Foto: Provincie Noord-Holland
In politiek Den Haag mag dan een lobbyverbod gelden voor (oud-)bestuurders, in de provincie is een dubbele pet nog altijd geen enkel obstakel. Dat blijkt wel uit de kieslijst van de VVD in Noord-Holland. Daar staat op de tweede plek Klaas-Jeroen Terwal, die in het dagelijks leven directeur public affairs is voor KLM dat op vliegveld Schiphol in dezelfde provincie schuldig is aan een keur aan klimaatverwoestende activiteiten.
Op Twitter wijst het account @SchipholWatch op de problematische dubbelfunctie van Terwal:
“Dat is nota bene de directeur lobbyen bij @KLM! Laat het even op u inwerken: een beroepslobbyist van een grote vervuiler die opnieuw Statenlid wil worden in onze provincie! Waarmee bewezen is: een stem voor VVD is een stem voor KLM en dus een stem voor meer #vliegherrie, meer kankerverwekkende uitstoot, meer #PFAS bodemvervuiling (KLM was veroorzaker van grootste PFAS-vervuiling in ons land) en meer gestunt boven woonwijken.”
Vorige maand ontdekte NRC dat Schiphol onbeperkt schadelijke stoffen mag uitstoten, omdat de luchthaven vrijgesteld is van 99,9 procent van wetgeving die deze uitstoot reguleert. KLM is goed voor 56 procent van alle vluchten op Schiphol, en zelfs ruim 80 procent als ook de vluchten van Air France, dochterbedrijf Transavia, en partners als Delta Airlines worden meegeteld.
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Zolang een functie in de eerste kamer, gemeente raad en dus ook provinciale Staten een part time functie is en het juist een doel is dat die leden naast hun politieke functie ook in de maatschappij staan is hier niets mis mee. Het is meer de vraag hoe je dit in de praktijk brengt. In de eerste kamer is het gebruikelijk dat leden niet het woord voeren of mee stemmen op onderwerpen die met hun maatschappelijke functie te maken hebben.
Wat te denken van die andere vvd-ert, edith schippers https://www.parlement.com/id/vge7dtpnx6zy/e_i_edith_schippers
Ach laat ze naar de Noordzee verhuizen, wij zijn toch zo goed in dat soort klussen als baggeren en zand opspuiten?
Wat is nou precies het probleem? Het had veel raarder geweest als de beste man bij Groenlinks op de lijst had gestaan.
Mag geen verassing meer wezen. Eerder was een oud VVD lid van het provinciale bestuur en wethouder bij de gemeente Amsterdam, Ton Hooijmaaiers, die graag de belangen van ondernemers behartigde. Maar dan op een verkeerde en ongewenste manier. Deze volksvertegenwoordiger en bestuurder staat nog steeds te boek als de meest corrupte politicus van Nederland van de afgelopen 25 jaar. Met een gevangenisstraf van ruim 2 jaar moet je toch wel iets gepresteerd hebben. Je kan lobbyisten hebben, maar beter is nog iemand die een bepaalde bedrijfstak zeer genegen is daar weg te zetten waar iemand de meeste invloed kan uitoefenen. Een beleidsbepalende positie. Wetgeving kan frustreren of goedkeuren als controlerende macht. Het gevaar is dat, aangezien senator een soort deeltijdbaan is, de meeste er een “normale” baan ernaast bij hebben. Een bepaalde functie en positie hebben. Zoals bestuurders bij bedrijven, hoogleraren en advocaten. Het gevaar van belangenverstrengeling is bij de eerste groep daarbij het grootst.
De tweede kamer zit vol met belangenbehartigers, een ex-directeur van Greenpeace bijvoorbeeld. Is ook geen probleem geweest. Daarnaast het is wel zo transparant. Wil je die gast niet, dan vooral niet op stemmen.
Inderdaad Bert. Ik begrijp ook niet waarom een VVD dit niet zou mogen doen.