Joop

Wanhopige truckers keren zich tegen Britse politie bij chaos aan de grens

  •  
23-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Geen video? Klik hier.
In de Britse havenstad Dover zijn woensdagochtend schermutselingen ontstaan tussen vastgelopen vrachtwagenchauffeurs en politieagenten. Er is een persoon gearresteerd. In het graafschap Kent staan duizenden vrachtwagens vast voor de grenzen met het Europese continent die zondag in allerijl geheel of gedeeltelijk gesloten werden na de ontdekking van een nieuwe veel besmettelijker variant van het coronavirus. Die variant waart op grote schaal rond in Zuidoost Engeland.
Geen video? Klik hier.
De Europese vrachtwagenchauffeurs kunnen niet terugkeren naar het continent om op tijd thuis te zijn voor het vieren van Kerst. In Kent zijn amper voorzieningen voor de duizenden truckers. “Ze geven ons geen eten, geen drinken, er zijn geen sanitaire voorzieningen, ze geven ons niets”, zegt een Spaanse vrachtwagenchauffeur in De Morgen. “De situatie is eigenlijk onmenselijk, dus vragen we om een oplossing.” De chauffeurs graven gaten in de grond om als toilet te kunnen gebruiken.
Sikhs schieten de in nood verkerende truckers te hulp. Vrijwilligers van deze religieuze en etnische minderheid koken maaltijden en verdelen die onder de vrachtwagenchauffeurs.
Geen video? Klik hier.
"Sinds vandaag is vrachtverkeer weer mogelijk, maar de chauffeurs mogen alleen de grens over met een negatieve coronatest. De Engelse overheid is bezig een infrastructuur op te zetten om alle chauffeurs aan een sneltest te onderwerpen. Het kan volgens de Britse minister van Huisvesting nog dagen duren voordat de problemen met gestrande vrachtwagens in het zuiden van Engeland zijn verholpen."
Al Jazeera bericht dat er veel meer vrachtwagens staan te wachten dan de Britse regering officieel toegeeft. De truckers constateren dat de Britse autoriteiten amper iets ondernemen tegen de erbarmelijke situatie. Een parlementslid van de regerende Conservatieven tracht alle blaam voor de situatie in de schoenen van buurland Frankrijk te schuiven.
Geen video? Klik hier.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

Flix
Flix25 dec. 2020 - 3:17

Beste Tom leg eens uit wat het uitbuiten van arbeidsmigranten wel of niet gedocumenteert te maken heeft met de ellende waar ca. 5000 collega chauffeurs van mij momenteel mee geconfronteerd worden . Ff for the record ikke nie woke. Sta tot zondag bij Cambridge op een parking want de Ferries liggen stil met kerstmis. Prettige dagen vrind..

Flix
Flix23 dec. 2020 - 21:46

Wanneer Frankrijk mensen wil weren omdat ze een mutatie van een virus bij zich dragen is dat geen schofterig gedrag maar controle op je grenzen hebben. Heeft het VK ook nog steeds zonder brexit. Men had allang faciliteiten door defensie en/of de festival industrie kunnen laten optuigen zoals bij de grote festivals.Dan had men de chauffeurs menswaardig kunnen opvangen . Vanmiddag op BBC2 een verhaal over een Spaanse chauffeur die water uit een plas haalde omdat z,n drinkwater op was , dit verdomme een van de rijkere landen in Europa.

1 Reactie
Tom7
Tom724 dec. 2020 - 11:36

Beste Flix, je hebt gezien je reactie geen enkel idee wat er zich qua arbeidsomstandigheden van gedocumenteerden of tienduizenden ongedocumenteerden binnen de grenzen van heel Europa afspeelt. Je reageert helemaal Woke, maar je bent het alleen niet, geeft niks hoor je valt er hier niet mee op.????

JanB2
JanB223 dec. 2020 - 20:01

Hulde aan de Sikhs die proberen het gat te vullen dat de regering laat vallen.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe24 dec. 2020 - 10:50

Ze deelden kikkererwten curry uit. Prima vegetarische schotel.

JanB2
JanB223 dec. 2020 - 19:58

Onverantwoord (niet) handelende hufters. Dat is de kwalificatie voor de politieke en bestuurlijke kaste die dit laat gebeuren. Uitvreters, nietsnutten, graaiers en charlatans zijn ook termen die van toepassing zijn.

1 Reactie
JanB2
JanB223 dec. 2020 - 20:04

Tot een “Duinkerken” lijken de Britten in ieder geval niet meer in staat.

PVDB2
PVDB223 dec. 2020 - 19:01

Heb pas nog eens Brexit An Uncivil War gekeken. Dan zie je hoe je mensen kan voorliegen, besodemieteren en daarmee weg komen. Toen men, tegen de verwachting in, won, verliet de een na de ander het schip. Voor de gevolgen was geen plan. Misschien is er na 4 jaar nu een deal in aankomst. Waar het tot kan leiden dat zien we nu aan deze grenzen. Het is niet alleen het hamsteren van bedrijven om een buffer op te bouwen. Last minute word het niet. Deze douane perikelen zullen nog wel even blijven. Natuurlijk zal door de (extreem) rechtse vrienden over geklaagd worden. Dat krijg je als achter een populist, een mooi prater zoals Farage, Johnson en Cummings aan loopt. Hetzelfde voor hier met Geert en Thierry die eniger tijd voor een Nexit opperde. Ik zie de rijen vachtwagen al aan de grens staan, de schepen die niet doorvaren naar Hamburg aardig wat demurrage betalen in Rotterdam. We mogen blij zijn dat er te weinig Nexit gekkies rondlopen om voor een Nexit te stemmen, gezien de grotere gevolgen voor Nederland dan voor de UK. Al zullen we dat pas zien in maart.

1 Reactie
JanB2
JanB223 dec. 2020 - 19:59

Was inderdaad prima docudrama. Zo is het gegaan. Brexit is feitelijk een ultrakapitalistische coup.

Fredje3
Fredje323 dec. 2020 - 16:32

Wat men vergeet of gewoon negeert is dat deze mensen een crusiaal beroep uitvoeren. Dat is zorgen voor o.a. voeding, die kun je zo niet behandelen. Dit is puur schofterig van zowel Frankrijk als Groot Britannie.

2 Reacties
Ryan2
Ryan224 dec. 2020 - 8:30

Daar ben ik het niet mee eens. De Fransen hebben nu eens een keer de Britten laten voelen wat het betekent om de grens dicht te gooien. Goede actie van Marcon! Helaas waren de chauffeurs de dupe, maar die hebben dat toch al voor het overgrote deel aan de Engelse botheid te danken.

Fredje3
Fredje324 dec. 2020 - 14:43

Deze chauffeurs zijn al los en willen naar huis. De grootste slachtoffers zijn de chauffeurs en niet de Britten, maar wel fijn te weten dat de EU praktisch over lijken gaat als zij haar gelijk wil bewijzen.