering vrij aardig.

Sam V
Sam V14 jul. 2022 - 8:10

De confederatievlag wordt gedragen omdat het een teken van opstandigheid is tegen het centrale gezag. De link met slavernij is hier niet meer ter zake doende. Daarmee zeg ik niet dat het verstandig is om deze vlag te dragen. Het geeft immers anderen de kans de drager makkelijk en lui als racist weg te zetten. Er is haast geen makkelijkere en duidelijkere manier dat je het totaal oneens bent met de regering van een land dan de vlag te “ontheiligen”. De meest directe vorm is het verbranden. Een wat duurzamere wijze is op de kop ophangen. Of dat een teken is van naargeestigheid, haat en wraak is, laat ik aan dhr. Van der Horst. Ik vind het omgekeerd dragen van de vlag ook niet leuk om te zien, maar “ontheiliging” of naargeestigheid? Nee, verre van. Eerder een teken van onmacht.

5 Reacties
Satya
Satya14 jul. 2022 - 11:12

"De link met slavernij is hier niet meer ter zake doende." Vraag dat maar eens aan de KKK of de diepe wortels van alt right in het hedendaags anti overheid op rechts. Zie linkse anti overheid groepen hier nooit mee lopen.

EUpiet
EUpiet14 jul. 2022 - 12:23

Het is absoluut een heel foute vlag maar ik denk niet dat de boeren of bikers die ik gekend heb vroeger dat beseffen. Voor hun is het de vlag van de rebellen. Tegen overheid, tegen gezag. De Bonnie bleu flag die het aanhangen van de slavernij nog veel sterker verkondigd zie je nooit bij bikers of boeren. Dat terzijde. Het is goed dat de heer van der Horst wijst op het bedenkelijke van de vlag van de Confederatie. Het tonen van dat ding kwetst heel veel mensen tot in het diepste van hun ziel.

JohnnyValues
JohnnyValues14 jul. 2022 - 12:32

@Satya Aan de linkerzijde lopen ze liever met de hamer en sikkel, of met een Che Guevara-shirt/outfit. Aan beide extreme zijden zijn er voldoende kwalijke zaken te vonden, ook aangaande slavernij. Dat gezegd hebbende is een protest in Nederland een compleet gestoorde plek voor een confederate flag en ben best benieuwd naar de gedachtengang van de boer in kwestie.

Satya
Satya14 jul. 2022 - 16:05

EU Piet Wil best aannemen dat vroeger er ook mensen mee liepen met andere gedachten erbij. Nu niet meer, er is genoeg bekend. Bikers als HA hebben ook een racistische basis. Johnny Je zult mij niet horen ontkennen dat links extremisme ook foute symbolen kent maar geen racistische. Zelf heb ik momenteel de rode boerenzakdoek want ik steun veel boeren, vind dat ze oneerlijk behandeld worden en vind de vlag ondersteboven prima. Heb alleen wel een probleem met de tractor als machtsmiddel gebruiken.

Sam V
Sam V14 jul. 2022 - 17:08

@ Satya Ik denk eerder dat de mensen die deze vlag dragen weinig historisch besef hebben. Waarschijnlijk omdat zij er niet door gekwetst worden en er niet veel verder over nadenken. Links heeft meer oog voor gekwetst gevoelden.

onyxcumulus
onyxcumulus14 jul. 2022 - 8:03

""een of andere jongen uit Hazerswoude die het had over een ludieke actie"" Daarmee heb je dus het gebeuren tot de kern terug gebracht: één of andere jongen uit Hazerswoude?! Dat zegt toch alles over die aktie

Satya
Satya14 jul. 2022 - 8:02

Volgens mij is de omgekeerde vlag een noodsignaal, een kort rokje is geen signaal dat terzijde maar erger me aan een aantal mannen hier, schepen signaleerden hiermee dat ze in problemen verkeerden dit is mij in ieder geval verteld maar misschien weet jij hier als historicus meer van. De leuze is blauw wit rood de boer is in nood. Of veteranen gekwetst zijn interesseert mij niet, de laatste generaties waren enkel betrokken bij agressie oorlogen. Daarnaast anti Flag. "We're looking to start a new army, Too smart to fight, too smart to die We're looking to start a new army, Too smart to fight, too smart to kill For you For you!"

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin14 jul. 2022 - 12:18

Satya Als ze vroeger tegen mij zeiden; "Je vlagt", dan betekende dat dat je onderrokje onder je rokje uitkwam.

Satya
Satya14 jul. 2022 - 16:09

Ik heb nooit een onderrok gedragen. Zou zo'n opmerking denk ik niet erg vinden. Was vriendelijk bedoeld denk ik of niet?

Eric Minnens
Eric Minnens15 jul. 2022 - 9:42

@Minoes Dat was nog uit de tijd van gebreide onderbroeken met gulp, haha. Er schiet mij een klassiek merk te binnen: Jansen en Tilanus, beroemd ondergoed in mijn jeugd.

Halas
Halas14 jul. 2022 - 8:00

T is een opmerkelijk fenomeen: links NL gaat altijd pas verontwaardigd doen over iets wanneer 'de niet geliefde tegenpartij' er gebruik of misbruik van maakt, maar zo kennen we ze weer. Toen BLM hetzelfde deed: Waar was t artikel? Verontwaardigd doen over bezettingen, blokkades of vernielingen; laat de boze artikelen eens zien over milieuactivisten, Greenpeace mbt de Noordzeeacties, XR?

3 Reacties
Sonic2
Sonic214 jul. 2022 - 19:16

Het is de manier waarop "rechts" altijd debatteert. Als een 4 jarige die er in de klas een zootje van heeft gemaakt, maar zijn of haar klasgenoot doet het ook. U bent net zo erg. Alles wat ik typ is fout en slecht. Alles wat Woke is is slecht. Geen andere mening, maar slecht. En nu janken om sympathie. Ieder mens is hypocriet. Ik waarschijnlijk ook. Ik kom er eerlijk voor uit. En ik merk ook dat het mij geen bal uitmaakt. In de hand gewerkt door de waardeloze behandeling die ik hier ontvang van "rechts". Die wat mij betreft voor al het slechte staat wat voor wat er is. Links is een goede stroming met rotte appelen. Neoliberaal en ultra rechts zijn schadelijke stromingen. Met een enkel lichtpuntje hier en daar. Voor de rest heeft het wangedrag van deze boeren niets met links en rechts te maken. Maar is het gewoon onfatsoenlijk wat boeren doen. Of vind jij wegen blokkeren en dingen in de brand steken normaal? Ik zou u wel willen horen als Antifa in gesprek wilt met Baudet. Dan is het gejank hier niet van de lucht. U zou ook verontwaardigd moeten zijn over wangedrag van sommige boeren. Baudet en Wilders. U zou ook verontwaardigd moeten zijn hoe Klaver en Kaag behandeld worden. Zou u ook boos moeten maken. Bij u altijd eenrichtingsverkeer. En altijd het heilige boontje uithangen. Zo erg tegen morele superioriteit zijn. En het zelf zijn. Vermakelijk

Olav Meijer
Olav Meijer14 jul. 2022 - 20:56

@ Halas: De doelstellingen van de door jou genoemde acties staan diametraal tegenover elkaar. En dat is nu eenmaal het belangrijkst. De gebruikte middelen zijn aan die doelen dienstbaar. Uiteraard behoren die proportioneel en adequaat te zijn. Linkse groepen kunnen daarmee ook fouten maken. Maar dat wil niet zeggen dat ze dan "even fout" zouden handelen als rechtse groepen, integendeel. Je probeert het fundamentele verschil in maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen weg te poetsen.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout15 jul. 2022 - 11:32

Emotief reageren op een geponeerde stelling in pluriform-progressieve contreien vertoont zich recentelijk meer en meer als een significante dysfunctie van rabiaat rechts dat zélfs negatieve geldingsdrang wil manifesteren in de habitat van hen die beschaafde normen wèl in acht wensen te nemen. Halas, v/h Eid en Norm volgens mij, naar je spuugstijl te lezen, je getuigt ervan niets te hebben begrepen van democratie, concensus, compromis, ethisch denken, laat staan beheersing van primaire oprispingen. Wij, hier op Joop, zijn je víjand niet!

Gimli1955
Gimli195514 jul. 2022 - 7:51

"Maar dat is geen excuus." Dat is een uiting van frustratie aan het gebrek aan een alternatief, het gebrek aan een perspectief. Je kunt afkeuren, maar dan is de frustratie niet weg. Ik heb al vaker gesteld dat het ontstaan van de "extreem rechtse" partijen een gevolg is van een destructieve oorzaak. Ik ben blij dat de schrijver dat onderschrijft. Echter de voorbeelden van de frustratie afkeuren is tegelijkertijd de destructieve overheid steunen, het is symbool politiek en symptoom bestrijding. Het falende systeem blijft bestaan ongeacht de afkeuring van de voorbeelden om de frustratie uiting te geven. Aks iedereen de vlag gewoon zou hijsen, dan volgt daar voorspelbaar kritiek op. Neem de frustratie eens wel serieus en stop met het verdedigen van een repressieve overheid die institutioneel racisme heeft ingevoerd, die weigert de gasinning schade adequaat op te lossen. En laat je niet voor het karretje van de overheid spannen in een verdeel en heers spelletje. De voorbeelden van de frustratie zijn symbolen van de diepe onvrede met de overheid en dat niet willen zien, is precies het probleem. De terechte diepe onvrede wordt ontweken door de symbolen ter discussie te stellen. Het is net als de boodschapper (klokkenluider) aan te vallen op het feit dat hij het falen van het systeem aantoont. Het falen van het systeem zou ter discussie moeten staan, maar ja dan moet er door veel mensen eens goed in de spiegel gekeken worden. En laat dat nu geen mooi beeld zijn.

5 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst14 jul. 2022 - 10:27

Ze hadden ook de rode vlag kunnen hijsen.

Eric Minnens
Eric Minnens14 jul. 2022 - 11:08

@Han, De rode vlag is geen symbool van afkeuring.

Hanvander Horst
Hanvander Horst14 jul. 2022 - 11:26

Dat is waar, Eric. Het is een symbool van een nieuw begin.

Gerygrr
Gerygrr14 jul. 2022 - 14:41

Han, die rode vlag is niet massaal te koop neem ik aan. Men zoekt een uiting, die algemeen aanwezig is. Gele hesjes voldeden daar ook aan. De boerenzakdoek is ook een duidelijk signaal.

Gimli1955
Gimli195514 jul. 2022 - 20:34

De keuze welke vlag of kleur, incluis omgedraaid of normaal is irrelevant. Het behoort gezien te worden in een context van de frustratie en de onmacht, het niet willen luisteren door de politiek en media. Het oordeel van de "goeden" is al geveld. Grote groepen worden niet gehoord en niet vertegenwoordigd in de Randstad of in de politiek. Het gaat om de oorzaak en de discussie gaat constant om de gevolgen, zijn die terecht of zit er een fascistische of racistische reden achter verscholen. Het oordeel wordt vaak met een eenzijdig oog uit de Randstad genomen. Ik hoef alleen maar te wijzen naar de verdeling van de gasbaten over Nederland, en zelfs nu al 20 jaar blijkt dat de schade vergoed moet worden, zijn de advocaten van de staat op de Zuidas, die het meest verdienen aan deze ellende. De versplintering in de politiek, de keuze van rechtse partijen, de omgekeerde vlaggen, de onmacht en frustratie van het platteland en gecombineerd met de minder bedeelden van de Randstad heeft een oorzaak. Dan kun je hier op Joop pagina's vullen met discussies over de gevolgen en met ineffectieve en niet adequate maatregelen. De grote roze olifant in de porselein kast wordt niet besproken, de neoliberale politiek zonder alternatief en perspectief blijft buiten beeld. Die regeert al 40 jaar als een autocratie en de schade wordt groter en groter. Dan kun je grappig zijn over rode vlaggen, maar dat lost helemaal niets op. Wat volgens mij eigenlijk ook de bedoeling is. Brood en spelen is het.