Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wat wij in Arnhem met Airborne beloven voor vrede, dienen wij wereldwijd uit te dragen

  •  
23-09-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1682 keer bekeken
  •  
image0b2

Arnhem en de regio zijn al weken doordenkt van Airborne en ademden dit weekend eensgezind ‘nooit meer’. De Slag om Arnhem is tachtig jaar geleden verloren, maar de vrede is gewonnen, acht maanden later na vele doden erbij door volkerenmoord, hongerdood, executies en bombardementen. Wij liepen massaal van de Eusebiuskerk naar de gedenkzuil en van de Ginkelse Heide naar Driel en van de herdenkingswedstrijd Vitesse – Jong Ajax naar de militaire begraafplaats in Oosterbeek.

Uit schaamte wilden de veteranen eerst helemaal niet komen voor de herdenkingen, zij geneerden zich voor de verliezen en vernielingen, de evacuaties en ruïnes. Stomverbaasd waren zij, toen wij hen overtuigden van onze dankbaarheid voor hun moed en inspanningen - jonge jongens, ver van huis in een vreemd land. De Poolse parachutistenbrigade bijvoorbeeld, stond klaar om thuis in Polen te hulp te komen, maar kwam als geallieerde brigade Nederland en Europa vanuit Arnhem bevrijden.

Tachtigers
Hoezo waren wij dankbaar? Onze regio heeft begrepen dat inzet en moed boven het resultaat uittorenen. Toen de oudste generatie begon te vertellen, groeide onze betrokkenheid. Dat zij eerst zwegen respecteerden hun kinderen, ellende naar boven halen leidt immers tot slapeloze nachten. En wie niet slapen kan, kan niet werken – dus niet wederopbouwen. Wij bespreken dit in Arnhem tijdens herdenkingen, op school, aan de maaltijd, via de sociale kanalen en zelfs vanaf de fiets. Dit weekend zaten de tachtigers naast elkaar in de Eusebiuskerk en Berenkuil, iedereen die tachtig jaar geleden in Arnhem is geboren, kreeg een stoeltje. 

Waarom heeft u dit overleefd en anderen niet? De jongsten vragen dit frank en vrij aan de oudsten. En zij geven doorleefde antwoorden, over hoe het was en wie zij verloren aan het oorlogsgeweld. Praat, zeggen zij, leer de taal goed, woorden werken – vuisten en wapens niet. Leer luisteren. Begrijp elkaar, niet oordelen noch veroordelen. Ook de vijand die verloren heeft, komt zonder vrede voortdurend terug. 

Nooit meer
De veteranen antwoorden mij nog duidelijker; zodra ik vraag ‘hoe kunnen wij u bedanken?’: ‘Bedank ons niet, zorg er voor dat wij nooit meer onze vrienden hoeven te begraven, nog voor zij konden opgroeien tot burgers, partners, vaders en collega’s’. Ik heb ‘nooit meer’ in mijn oren geknoopt, in feite destijds als politieagent, onlangs nog als commissievoorzitter voor het adviesrapport ‘koester de democratie’ dat pleit voor het versterken en onderhouden van de democratische rechtsorde, dit weekend opnieuw tijdens de herdenkingen en dagelijks als burgemeester die vergemeenschappelijkt. 

Sinds de bevrijding realiseren wij in Europa tachtig jaar ‘nooit meer’, met internationale verbanden als de Verenigde Naties, verdragen als de Europese Gemeenschap, ambassades en wederopbouwfondsen volgens het Marshallplan; alles inclusief de voormalige vijand West-Duitsland. De belangstelling groeit jaarlijks, ook op de scholen en in de jongerencentra. De zuil der gerechtigheid op het Airborneplein, overgebleven uit het gebombardeerde gerechtshof, zie ik ook in mijn werkkamer als wapen van de wederopbouwburgemeester. Burgemeester Matsers heeft in het midden de Eusebiustoren met de zuil gezet, tussen links de vernietigingen van de oorlog en rechts de wederopbouw.

Staakt het vuren
In mijn herdenkingstoespraak heb ik dit weekend opgeroepen om ons anno nu ook zo in te spannen voor recht en vrede in Oekraïne en het Midden-Oosten. Want het Arnhemse verhaal is ook dat van internationale samenwerking, solidariteit en vriendschap, knikte ik de ambassadeurs toe van de geallieerde landen. Het is onze plicht Oekraïne te blijven steunen bij de verdediging van de democratie. En het is onze plicht voor Israël en Gaza bij te dragen aan staakt-het-vuren, om de stem van de redelijkheid te vinden en die te versterken.

Wij dienen te helpen bij het creëren en versterken van democratische rechtsstaten, benadrukte ik in de Eusebiuskerk voor wij met ons allen de stille en bezinningstocht begonnen naar de kranslegging. Wij hebben de opdracht als Nederland, Europa en overzeese bondgenoten onze uiterste best te doen voor democratie, gerechtigheid en vrede. Alleen dan hebben wij geleerd van de doden, de overlevenden en tachtig jaar vrede. Dan eren we daadwerkelijk de helden van toen.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

DanielleDefoe
DanielleDefoe
23 sep. 2024 - 14:06
Het naspelen van de luchtlanding op de Ginkelse Heide (gemeente Ede) is inmiddels een drukbezocht jaarlijks spektakel. Dit jaar bijna 100.000 bezoekers. Nog slechts 11 veteranen. Al van te voren zijn er in de regio voortdurend laagvliegende dakotas in de lucht. Prachtige toestellen, dat wel. https://www.ede.nl/nieuws/airborne-herdenking-met-paradroppings-in-ede-trekt-bijna-100000-bezoekers
El Mariachi
El Mariachi
23 sep. 2024 - 12:25
Voor de geschiedenisnerds onder ons kan ik erg de 'We Have Ways of Making you Talk' podcast aanraden van komiek/amateur historicus Al Murray en historicus James Holland. Zij hebben net een gedetailleerde en onderhoudende serie over deze slag uitgebracht. Ze begonnen ook de podcast ook met de gedachte dat bij elk nieuw boek of documentaire over Arnhem je automatisch toch het gevoel hebt dat stiekem deze operatie misschien had kunnen lukken. Maar hij was te ambitieus en er gingen bij de Geallieerden net te veel dingen niet goed om de overwinning te behalen. Van het feit dat de 6e Airbourne divisie de minste ervaring had voor zo'n operatie, vergeleken met de Britse 1ste divisie of de beroemde Amerikaanse 101ste en 82ste divisies (die alledrie in Normandië hadden gevochten), de beslissing van Gavin James, commandant van de 82ste in Nijmegen om eenheden de Duitse grens te laten bewaken ipv de stad verder schoon te vegen en de brug daar te veroveren. Hij was bang voor een Duitse aanval, maar de enige eenheden in Duitsland in de buurt waren een handjevol slecht bewapende oude mannen. Dit heeft voor extra vertraging gezorgd. En de beslissing van het 30ste legerkorps (het landgedeelte van de aanval) om pas ergens in de middag op 17 september op te trekken, terwijl de luchtlandingstroepen al lang en breed in Eindhoven, Nijmegen en Arnhem waren geland.
jantje
jantje
23 sep. 2024 - 11:36
Mijn beide ouders waren beide ongeveer acht jaar toen de WOll begon. (In principe was vooral mijn moeders school periode afgelopen.) Dat wordt ook de Prent-leeftijd genoemd. Wat je dan meemaakt, blijft altijd bij je. Zowel mooie als lelijke dingen. Naar mijn gevoel hebben ze me altijd over de oorlog verteld. Was brood droog? "opeten, wij hadden in de oorlog ook niks.. en vooral bordje leeg eten.. Er werd vaak verteld over zes en n kwart, zo'n gemene kerel, over de kogelhulzen die bij mijn pa over het dak rolden terwijl hij op de zolder lag te slapen. Hij verstopte zich onder het bed. (dat was tijdens de laatste bevrijdingsacties bij Fivelgo in Groningen) Materieel heb ik het nooit tekort gehad, autopet, kinderfiets, tienerfiets, kleding (daarna moest ik alles zelf verdienen vanaf mijn 15de) Het zuinig omgaan met alles, geen eten en andere spullen weg gooien en vooral sparen heb ik van beiden geleerd van hun oorlog ervaringen. Wat meer hadden ze kunnen doen?
Joop  den Uil
Joop den Uil
23 sep. 2024 - 11:03
Voor degeen met historisch besef: de slag om Arnhem incl brug was een van de grootste flaters in de 2e WO: verkeerde beslissingen, geen communicatie en enorme massa doden bij militairen en bij burgers. Niet iets om als voorbeeld te nemen.
1 Reactie
Zandb
Zandb23 sep. 2024 - 12:16
Joop En hoe ziet uw plaatje er uit voor mensen zonder historisch besef? Maar afgezien daarvan: Valt het doel en vooral de inzet van de militairen niet als voorbeeld te nemen? Je doet er ook niemand een plezier mee, wanneer je dit als een teken van: "Doe maar beter niets, dan kan er ook niets fout" opvat. Of als een voorval dat we maar beter geruisloos een zachte dood laten sterven. Dat doet ook geen recht aan de gevallen militairen en burgers.
Kees Flipsen
Kees Flipsen
23 sep. 2024 - 10:54
Herdenken is goed en het gebeurd ook steeds meer. Zal wel te maken hebben met wat er internationaal en hier in Nederland gaande is. Veel mooie woorden en instemmend geknik. Wat Oekraine betreft heb ik geen probleem hiermee maar waar blijven de DADEN vanuit Nederland en andere landen als het over de wandaden van Israël en andere conflicten gaat. Geld, ideologie, belangen, onnadenkendheid en harteloosheid zijn hier de winnaars en zo kweken we meer haat en slachtoffers en verspelen we onze geloofwaardigheid. Alleen maar herdenken en wat mooie woorden is veel te weinig.
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa
23 sep. 2024 - 10:39
Maar Marcouch Alsof jij iets snapt van geopolitiek, machtsverschuivingen, belangen, fricties, conflicten Je bent veel te naïef om je uberhaupt met politiek bezig te kunnen houden.
4 Reacties
Zandb
Zandb23 sep. 2024 - 12:18
Baloem.... En u bent diegene die dat kan beoordelen. Dat zie je wel aan uw ontzettend goede onderbouwing.
Karingin
Karingin23 sep. 2024 - 12:19
Pardon?? Spuit 11 geeft weer eens modder
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen23 sep. 2024 - 16:01
Pas op jongens, Baloe verdiepte zich in geschiedenis en politicologie en schudt dus niet zomaar iets uit de mouw.
Anna R. Chist
Anna R. Chist23 sep. 2024 - 16:11
Hahahaha! Uiteraard heeft Baloempia gelijk.
DanielleDefoe
DanielleDefoe
23 sep. 2024 - 9:17
In Oosterbeek (gemeente Renkum) wordt een jaarlijkse herdenkingswandeltocht georganiseerd op de eerste zaterdag van september. De Airborne Wandeltocht is de grootste eendaagse herdenkingswandeltocht ter wereld en er loopt van alles mee van ouders met kinderwagens tot bejaarden. Het oorlogsmuseum staat ook in Oosterbeek. Dat is het hele jaar open. https://airbornewandeltocht.nl/nl/
weereenmening
weereenmening
23 sep. 2024 - 8:35
Vrede is onmiskenbaar de uiteindelijke oplossing, maar er lijkt een paradox te schuilen in het betoog waarin men oproept tot de voortzetting van de oorlog in Oekraïne, terwijl tegelijkertijd wordt gepleit voor een einde aan het conflict in Gaza. Geweld moet altijd het uiterste middel zijn, enkel gerechtvaardigd wanneer de bestaanszekerheid daadwerkelijk op het spel staat. Toch beroepen zowel Oekraïne als Rusland, evenals Israël en de Palestijnen, zich op precies deze reden om hun acties te rechtvaardigen. Als men een strijd wil beëindigen zonder dat er een duidelijke winnaar is, zal men voor beide partijen het gevoel moeten wegnemen dat hun bestaanszekerheid wordt bedreigd. Dit lijkt echter een onmogelijke opgave in het Midden Oosten conflict. In essentie zegt auteur dus dat een overwinning wel mogelijk lijkt in het Oekraïne conflict maar niet in het Midden Oosten conflict. Ik denk dat hij daarin gelijk heeft.
BrotherV
BrotherV
23 sep. 2024 - 8:03
Deze reactie is verwijderd
thjst
thjst
23 sep. 2024 - 7:19
Mooi gesproken. Als Burgemeester van Arnhem bent u een waardig burger van nederland.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor