Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wat Rutte gaat laten zien bij Zomergasten? De selectie

  •  
27-06-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
141 keer bekeken
  •  
rutte
Premier Mark Rutte is dit seizoen een van de genodigden bij Zomergasten , het VPRO-programma waarin de gast een reeks fragmenten toont en van commentaar voorziet. Welke fragmenten zou hij laten zien? We helpen onze populaire premier graag een handje.
Om te beginnen de actualiteit. Onder Rutte’s voorzitterschap besloot het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie te verlaten. Dit fragment laat zien hoe de Britse politiek ten aanzien van Europa in elkaar steekt. En je kunt er ook nog om lachen. Yes, Prime Minister: European Union (1980)
David Cameron is zijn persoonlijke vriend. Hij weet hoe zwaar het David viel. Maar Europese vriendschap is iets anders dan een dwangbuis en dat dreigt de EU te worden. Vrienden zijn wel belangrijk. Hij weet daar nog een mooi lied over. De Toppers: Wat Ben Je Zonder Vrienden (2015)
Nu het toch persoonlijk wordt. Het vrijgezellenbestaan. Daar wil hij niet al te veel over zeggen. Je kunt er ook om lachen, zoals met mr Bean. Mr. Bean. Birthday Dinner for One (1990).
Trots op Nederland, doorzettingsvermogen, vindingrijkheid. Voorganger Balkenende refereerde aan de VOC, dat moet je niet doen. Dit programma toont die nationale kwaliteiten net zo goed. En je kunt er ook nog mee lachen. Ter land, ter zee en in de lucht (1997)
Dit mooie land is het beste in handen van de liberalen. Want socialisten, die spelen voor Sinterklaas. Voorganger Hans Wiegel toonde dat ooit mooi aan. Dat is de echte Sint-discussie die gevoerd moet worden, niet over Zwarte Piet want die kun je toch niet veranderen. Hans Wiegel maakt Joop den Uyl uit voor Sinterklaas (1972)
Hoe zeer het waar is dat kapitalisme het beste is dat er is blijkt ook uit deze uiteenzetting van de econoom Milton Friedman. Milton Friedman: Capitalism vs Socialism (1979)
De premier is ook dol op natuur. In deze documentaire zie je goed dat kapitalisme ook in de natuur voorkomt. En je kunt er ook nog mee lachen. Finding Nemo: Mine, mine, mine (2003)
Over grappen gesproken, alle grote staatsmannen hebben humor. Neem Churchill, of nee, neem Reagan. Fantastische humor, net voor een radiopraatje. Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog, kun je het je voorstellen? Lachen! President Reagan grapt over vernietiging Rusland (1984)
De Koude Oorlog was natuurlijk geen grapje. Red Dawn laat goed zien wat er had kunnen gebeuren. Russen in de keuken! Red Dawn (1984)
Taal is heel belangrijk in de politiek. Bijvoorbeeld dat je toedeledoki zegt. Iedereen begrijpt dat. Dat woord werd ooit geïntroduceerd door Jiskefet. Kun je ook erg mee lachen. Jiskefet: Stiften (Toedeledokie)
Datzelfde geldt voor een ander favoriet woord: Achterlijke gladiool. Dat komt van cabaretier Herman Berkien. Ook lachen. Herman Berkien: As un aaachtelukke (1978)
Ja, feesten, daar is niks mis mee. Dance is de ultieme feestmuziek. Houdt Rutte erg van. Lekker jezelf zijn. Scooter: Always Hard Core (2004)
De overheid is geen geluksmachine, de hoofdfilm laat zien dat je geluk kunt afdwingen. Arm Rotterdams straatjongetje weet zich op te werken in de maatschappij. Belangrijke les Gewoon doen. Hoofdfilm: Kruimeltje (2010)
Fijne avond allemaal!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.