Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Politie grijpt in bij vreedzaam klimaatprotest A12 in Den Haag omdat activisten geen trekkers hebben

  •  
28-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8021 keer bekeken
  •  
politiea12

Update:
De Haagse politie heeft zaterdagmiddag ingegrepen bij een vreedzaam klimaatprotest op de A12. Omroep West meldt dat agenten demonstranten wegsleurden. Er werden honderden arrestaties verricht. De opgepakte activisten van Extinction Rebellion werden in bussen afgevoerd.

Onder de gearresteerde demonstranten bevinden zich zeker zestien wetenschappers, maakt Scientist Rebellion bekend. “Fossiele brandstofsubsidies zijn subsidies voor bosbranden, hittegolven, verwoestende overstromingen en de destabilisatie van onze enige leefbare planeet”, aldus een van de academische activisten, Dr. Cristiana Strava.

Eerder:
Vanaf 12.00 uur blokkeren honderden vreedzame klimaatactivisten de A12 in Den Haag. De activisten van Extinction Rebellion roepen de regering op om een einde te maken aan de miljardensubsidies voor fossiele brandstoffen. Jaarlijks steunt de overheid de fossiele industrie met 17,5 miljard euro. 

“De gevolgen van de klimaat- en ecologische crisis slaan overal ter wereld keihard toe. Toch gooit de regering iedere dag weer olie op het vuur. Wij blijven terugkomen tot dit stopt”, stelt Extinction Rebellion-woordvoerder Anne Kervers.

Tientallen maatschappelijke organisaties en meer dan duizend mensen houden boven de tunnelbak een solidariteitsdemonstratie.

Omroep West meldt: “Een groepje mensen heeft zich aan elkaar vastgemaakt via een speciale constructie. Ze zitten gehurkt op de weg. Ook is een actievoerder in een paal geklommen. Langs de zijkanten van de weg en boven de tunnel staan veel toeschouwers die de mensen op de weg aanmoedigen.

Meer dan 1200 mensen hadden zich voor de demonstratie aangemeld. Kervers: “Dat zoveel mensen zich hebben aangemeld voor de A12-Blokkade van vandaag laat zien hoe de samenleving denkt over fossiele subsidies en over de intimidatie en criminalisering van geweldloos klimaatactivisme.”

In de aanloop naar de demonstratie pakte de politie deze week al verscheidene klimaatactivisten, zoals Jelle de Graaf en Tessel Hofstede, op. Over deze repressie ontstond grote maatschappelijke onrust. Sympathisanten van de klimaatactivisten beschouwen de arrestaties als een vergaande inbreuk op het grondwettelijk vastgelegde recht op demonstratie.

Blokkades van snelwegen zijn niets nieuws. Ze vinden al zeker sinds eind jaren zestig met enige regelmaat plaats. Vorig jaar reden boze boeren verscheidene malen met hun trekkers de snelweg op, zonder dat dat tot arrestaties leidde.

Een van de deze week opgepakte klimaatactivisten, Lucas Winnips, heeft vrijdag bij Op1 laten weten dat hij ondanks een gebiedsverbod toch aanwezig zal zijn op de A12 bij Den Haag.

Extinction Rebellion heeft al aangekondigd dat er meer acties op stapel staan. “Laat duidelijk zijn dat Extinction Rebellion pas stopt met deze acties als het kabinet zijn zorgplicht voor burgers nakomt en gaat doen wat nodig is in de klimaatnoodtoestand”, aldus woordvoerder Hannah Prins. “Extinction Rebellion groeit enorm, onze actietrainingen zijn overvol. De regering kan zich opmaken voor steeds grotere acties.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.