© W.L. Brugsma, Foto: Nationaal Archief
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Zeker mag Europa meer daadkracht en eenheid tonen op m.n. “buitenlandse” problemen, in dat opzicht lijkt het een reus op lemen voeten, naar mijn idee hebben amerikanen geen idee over de wereld en zadelen ons met 2% van het bbp voor de NAVO terwijl de NAVO de huidige president absoluut niet interesseert, terecht dat Europa niet in oorlogen is geïnteresseerd, als het aan ons ligt kent de wereld pais en vree, gelukkig lijkt het besef dat oorlog een ramp is door gedrongen en doen we in feite niets anders dan wat de amerikanen tot grofweg Pearl Harbour deden, we hebben genoeg aan onze kop, intern zorgt het ervoor dat de stikstof niet uit onze oren komt omdat voor Rutte met z’n VOC bewind geen zee te hoog gaat, dat neemt niet weg dat bedreigingen die de eenheid, waarden en economie kunnen schaden adequater kunnen worden aangepakt, van binnen en buiten.
De vraag is echter of Brugsma een Europa voor ogen had zoals dat zich heeft gemanifesteerd. En dat denk ik niet. Ook niet dat Europa hoofdzakelijk op vrede heeft gestuurd. In dat geval ga je geen bankier aanstellen zoals bijvoorbeeld de heer Draghi, wetende waar hij vandaankwam. Europa is in een verregaande staat van kapitalisme beland waarin de macht van het bedrijfsleven het voor het zeggen heeft gekregen met alle gevolgen van dien en een grote mate van onrust. Dat heeft helemaal niets met vrede te maken, noch het sturen erop, maar schept m.i. juist de voorwaarden voor nieuwe grote ongeregeldheden, polarisatie en extremisme. Dat zijn allesbehalve ingrediënten voor vrede. Maar wel te verwachten. Brugsma zat in een andere tijd, dat willen we hier nog weleens vergeten. In een Europa dat nog niet in een totale staat van ontbinding was. Een Europa dat nog veel 'vorm' moest krijgen. De Ideale wereld bestaat niet. Een ideaal Europa is het allesbehalve geworden. En laat vreedzaam maar achterwege!
Brugsma en de Eerste Bilderberg- conferentie. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/bernhard-heeft-zijn-rol-in-bilderberg-overdreven~b8f85305/
Het probleem van de EU is dat het vanaf het begin gebruikt is voor ideologische redenen. De federalisten willen een zeer machtige EU. De nationalisten willen er allemaal maar uit en spiegelen hun achterban dromen en illusies voor. De liberalen misbruiken het om het neoliberalisme op Europa los te laten. Je kunt referenda uitschrijven. Je kunt prachtige manifesten uitschrijven. Je kunt verkiezingsprogramma schrijven tot je een ons weegt. Als politici niet leveren dan gaat het niet lukken. De herverdeelsleutel van vluchtelingen was dus een goed plan, maar als je het niet goed uitvoert dan lukt het niet. En sowieso is het heel slecht geweest dat de EU in 2012 niet met een investeringsagenda kwam maar een bezuinigingsagenda. En het wordt tijd dat er bij nationalisten ook eens wordt doorgevraagd. Hoe wil je de ESM ontmantelen? De bankenunie? Hoe gaat het dan met Zuid Europa als we hier de gulden weer invoeren? Met welke coalitie partijen wil je een Nexit uitvoeren? Hoe dan zeg maar. Onvoorstelbaar dat dit soort partijen met zulke ongekende leugens kunnen weg komen en nooit iets in detail hoeven te vertellen.
De filosofie van Alexander Doegin gaat waar worden. Europa kan niet veel anders dan zichzelf verenigen en versterken. Rusland, China, Afrika, Midden Oosten zijn allemaal regio's die zich niet meer laten vertellen wat universele waarden moeten uitwerken. Ook wordt dit misschien niet gepost, maar de moderators van Joop moeten niet zo dom zijn. Niemand pleit voor Doegin, maar je moet er rekening mee houden dat andere regio's juist doen wat hij zegt. Zorg dus als Westen met waarden dat je weet wat de andere regio's gaan doen. Het Westen is gewoon niet meer bij machte om haar wil op te leggen aan de andere grootmachten, zeker niet nu de VS feitelijk hetzelfde doet wat ook Doegin zegt. Wees niet dom, ken uw vijanden.
Ik ben het volledig met Rachman en Brugsma eens. Het wordt hoog tijd dat de EU zich bewust wordt van de macht die zij wel degelijk heeft en daar ook gebruik van gaat maken. Wij laten ons bang maken door 'de Russen' terwijl Rusland economisch nauwelijks iets voorstelt en stellen ons nog steeds afhankelijk op t.o.v. de Amerikanen.
Waar is Europa ? Nederland hoort bij het werelddeel Europa en is lid van de EU. De EU is er voor grote bedrijven , niet voor haar burgers. Of zijn Italianen en Grieken geen burgers ?
Donald in de VS en Poetin in Rusland tot de tanden bewapend links en rechts van ons, een sterk opkomend China met India in de startblokken als economische machten en Afrika op de loer. Daartussen het Midden Oosten. Europa druk als altijd met zichzelf in de marge. Ik denk aan erwtensoep en heb er vrede mee.
Van a tot z eens met De Been, en per saldo met Brugsma. Met een kanttekening. De EU is een organisatie geworden die in essentie wordt gestuurd door het internationale bedrijfsleven en door de NATO. Meest sprekende voorbeeld is het Ukraïne-referendum. Een stem vóór het verdrag is goed voor onze economie, zei Rutte. En hij zei ook, dat toelating tot de EU niet aan de orde was. Beide argumenten waren leugens. Het voordeel voor onze economie was de moeite van het vermelden niet waard en het was nota bene de EU waarmee het verdrag werd gesloten. Bovendien is nu wel duidelijk dat waarover toen werd gezwegen, de NATO, nu volop in de belangstelling staat. Overigens: dat waarvoor Brugsma waarschuwde, is intussen een onomkeerbaar proces geworden.
De EU moet wakker worden, we leven in een tijd waar zachte heelmeesters stinkende wonden maken, tijd voor krachtige realpolitik. Maar helaas wordt iedere ontwikkeling van de EU in die richting ondermijnt door de Anti-EU brigade die dan vervolgens die zwakte (die ze zelf bij de EU mede helpen veroorzaken) als argument tegen de EU gebruikt. Trouwens, als je als EU scepticus nu nog niet ziet dat we in een steeds dreigender grote boze buitenwereld als kleine natiestaten geen moer in te brengen hebben heb je behoorlijk poep in je ogen. De VS als paraplu voor Europa kunnen we ook wel vergeten zo langzamerhand, dus we moeten in Europa zelf onze broek ophouden. Dat kan alleen in een verregaande samenwerking. Dus EU.
Het probleem wat Europa heeft is dat Europa alleen maar geografisch bestaat. Er is geen unie en er is geen eenheid. Die is er nooit geweest en die zal er waarschijnlijk ook nooit komen. Daarom duurt het vergaderen en het nemen van beslissingen ook zo lang en zijn beslissingen die worden genomen ook vaak de verkeerde.
De Catalanen en Basken willen niet tot Spanje behoren, de Noord-Ieren niet tot Ierland, de Beieren niet tot Duitsland, de Serven, Kroaten, Slovenen, Montenegrijnen en Bosniërs niet tot Joegoslavië, de Schotten niet tot GB. Zomaar een greep uit teloor gegane en bestaande 'samenwerkingsverbanden'. Verbanden die verbroken zijn - of onder druk staan- door culturele verschillen, streven naar (meer) autonomie, eigenbelang en achterstelling. De brexit toont aan dat ook de EU hieraan niet zal ontkomen. Streven naar een verenigd Europa is loffelijk, maar reeds dood bij aanvang.
Quatsch.. En de Limburgers en de Friezen niet bij Nederland? Zoiets? Denken dat er binnen Europa nooit een vorm van eenheid zou kunnen komen is bijzonder korte termijn denken. Europa herbergt relatief gezien nog maar kort de EU en hoewel Duitsers Duits zullen blijven en Fransen Frans zien we toch wel iets van een Europese identiteit ontstaan. Als de verschillende subcultuurtjes de ruimte blijven krijgen binnen het grote verband (zoals Limburg en Friesland binnen Nederland) kan er op verregaande schaal samengewerkt blijven worden. We zullen wel moeten.
@Mordicant, sowieso dat de Belgen niet bij Nederland wilden horen. Het kortzichtige denken zit in de mensen die de eenheid wel zien. Zij houden geen rekenening met hoe het de voorgaande keren is verlopen Zover terugkijken lukt ze niet
Laten we de Club van Rome en W. L. Brugsma nog eens van stal halen. De eerste was natuurlijk wel gewoon abuis en de tweede krijgt na 30 jaar postuum gelijk met vrijblijvende praatjes over een sterk Europa. Indrukwekkend hoor.
De Club van Rome was allesbehalve abuis. Zij hebben de toekomst correct voorspeld.
Boebie Brugsma had er behoorlijk kijk op. En het is waar dat als je een grote economie bent je die ook moet kunnen verdedigen.En niet enkel de welvaart maar ook de vrde. Wie de oorlog haat als de gesel van de mensheid horde zich ten strijde. Er had al lang een Europees staand leger moeten zijn. Maar je weet het, het gebroken geweertje hang nog steeds virtueel aan de muur.
De Eu is idd zwak, dit komt omdat Brussel de landen heeft verzwakt door koste wat het kost en in een te hoog tempo een fed te willen worden. Een sterke Eu en sterk Europa bestaat alleen bij de gratie van sterke Europese landen. BJ heeft niet gezorgd voor de Brexit wil, dat waren Cameron en Juncker. Juncker’s record is ronduit slecht: ruzie met Ru, UK en Vs en een verdrag met een van de corrupste landen ter wereld.
Een Verenigd Europa zonder sterk leger zal niet serieus genomen worden door de grootmachten China, Rusland en de VS die het wereldtoneel beheersen.
Juncker die mompelt dat niemand Engeland begrijpt? Moet niet gekker worden, aangezien Junckers Luxembourg net zo'n grote belastingontduiker is als het VK (1,2). De Britse aristocratie heeft geen zin in Europese belastingregels, Nederland doet alles om bij de Europese Commissie niet als belastingparadijs te worden aangemerkt, Zwitserland zit al jaren buiten Schengen en boert enorm goed. De agenda is duidelijk, alleen jammer dat geen enkele Europese politicus het beestje (belastingontduiking) bij naam noemt. 1. https://www.theguardian.com/business/2017/jan/01/jean-claude-juncker-blocked-eu-curbs-on-tax-avoidance-cables-show 2. https://www.theguardian.com/books/2011/jan/22/treasure-islands-tax-havens-shaxson-review
[Trumps impulsen worden nauwelijks meer gematigd door zijn kabinet en al zijn onzekerheden en tekortkomingen worden pijnlijk uitvergroot op het wereldtoneel.] Reden te meer om door te gaan met de impeachmentprocedure. De extreem-rechtse, evangelische, "paleo-conservatieve" radiopresentator Rick Wiles dreigt intussen al met een burgeroorlog als impeachment een feit wordt Hij is de oprichter van TruNews, een website die bekend staat om het promoten van racistische en antisemitische complottheorieën. Een supermalloot dus, maar daarom niet minder gevaarlijk, net als Trump zelf. [Ze (= de Europese landen, OM) lijken die tijd vooral te hebben besteed aan het bedenken van excuses waarom Europa toch echt niet de Europese Syrië-gangers in Koerdische hechtenis kunnen repatriëren om ze in Europa te berechten voor hun misdaden.] Inderdaad. Een opstelling die ik keer op keer als kortzichtig en onverantwoordelijk bestempel. [.....een opvatting van politiek als louter een spel (waarvan de consequenties hem nooit persoonlijk zullen treffen).] Ook Nederlandse politici maken zich eraan schuldig de politiek te karakteriseren als "spel" -waaraan ik een hekel heb-, terwijl het om wezenlijke, zwaarwegende belangen van grote groepen mensen gaat. Al met al een goed artikel, met wel een belangrijke kanttekening: de EU moet een sociaal Europa helpen realiseren, dat niet vooral de belangen van grote internationale concerns bedient, maar een vehikel wordt voor een werkelijk sociale politiek die de levensvoorwaarden van grote groepen in de samenleving, die steeds verder verarmen, verbetert, en waar mogelijk ook buiten Europa .
Met het berijden van stokpaardjes komt niemand een stap verder, dan was het nog beter geweest als de helmen van de Verblifa waren behouden.
@de Boer, 26 oktober 2019 at 19:57, “Met het berijden van stokpaardjes komt niemand een stap verder, … “ “Stokpaardjes” Fokt de Boer geen stokpaardjes op zijn boerderij? Is de huidige boer niet een moderne feodaal (grond), die weinig verschilt van de industriële kapitalist (kapitaal), de industrie baron? Zijn o.a. CDA en VVD geen stallen van stokpaardjes? Denkt een feodaal en een kapitalist niet een probleem op te kunnen lossen door maximaal te kiezen voor de eigen voordelen ofwel stokpaardjes en de belangen van anderen te marginaliseren, te verwaarlozen, te vergeten of te negeren? 1) Moet OlavM geen opmerking over een sociaal Europa maken, omdat de schrijver dat merkwaardigerwijs compleet vergeet? Ofwel: met alleen de stokpaardjes van de moderne feodalen of de moderne kapitalisten (neoliberalen) komen we geen stap verder. Woeki Hypo is gematigd liberaal. P.S.: 1) Het principe binnen de neoklassieke theorie van de micro economie.
Als we kijken naar de EU (niet Europa) in relatie tot het geopolitieke speelveld dan zie je een uitermate zwak, verdeeld en ook hypocriete EU. Of het nu gaat om Syrie, het Turkse regime, Ukraine of verder weg het Chinese regime. Het vertrouwen dat de EU had in grote broer VS om voorop te gaan is door de 'bitch slap' van Trump in vooral de EU-smoel door de terugtrekking uit Syria en de aanverwante opmerkingen in een keer teniet gedaan. EU wordt wakker, maar vooral wordt eens een keer een werkeljke unie. Niet alleen op papier maak ook in daadkrachtig optreden en vooral een eigen EU-stellingname.