Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Waarom Calimero de aanpak van de klimaatcrisis frustreert en Henny Huisman en Bulletje het probleem kunnen oplossen

  •  
10-10-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
646 keer bekeken
  •  
lisaloeb

Druktemaker Lisa Loeb dook in de klimaatscenario’s van het KNMI. “In juli en augustus zal de thermometer regelmatig de veertig graden aantikken. Hittegolven zijn geen uitzondering maar regel, en Erben Wennemars kan voorgoed vaarwel zeggen tegen de Elfstedentocht. Maar er is een klein lichtpuntje voor Erben en de rest van Nederland. We kunnen hier nog iets aan doen. Het klimaat is hoe dan ook aan het veranderen, maar de mate waarin kunnen we nog veranderen.”

Aan de hand van het bekendste gedachte-experiment uit de speltheorie, het prisoner’s dilemma, laat Loeb – die voor haar uitleg Henny Huisman en Bulletje laat oppakken – zien waar de aanpak van de klimaatcrisis nu vaak op stukloopt: door egocentrisch te zijn, krijgen we de slechts mogelijke uitkomst. Dat komt omdat we ons vaak spiegelen aan de held uit een ander kinder-tv-programma: Calimero. “Wij zijn klein en China is groot. Dus als wij als nu onze uitstoot verminderen, heeft dat helemaal geen nut, en dat is niet eerlijk.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

pahan
pahan10 okt. 2023 - 19:23

Of we met Nederlandse maatregelen zoden aan de dijk zetten mag onduidelijk blijven. Wél duidelijk zou moeten zijn dat Nederland een voortrekkersrol kan hebben in het verder ontwikkelen van manieren om een energie-intensieve samenleving te hebben met minimale milieu effecten. Dat zal snel genoeg door China gekopieerd worden, dat blijft daar toch de manier van doen, en dan bereiken we wel wat. Maar ja, druk met op de snelweg zitten. Jammer.