Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Waar blijft dat verbod op Forum voor Democratie?

  •  
14-11-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
6131 keer bekeken
  •  
ANP-442127062

Onze democratische rechtsstaat wordt structureel aangevallen, niet door "kwaadaardige reptielen" of het World Economic Forum, maar door FvD.

Het is weer die tijd van het jaar. De bomen worden kaal, de feestdagen komen eraan en het is weer tijd voor de maandelijkse ophef om een uitspraak van een FvD'er. Tijd voor bewindspersonen en Kamerleden om weer verontwaardigd te reageren op de zoveelste gevaarlijke uitspraak, waarbij voor de zoveelste keer door de ondergrens heen wordt gezakt. Ik denk dat die ondergrens ondertussen het magma in de aardkorst wel heeft bereikt.

Voor wie deze aflevering van Fascisme 101 heeft gemist, FvD-Kamerlid (en Statenlid én gemeenteraadslid) Gideon van Meijeren heeft in een interview opgeroepen de Tweede Kamer met een revolutionaire beweging "bij wijze van spreken" te bezetten om de regering te verwerpen. Volgens mij is een staatsgreep door het bestormen van het parlement niet iets dat je "bij wijze van spreken kan doen", daarnaast lijkt het me niet geheel ongevaarlijk. Vooral voor onze democratische rechtsstaat niet. 

FvD is al een tijdje een gevaar voor onze democratie, een oproep zoals van Meijeren hier doet is ook alles behalve verbazingwekkend. Waar ik persoonlijk wel verbaasd over ben, is het gebrek aan concrete actie om onze democratie te beschermen tegen de anti-democraten van FvD. Dit is een oproep vergelijkbaar met de bestorming van het Amerikaanse Capitool, die nu bekend staat als officiële couppoging, aangezet door voormalig President Donald Trump. Deze oproep komt terecht op een lange lijst FvD-uitspraken die indruisen tegen onze rechtsstatelijke kernwaarden, zoals die keer dat er werd gedreigd met tribunalen, die keer dat een journalist werd geïntimideerd of al die keren dat ze bij FvD 'omvolking' in de mond namen, een complottheorie gebaseerd op puur racisme en antisemitisme. 

Onze democratische rechtsstaat wordt structureel aangevallen, niet door "kwaadaardige reptielen" of het World Economic Forum, maar door FvD. Daarom vind ik het zo pijnlijk dat we in een vicieuze cirkel van afschuw lijken te zitten, terwijl we er wat aan kunnen doen. Er zijn juridische gronden om FvD te verbieden. Dit kan via de Wet verruiming van de mogelijkheden tot het verbieden van rechtspersonen die 1 januari 2022 in werking is getreden en via Boek 2 Artikel 20 van het Burgerlijk Wetboek. Zodra de nationale veiligheid, de democratische rechtsstaat en/of de openbare orde in het geding komt, kan de rechtbank op verzoek van het OM een partij ontbinden en verbieden. Daarnaast kan de Tweede Kamer, waar een meerderheid altijd (terecht) met de grootste walging over FvD-acties spreekt, hier ook iets tegen doen. Door middel van een wetswijziging kan de Kamer altijd anti-democraten aanpakken als ze dat nodig vinden en de Minister van Justitie en Veiligheid kan altijd informeren bij het OM of ze al plannen hebben om iets tegen fascisten te doen.

Er zijn te veel woorden gesproken over FvD terwijl er te weinig actie ondernomen is om het gevaar daadwerkelijk te bestrijden. We moeten onze democratie actief beschermen door elk democratisch middel aan te grijpen. Het is tijd voor een verbod op FvD, liever gisteren dan vandaag.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (98)

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout15 nov. 2022 - 12:36

Deze reactie is verwijderd

Frans Akkermans3
Frans Akkermans315 nov. 2022 - 9:12

In 1918 riep Troelstra op tot revolutie, een buitenparlementaire poging de macht over te nemen. Zijn SDAP was met 22 % van de zetels in de TK vertegenwoordigd, een minderheid. Van zijn oproep, tegen de lijn in van zijn partij, kwam niets terecht. Ook de communisten waren voor een revolutionaire omverwerping van het kapitalistisch systeem. Toch is het nooit tot een verbod gekomen van partijen aan de linkerkant in ons land. Een verbod van een partij lijkt me typisch een middel dat erger is dan de kwaal.

2 Reacties
Zandb
Zandb15 nov. 2022 - 16:02

Frans Waarom zette u deze zin - "Van zijn oproep, tegen de lijn in van zijn partij, kwam niets terecht." - niet aan het denken? Voor een verbod van een partij is in ieder geval nodig, dat de partij zich als een organisatie die terreur propageert of toejuicht, laat kennen. En zo'n partij is een kwaal, het verbieden waard. Ik denk dat het FvD helaas zo politiek correct (dus met meel in de mond) blijft praten, en hoopt dat de 'goede' verstaander aan een half woord genoeg heeft, zodat het FvD op de trein van de democratie mee kan blijven rijden.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans315 nov. 2022 - 22:46

@Zandbergen Ik begrijp uw reactie niet goed. Ik merk op dat Troelstra met zijn oproep tot revolutie tegen zijn partijlijn inging. Waarom moet me dat aan het denken zetten?

Vinnnie
Vinnnie14 nov. 2022 - 21:05

Géén FvD-congres in Zaandam! Op 26 november 2022 organiseert Forum voor Democratie (FvD) voor de tweede keer een congres van 10:00 tot 19:00 uur bij ‘Taets – Art And Event Park’ op het Hembrugterrein in Zaandam. De eerste keer was op 2 september 2019 en dat gaat nu dus in de herhaling. https://secure.avaaz.org/community_petitions/nl/taets_en_gemeente_zaanstad_geen_fvd_congres_in_zaandam/?fbclid=IwAR0htv9rxdHEm8ewawH0bTagfFyOC_shBwk1gEQSQ6G0ZMwy6gUBkiRy0HE

Fabius
Fabius14 nov. 2022 - 18:33

Misschien, heel misschien zouden we eerst eens moeten kijken naar de kiezers die zulk soort mensen tot hun volksvertegenwoordigers kiezen. Daar valt nog een wereld te winnen, dunkt me.

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens14 nov. 2022 - 22:18

@ Fabius Jij schrijft: we eerst eens moeten kijken naar de kiezers Waarom? Die kiezers hoor je toch regelmatig. Wat zie jij dan als je die kiezers ziet? Bijvoorbeeld als zwarte piet verkleed op de trubines van een voetbalclub?

Fabius
Fabius15 nov. 2022 - 8:25

@ Daan Ouwens 23:18 Waar geeft u de voorkeur aan? Mensen proberen te overtuigen om niet op een bepaalde partij te stemmen (om deze of gene reden) of die partij, aan welke deze mensen hun stem hebben gegeven, naderhand proberen te verbieden? Past de eerstgenoemde benadering niet beter in een vrije democratische samenleving?

onyxcumulus
onyxcumulus14 nov. 2022 - 17:40

Als de Pedopartij verboden kan worden, dan zou dat met het FvD geen enkel probleem moeten zijn

2 Reacties
Bert van der Neut
Bert van der Neut14 nov. 2022 - 21:23

En waarom zou dat dan geen enkel probleem moeten zijn?

wittecisnoot
wittecisnoot15 nov. 2022 - 5:50

De pedo-partij "De Partij voor Naastenliefde, Vrijheid en Diversiteit (PNVD)" is nooit verboden geweest. Ze kwam nooit aan voldoende steunverklaringen en hief zichzelf op. De stichting Martijn wel maar was niet de partij.

JAvanGaanderen
JAvanGaanderen14 nov. 2022 - 15:49

Ik zou zeggen dat men eerder zou kunnen pleiten voor een wettelijk verbod op organisaties als de zogeheten Farmers Defense Force (FDF), aangezien vertegenwoordigers (dan wel symphatisanten) van deze organisatie het niet bij dreigende woorden over staatsondermijnende activiteiten hebben gelaten, maar daadwerkelijk criminele acties hebben ondernomen, om hun (economische) doel te bereiken. Lees u daarnaast even grondig in, in het mestfraude dossier en u komt ook tot en detail te weten, tot welke ernstige millieudelicten ook andere leden - waaronder zich (in ieder geval statistisch bezien) hoogstwaarschijnlijk, eveneens FDF leden bevinden - van de agrarische broepsgroep in staat zijn, om hun economische belangen veilig te stellen. Dit gezegd hebbende moet ik niet vergeten te melden, dat al sinds geruime tijd verbindingen bestaan tussen het Forum en het FDF. https://www.youtube.com/watch?v=LL1uvaAX8Ug&ab_channel=FarmersDefenceForce Zoals het Forum zich ook heeft ingespannen, om leden / sympathisanten te werven onder semi-frauduleuze zoutwater vissers https://www.youtube.com/watch?v=V9pa54qTip4&ab_channel=ForumvoorDemocratie Wie zich tot slot uitgebreid wenst te laven aan een onverdachte bron over onvermoede inkijkjes, diepere inzichten en verderreikende vergezichten ter zake het FVD, die opent de navolgende link naar een artikel uit Joop.nl (sleutelwoord Erkenbrand). https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/de-jongeren-van-forum-zijn-het-probleem-niet

a.doorgeest
a.doorgeest14 nov. 2022 - 15:05

Uitstekend artikel - het is niet mogelijk de zaak beter onder woorden te brengen dan Vlahos hier doet. En in het verlengde hiervan: in onze eindeloze lankmoedigheid wordt ook een PVV nog steeds in het hart van de politiek geduld, de ledenloze éénmansbeweging met haar vermoedelijke dubieuze geldstromen, internationale contacten en volstrekt ondemocratische organisatiestructuur en agenda. Onze democratische rechtsstaat: je dient er zuinig op te zijn en systeemvernielers uit eigen gelederen te weren. Dit land en zijn politiek gaan aan eindeloze lankmoedigheid, oeverloos dralen en volkomen misplaatst pamperen en pappen en nathouden ten onder... Mentaal en qua politieke integriteit zijn we al onder de zeespiegel verdwenen.

Wereldburger
Wereldburger14 nov. 2022 - 13:57

ik vrees dat een verbod ave-rechts zal werken, en dat de enige manier om deze parasieten blijvend tegengas te geven ligt in het herstellen van de overwegend solidaire samenleving die nederland ooit was. en dat kan alleen door de ideologie van het marktdenken los te laten, die het land kapot maakt en uiteindelijk iedereen vijand van elkaar maakt. mens sana in corpore sano maar dan op nationale schaal. in elke laissez-faire gedijen met name de fascisten.

1 Reactie
Volrin
Volrin14 nov. 2022 - 15:27

"in elke laissez-faire gedijen met name de fascisten." Maar niet ingrijpen bij antidemocratisch ophitsen IS laissez-faire en één van de redenen dat Hitler aan de macht kon komen.

weereenmening
weereenmening14 nov. 2022 - 13:03

FvD is bijna een eenmansfractie in de peilingen. Een procedure tot verbieden zal deze partij meer aandacht geven dan het verdient. Ofwel heb een beetje vertrouwen in het democratisch proces, dat is beter dat overal de rechter bij te halen.

JAvanGaanderen
JAvanGaanderen14 nov. 2022 - 12:54

Uit het periodiek verschijnende "Dreigingsbeeld" (opgesteld) door het NCTV, heb ik de navolgende passage uitgelicht. "Rechts-extremisme Zoals eerder door de NCTV vastgesteld blijft het zogenaamde accelerationisme de voornaamste rechts-extremistische geweldsdreiging. Deze stroming propageert terroristisch geweld als legitiem middel om het ideaal van een witte etnostaat te bereiken. Een van de pijlers binnen het accelerationisme is de zogenoemde omvolkingstheorie, een complottheorie die in Nederland steeds meer onderdeel wordt van het publieke debat. Volgens accelerationisten kan de vermeende omvolking worden tegengegaan met geweld en het bespoedigen van een rassenoorlog. Hoewel accelerationistische aanslagen in Europa tot dusverre weinig voorkomen en accelerationisten zich vooral online uiten, maakt het inherent gewelddadige gedachtegoed een aanslag vanuit deze stroming voorstelbaar." ------------------------ Voor het gehele - d.d. 07-11-2022 gedateerde - NCTW publicatie over het actuele dreigingsbeeld (inclusief de inschatting van mogelijk jihadistische acties) zie : https://www.nctv.nl/onderwerpen/dtn/nieuws/2022/11/07/dreigingsbeeld-nctv-dreiging-in-en-tegen-nederland-veelzijdiger-en-meer-diffuus

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens16 nov. 2022 - 7:26

@JAvanGaanderen, Bedankt voor de link. Accelerationisme is weliswaar begonnen als extreemlinks concept, maar is inmiddels reeds lang tot de krochten van extreemrechts doorgedrongen. Het omvat een uiterst gevaarlijk gedachtengoed, met als doel de omverwerping van de huidige maatschappij. Ik ben ook tegen het neoliberalisme, maar dit is andere koek. https://www.taalbank.nl/2021/10/26/accelerationisme/ Ik stel dan ook voor dat we de 'war on drugs' voor een groot deel staken - door zoveel mogelijk van dat spul te legaliseren, om de vrijkomende energie vervolgens te kunnen besteden aan het bestrijden van deze anti-democratische onderstroom. Te beginnen met het verbieden van het Forum van Gideon van Meijeren.

Martin van der Linde
Martin van der Linde14 nov. 2022 - 12:39

We kunnen een verbod van het FvD ook anders aanpakken. Arie Elshout schreef vandaag over de oorlog van Poetin. Hoe hij die voert over drie fronten: op het slagveld, door zijn amorele aanslagen op onschuldige burgers door steden en infrastructuur plat te gooien en door zijn terroristische acties tegen het westen. Denk aan de aanslagen op Nordstream, de enorme inflatie als gevolg van de stijging van energieprijzen bedoeld om de westerse bevolking te terroriseren. Of denk aan de sociale ontwrichting als gevolg van de massa immigratie die hij bewust oproept, eerst in Syrië, nu in Oekraïne. In feite zijn wij indirect met Rusland in oorlog. En zijn wij direct slachtoffer van zijn terrorisme. Een partij als FvD die openlijk verklaart achter die oorlog en achter die terroristische aanslagen te staan hoort niet thuis in ons parlement. Een partij die openlijk beweert tegen ons nationale belang en tegen de handhaving van de rechtstaat in een ander democratisch land te zijn heeft niets te zoeken in een democratisch parlement. In mijn ogen plegen zij landverraad. Timothy Snyder schreef daar een interessant artikel over, te lezen in de Groene deze week. Zodat een mening de fundamenten van onze democratische rechtstaat aantast zou hij in ieder geval geen representatie in het parlement mogen hebben. We moeten beter weten, de nsb was er ter voorbereiding op de Duitse inval.

1 Reactie
Martin van der Linde
Martin van der Linde14 nov. 2022 - 13:52

Laatste zin: zodra een mening....

Mooie Marc
Mooie Marc14 nov. 2022 - 12:31

Burgerlijk Wetboek: 'Slechts handelingen die inbreuk maken op de algemeen aanvaarde grondvesten van ons rechtsstelsel, kunnen het verbod van een vereniging of andere rechtspersoon recht­vaardigen (hier volgen enige voorbeelden): Gebruik van geweld of bedreiging daarmee tegen het openbare gezag of tegen degenen met wier opvattingen men het, al dan niet op goede gronden, oneens is, valt eronder, evenals rassendiscriminatie en andere verboden discriminatie. Evenzo het heulen met een mogendheid waarvan valt te verwachten dat zij een geboden kans om ons volk te onderdrukken zou grijpen. … Ten slotte behoren als strijdig met de openbare orde en de goede zeden te worden aangemerkt uitlatingen zoals het aanzetten tot haat en uitingen die verboden discriminatie inhouden of een mensonterend streven zoals het in de literatuurgegeven voorbeeld van een pleidooi om het doden van bepaalde volksgroepen straffeloos te maken.' Er zijn dan zaken die genoemd kunnen worden waar bij FvD-lid van Meijeren er dan sprake van zou zijn maar dat is dan nog niet de hele partij. Verstandig is een verbod dan nog zeker niet. Net als bij de CPN vanwege heulen met een vijandige mogendheid (Sovjet-Unie) of Wijnand Duyvendak (intimidatie, bedreiging, en aanzetten tot geweld) die nog steeds prominent GroenLinks-lid is. Democratie moet wat kunnen hebben.

5 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde14 nov. 2022 - 14:03

Marc, ik vind je citaat juist wel ter ondersteuning van een verbod. Zie mijn bovenstaande reactie. Het maakt niet uit of deze uitspraak een persoonlijke oprisping is of een partij opvatting. Zolang het FvD er geen afstand van doet is de ondemocratische opvatting een gedeelde opvatting. Natuurlijk moeten we niet flauw doen maar zou je nog even tolerant zijn wanneer het FvD 40 zetels had en ze een rechtstreekse bedreiging voor onze vrijheid zouden zijn?

Volrin
Volrin14 nov. 2022 - 15:36

"Er zijn dan zaken die genoemd kunnen worden waar bij FvD-lid van Meijeren er dan sprake van zou zijn maar dat is dan nog niet de hele partij." Als partijlid spreken, betekend dat je namens de partij spreekt. Als jij namens je partij stelt dat het parlement bezet moet worden tot de regering aftreed voldoe je aan de definitie: "handelingen die inbreuk maken op de algemeen aanvaarde grondvesten van ons rechtsstelsel"

Mooie Marc
Mooie Marc14 nov. 2022 - 17:03

Beste Martin, mij gaat een verbod op deze partij veel te ver. Net als dat m.i. te ver gegaan zou zijn zoals eerder een verbod op de CPN e.a. waar er aanleiding was wegens heulen met een vijandige mogendheid, of hoge partijleden die zich bezondigden aan deelname aan bedreigende intimidatie en dreigen met geweld zoals in geval van Wynand Duyvendak die nog steeds prominent lid is van Groenlinks. Die idioot Gideon van Meijeren is tot nog toe een blaffende hond die er duidelijk bewust lol in heeft mensen op de kast te jagen. Is er aanleiding toe dan laat je hem vervolgen maar een partijverbod gaat echt te ver. Met onze democratie en rechtstaat is het juist wijs dat niet te doen.

Bert van der Neut
Bert van der Neut14 nov. 2022 - 21:31

Volrin, Als partijlid spreken, betekend dat je namens de partij spreekt. Da's maar helemaal de vraag. Partijen bestaan formeel in ons parlement niet. Een 2e kamerlid wordt als persoon gekozen en stemt zonder last of ruggespraak. Dat van Meijeren een gevaarlijke gek is doet daar niets van af.

Mooie Marc
Mooie Marc15 nov. 2022 - 6:36

Deze reactie is verwijderd

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa14 nov. 2022 - 12:01

Even los van of je het wel/niet moet verbieden. Wat gebeurt er, als ze het verbieden? Dan ontstaat er echt een heksenketel. Dan gaat er extreme maatschappelijke chaos ontstaan, rellen, nog verdere radicalisering. Het is olie op het vuur. En nog meer olie en nog meer olie. FVD zal ondergronds gaan en met nog agressievere politiek komen

3 Reacties
TeeJee2
TeeJee214 nov. 2022 - 13:44

De heer Van Meijeren zal vandaag glunderend de krant dan wel zijn browser openen. Ophef, woede, gesprek van de dag! Opzet geslaagd.

Martin van der Linde
Martin van der Linde14 nov. 2022 - 14:33

Baloem, er is nu al sprake van radicalisering. Onze tolerantie heeft die mogelijk gemaakt. Dat was in hun ogen de reden om radicaal te worden, kijken hoe ver ze kunnen gaan. Als ze verboden worden als partij is er geen grens meer om op te zoeken. Alles wat ze dan doen wordt dan een strafrechtelijke kwestie. Dan worden ze niet langer beschermd door hun politieke aura, dat er volgens mij alleen is om zo veel mogelijk vuil te spuwen onder het mom van vrijheid van meningsuiting.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa14 nov. 2022 - 15:18

Martin Ik ben 100 procent voor freedom of speech. Maar, van Mijeren heeft het hier over 'een revolutionaire beweging' die acties zal uitvoeren, waarbij wel doden kunnen gaan vallen Dat zit wel heel dicht tegen opruiing aan. Maar goed, laat de rechter dat maar beslissen. Zoals ik net al zei, ze gaan FVD toch niet verbieden. Dat zou het hele land meteen destabiliseren. Misschien krijgen ze een boete, ofzo

Proletarier
Proletarier14 nov. 2022 - 11:26

Het voordeel is dat als ze het parlement bestormen wij een goede reden hebben om ze voor lange tijd allemaal op te sluiten ... En dat vooruitzicht maakt mij wel gelukkig. Alle bruinhemden achter tralies....hmmmm

1 Reactie
JasDon
JasDon14 nov. 2022 - 11:50

Zoveel mensen wil je niet achter de tralies, veel te duur. Laat ze dan maar vooral in hun internetbubbeltje leven en twee zetels in beslag nemen. Nog liever een kiesdrempel natuurlijk, maar dat lijkt niet echt te leven onder de kiezer of bij de partijen.

Grijs gebied
Grijs gebied14 nov. 2022 - 11:25

Iets verbieden is nooit de oplossing en werkt (bijna) altijd averechts. Beter is het om op een positieve manier de wind uit de zeilen te halen. Zorg dat mensen niet in hun verhaal hoeven te geloven. Maar daarvoor is wel daadkracht, kunde en menselijkheid nodig. Blijkbaar ontbreekt het daar momenteel aan.

3 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk14 nov. 2022 - 12:39

Mooie oplossing. Helaas voorlopig nog ver uit zicht.

Zandb
Zandb14 nov. 2022 - 12:49

Grijd gebied Hier wordt toch niet meer bedoeld, dat dat het FvD verboden moet worden omdat het doet wat al sinds jaar en dag verboden is. Als de wet wordt overtreden is het eerste wat je moet doen 'handhaven'. Wat je daarna doet, daar kunnen we het daarna over hebben. En, misschien bezit u dan wel daadkracht, kunde en menselijkheid genoeg om er voor te zorgen, dat mensen niet in "hun verhaal hoeven te geloven". Ik bezit die in ieder geval niet.

Volrin
Volrin14 nov. 2022 - 15:42

"Iets verbieden is nooit de oplossing en werkt (bijna) altijd averechts." Das een simplistische dooddoener. Wapens ook maar weer legaal maken? Autorijden zonder rijbewijs? Openbaar dronkenschap?

Ivan61
Ivan6114 nov. 2022 - 11:18

Wij kunnen deze partij niet zo maar verbieden jammer genoeg. Zelfs zo een nazi groep mag en kan bestaan in onze democratie. Over onze democratie gesproken: Deze is best beroerd laatste tijd. Neem alleen toestanden rondom het lekken uit de presidium. De schandalen stappelen zich op en de vertrouwen in politiek is zeer laag. Dan is vanzelfsprekend dat zulke clubs ontstaan. De beste medicijn is dat andere partijen en zeker 4 die in de regering zitten stoppen met liegen en bedriegen. Dan bloedt FvD vanzelf dood.

3 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk14 nov. 2022 - 12:40

Inderdaad!

Zandb
Zandb14 nov. 2022 - 13:10

Ivan Waarom kunnen we niet iets verbieden wat verboden is? Wanneer een Nazi-groep oproept om synagoges te bezetten, moet u eens zien hoe gauw het gedaan is. Onze democratie werkt als een tierelier, zelfs wanneer men in grote meerderheid kiest voor partijen die de huidige democratie maar niets vinden. U ondermijnt de democratie door te stellen dat hoe de regering regeert een teken is dat het met de democratie slecht gesteld is. Inderdaad zou een trainer van een team dat het goed doet, allerlei groepjes met slechte bedoelingen de wind uit de zeilen nemen. Nou, dan doet dat team het toch gewoon goed; dan ben je toch van alle gelazer af........

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa14 nov. 2022 - 13:44

De beste medicijn is dat andere partijen en zeker 4 die in de regering zitten stoppen met liegen en bedriegen. Dan bloedt FvD vanzelf dood. Precies.

Eric Minnens
Eric Minnens14 nov. 2022 - 10:17

"Waar blijft dat verbod op Forum voor Democratie?" In Nederland laten we nu eenmaal het liefst Gods water zo lang mogelijk over Gods akker stromen. Wij dempen geen putten, zolang er geen kalf in verdronken is. Pas als de kruik gebarsten is, stoppen wij met het te water laten ervan. Wij snoeren niet graag iemand de mond, 'moet kunnen' ligt bij ons voor op de tong. 'Leven en laten leven' roepen wij, ook als dat inmiddels 'sterven en laten sterven' betekent. * (* en wel als de bruinhemden aan de macht zijn) ------------ Maar om dit alles te kantelen sluit ik me graag aan bij bovenstaand pleidooi voor een verbod op FvD.

11 Reacties
wittecisnoot
wittecisnoot14 nov. 2022 - 10:48

Het eerste wat enghemden (het hoeft niet altijd bruin te zijn, rood blijkt helaas ook prima te werken) zullen doen is democratische partijen verbieden. Dit natuurlijk om de democratie te beschermen. Democratie afschaffen om die te beschermen is een eng misverstand.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout14 nov. 2022 - 11:47

Als antifa zoiets zou hebben uitgekraamd, waren de rapen gaar, compleet met rabiaatrechtse repressailles & repercussie. Plus repressie en razzia's van rijkswege. En Telegraaf voorpagina's in chocoladeletters om te waarschuwen voor de nakende kogels van links.

Eric Minnens
Eric Minnens14 nov. 2022 - 12:41

Witte cisnoten daarentegen verdedigen graag bruine partijen. Witte cisnoten hebben er ook lol in om anderen voor enghemden e.d. uit te maken. Witte cisnoten argumenteren niet maar schelden liever. Van witte cisnoten hoef je je derhalve niks aan te trekken.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk14 nov. 2022 - 12:42

DDR, DPRK, allemaal democratiën waar je liever niet mee geassocieerd wil worden.

Zandb
Zandb14 nov. 2022 - 13:59

cisnoot U vindt niet dat er een grens wordt overschreden wanneer je niet vertrouwt op de democratie als het in een land niet gaat zoals jij wil?

Eric Minnens
Eric Minnens14 nov. 2022 - 14:10

@Hannes "Antifa"? Op de inhoud van jouw reactie ga ik nu even niet in, want ik begrijp je niet goed. Was hij tegen mij gericht, of juist vóór? Hoe dan ook, de schrijver wijst op de 'Wet verruiming van de mogelijkheden tot het verbieden van rechtspersonen', en zo'n wet in werking roepen lijkt mij een normale democratische, niet gewelddadige, methode.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout14 nov. 2022 - 15:00

@ Eric M. Ik ben het juist met je eens. Ik wou het verschil aanstippen tussen hoe staatsgevaarlijk rechts met fluwéél wordt aangepakt, en een club als Antifa al wordt gemarginaliseerd om een kléinigheid op een demo of een actie.

Volrin
Volrin14 nov. 2022 - 15:44

@wittecisnoot "Het eerste wat enghemden (het hoeft niet altijd bruin te zijn, rood blijkt helaas ook prima te werken) zullen doen is democratische partijen verbieden. Dit natuurlijk om de democratie te beschermen. Democratie afschaffen om die te beschermen is een eng misverstand." Nog eentje die niet snapt dat je intolerantie niet kunt tolereren en ondemocratische partijen niet kan laten deelnemen aan het democratische proces.

Eric Minnens
Eric Minnens14 nov. 2022 - 16:07

Ha Hannes, bedankt. Ik dacht al, krijg ik nu ook nog Hannes tegen mij? Dat komt, af en toe ben je een beetje cryptisch door al dat geallitereer en geassoneer. Wat ik overigens prachtig en uniek vind. We zijn het gewoon eens over Antifa.

onyxcumulus
onyxcumulus14 nov. 2022 - 17:52

@Minnens ""door al dat geallitereer en geassoneer. """ Ben jij Zuid Afrikaan? Geallitereer en geassoneer is nu niet echt ABN?! En volgens mij ben je op goed taalgebruik erg streng

Eric Minnens
Eric Minnens14 nov. 2022 - 19:41

@onyxcumulus "Geallitereer en geassoneer is nu niet echt ABN?!" Echt niet? Wat is daar mis mee dan? (Niet alle ge+werkwoordsstam-woorden staan in de Van Dale - gebral, gehaspel en gedoe bijv. wél, maar geaarzel, gebakkelei en gedans bijv. niét.) Wat op de keper beschouwd eigenlijk een tekortkoming is va Van Dale! Een beetje rommelig eigenlijk. Maar ja, ze dachten daar waarschijnlijk: ABN'ertjes kunnen die ge-woorden zelf wel bedenken... Wat ook weer waar is. Vandaar dat geassoneer en geallitereer van mij, eh... van Hannes bedoel ik.

Antonie de Man
Antonie de Man14 nov. 2022 - 10:08

De rebellenclub die Forum is heeft lak aan de regels en het decorum van de Tweede Kamer, en het studentikoze geprovoceer is al te doorzichtig. De meest recente oprisping van Gideon van Meijeren wordt als nieuws gebracht maar is een voorbeeld van de raison d'être van de beweging. Als zich serieus nemende media dit gedrag negeren is het snel gedaan met deze club.

3 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens14 nov. 2022 - 13:05

@Antonie "Als zich serieus nemende media dit gedrag negeren is het snel gedaan met deze club." Ben ik met je eens. Maar dit zal niet gauw gebeuren. Er zijn teveel media - ook die zichzelf serieus nemen - die elkaar beconcurreren. Teveel journalisten ook, die hun aard niet kunnen verloochenen.

Zandb
Zandb14 nov. 2022 - 14:01

Antoine Ik hoop dat u het volgende begrijpt: Kijk, als Wilders er niet geweest was om Breivik te 'inspireren' dan had die wel een andere inspiratiebron, toch? Want waar een wil is, is een weg.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 nov. 2022 - 9:21

Zandbergen Wilders als inspirator van Breivik is veel te veel "eer" voor Wilders. Qua soort gedachtengoed zie ik eerder een zekere overeenkomst met het FvD

Ewout Pool
Ewout Pool14 nov. 2022 - 10:02

Verbieden lijkt me geen goede oplossing. Ten eerste zal dit jaren duren, waarbij Forum vol in de slachtofferrol kan kruipen. Ten tweede (belangrijker); Ook complotwaanzinnigen hebben recht op representatie in het parlement. Forum is bovendien nauwelijks meer een partij van betekenis, dus niet bepaald een bedreiging. Zijn ze antidemocratisch? Ja. Maar dat zijn Bij1, SGP en PVV ook, Bovendien slaagt Forum er weer aardig in om ophef te creëren. Hou eens op met daarop te reageren, want dat is precies wat ze willen.

13 Reacties
r v b
r v b14 nov. 2022 - 10:44

wat is er antidemocratisch aan bij1 ?

Volrin
Volrin14 nov. 2022 - 10:52

"Ten tweede (belangrijker); Ook complotwaanzinnigen hebben recht op representatie in het parlement." 1. Dat hoeft niet per se via de Fvd. 2. Met datzelfde argument kun je alle partijen toelaten in het parlement, inclusief neonazis. " Ja. Maar dat zijn Bij1, SGP en PVV ook, " Hoe is Bij1 antidemocratisch?

oproerkraaier
oproerkraaier14 nov. 2022 - 10:56

inderdaad waarom noem jij BIJ1 ondemocratisch?

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk14 nov. 2022 - 12:43

"inderdaad waarom noem jij BIJ1 ondemocratisch? " Moeten we dat nog uitleggen?

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa14 nov. 2022 - 13:59

In Bij1, zitten veel communisten. Communisme = antidemocratisch

Zandb
Zandb14 nov. 2022 - 14:03

Ewout Als de wet wordt overtreden, heb je gewoon geen keuze. Dus laat dat dan ook bepalend zijn.

Wakker Dier
Wakker Dier14 nov. 2022 - 14:21

Jessica Mills en Carla Kabamba kunnen je er meer over vertellen. Democratisch gehalte van iig Bij1 Amsterdam vind ik zeer teleurstellend voor een partij die zegt op te komen voor eerlijke kansen.

Volrin
Volrin14 nov. 2022 - 15:46

@Ikhebnooitgelijk "inderdaad waarom noem jij BIJ1 ondemocratisch? " Moeten we dat nog uitleggen?" Kan je dat niet uitleggen?

Volrin
Volrin14 nov. 2022 - 15:46

@Baloem "In Bij1, zitten veel communisten. Communisme = antidemocratisch " Weet niet of je hier advocaat van de duivel speelt, maar: Bij1 is als partij niet democratisch.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans314 nov. 2022 - 16:31

Ik heb niet vernomen dat de door u genoemde partijen anders dan door verkiezingen aan de macht willen komen. Waarom ze dan anti-democratisch noemen?

Sonic2
Sonic214 nov. 2022 - 16:39

@ IKAG Ik heb nog niemand goed zien uitleggen waarom BIj1 een groot gevaar is inderdaad. En vooral niet door iemand van uw politieke kleur. Dus leg het maar uit waarom Bij1 zo extreem gevaarlijks is. Gaat Simons u in een goelag stoppen ofzo? Wil Bij1 het gebouw van de 2e kamer bestormen? Komt er een Bij1 coup? Leg het maar uit.

Ewout Pool
Ewout Pool14 nov. 2022 - 16:42

Beste Volrin, Dank voor je reactie. Ik wil toch even repliceren: Volksvertegenwoordiging betekent in mijn optiek dat alle opinies (hoe abject ook) die binnen het volk in voldoende mate leven vertegenwoordigd worden. Essentieel is hierbij vrije partijkeuze. Bepalen wie door welke partij vertegenwoordigd moet worden lijkt me niet de manier en doet denken aan het democratisch socialisme van de Sovjets waarbij de communistische partij werd geacht het hele volk te representeren. Dus wat mij betreft hebben ook neonazi’s recht op een plek in de tweede kamer als zij de kiesdeler halen, hoe ik hun komst dan ook zou betreuren. Net zoals ook de partij die pedofilie wilde legaliseren mocht meedoen (en zwaar verloor). In Nederland zijn maar enkele partijen ooit verboden: de Sociaal-Democratische Bond, de NSB en aanverwante partijen na ‘45 en de Centrumpartij (Die vervolgens als CD en CP’86 vrolijk doorging) En ten spotte: het is redelijk normaal als partij om geldende wetsregels te willen veranderen. Links wil (soft)drugs en abortus decriminaliseren, D66 wilde de geldende democratie opschudden en hervormen en de CU wil TikTok verbieden. Allemaal dingen die volgens de geldende regels niet konden of kunnen. Laat het alstublieft aan de kiezer over welke regels aan herziening toe zijn, en ga daar niet mee marchanderen. Want als je dat eenmaal gaat doen is de kans groot dat het jouw club ook op een gegeven moment in het gezicht slaat.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk15 nov. 2022 - 7:25

Deze reactie is verwijderd

Hann63
Hann6314 nov. 2022 - 10:01

Over wat het FvD allemaal uitspookt kan , idd. , niet. Maar...... verbieden gaat te ver. Ik vergelijk het met Vlaams Blok. Werd verboden en gingen verder als Vlaams Belang. Met andere woorden, verbieden lost niets op, men gaat of ondergronds of door onder een andere naam. Maar, misschien zie ik dit verkeerd.

6 Reacties
Volrin
Volrin14 nov. 2022 - 10:52

Dus als er een neonazi partij in het parlement komt, moeten we dat ook maar toestaan?

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa14 nov. 2022 - 13:12

Verbieden, is dweilen met de kraan open. Je gaat niet tot de kern van het probleem. Je kan een beweging en/of een stemming van woede en onbehagen, niet echt 'verbieden'. Zeker niet iets dat zo groot is als de Weltschmerz, ON, Black box, FVD wereld/beweging Er zal niet zo snel een neonazi partij in het parlement komen. Daarnaast denk ik dat ze via de wet zo'n partij uit het parlement zouden houden, als zoiets toch zou gebeuren. Ze komen dan met een soort spoedwet. Als je FVD echt wilt aanvallen, moet je met een alternatief voor FVD komen. SP en PVDA, moeten dan FVD stemmers naar zich toe trekken, op een of andere manier. Of de regeringspartijen moeten iets doen, aan de landelijke problemen, in plaats van honderden miljoenen aan wapens voor Oekraïne te besteden.

TeeJee2
TeeJee214 nov. 2022 - 13:41

@Volrin Correct, want dat is gewoon toegestaan binnen onze wetgeving en maatschappij. Dat is nou democratie. De kans dat ze zich weten te handhaven is uiteraard zeer klein, omdat de rechter kan bepalen dat een dergelijke partij de rechtsstaat / democratie aantasten een een gevaar zijn. Dat proces moet dan worden doorlopen, conform de regels van onze democratie.

Volrin
Volrin14 nov. 2022 - 15:47

@Baloem "Verbieden, is dweilen met de kraan open." Nog een dooddoener. Dus wapens ook maar weer legaal maken?

Volrin
Volrin14 nov. 2022 - 15:49

@Teejee2 "Correct, want dat is gewoon toegestaan binnen onze wetgeving en maatschappij. Dat is nou democratie." Dus niet zie de post hierboven: 'Slechts handelingen die inbreuk maken op de algemeen aanvaarde grondvesten van ons rechtsstelsel, kunnen het verbod van een vereniging of andere rechtspersoon recht­vaardigen (hier volgen enige voorbeelden)" Neonazisme maakt in de kern inbreuk op het NLse rechtstelsel. Ook dit deel van de wet overtreden ze: "evenals rassendiscriminatie en andere verboden discriminatie."

TeeJee2
TeeJee214 nov. 2022 - 16:06

@Volrin Duidelijk, u begrijpt het proces dus niet. Een partij wordt niet verboden wanneer een willekeurig persoon of bevolkingsgroep dat prettig zou vinden. Het verzoek tot een verbod ligt bij het OM, het besluit ligt bij de rechter. In beginsel mag men; - Een neonazistische partij oprichten - Met deze partij deel nemen aan de verkiezingen - Zitting nemen in de Tweede Kamer - Deel nemen aan het democratische proces. Gedurende het bovenstaande kan het OM ingrijpen, en vragen aan de rechter om deze partij te verbieden. Zolang het OM en de rechter dat niet doen is het antwoord op uw eerder gestelde vraag nog immer een "Ja".

MG1968-2
MG1968-214 nov. 2022 - 9:51

Wat je schrijft wordt door menigeen niet als zodanig herkend en van degene die het wel herkennen is een te groot deel aanhanger van het gedachtegoed. "We moeten onze democratie actief beschermen door elk democratisch middel aan te grijpen." Ja. Maar het beschermen van de democratie wordt door de afbrekers gepresenteerd als de fundamentele bedreiging en het collectief geheugen is te vluchtig om iets wat logisch klinkt (verbieden = fout) als onlogisch te duiden. In de huidige perceptie zou een verbod -hoewel nodig- wellicht op teveel onbegrip stuiten. Catch-22.

TeeJee2
TeeJee214 nov. 2022 - 9:48

Helaas, de heer van Meijeren heeft daar niet letterlijk toe opgeroepen. De zogeheten 'compotmarmot' heeft heel wijselijk om de hete brij heen gedanst, door voornamelijk allerhande theoretische situaties te schetsen waarbij hij dat alles "hoopt te kunnen voorkomen". Ik ben bang dat het OM te weinig gronden en aanknopingspunten ziet om in te grijpen, met de door u genoemde wetten in hand. Voor nu dan toch, wellicht zou het in de toekomst nog kunnen.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk14 nov. 2022 - 9:42

Wensdenken!

3 Reacties
r v b
r v b14 nov. 2022 - 10:49

Klaverjassen! Insteken! Aflakken! en nog meer willekeurige werkwoorden.

oproerkraaier
oproerkraaier14 nov. 2022 - 11:27

paarse appelflap!

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk14 nov. 2022 - 12:45

"paarse appelflap! " Is het nu al oud-en-nieuw? En die paarse kleurstof zal ook wel chemisch zijn. Laat eerst Sinterklaas met ZP maar langs komen.

Gio Servas
Gio Servas14 nov. 2022 - 9:40

Ik denk dat we naast de walgelijke woorden van de FvD ook de walgelijke acties tegen de menselijkheid van het huidige kabinet moeten aanpakken. Mensen die bv verantwoordelijk voor het kapot maken van levens (financieel) en voor het ontvoeren van kinderen.

7 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa14 nov. 2022 - 11:57

Ja, zijn er al ambtenaren veroordeeld voor de toeslagenaffaire? Nee hé..... Dat kan wel allemaal. Dat was 'een ongelukje'.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk14 nov. 2022 - 12:48

Punt is dat een hele hoop partijen die nu of eerder in de regering zaten en ook een aantal oppositiepartijen boter op hun hoofd hebben omdat ze een aantal dingen hebben laten gebeuren. Het gedoe met de toeslagen las niet alleen bij de belastingdienst, maar ook de uitwerking in de jeugdzorg en en de rechterlijke macht die ook geen schone handen hebben gemaakt. Nu wordt daarin te veel gefocust op de belastingdienst terwijl de rest lijkt te worden vergeten.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa14 nov. 2022 - 13:12

Ik vergeet niets, ik vergeef niets

Zandb
Zandb14 nov. 2022 - 14:10

Gio Dus volgens u moeten we het FvD aanpakken. Net als we weet ik hoe veel andere zaken aan moeten. En pakken we een paar van weet ik hoe veel zaken niet aan, dan natuurlijk ook die andere maar niet; we moeten niet schijnheilig gaan doen. Serieus?

Volrin
Volrin14 nov. 2022 - 15:50

Hoewel eventuele misdaden van de regering ook aangepakt moeten worden riekt jouw bericht naar whataboutisme.

onyxcumulus
onyxcumulus14 nov. 2022 - 18:00

@Baloemparoempaloempa 14 nov. 2022 - 14:12 ""Ik vergeet niets, ik vergeef niets "" Wat een kudtleven moet jij hebben...sneu hoor

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa14 nov. 2022 - 19:56

ik vind 'sneu' dan weer een 'kut' woord

Palipka
Palipka14 nov. 2022 - 9:30

Alleen een paradoxale aanpak werkt. Applaudisseren voor de kunstjes die ze doen en aanmoedigen de frequentie te verhogen. En dan struikelen.

Kit2
Kit214 nov. 2022 - 9:26

Als je die heel gewone Nederlander zijn fysieke ruimte afneemt (geen woningen), zijn psychologische ruimte afneemt (een kostenpost in een bedrijf in plaats van een gevoel een nuttig iemand in de maatschappij te zijn) zijn financiele ruimte afneemt (lage lonen door competitie met immigranten), zijn buurt uitjaagt, vertelt dat ie niet mag roken, geen vuurwerk mag afsteken en dat ie een verschrikkelijk schuldgevoel moet hebben over zijn afkomst, en dat alles en iedereen eerder voorrang heeft dan hij, dan, lieve vriend, moet je niet klagen als ie mee doet met mensen die een regeringsgebouw bestormen of op een partij stemt die niet meer in de democratie gelooft. Die fijne democratie heeft hem geen enkele reden gegeven het anders te doen. Als je van die partij afwil, moeten we aan de linkerkant een deugdelijk alternatief aan deze mensen bieden, want dit waren ‘onze’ mensen. We doen nog steeds niets voor ze. Partijen verbieden doen ze in bananenrepublieken.

8 Reacties
Radio-Head
Radio-Head14 nov. 2022 - 10:33

@Kit Goede reactie, er is door het huidige systeem, waar vanuit een ivoren toren dagelijks het volk wordt murw gebeukt met op hoge toon alarmsirenes, werk aan de winkel. En dat kan belangeloos, https://www.legerdesheils.nl/buurtwerk Het item in Buitenhof gisteren, met Prinses Laurentien over de zorg voor Toeslagouders, waar de ouders dicteren, geeft ook hoop. Item "Wantrouwen in de Overheid" https://www.vpro.nl/buitenhof/lees/in-de-uitzending/2022/13-nov.html Fijne dag.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk14 nov. 2022 - 10:39

Inderdaad moet men aan de linkerkant kiezen. - Of de stemmers van rechts op een manier overhalen om op hun partij te stellen. Het gevolg daarvan is wel dat van een aantal stokpaardjes moet worden afgestapt om die potentiële stemmers tegemoet te komen. - Of de stemmers zijn al rechts en daar wil links niets mee te maken hebben. Dan moet links accepteren dat ze niet opkomen voor het algemeen belang maar een deel belang, net zo als een rechtste partij voor rechtse kiezers opkomt.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa14 nov. 2022 - 11:58

Kit2. U bent nieuw hier, in de comments? U haalt de woorden uit mijn mond. Helemaal mee eens, met wat je zegt!

Zandb
Zandb14 nov. 2022 - 14:22

Kit Wat een onzin. Mensen kunnen op de partij stemmen die hen aanstaat en als er een is die hen niet aanstaat, dan kunnen ze er een oprichten. Als mensen geweld mogen gebruiken om beleid dat ze - terecht of niet - niet aanstaat teniet te doen, dan leggen diegenen die het meeste geweld aan de dag leggen hun gelijk op. Nou. Noem dat dan maar democratisch

Volrin
Volrin14 nov. 2022 - 15:51

@Radio-head "En dat kan belangeloos, https://www.legerdesheils.nl/buurtwerk" Het leger des heils is niet belangeloos.

Sonic2
Sonic214 nov. 2022 - 16:05

@ Kit Uw drogredenaties doen een beetje denken aan het goed praten van een alcoholist die hevig drinkt omdat zijn ouders dat waren. Alleen zeer laffe mensen zoeken rechtvaardiging voor het achterlijke electorale wangedrag van ultra rechtse kiezers. Op uw manier kunnen we in Hitler een reactie zien van de Weimar Republiek. Kan je Lenin ook niets kwalijk nemen omdat hij een gevolg was van het Tsaren regime. Er is gewoon geen enkele rechtvaardiging voor "rechts" stemmen . 0.0. En al helemaal Forum. Die Poetin liefhebbers. Dus beschamende reacties. Zeer triest dat u er nog likes voor krijgt ook. En die laatste alinea. Dat zou gelden als "rechtse" kiezers eens het fatsoen hadden naar linkse plannen te luisteren. Zich in het gedachtengoed van andere mensen te verplaatsen. Ook het fatsoen hadden hun extreme ongelijk te erkennen. Excuses voor de enorme blunder om Forum te stemmen zie ik nog niet. En vooral zelfreflectie hadden kunnen tonen. Die laatste alinea is ook nooit met harde feiten onderbouwd. Het is een totale mythe en leugen die elke keer maar wordt herhaald, zodat hij op een gegeven moment "waar" lijkt. Als we van de partij afwillen, hebben we niet laffe reacties zoals u nodig. Maar mensen die eens een GRENS stellen.Ik ben tegen een verbod, maar Forum stemmen moet extreem ontmoedigd worden. En voor de rest kun je helaas geen ratio en realisme verplichten. Anders had niemand het in zijn/haar hoofd gehaald om op achterlijk rechts te stemmen.

Sonic2
Sonic214 nov. 2022 - 16:20

@ IKAG De strategie van onfatsoenlijk "rechts" werkt alleen als ze in de oppositie zitten. Het is heel makkelijk voor Forum/PVV /JA21 en BBB om alles te roepen. Wilders kan zich als de nationalistische SP voordoen. Forum kan zich als de niet woke versie van de PvdA voordoen. Omdat je vanuit de oppositie alles kan roepen. Het geluk van Wilders, Baudet, Eerdmans en van der Plas is dat ze nog buiten de regering blijven. In 2010/2012 hadden we er al een voorproefje van gezien. En toen groeide de SP extreem in de peilingen, omdat zelfs het slaafse electoraat van Wilders door had wat Wilders echt was. De SP tikte toen bijna de 40 zetels aan. Virtueel dan. We zullen wel weer eerst een rechts radicale revolte krijgen. Hopelijk in maart al. Laat JA21, BBB en PVV maar groot worden. En dan zullen we de gebruikelijke flaters zien die we ook bij Forum hebben. Daarna kunt u en uw "rechtse vriendjes" na al die flaters direct uw excuses aanbieden aan linkse realisten zoals ik en dan kunnen we dit land weer opbouwen. Als "rechts" eerlijk was hadden ze gewoon de zetels meteen aan links gegeven, want het levert alleen maar tijd verlies op. Na de "rechtse" mislukking zal Nederland links afslaan. Zag je in 2003 en 2012 ook trouwens. Dus het is niet iets nieuws wat ik hier vertel. Links heeft absoluut inhoud en oplossingen. Nu nog fatsoenlijke "rechtse kiezers" die er naar willen luisteren. En ze willen aanhoren. Want daar heeft ook u moeite mee

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa14 nov. 2022 - 20:11

S0nic, wat stemt u dan? Ik gok, D66. Kan je Lenin ook niets kwalijk nemen omdat hij een gevolg was van het Tsaren regime Ja, bolsjewisme kwam voort uit onderdrukking en armoede. FVD komt voort, uit onbehagen, woede, vervreemding, wantrouwen Het is wel handig, om te begrijpen waar een bepaalde politieke golfbeweging uit voort komt/kwam. Dan kan je het de volgende keer misschien voorkomen, of tegengaan. Misschien FVD stemmen moet ontmoedigd worden? Hoe dan? Jij gaat dat 'ontmoedigingen' ? Links heeft absoluut inhoud en oplossingen. Welke oplossingen? Wat zie je als 'links'? Denk je dat ze SP ooit in een coalitie, of zal de formateur zeggen dat dat 'onverantwoord' is en dat men beter met 'redelijke' partijen een coalitie kan vormen? Ik denk dat je in Nederland nooit een SP, een FVD, of een PVV regering krijgt. Dit land wordt altijd bestuurd door : VVD, D66, CDA en andere zogenaamd 'heel redelijke' partijen

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine14 nov. 2022 - 9:25

Blijkbaar doet het OM al onderzoek, maar er zal wel niet veel tegen gedaan kunnen worden. Gelukkig wordt de FvD in de peilingen steeds kleiner, uiteindelijk zullen ze waarschijnlijk verdwijnen. Ooit, in een grijs verleden, leek het een redelijk alternatief op rechts te kunnen worden. Helaas, pindakaas. Wellicht dat JA21 of BBB het gat kan gaan opvullen. Met een VVD die steeds meer een middenpartij is en een CDA dat verdwijnt, is er een enorm gapend gat in de politiek (conservatief/rechts). Laten we hopen dat er een keer een stabiele partij omhoog komt. Het risico daarvan is dan natuurlijk wel dat deze partij ineens zomaar de grootste kan worden, want er zitten rond de 40-50 zetels in die hoek.

2 Reacties
TeeJee2
TeeJee214 nov. 2022 - 10:34

Ik zie eerder een gat in de sociaal liberale hoek, waar een middenpartij uitstekend zou kunnen opereren, nu VVD en D66 volledig de neo-oligarchie hebben omarmd.

Olav Meijer
Olav Meijer14 nov. 2022 - 12:59

@ A little bit of sunshine: [Ooit, in een grijs verleden, leek het een redelijk alternatief op rechts te kunnen worden.] Dat geldt voor mensen die zeer oppervlakkig in hun waarneming en/of uiterst naïef zijn. Van meet af aan was het FvD een uiterst rechtse, duistere club.

Juppé🎗
Juppé🎗14 nov. 2022 - 9:12

Laten we daar heel erg mee uitkijken. Ze zijn er overduidelijk naar aan het solliciteren. Als een poging daartoe wordt ondernomen en die strandt in de Raad van State of in Strasbourg op een of andere vormfout dan komen ze optisch als overwinnaar uit de strijd en noemen ze zichzelf de grote hoeder van de democratie. Wat we weet ik echter niet. Een veel strengere kamervoorzitter gaat uiteindelijk mank aan het zelfde euvel. Probleem is ook hun achterban die iedere destructie goedkeurt. En door de grenzen die FvD verlegt gaan velen PVV, BBB etc. normaler en beschaafder vinden. Dat zijn ze niet.

Kuifje3
Kuifje314 nov. 2022 - 9:03

Baudet kan af en toe behoorlijk gestoord overkomen, maar van Meijeren spant de kroon wel. Ik geloof niet dat ik hem ooit normaal heb zien acteren. Verbieden van een politieke partij gaat best ver. Voorlopig is er nog nooit een veroordeling geweest en is er dus geen sprake van bij de rechter aangetoond strafbaar handelen. Ik vind ook dat dit veel te ver gaat, maar binnen ons stelsel kan dit totdat de rechter heeft geoordeeld.