Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VVD, PVV en BBB ergeren zich weer groen en geel aan controlfreak Omtzigt

  •  
31-08-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
12199 keer bekeken
  •  
omtzigt

Pieter Omtzigt beloofde een extraparlementair kabinet met grote afstand tussen de bewindslieden en de Kamerfracties. Het nieuwe kabinet zou bestaan uit bewindspersonen die voor een groot deel van buiten de politiek kwamen. De politiek leiders van PVV, NSC, BBB en VVD bleven in de Kamer. Het nieuwe kabinet zou bovendien alle vrijheid krijgen om wisselende meerderheden te zoeken in de Kamer.

Het bleek de zoveelste valse belofte van Omtzigt, die eerder al afstand had genomen van zijn toezegging om niet met de PVV te gaan regeren en de rechtsstaat heel te houden. Afgezien van premier Dick Schoof zijn de meeste bewindslieden in het kabinet Wilders I toch echt partijtijgers, die een gedetailleerd regeerakkoord, pardon hoofdlijnenakkoord gaan uitvoeren.

Wie nog hoopte op minder achterkamertjesoverleg kreeg deze week het deksel op de neus. Eerst kwam via NRC naar buiten dat NSC-Kamerlid Harm Holman vorige week in zijn tuin in het Drentse dorp Roden een coalitieoverleg had georganiseerd over landbouw. Daarbij waren minister van Landbouw Femke Wiersma (BBB), Jeanet Nijhof (PVV), Thom van Campen (VVD), Caroline van der Plas en Cor Pierik van BBB aanwezig. Holman had het overleg geheim willen houden, zo bleek toen NRC er naar vroeg. “Van wie weet jij dit?”, reageerde hij.

Voor wie toch nog hoop had op een heel klein beetje dualisme kwam in de nacht van donderdag op vrijdag de genadeklap. De vier coalitiepartijen overlegden urenlang, tot diep in de ochtend over de begrotingsplannen voor volgend jaar. Maar wie nam daarvoor toch het voortouw? Wie zorgde ervoor dat het een marathonoverleg werd? Wie bleef er eindeloos dooremmeren over details? Politiek verslaggever Xander van der Wulp van de NOS heeft het antwoord:

De andere drie partijen wijzen dan naar NSC-voorman Pieter Omtzigt als schuldige. Ze vinden dat hij te veel bezig is met details en controle wil houden, terwijl híj een zelfstandig, extraparlementair kabinet wilde. Ze voelen bij hem veel wantrouwen in de richting van het kabinet.

“Dat dit soort verhalen naar buiten komt, zegt veel over de onderlinge verhoudingen”, meent Van der Wulp.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

migrant
migrant
10 okt. 2024 - 8:05
Wat me het meest opvalt, is dat het oosten zich het meeste zorgen maakt over migratie. Er wonen maar heel weinig migranten is het oosten.
5 Reacties
Gerygrr
Gerygrr10 okt. 2024 - 10:55
Oost-Duitsland was voor de val van de muur achtergebleven in economisch opzicht bij West-Duitsland. Men hoopte na de eenwording op het delen van de welvaart. Wat heeft men geleerd? Het lukt niet om die welvaart eerlijker te verdelen. Dan snap je de reserves bij de Oost -Duitsers. Ze hebben geleerd van de eigen achterstelling en weten, dat ze de eigen armoede gaan delen met nieuwkomers. Niet rijkdom wordt verdeeld. Armoede wordt verdeeld!
MG1968-2
MG1968-210 okt. 2024 - 13:51
“ Dan snap je de reserves bij de Oost -Duitsers.” Het gaat niet om reserves maar om rechts-extremisme.
migrant
migrant10 okt. 2024 - 14:27
@Gerygrr, De inwoners van West-Duitsland hebben jaren soli-toeslag betaald, omdat Oost-Duitsland failliet was. Eigenlijk was het een 3e-wereldland. Het moest eerst weer compleet opgebouwd worden. Daar gaat een hele generatie overheen.
Gerygrr
Gerygrr10 okt. 2024 - 14:30
https://duitslandinstituut.nl/naslagwerk/699/economische-opbouw-oost-duitsland Reserves op grond van ervaringen.
Gerygrr
Gerygrr10 okt. 2024 - 15:53
Mijn opvatting is precies dat, migrant. Een relatief arme groep binnen hetzelfde verenigde land wil gelijk worden in welvaart. Ze weten, dat dat lang duurt en des te langer als een nieuwe nog armere groep bijkomt. Nog langer etwas schaffen……
Frits Jansen
Frits Jansen
10 okt. 2024 - 7:49
De inflatie is in Duitsland minder hoog dan in Nederland. Een factor is het weinig overtuigende optreden van Kanzler Olaf Scholz. Die man is gekozen om zijn degelijkheid, omdat de kroonprins van de CDU breed lachend bij een ramp is gefotografeerd. Vaak wordt de behandeling van de "Ossies" als tweederangs burgers aangevoerd, maar zoveel zijn dat er niet, en bovendien vertrekken Ossies met initiatief naar het Westen. Ja, in de DDR bestond geen werkloosheid, maar dat heeft dat landsdeel de das om gedaan, want in 1989 was het land failliet, en na de eenwording moest veel achterstallig onderhoud worden verricht. Gelukkig hebben de deelstaatregeringen meer te vertellen dan bijv. de provinciebesturen in Nederland. In het progressieve Berlijn zag ik indrukwekkende demonstraties van enorme mensenmassa's "Nazi's raus" scanderen ("nazi's eruit"). Lang was de AfD niet zo gevaarlijk bij gebrek aan een nieuwe "Führer", maar nu hebben ze Alice Weidel, een altijd onberispelijk geklede lesbische zakenvrouw die in het Parlement loopt te schelden als een viswijf. Schoppen tegen de gevestigde orde - een truc die Wilders ook cultiveert.
Radio-Head
Radio-Head
10 okt. 2024 - 7:21
De toelevering van energie naar Duitsland is bedreigt, vernietigt of stilgelegd( Nordstream, sluiting Kerncentrales), het behoud van energie loopt leeg door massale niet te behappen instroom van buiten naar binnen (migratie) en van binnen naar buiten (steun voor oorlogen), het binnenhalen van energie door export(maak industrie) staat onder druk door de onbalans in hoe het Globalisme ruimte bood aan die onbalans. En dan nog de onbalans (botsende energie) op regionaal niveau, de OostDuitse bevolking wordt nog steeds sinds de eenwording als Üntermenschen door de WestDuitse bevolking gezien en ook zo behandelt. Zie hier een keur aan ingrediënten voor het recept van chaos(entropie). Vraag is, welk reclamebureau ondersteunt de toeleverancier van de ingrediënten voor dit fastfood hapsnap-recept. Kijktip, https://communicatie.vrtcanvas.be/jan-leyers-bij-de-duitsers
Leit
Leit
10 okt. 2024 - 6:21
Als ik het lijstje bekijk, dan maken Duitsers zich meer zorgen om belastingverhoging dan extremisme. Dat laatste staat niet eens in de top 7. Inflatie en migratie staan met stip bovenaan. Overigens kunnen dezelfde mensen de vraag “ben je gelukkig” met ja beantwoorden. De vraag “maak je je zorgen” is ook een bevestigend antwoord creeeren terwijl je daarvoor gewoon lekker een muziekje aan het luisteren was. Hoevaak maak je je zorgen? Wat zijn zorgen?
1 Reactie
Frits Jansen
Frits Jansen10 okt. 2024 - 7:57
Ik maak me wel zorgen om de geopolitieke ontwikkelingen, de mogelijke herverkiezing van Donald Trump voorop. Het blijft verschrikkelijk wat Poetin doet. Mijn hoop is dat hij genoeg krijgt van zichzelf. Als oude man cultiveert hij de sovjet-traditie van het Westen haten maar dat brengt een isolement met zich mee dat Rusland immense schade toebrengt. Cultureel gezien is Rusland toch meer verwant aan het westen dat Poetin haat. Het zal mij benieuwen of Rutte vriendelijk blijft glimlachen of zich nu tot een staatsman van internationale allure ontwikkelt. Zijn achtergrond als historicus kan hem daarbij helpen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor