Joop

Politie grijpt in bij vreedzaam klimaatprotest A12 in Den Haag omdat activisten geen trekkers hebben

  •  
28-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
7425 keer bekeken
  •  
politiea12

Update:
De Haagse politie heeft zaterdagmiddag ingegrepen bij een vreedzaam klimaatprotest op de A12. Omroep West meldt dat agenten demonstranten wegsleurden. Er werden honderden arrestaties verricht. De opgepakte activisten van Extinction Rebellion werden in bussen afgevoerd.

Onder de gearresteerde demonstranten bevinden zich zeker zestien wetenschappers, maakt Scientist Rebellion bekend. “Fossiele brandstofsubsidies zijn subsidies voor bosbranden, hittegolven, verwoestende overstromingen en de destabilisatie van onze enige leefbare planeet”, aldus een van de academische activisten, Dr. Cristiana Strava.

Eerder:
Vanaf 12.00 uur blokkeren honderden vreedzame klimaatactivisten de A12 in Den Haag. De activisten van Extinction Rebellion roepen de regering op om een einde te maken aan de miljardensubsidies voor fossiele brandstoffen. Jaarlijks steunt de overheid de fossiele industrie met 17,5 miljard euro. 

“De gevolgen van de klimaat- en ecologische crisis slaan overal ter wereld keihard toe. Toch gooit de regering iedere dag weer olie op het vuur. Wij blijven terugkomen tot dit stopt”, stelt Extinction Rebellion-woordvoerder Anne Kervers.

Tientallen maatschappelijke organisaties en meer dan duizend mensen houden boven de tunnelbak een solidariteitsdemonstratie.

Omroep West meldt: “Een groepje mensen heeft zich aan elkaar vastgemaakt via een speciale constructie. Ze zitten gehurkt op de weg. Ook is een actievoerder in een paal geklommen. Langs de zijkanten van de weg en boven de tunnel staan veel toeschouwers die de mensen op de weg aanmoedigen.

Meer dan 1200 mensen hadden zich voor de demonstratie aangemeld. Kervers: “Dat zoveel mensen zich hebben aangemeld voor de A12-Blokkade van vandaag laat zien hoe de samenleving denkt over fossiele subsidies en over de intimidatie en criminalisering van geweldloos klimaatactivisme.”

In de aanloop naar de demonstratie pakte de politie deze week al verscheidene klimaatactivisten, zoals Jelle de Graaf en Tessel Hofstede, op. Over deze repressie ontstond grote maatschappelijke onrust. Sympathisanten van de klimaatactivisten beschouwen de arrestaties als een vergaande inbreuk op het grondwettelijk vastgelegde recht op demonstratie.

Blokkades van snelwegen zijn niets nieuws. Ze vinden al zeker sinds eind jaren zestig met enige regelmaat plaats. Vorig jaar reden boze boeren verscheidene malen met hun trekkers de snelweg op, zonder dat dat tot arrestaties leidde.

Een van de deze week opgepakte klimaatactivisten, Lucas Winnips, heeft vrijdag bij Op1 laten weten dat hij ondanks een gebiedsverbod toch aanwezig zal zijn op de A12 bij Den Haag.

Extinction Rebellion heeft al aangekondigd dat er meer acties op stapel staan. “Laat duidelijk zijn dat Extinction Rebellion pas stopt met deze acties als het kabinet zijn zorgplicht voor burgers nakomt en gaat doen wat nodig is in de klimaatnoodtoestand”, aldus woordvoerder Hannah Prins. “Extinction Rebellion groeit enorm, onze actietrainingen zijn overvol. De regering kan zich opmaken voor steeds grotere acties.”

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (181)

HaloOfFlies
HaloOfFlies30 jan. 2023 - 13:24

Leuke actie! Hulde! Dit is veel beter dan jezelf vastplakken aan kunstwerken. Was ook ruim van te voren aangekondigd, dus overlast is je eigen schuld. Bovendien is het sowieso de bedoeling van de demonstranten dat iedereen met de trein reist, en niet met de auto. Volgende blokkade dus gewoon onaangekondigd - blokkeren is gewoon een legitiem middel om te demonstreren. Wel grappig - heb overal even de foto's bekeken; JOOP plaatst uiteraard weer de meest - eh- fotogenieke dame!

onyxcumulus
onyxcumulus30 jan. 2023 - 10:20

Nah, ik begrijp het wel. Je zal als veldwachter maar 768 tractoren moeten wegslepen..is niet te doen

Martin van der Linde
Martin van der Linde29 jan. 2023 - 19:50

Hoorde van Zanen vandaag uitleg geven wat er in de driehoek besproken was en kon toch het gevoel niet onderdrukken dat hij het niet eens was met alles wat er gebeurde. Vooral de kwestie van het oppakken vooraf is een kwestie die niemand kon duiden. Ook de aanwezige onafhankelijk waarnemer voor Amnesty noemde het een unicum. En iets waar duidelijk een intimiderende werking van uit gaat. Wie durft er nu nog openlijk over het organiseren van een demonstratie te praten? Van Zanen maakte wel een punt dat ondanks herhaalde verzoeken van zijn kant niemand van ER vooraf met hem in gesprek wilde. Dat was de reden dat hij In Buitenhof niet met hen in gesprek wilde. Kan me daar wel iets bij voorstellen. Dat de demonstratie zo snel beëindigd werd weet hij aan de kans dat automobilisten al of niet opzettelijk demonstranten zouden raken. Ook dat is een legitieme maar nogal formele reden, omdat geen van de betogers van plan was voor een auto te springen. Alles ging in goed overleg met de aanwezige handhavers. Beide partijen waren het er over eens dat het optreden van beide zijden vreedzaam en zeer vriendelijk was. Verder hoedje omhoog voor Hannah Prins van ER. Een enthousiaste en goedgebekte woordvoerder die bezig is met haar master strafrecht, inmiddels 12 keer gearresteerd maar nog nooit aangehouden. Ze neemt dus een bewust risico en gaat er ondanks dat toch mee door.

7 Reacties
Jozias2
Jozias229 jan. 2023 - 23:26

@martin Er is niemand ‘vooraf opgepakt’. Er zijn mensen opgepakt nadat ze hadden gedaan aan opruiing En er zijn mensen opgepakt nadat ze geen gevolg hebben gegeven aan de vordering om zich te verwijderen. Er is niemand vooraf opgepakt omdat hij ging demonstreren.

pahan
pahan30 jan. 2023 - 5:59

Wie durft er nu nog openlijk over het organiseren van een demonstratie te praten? Nou, iedereen. Dat is namelijk een grondrecht. En er was ook gewoon een vergunning voor: Op het Malieveld.

pahan
pahan30 jan. 2023 - 6:00

En dan dit: Vooral de kwestie van het oppakken vooraf is een kwestie die niemand kon duiden. Niemand?? Iedereen.

KritischKijken
KritischKijken30 jan. 2023 - 7:43

@Martin Paar kanttekeningen: Amnesty is niet echt onafhankelijk toch, als de organisatie zegt de acties te steunen. Punt twee: Mevr Prins zei dat ze niet naar t Malieveld gaat omdat ze dan niet 'gehoord' wordt. Dus misschien verwardt deze mevrouw gehoord worden met 'haar zin krijgen' . Wat is de volgende stap als ze niet gehoord wordt: De TK bestormen? Maar deze vraag komt bij een Twan als slappe subjectieve interviewer niet op. Ik snap best dat ze hem kiezen als het niet te kritisch mag worden.

oproerkraaier
oproerkraaier30 jan. 2023 - 8:59

KritischKijken: " Amnesty is niet echt onafhankelijk toch, als de organisatie zegt de acties te steunen". Ze waren daar als waarnemers. Als je niet kunt lezen, schrijf dan in elk geval niet zulke domme dingen.

Martin van der Linde
Martin van der Linde30 jan. 2023 - 12:02

Jozias, er zijn 6 mensen opgepakt omdat ze bespraken wat ze wilden doen. Zolang er geen sprake is van het voorbereiden van geweld of vernietiging van goederen valt dit onder de vrijheid van het demonstratierecht. Dat een demonstratie hindert is geen reden om mensen vooraf te arresteren. KK, natuurlijk wil je als demonstrant je zin krijgen. Je wilt gehoord worden. Niemand heeft het over het bestormen van de Tweede Kamer. Bij iedere aangekondigde demonstratie zijn waarnemers van Amnestie aanwezig. Ze krijgen net als journalisten een speciale plek en staan onder bescherming van de politie. Zij maken rapport op dat naar de betreffende instanties gaat. Zo'n rapport is rechtsgeldig. Jij vindt iedereen die staat voor onze democratische rechtstaat blijkbaar links en onbetrouwbaar.

Jozias2
Jozias230 jan. 2023 - 12:49

@martin Ze bespraken niet wat ze gingen doen. Ze roepen op tot het plegen van een strafbaar feit. Het blokkeren van een snelweg is strafbaar. Als ze hadden opgeroepen om naar het Malieveld te komen was er niets aan het handje. En de opruiing heeft plaatsgevonden en was dus een voltooid strafbaar feit. Als ik oproep om een politicus dood te schieten ben ik ook strafbaar ongeacht of een ander dat daadwerkelijk doet. De ernst van het feit waar toe wordt opgeroepen doet niet ter zake of het wel of niet opruiing is.

amarissimo
amarissimo29 jan. 2023 - 16:03

Het recht om te demonstreren is een grondrecht. Dat betekent dat de overheid een demonstratie niet zomaar mag verbieden of neerslaan. Het betekent echter niet dat je overal iedereen tot last kunt zijn en het democratisch systeem naast je neer kunt leggen omdat jij vindt dat je gelijker hebt dan de meerderheid. Al helemaal niet als je woordvoerder zelf meer vliegkilometers achter de rug heeft dan menig automobilist op de A12.

1 Reactie
Rutger Groot
Rutger Groot29 jan. 2023 - 20:35

En velen van de XR supporters zoals dhr Japin...

Jonathan2
Jonathan229 jan. 2023 - 14:54

Wat nog veel bedenkelijker is dat de boeren nog veel ernstige misdaden gewoon ongestoord konden uitvoeren zoals het platleggen van voedseldistributiecentrums en het bedreigen en intimideren van ministers en andere bestuurders. Ook oproepen hiertoe kon men gewoon ongestraft doen . Het begint hier steeds meer op een maffiarechtstaat te lijken waarbij de boerenmaffia, Russische maffia - kreeg hier alle hulp om zijn bloedgeld te verstoppen - en zelfs de echte Cosa Nostra met hun tengels en belangen vervlochten raken in de besluitvorming van wat recht zou moeten zijn. Maar goed, mogelijk is het nooit veel anders geweest.

3 Reacties
Jozias2
Jozias229 jan. 2023 - 21:49

@jonathan Misschien toch maar even het nieuws volgen ipv zomaar fact free wat roepen. Ook voor u een (niet compleet) lijstje: https://nos.nl/liveblog/2435209-me-beeindigt-diverse-blokkades-zo-n-200-boetes-uitgedeeld-op-snelwegen https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5319461/boerenprotesten-stikstof-aanhoudingen-politie-christianne-van-der https://www.vee-en-gewas.nl/artikel/602379-drie-aanhoudingen-bij-boerenprotest-in-zwolle/ https://www.transport-online.nl/site/149983/politie-blokkeert-straten-in-groningen-vanwege-boerenprotest/ https://www.politie.nl/nieuws/2022/juni/29/tien-aanhoudingen-na-boerenprotesten-politie-vraagt-om-beeldmateriaal.html https://www.trouw.nl/binnenland/boeren-vechten-beperking-demonstratierecht-aan-in-groningen~b8178860/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.bing.com%2F https://www.gld.nl/nieuws/7747706/werkstraf-voor-afvaldumping-tijdens-boerenprotest-ik-had-een-machteloos-gevoel https://www.omroepwest.nl/nieuws/4071087/defensie-sluit-haagse-binnenstad-af-na-spontaan-boerenprotest https://www.ad.nl/politiek/leger-sluit-wegen-den-haag-af-om-boeren-bij-binnenhof-weg-te-houden~ad69b31c/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.bing.com%2F

KritischKijken
KritischKijken30 jan. 2023 - 7:44

Ja maar hunnie deden dat...

Pater
Pater3 feb. 2023 - 0:53

@Jozias Ik ben niet onder de indruk van je lijstje. Een paar mensen opgepakt, binnensteden afgesloten, een paar werkstraffen. Dat staat niet in verhouding met arrestaties vooraf, 768 mensen opgepakt, journalisten opgepakt, en naar nu blijkt ook ondersteuners met een kopje thee opgepakt. De dubbele moraal is niet te ontkennen.

a.doorgeest
a.doorgeest29 jan. 2023 - 14:18

Logisch dat groeperingen als Extinction Rebellion het nodige voor het klimaat willen doen, maar demonstreer waardig, vreedzaam en goed op plekken waar dat is toegestaan. De acties van deze actiegroep zijn tot op heden - voor mijn gevoel - volkomen contraproductief. Het enige dat men ermee bereikt is dat de gewone burger een hekel krijgt aan actievoerende klimaatactivisten, en zo schiet je je doel voorbij, en niet zo een beetje ook.

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers29 jan. 2023 - 22:08

De ruimte voor activisme is kleiner geworden en de nood ontzettend veel hoger. Wat waardig is verandert dan snel. Een gewone burger is niet altijd zo stom als je denkt. Anders bezat Spanje de Nederlanden nog.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal29 jan. 2023 - 12:03

Vreedzaam ... ? Politie heeft m.i. verantwoordelijkheid genomen en waarschijnlijk heel wat verkeersslachtoffers weten te voorkomen.

7 Reacties
LaBou
LaBou 29 jan. 2023 - 15:05

Ja, want ondanks alle nieuws over deze demonstratie afgelopen week is het niet meer dan logisch dat een automobilist verrast wordt door deze actie en daar met minimaal 70 km/u op klapt.

Zandb
Zandb29 jan. 2023 - 15:57

Bal En hoeveel verkeersslachtoffers moeten die boerenprotesten dan wel niet opgeleverd hebben? Hebt u er iets van gehoord?

Grozny
Grozny29 jan. 2023 - 17:37

Zandb Ben jij niet een van de mensen die constant whataboutism schreeuwt?

Adaestuo
Adaestuo29 jan. 2023 - 19:47

Die blokkades van de boeren waren tenminste nog extreem veilig doordat ze weken achtereen lukraak op meerdere plekken plaatsvonden, en daarbij werd zowaar het veiligheidsniveau ook nog noemenswaardig verhoogd door hooibalen langs of op de weg in brand te steken en grofvuil, zoals hout, metaal, autobanden en zelfs asbest op wegen te dumpen...

pahan
pahan30 jan. 2023 - 6:03

@Labou, Ik moet ineens denken aan de vakantieman, die met een globe op het strand rondliep om te kijken of iemand aan kon wijzen waar ze eigenlijk waren. Ik denk dat de meeste mensen geen idee hebben waar die blokkade was. Hoeft ook niet, want je navigatie en de verkeersinformatie vertellen je dat wel. Maar om als automobilist te snappen wat er gebeurt als er ineens mensen de weg op lopen, of trekkers wat dat betreft, daar zit het gevaar. Als het stilstaat is het bekend terrein.

Zandb
Zandb30 jan. 2023 - 7:39

Grozny Helaas is wat ik hier doe, niet wat men verstaat onder een 'whataboutism' * Hier gaat het om: Als klopt wat Bal zegt, dan moeten er dus weet ik hoeveel slachtoffers gevallen zijn. Overigens heb ik nog nooit "whataboutism" * geschreeuwd. Ik heb een bloedhekel aan dat woord. * Whataboutism, soms vernederlandst tot whataboutisme, ook bekend als whataboutery, is een drogreden waarmee iemand de beschuldiging van een misstand niet weerlegt, maar zijn of haar opponent er met een retorische vraag What about ...? (Hoe zit het met ...?) van beticht schuldig te zijn aan een andere ernstige misstand.

Jozias2
Jozias230 jan. 2023 - 8:29

@zandb Daaarmee zegt u dat het lopen over de snelweg en het opwerpen van plotselinge blokkades op de snelweg niet gevaarlijk zou zijn en dat het verbod nergens op slaat. Want het is natuurlijk niet zo dat het altijd gevaarlijk is behalve als je voor het klimaat demonstreert. Kijken of de weg inspecteurs van Rws dat met u eens zijn. En dat zijn opvallende voertuigen met alarmlichten. https://www.binnenlandsbestuur.nl/carriere/wagens-rijkswaterstaat-vaak-aangereden

PGS
PGS29 jan. 2023 - 11:51

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Paul Spijkers
Paul Spijkers29 jan. 2023 - 11:33

Als de Praagse lente vandaag zou beginnen zouden de helft van de reageerders hier prompt de Russen bellen.

2 Reacties
Gijs- Jan Groothedde
Gijs- Jan Groothedde29 jan. 2023 - 13:25

Wat een boosaardige en ongepaste insinuatie. Gebaseerd op eigen frustratie lijkt het wel.

Paul Spijkers
Paul Spijkers29 jan. 2023 - 22:13

Je zou ook kunnen doordeken. Er word hier steeds gezegt dat activisme voor nodige verandering die de monopolie van macht die de regering heeft tegenhoud niet lastig mag vallen. Nodig activisme mag niet lastig vallen! Dat is de banaliteit van het kwaad waar Arendt over schreef.

Stef Goossens
Stef Goossens29 jan. 2023 - 11:31

De politie greep in bij verschillende snelwegblokkades, of daarbij nu ondersteunende middelen als tractoren, strobalen, ofwel superlijm, zich vast en samengebonden aan metalen buizen en kettingen, etc. en liet zowel bij ER als de boeren in eerdere gevallen de blokkades ook in eerste instantie onder toezicht een tijdje ongemoeid als de actievoerders eraan meewerkten de blokkade slechts korte tijd te houden. Maar al een tijdje is dit beleid aangescherpt, opnieuw zowel bij de blokkerende boeren als bij ER. Het amechtige bezigen van de te verwachten whataboutism's is dan ook niet serieus te nemen. Dat deden zowel mensen van de zijde van de boeren als die van de zijde van ER al vaker maar is dus als whataboutism een drogreden.

1 Reactie
Zandb
Zandb29 jan. 2023 - 16:07

Stef De wijze waarop iemand woorden onzinnig op een rij zet, laat zich te gemakkelijk herkennen.

Huilen met de wolven
Huilen met de wolven29 jan. 2023 - 11:19

@A little bit of sunshine: "De 17,5 miljard is niet belasting heffen op kerosine, stookolie voor de scheepvaart, korting voor energiebedrijven, tuinders, etc. Als de overheid deze belasting wel zou heffen zouden simpelweg producten/diensten/energie duurder worden, en dat zou de overheid het geld weer moeten uitgeven om de koopkracht van groepen overeind te houden". Het klopt dat het deels gaat om belastingvrijstellingen, maar juist daardoor voelen de echte grootverbruikers zoals de luchtvaart, de (chemische) industrie en de raffinaderijen geen enkele noodzaak om te verduurzamen, terwijl hoge energiebelastingen wel ingezet worden om particuliere kleinverbruikers te dwingen zuiniger met energie om te gaan. Dus het is toch te gek voor woorden dat dat niet voor de gigaverbruikers geldt? En het is niet zo dat de fossiele industrie dan op een houtje moet bijten hè? Die maken veel meer dan genoeg winst. @Dexter6: "En wie moet dat gaan aanleggen? Daar zijn helemaal geen mensen voor. Tevens zijn niet alle huizen geschikt voor een warmtepomp." Is dit serieus je beste tegenargument? Voor elk probleem is een oplossing te vinden en zeker voor dit probleem. Geld zat, zeker als het belastingvoordeel voor de fossiele industrie wordt terug gedraaid. @Pahan Voor welk karretje ik ben gespannen? In ieder geval niet voor dat van de fossiele industrie!

2 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine29 jan. 2023 - 14:20

@Huilen, probleem is gewoon dat voor zaken als luchtvaart, scheepvaart en industrie te maken hebben met internationale regelgeving (en concurrentie). Verduurzaming is nodig en komt ook op gang. Je kunt ze nu gaan belasten, maar dan vertrekken ze gewoon naar het verre buitenland, gaat de productie door, en duurt het nog langer voordat deze productie verduurzaamd (en ben je meer afhankelijk van het buitenland). Sommige dingen hebben nou eenmaal tijd nodig.

Huilen met de wolven
Huilen met de wolven29 jan. 2023 - 16:46

@sunshine, " Sommige dingen hebben nou eenmaal tijd nodig." De schadelijkheid van dit soort subsidies voor het klimaat is al bijna 20 jaar geleden onderzocht en aangetoond. Hoeveel tijd is er nog nodig? Vorig jaar werd bekend dat de industrie met relatief simpele maatregelen het gasverbruik al met 16% had kunnen verlagen. Toch deden ze het niet. Hoe zou dat nou komen denk je? Sinds 1 januari is er ook voor dit soort bedrijven een soort van wettelijke energiebesparingsplicht die al langer voor de kleine bedrijven gold. Maar wordt die ook gehandhaafd of kunnen ze ons blijven gijzelen?

Mavaro
Mavaro29 jan. 2023 - 11:11

Vraagje: ministers leggen wetten naast zich neer en/of voeren die niet uit (de voorbeelden zijn helaas talloos). Waarom worden die eigenlijk niet opgepakt? Of staan die boven de wet?

1 Reactie
Jozias2
Jozias229 jan. 2023 - 16:14

@mavaro Er zijn verschillende soorten wetten. Om opgepakt te worden moet je bijvoorbeeld het strafrecht overtreden.

Robbie_B
Robbie_B29 jan. 2023 - 10:51

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst29 jan. 2023 - 9:24

Ik heb ook geen tractor!

1 Reactie
haarklover
haarklover29 jan. 2023 - 10:39

En wilt u nu hulp om te demonstreren?

badgast
badgast29 jan. 2023 - 7:33

Kortom, de heilige hermandad heeft ervoor gezorgd dat de actie daadwerkelijk reeën lading media aandacht krijgt. Want als de politie de zaak gewoon had afgezet en de lieden hun gang had laten gaan, was de lol er voor de demonstranten gauw af geweest. Het is wat sneu als je dat vastgeplakt zit en er is *geen* politie die je komt bevrijden...

1 Reactie
haarklover
haarklover29 jan. 2023 - 10:33

Ik denk dat dan de Telegraaf wel voor publiciteit zou zorgen, omdat die het een schande vindt als aan snelweg niet ontruimd wordt. Die publiciteit komt echt wel.

Zandb
Zandb29 jan. 2023 - 7:28

Wat maakt het nu toch voor de actie uit, dat de demonstranten gearresteerd worden!

Rutger Groot
Rutger Groot29 jan. 2023 - 6:47

Maar liefst 1200 demonstranten van wie er velen op Social Media vervolgens willen laten zien dat ze wel deugen... Aan de opkomst te zien is er geen urgentie. Beter was om de aanpak van Vollenbroek te volgen en te kijken of er een wettelijk verbod kan komen obv regels en wetten. Maar dit gaat het actiebrein van de gemiddelde XRer kennelijk te boven. Allemaal voor de buhne. Kortom: veel geschreeuw en heel weinig wol.

2 Reacties
Mirzas
Mirzas29 jan. 2023 - 11:36

Ik denk dat de twee elkaar aanvullen en mogelijk versterken. Door de arrestatie van Winnips is het aantal demonstranten gegroeid. Die trend zal nog wel even doorzetten, denk ik. Maar ik weet niet of jij op welk effect ook zit te wachten. Als je eigenlijk bedoelt dat de demonstranten stil in een hoekje moeten zitten zodat jij er niet mee geconfronteerd wordt kun je ook dat gewoon zeggen hoor.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 jan. 2023 - 12:25

Dan kunnen de andere Ademas die weer naast zich neerleggen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jan. 2023 - 5:44

Of omdat deze mensen; vreedzaam' zijn, gemakkelijker en hen niet bedreigen?

Pera71
Pera7129 jan. 2023 - 5:36

Extinction Rebellion dreigt hiermee zijn hand te overspelen. Dit doet geen goed aan hun populariteit. Het zou goed zijn om de grootste vervuilers te raken. Wat dat betreft was de actie op Schiphol op de priveterminal een hele goede. Een rampzalige actie is de geplande blokkade van de Afsluitdijk. Daarmee tref je een armer en achtergesteld deel van Nederland, waarvan de bewoners relatief weinig bijdragen aan de vervuiling, onevenredig hard. De andere grote verbinding, aquaduct bij Sneek, is ook al gestremd. En het OV is voor veel dorpelingen helemaal geen optie. Je kunt niet, zoals in Den Haag, kiezen voor tientallen andere wegen, bus of trein. Je raakt er vooral verplegend personeel, bouwvakkers, leraren, ambtenaren etc die de Afsluitdijk over moeten voor het werk. Degenen die de tijd en vrijheid hebben rijden wel 150 km om. Tel uit je milieuwinst.

1 Reactie
Mirzas
Mirzas29 jan. 2023 - 11:37

Waarom zou dit geen goed doen aan hun populariteit? Ik verwacht eerder een aantrekkende werking dan een afstotende. Maar we gaan het zien!

Frans Akkermans3
Frans Akkermans328 jan. 2023 - 22:40

Je kon bij de stikstofprotesten zien dat met name extremistische groeperingen aan de rechterkant die acties wilden gebruiken voor hun eigen agenda. Het AIVD analyseerde dat als volgt: "Het stikstofprotest wakkerde in Nederland opnieuw aan na de bekendmaking van de stikstofplannen door het kabinet eind juni. Het merendeel van het protest verliep vreedzaam en binnen de grenzen van de wet. Niettemin was er ook sprake van ernstige strafbare feiten door boeren zoals snelwegblokkades, asbestdumping, brandstichting, vernieling en geweld tegen ordehandhavers. Een deel van deze acties kan als radicaal worden bestempeld. Van extremisme van de zijde van de boeren is echter geen sprake: de acties van de boeren komen niet voort uit een bepaalde ideologie en zijn er niet op gericht om diepingrijpende veranderingen in de samenleving te realiseren die een gevaar vormen voor de democratische rechtsorde. De protestacties kunnen echter wel degelijk de democratische rechtsorde aantasten. Een voorbeeld daarvan is het ondermijnende effect dat uitgaat van de intimidatie en bedreiging van bestuurders en volksvertegenwoordigers." Nu lees ik hier wat reacties die op een wat verkapte manier de klimaatactivisten adviseren om in de toekomst gebruik te maken van trekkers. Dat wat eerder en bij anderen veroordeeld werd zou nu navolging verdienen?

Huilen met de wolven
Huilen met de wolven28 jan. 2023 - 20:05

Oké en kunnen we het dan nu even over het doel van deze demonstratie hebben? 17,5 miljard euro belastinggeld gaat naar de fossiele energie. Van dat geld kunnen heel wat huurhuizen geïsoleerd en van een warmtepomp en zonnepanelen worden voorzien. En het elektriciteitsnet kan de investering ook goed gebruiken!

5 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine28 jan. 2023 - 22:49

@huilen, er gaat geen 17,5 miljard naar de fossiele energie. De 17,5 miljard is niet belasting heffen op kerosine, stookolie voor de scheepvaart, korting voor energiebedrijven, tuinders, etc. Als de overheid deze belasting wel zou heffen zouden simpelweg producten/diensten/energie duurder worden, en dat zou de overheid het geld weer moeten uitgeven om de koopkracht van groepen overeind te houden.

Dexter6
Dexter628 jan. 2023 - 22:59

'Van dat geld kunnen heel wat huurhuizen geïsoleerd en van een warmtepomp en zonnepanelen worden voorzien. ' En wie moet dat gaan aanleggen? Daar zijn helemaal geen mensen voor. Tevens zijn niet alle huizen geschikt voor een warmtepomp.

Huilen met de wolven
Huilen met de wolven29 jan. 2023 - 6:49

17,5 miljard naar de fossiele industrie bedoel ik uiteraard.

pahan
pahan29 jan. 2023 - 7:11

Je nick is goed gekozen. Heb je je er wel eens in verdiept waar die 17,5 miljard waanzin vandaan komt, en voor welk karretje je bent gespannen?

haarklover
haarklover29 jan. 2023 - 10:38

A little bit of sunshine, of de overheid geeft het geld uit om huizen te isoleren enz. Dan houden mensen meer geld over voor andere dingen dan hun gasrekening. Of ze dat geld dan gaan uitgeven aan kastomaten en snijbloemen is een andere vraag, en als ze dat niet doen, besparen we nog meer gas.

Hannes  Achterhout
Hannes Achterhout28 jan. 2023 - 19:53

Het zou de wouten sieren als ze een keer een roedel boerenkinkels van hun trekker áf zouden slaan bij een wegblokkade, in plaats van jonge meisjes met grof geweld weg te sleuren.

7 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jan. 2023 - 20:59

Van boerenkinkels op tractoren zijn ze bang van meiden niet.

Willem D2
Willem D228 jan. 2023 - 21:58

Er af schieten ging ze gelukkig nog net niet goed af. Wat een dedain overigens om over boerenkinkels te spreken. Stadse arrogantie ???

Stef Goossens
Stef Goossens29 jan. 2023 - 1:06

Welk grof geweld? Niet gezien. En de boeren werden net zo goed als ER na een poosje blokkeren verwijderd als ze dat niet uit eigen beweging deden.

pahan
pahan29 jan. 2023 - 7:11

Je hebt Amerikaanse TV gekeken?

LaBou
LaBou 29 jan. 2023 - 11:14

"Er af schieten ging ze gelukkig nog net niet goed af. " En zo wordt een leugen omgevormd naar waarheid. Één agent, één schot en één boer. En die agent is inmiddels gestraft.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 jan. 2023 - 12:23

Één schietincident tgv een doodsbange agent die een tractorbeweging verkeerd interpreteerde.

Willem D2
Willem D229 jan. 2023 - 16:34

nog geen reactie op het denigrerende woord boerenkinkels Overigens heb ik nergens gelezen dat de agent in kwestie gestraft is. Onderzoek loopt nog zover ik weet. Schiet ;-) niet op. gelukkig hebben de Wouten (ook al zo n vriendelijk woord) geen roedel (wederom onvriendelijk) geslagen. kortom geen fysiek maar wel veel verbaal geweld van uw kant.

PamVlam
PamVlam28 jan. 2023 - 19:10

De meest eigenaardige reactie hoorde ik bij EenVandaag op de vraag aan iemand van de politievakbond waarom er nu wel meer arrestaties waren dan bij de boeren protesten. Dat was omdat de boeren gewelddadiger zouden zijn dan klimaat activisten. Dus als vreedzame demonstrant loop je meer risico gearresteerd te worden dan dat je geweld gebruikt. Dat lijkt wel een uitnodiging.

7 Reacties
Volrin
Volrin28 jan. 2023 - 20:42

Dit is niet de eerste keer dat ze openlijk toegeven dat geweld loont. Ze hebben ook al erkend dat het gebruik maken van tractoren de kans verlaagd dat mensen opgepakt worden of een blokkade tegen gegaan wordt.

pahan
pahan29 jan. 2023 - 7:12

Simpelweg omdat XR er beter op voorbereid is. Appelen en vrieskisten vergelijken.

Berend22
Berend2229 jan. 2023 - 8:15

Nou ja politie agenten zijn ook maar mensen. Ga jij er staan als zo’n tractor op je afkomt … lekker moraliseren vanachter een toetsenbord.

PamVlam
PamVlam29 jan. 2023 - 9:17

Het zal wel geen opruiing zijn anders was hij wel gearresteerd.

Jozias2
Jozias229 jan. 2023 - 10:14

@pamvlam Dat is toch heel logisch? Als iemand in een vak met voetbalsupporters ‘klootzak’ roept naar een politie agent. Dan weegt de politie het belang van ingrijpen af ten opzichte van hetgeen nodig is om dat te bereiken en de kans op verdere escalatie. Terwijl als dezelfde persoon weer ‘klootzak’ roept tegen dezelfde politieagent in een 1 op 1 situatie buiten op straat is de kans dat die persoon daar een bekeuring voor krijgt of wordt aangehouden veel groter. Dat heeft niet zoveel met willekeur te maken richting de dader maar met praktische uitvoerbaarheid.

Mirzas
Mirzas29 jan. 2023 - 11:40

Ja, Berend22, politieagenten zijn maar mensen. Maar wel mensen die voor een bepaald beroep hebben gekozen. Je zegt toch ook niet over brandweerlieden dat je het voorstelbaar vindt dat ze niet gaan blussen!?

Jozias2
Jozias229 jan. 2023 - 16:17

@mirzas De brandweer kiest er ook steeds vaker voor om de brand gecontroleerd te laten uitbranden. Ook de brandweer zet niet ten koste van alles eigen levens op het spel.

KritischKijken
KritischKijken28 jan. 2023 - 19:05

Klimaat incontinentie noemen normaal denkende mensen dat. Trieste figuren die veelal zelf met hun oude blik arriveerden. Heel consequent.

3 Reacties
Volrin
Volrin28 jan. 2023 - 20:42

Loze beschuldigingen noemen we dit. Van mensen die niet op de inhoud kunnen reageren.

Dexter6
Dexter628 jan. 2023 - 23:05

@Volrin Nee hoor, het zijn de Hanna Prinsen en Katja Herbers'en van deze wereld die ons gaan vertellen dat we niet meer mogen vliegen maar vervolgens wel lekker het vliegtuig naar de VS pakken.

Zandb
Zandb29 jan. 2023 - 7:25

Kijken Laat ik het zo zeggen: Als klopt wat u zegt, dan zijn normaal denkende mensen stumperds die met te velen zijn. Zeg maar: De mensen die aan de andere kant van de snelweg de ellende alleen maa groter maken, omdat ze oh zo normaal reageren.

Oogklep
Oogklep28 jan. 2023 - 18:26

Dus resume; 1200 mensen en een paardenkop hebben zich weer in de kijker kunnen spelen en kunnen nu zoals gewoonlijk de slachtofferkaart trekken, wederom een boel goodwill verspeeld en zoals gewoonlijk veranderd er niks want de wereld is net wat groter dan het beperkte blikveld van ER. Ik blijf erbij dat als deze 1200 demonstranten bij een BP, Yara of DOW gestaan hadden, de boodschap een stuk krachtiger en geloofwaardiger geweest was. Niet alleen zouden er pluspunten gescoord zijn want behalve de eerder genoemde bedrijven die vervolgens in de media geassocieerd worden met het verpesten van het milieu, heeft niemand er verder last van, en de boodschap is een stuk directer en duidelijker. Veranderd nog steeds niks, want de wereld blijft een stuk groter dan het beperkte blikveld van ER.

1 Reactie
Zandb
Zandb29 jan. 2023 - 7:26

Oogklep Inderdaad. Als je oogkleppen op hebt zie je zoiets.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine28 jan. 2023 - 18:10

Een paar duizend demonstranten en sympathisanten, en dat op een zonnige zaterdag. Zegt alles over de steun voor deze demo. "Over deze repressie ontstond grote maatschappelijke onrust.", ik heb veel mensen gesproken deze week, en werkelijk niemand had het er over (en nee... bij mijn familie en energiecoöperatie zitten ook veel linkse mensen)

2 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman29 jan. 2023 - 9:02

[Een paar duizend demonstranten en sympathisanten, en dat op een zonnige zaterdag. Zegt alles over de steun voor deze demo.] Nee dat zegt niks over de steun. Het zegt iets over hoeveel mensen op deze specifieke dag aan deze specifieke actie mee willen en kunnen doen. Gezien de criminalisering vooraf behoorlijk veel. Overigens grappig dat je benoemt dat het om een zaterdag gaat. Ik wil wedden dat als het een doordeweekse dag was geweest dat het commentaar zou zijn, ‘hoeven die mensen niet te werken?’

oproerkraaier
oproerkraaier29 jan. 2023 - 21:05

Mark ik heb het eerste smerige commentaar over beroepsdemonstranten al gezien.

Backtobasics
Backtobasics28 jan. 2023 - 17:40

Het gaat natuurlijk ook allemaal veel te langzaam. De zogenaamde "realisten" willen vooral met technische oplossingen doorgaan op de oude voet van groeien,groeien ................ onder het mom van welvaart, en steeds minder welzijn. Er zal echt een mentaliteitsomslag nodig zijn wil je zoden aan de dijk zetten. Gelukkig voelen steeds meer mensen de echte urgentie.

3 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine28 jan. 2023 - 18:07

@back, hoeveel mensen dan? 5-10% minder consumeren is voor veel mensen al veel te veel van het goede. Denk aan het energieplafond en nu vakbonden die oproepen minimaal de inflatie als verhoging te willen. Eigenlijk willen we allemaal nog steeds meer.

KritischKijken
KritischKijken28 jan. 2023 - 19:07

@Back In die bubble van u. Daarbuiten niet op deze manier. Elk interview komt niet verder dan wat loze kreten over kleinkinderen etc..

Willem D2
Willem D228 jan. 2023 - 22:04

Klimaatactivisme heeft toch wel wat overeenkomsten met het Calvinisme. Wij zijn zondig, maar sober leven zal ons redden. Ook een grote bekeringsdrift. Mee eens dat matiging van consumeren op meerdere gebieden goed zou zijn, wat dat betreft is de Europese cultuur wel wat anders dan de Amerikaanse. maar ik zie het voorlopig niet gebeuren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jan. 2023 - 17:36

Prima actie.

3 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk28 jan. 2023 - 18:35

"Prima actie." Inderdaad goed dat de politie de wet handhaaft.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jan. 2023 - 21:01

Zondagmiddag en dan even niet naar Den Haag kunnen doorbroemen. Dat is afzien!

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jan. 2023 - 21:02

Zaterdag natuurlijk

Phantom3
Phantom328 jan. 2023 - 17:14

5 minuten later staan ze alweer buiten het politiebureau en lopen ze direct weer naar de demonstratieplek. Beetje dweilen met de kraan open voor de dienstdoende agenten.

Pater
Pater28 jan. 2023 - 17:13

De arrestaties, terwijl de ER-mensen al tevoren hadden gezegd dat ze na een telefoontje vrijwillig naar het bureau zouden komen, geven ook goed het verschil weer tussen de politiebehandeling van de ER-ers en de boeren. Het verschil is niet alleen de inzet van trekkers.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jan. 2023 - 21:07

De politieagenten sympathiseerden ook nog wel eens met de boeren. Erg professioneel was dat niet.

Jozias2
Jozias229 jan. 2023 - 10:18

@danielle Er is gesteld dat veel politie agenten begrip hadden voor het doel dat de boeren nastreefden. Ik ben er van overtuigd dat ook veel agenten begrip hebben voor het strijden voor een beter klimaat. Maar het is een denkfout om te denken dat waar een individuele agent begrip voor heeft een rol speelt bij hoe de politie als organisatie optreed. Bij agenten die tegen voetbalsupporters worden ingezet zal zelf ook wel eens die club aanhangen.

Mirzas
Mirzas1 feb. 2023 - 7:51

@Jozias, het is een illusie om te denken dat persoonlijke voorkeuren geen rol spelen in hoe politiemensen optreden. Niet in waar ze optreden, maar wel met welke mate van 'geestdrift'.

Olav Meijer
Olav Meijer28 jan. 2023 - 16:32

Prima actie van ER! En goed dat zoveel maatschappelijke organisaties acte de présence gaven en hun solidariteit betuigden. Het is niet de tijd voor formalistisch geneuzel over oproepen tot strafbare feiten en een gebiedsverbod. Het grote verschil is: de actievoerders doen dit niet uit eigenbelang maar een groot maatschappelijk belang, waarbij geen tijd is te verliezen.

7 Reacties
Dexter6
Dexter628 jan. 2023 - 19:01

'de actievoerders doen dit niet uit eigenbelang maar een groot maatschappelijk belang, waarbij geen tijd is te verliezen.' Daar heeft de rechter helemaal geen boodschap aan.

KritischKijken
KritischKijken28 jan. 2023 - 19:11

Hou toch op met dat zgn maatschappelijk belang. Dan is bij deze acties zeker alles geoorloofd, wat comes next, onder het mom van? Daar hebben we een TK voor, niet 'de straat' regeert.

Ewout Pool
Ewout Pool28 jan. 2023 - 20:18

2 dingen: Zoveel maatschappelijke organisaties waren het niet, en het meerendeel hiervan (zoals Urgenda) waren verwant aan XR en 2: wie bepaald wat het “algemeen belang” is? Ook de boeren zeggen (ten dele) op te komen voor het algemeen belang, namelijk de voedselzekerheid. (Overigens klopt dat argument volgens mij grotendeels niet, het enige wat ik wil aangeven is dat het aan interpretatie onderhevig is)

Daslief
Daslief28 jan. 2023 - 21:04

KK, ja daar hebben we een TK voor maar die zit in de zak van de regeringspartijen en die zitten weer in de zak van de lobbyisten. Deze subsidies zouden een prima onderwerp zijn voor een burgerberaad. Wordt al járen over gepraat, waarom denk je dat er steeds maar niet mee gewerkt wordt?

Frans Akkermans3
Frans Akkermans328 jan. 2023 - 22:11

Geen sterk argument. Als je van mening bent dat de planeet afstevent op het einde der tijden sta je daar ook actie te voeren in je eigen belang.

Adaestuo
Adaestuo29 jan. 2023 - 11:21

@KritischKijken "Hou toch op met zgn maatschappelijke belang. Dan is bij deze acties zeker alles geoorloofd, what comes next, onder het mom van? Daar hebben we een TK voor, niet 'de straat' regeert." Juist ja, en is het niet de staat die wetgeving opstelt, en als één van de condities voor de staatsmonopolie - anders te zeggen de legitimatie van de staat - ook en vooral zelf die wetgeving moet naleven en akkoorden en afspraken nakomen? Het is niet eens een echte vraag, ik formuleer het enkel zo omdat het een retorische vraag is. Niet met uitvluchten of geitenpaadjes aankomen, wanneer de staat bewezen zijn verantwoordelijkheid verwaarloost of zelfs opzij schuift worden feitelijk alle burgers van de staat voorgelogen en gedupeerd. Volgens jou mag niet de straat regeren, maar dat het kapitaal regeert op het Binnenhof is voor jou heel duidelijk geen punt van zorg. De Nederlandse staat heeft tijdens een klimaattop ingestemd en getekend voor afschaffing van fossiele subsidie, en zoveel jaar verder mogen we horen dat de staat eerst zelfs nog moet beginnen aan een zogenaamde onderzoek om vast te stellen om hoeveel geld het dan gaat. Dat is erger dan bespottelijk, het is, voorbij laksheid: en dat nota bene door een staat die zijn eigen burgers steeds hardere deadlines en verstikkend complexe regels oplegt.

Mark Huysman
Mark Huysman29 jan. 2023 - 11:35

[Als je van mening bent dat de planeet afstevent op het einde der tijden sta je daar ook actie te voeren in je eigen belang.] Uiteraard. Maar het verschil met die boeren is dat dat eigen belang hetzelfde is als het algemeen belang. Ik neem tenminste aan dat het merendeel van de mensheid liever niet uitgeroeid wordt.

Nivel
Nivel28 jan. 2023 - 16:14

Het is toch volstrekt duidelijk dat het recht om te demonstreren niet ertoe Strekt om andere wetten te overtreden. Bovendien was ook de uitspraak van de rechter duidelijk.

KritischKijken
KritischKijken28 jan. 2023 - 15:56

Honderden arrestaties. Tsja dat krijg je. Ik moet me ook aan de wet houden. En afdwingen gaat nog steeds via t parlement, met zetels, en niet door enkele honderden beroepsactivisten.

11 Reacties
Contramine
Contramine28 jan. 2023 - 17:10

Een tijd terug blokkeerde een deel van het stikstofuitstotend gilde ook een snelweg. Toen kwam de politie met het voorstel: twee uur blokkeren staan we toe als jullie beloven daarna weg te gaan. Waarom vandaag niet zo'n voorstel. Iedereen wordt in dit land door de overheid toch in gelijke situaties gelijk behandeld?

Pater
Pater28 jan. 2023 - 17:15

Hoezo beroepsactivisten? Hoe kom je daar bij? Hoefden de boeren, die vele, veel langdurige blokkades van snelwegen uitvoerden, zich niet aan de wet te houden?

LaBou
LaBou 28 jan. 2023 - 17:17

Zo is dat (dit is natuurlijk sarcasme). Wat jammer trouwens dat je heel wat minder kritisch kijkt als het om de boerenprotesten gaat. Of als het om een niet nader te noemen land in het mo gaat. Maar je kunt dat nog goedmaken bij het stukje van Mihai Ticu elders op deze site.

oproerkraaier
oproerkraaier28 jan. 2023 - 18:14

"enkele honderden beroepsactivisten" Vilein commentaartje weer. Het is weekend hoor.

KritischKijken
KritischKijken28 jan. 2023 - 19:16

@Labou 'Minder kritisch', ha ha en dat zegt het prototype van wegkijken bij linkse topics en op rechts meteen aanslaat. En ik zie het MO iets genuanceerder dan die achter Mihai aanlopers, met elke keer z'n zelfde voorspelbare selectieve verhaaltje over 1 partij.

KritischKijken
KritischKijken28 jan. 2023 - 19:17

@Pater Zoek de namen dan gewoon eens op. Google weet u wel.

Volrin
Volrin28 jan. 2023 - 20:44

Zeg dat even tegen de honderden boeren die ongestraft meerdere wegen hebben mogen blokkeren de afgelopen jaren.

Volrin
Volrin28 jan. 2023 - 20:45

"beroepsactivisten" Weer aan het lenen van het werk van mensen zoals Alex Jones, zie ik.

LaBou
LaBou 28 jan. 2023 - 22:09

"het prototype van wegkijken" Met deze reactie laat je wel heel duidelijk zien dat er een gevoelig punt is geraakt. Want het is niet meer dan schelden, iets wat iemand gaat doen die verder met de mond vol tanden staat. En daarmee geeft je gewoon toe dat ik gelijk heb. waarvoor dank.

Dexter6
Dexter628 jan. 2023 - 23:01

@volrin 'Zeg dat even tegen de honderden boeren die ongestraft meerdere wegen hebben mogen blokkeren de afgelopen jaren.' Ongefundeerde onderbuik onzin. De boeren die iets strafbaars gedaan hebben zijn gewoon voor de rechter gekomen.

Paul Spijkers
Paul Spijkers29 jan. 2023 - 11:30

Activisme is nodig omdat een wet of een kamer vaak niet genoeg is. Zo kregen vrouwen het recht om te stemmen, zwarte mensen gelijke rechten, en vielen vele foute en erg foute regeringen.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans328 jan. 2023 - 15:31

Dat er zo weinig mensen hebben meegedaan betekent dat het gedachtegoed van EX nauwelijks gedeeld wordt. Dat lijkt me ook voor de hand liggend. Wie gelooft er nou dat je in 2025 de uitstoot van broeikasgassen tot nul kunt reduceren.

3 Reacties
Pater
Pater28 jan. 2023 - 17:18

Dat er geen duizenden aan de blokkade meededen is niet verbazend, dat durft lang niet iedereen. Dat er wel duizenden solidair aan de kant stonden geeft tamelijk brede steun aan.

Ejoth
Ejoth28 jan. 2023 - 17:18

Ieder normaal denkend mens blokkeert niet een snelweg. Vandaar zo weinig activisten.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans328 jan. 2023 - 18:48

@Pater Ik geloof niet dat er veel heldenmoed voor nodig is om aan zo'n demonstratie mee te doen. Je gaat zitten en even later wordt je weggedragen. De actie verliep voor zover ik weet aan alle kanten voorbeeldig. Maar ik hou het er nog op dat ER geen massale aanhang heeft. De boodschap is vooral in de eigen parochie geland.

Peterrr3
Peterrr328 jan. 2023 - 15:23

Als ik zo de beelden zie, dan grijpt de politie vreedzaam in. Iedereen daar wist dat je gearresteerd kon worden als je je op de A12 begaf. Dus logisch dat de vreedzame politie op vreedzame wijze ingegrepen heeft. Compliment voor de politie dat de arrestanten op een vreedzame manier in bussen plaats konden nemen, zodat ze op een vreedzame manier naar het politiebureau gebracht werden. Daar worden ze op een vreedzame manier behandeld. Prachtig toch.

Sam V
Sam V28 jan. 2023 - 15:14

Ik heb geen enkel begrip voor deze lieden met hun doemdenkscenario’s en destructief gedrag. Wel voor mensen die begaan zijn met klimaat en milieu en dat omzetten in het positieve actie, bijvoorbeeld door het uitvoeren van onderzoek naar innovatieve en adaptieve maatregelen. De wereld zal nog decennialang op dezelfde voet doorgaan. Het groot aantal landen dat economisch opkomt, zal een grote behoefte hebben aan goedkope energie. Daar zal ons fossiel brandstofverbruik geen enkele invloed op hebben.

5 Reacties
Pater
Pater28 jan. 2023 - 17:19

Nog steeds de oogjes toe, dat is wel erg dom.

itsme3
itsme328 jan. 2023 - 18:38

@Pater "Nog steeds de oogjes toe, dat is wel erg dom. " Nog steeds die roze bril. Zo naïef.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk28 jan. 2023 - 18:39

"Nog steeds de oogjes toe, dat is wel erg dom" Nee, dat heet realisme. De wetenschap zegt dat trouwens ook.

Crunchy Frog
Crunchy Frog30 jan. 2023 - 8:06

[bijvoorbeeld door het uitvoeren van onderzoek naar innovatieve en adaptieve maatregelen] Nu de gevolgen van klimaatverandering steeds duidelijker worden zijn de ontkenners overgestapt op een nieuw riedeltje: de valse tegenstelling tussen adaptatie (omgaan met de gevolgen) en mitigatie (oorzaken wegnemen om de gevolgen te verminderen of erger te voorkomen). Sam V is niet meer dan de zoveelste in het rijtje die meent dat mensen die oproepen om het gat in de boot dicht te maken beter hun energie kunnen steken in de ontwikkeling van innovatievere hoosblikken.

Pater
Pater30 jan. 2023 - 15:20

@Nooitgelijk Realisme leert, dat doorgaan op de oude weg nu al leidt tot vele vormen van desastreuze klimaatgevolgen over de hele wereld. En dat binnen een jaar of 20, wellicht eerder, de klimaatgevolgen leidt tot wereldwijde ontwrichting.

oproerkraaier
oproerkraaier28 jan. 2023 - 15:07

Mooi dat er zoveel mensen zijn die burgerlijke ongehoorzaamheid als middel niet afwijzen. Er is hoop!

3 Reacties
Wir sind Pabst
Wir sind Pabst28 jan. 2023 - 16:21

Geef ze eens geld om echte lijm te kopen die niet meer losgaat want dit is symboolpolitiek.

Brutus de tweede
Brutus de tweede28 jan. 2023 - 17:05

Behalve als het om boeren gaat misschien ?

Phantom3
Phantom328 jan. 2023 - 17:16

Zo veel? Ik vind 1000 op 18 miljoen niet zo veel.

RoepToeter
RoepToeter28 jan. 2023 - 14:31

''Politie grijpt in bij vreedzaam klimaatprotest A12 in Den Haag omdat activisten geen trekkers hebben'' Maar weer pas als het te laat is. Blijkbaar lijdt de Nederlandse politie ook aan het ''Capitool demonstratiecomplot syndroom''. Net als de politie in het Brazilië van Da Silva. De geschiedenis herhaalt zich steeds. Een demonstratie wordt ver van te voren aangekondigd/verwacht. De ''progressieve'' media van machthebbers maken heel veel propaganda voor de demonstratie in kwestie door te roeptoeteren deze niet deugt. De demonstratie gaat los en de politie grijpt pas in als het volledig uit de hand is gelopen. Om pas daarna met veel bombarie orde op zaken te stellen. En nu moet de arbeider geloven dat de politie van de machthebbers niet heel eenvoudig had kunnen en ook moeten voorkomen dat de demonstraties in Washington, Brasilia en Den Haag uit de hand zouden lopen? Alles verloopt volgens plan dus niks aan de hand, zelfs als er morgen een agent komt te overlijden die bij de demonstratie aanwezig was dan is daar nog wel een mouw aan te passen. https://www.trouw.nl/buitenland/bijna-zeven-jaar-cel-voor-aanvaller-capitoolpolitie~bf3c4705/

2 Reacties
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten28 jan. 2023 - 16:15

Maar hoe zou agent dan zijn omgekomen? Over zijn eigen voeten gestruikeld? De demonstratie was geweldloos, er is zelfs niet een sprake van 'uit de hand lopen'.

oproerkraaier
oproerkraaier28 jan. 2023 - 18:17

Goeie nick!

weereenmening
weereenmening28 jan. 2023 - 14:01

Op zich is waarschijnlijk bijna iedereen in Nederland het eens met de doelstellingen van XR, namelijk het drastisch terugdringen van de CO2 uitstoot. In Europa lijkt dat ook behoorlijk goed te lukken namelijk een reductie van 40% in de afgelopen 25 jaar. Echter dit is schijn, want in China waar we veel van onze spullen fabriceren is de CO2 uitstoot inmiddels verviervoudigd. Dat is vier keer zoveel als in Europa en twee keer zoveel als in de USA. China is hierin geen opzettelijke dader, er heeft gewoon een verschuiving plaats gevonden van de productie. Tel daarbij op India waar ook veel productie van onze goederen plaatsvindt en je hebt 85% van alle CO2 uitstoot op de wereld te pakken. Ofwel er is geen reductie geweest van CO2 uitstoot door Europa en de USA maar een verplaatsing. Het idee heerst dat wij door EV's, windmolens, zonnepanelen etc. "goed bezig zijn". Echter zolang we onze consumptie niet drastisch verlagen wordt het effect van deze maatregelen teniet gedaan door verplaatsing CO2 uitstoot. We zullen toe moeten naar een gesloten systeem waarin producten 99% herbruikbaar moeten zijn. Ofwel minder consumptie en dus minder economische groei. Alternatief is 100% reductie CO2 uitstoot in Europa/USA (wat we nu afgesproken hebben) en 1000% stijging CO2 uitstoot in de landen waar de productie plaatsvindt (wat het gevolg daarvan is). Deze nu ingeslagen weg (mede door invloed van groepen als XR) zal ons uiteindelijk de das omdoen vrees ik.

4 Reacties
Frans Akkermans3
Frans Akkermans328 jan. 2023 - 15:17

Als we minder gaan consumeren, hoe bereikt het armere deel van de wereldbevolking ooit een hoger welvaartsniveau?Minder consumptie betekent recessie, minder groei, minder investeringen. De rekening wordt betaald in de derde wereld.

Noordermeer2
Noordermeer228 jan. 2023 - 17:53

Bijzonder dat u dat denkt. Nederland en eigenlijk alle westerse landen zijn verdeeld tot op het bot, iedere verkiezing eindigt in 51-49 of in hele bijzondere gevallen misschien ‘ns een keer 60-40. Trump heeft de ene keer net gewonnen en de andere keer net verloren. Één van de eerste dingen die hij deed is de VS terugtrekken uit de CO2-akkoorden. En toch denkt u dat nagenoeg iedereen in NL de CO2-uitstoot drastisch wil terugdringen.

Jozias2
Jozias228 jan. 2023 - 18:39

@weereenmening Je zegt: “Op zich is waarschijnlijk bijna iedereen in Nederland het eens met de doelstellingen van XR, “ Ik denk dat de meeste Nederlanders geen flauw idee hebben van de doelstellingen van XR. En als ze wel weten dat XR naar 0 uitstoot in 2025 wil, ze dat helemaal niet willen. Zeker niet de consequenties die daar bij horen.

weereenmening
weereenmening28 jan. 2023 - 19:31

@Jozias2 Mijn punt is nu juist dat de doelstelling om te gaan naar 0% uitstoot in 2025, de klimaat problematiek alleen maar groter maakt.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal28 jan. 2023 - 13:52

Rellen om te rellen. Het aantal foto's zal ontelbaar zijn. ''we (we) '' waren erbij ! zo heb ik er ook nog eentje met peaceteken en Kernwapens de wereld uit / Ban de Bom ... jeugdzonde. De zaterdag middag kan beter gevuld worden met sport

3 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier28 jan. 2023 - 14:26

Nikst niet rellen om te rellen. Verschrikkelijk domme opmerking, wel heel rechts.

Peterrr3
Peterrr328 jan. 2023 - 15:25

Oproerkraaier was niet eens zelf aanwezig bij deze vreedzame protesten. Dat vind ik toch wel opmerkelijk.

Volrin
Volrin28 jan. 2023 - 20:47

"Rellen om te rellen." Polemisch wuiven om de feiten te negeren. Hoe was er hier precies sprake van rellen?

Hannes  Achterhout
Hannes Achterhout28 jan. 2023 - 13:31

Wat gún ik toch die dappere mensen van XR een aanzienlijk aantal goede trekkers! Kunnen Duitsland en Polen niet even bijspringen?

3 Reacties
Brutus de tweede
Brutus de tweede28 jan. 2023 - 17:36

Dan gaat de politie gewoon schieten, net als bij Heerenveen.

Volrin
Volrin28 jan. 2023 - 20:49

@Brutus "Dan gaat de politie gewoon schieten, net als bij Heerenveen." Dat is één keer voorgekomen, als gevolg van een individuele domme actie van een agent. Insinueren dat het bewust beleid was is niet alleen irrationeel en oneerlijk, het toont alleen maar aan dat u geen steekhoudende argumenten heeft.

Dexter6
Dexter628 jan. 2023 - 23:14

@Volrin 'Dat is één keer voorgekomen, als gevolg van een individuele domme actie van een agent.' Dan klopt het statement van Brutus toch? Er is geschoten. 'Insinueren dat het bewust beleid was is niet alleen irrationeel en oneerlijk, het toont alleen maar aan dat u geen steekhoudende argumenten heeft.' Doet schijnbaar erg veel pijn.

Palipka
Palipka28 jan. 2023 - 13:31

Lucas is een held

Stef Goossens
Stef Goossens28 jan. 2023 - 13:08

Snelwegblokkeerders, of het nu Extinction Rebellion, boeren, of anderen betreft, moeten worden verwijderd en horen ook veroordeeld te worden zoals eerder ook al boeren, en nog eerder de Blokkeerfriezen door de Hoge Raad bevestigt.

5 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier28 jan. 2023 - 14:27

DE blokkeerboeren was een heel ander verhaal. Waarom hebben zoveel mensen de neiging om zich uit te spreken over dingen waar ze totaal geen verstand van hebben?

Stef Goossens
Stef Goossens28 jan. 2023 - 16:54

@oproerkraaier Het blokkeren van de snelweg en daarmee de vrije doorgang van andere burgers inclusief gevaar veroorzaken is in ieder geval hetzelfde feit wat voor verhaal je er ook mee wilt verbinden. Twijfelen aan iemands verstand is alleen maar van toepassing als deze daarbij verschil maakt.

Ejoth
Ejoth28 jan. 2023 - 17:19

Ja kraai, een heel ander verhaal. NOT

Volrin
Volrin28 jan. 2023 - 20:49

"Snelwegblokkeerders, of het nu Extinction Rebellion, boeren, of anderen betreft, moeten worden verwijderd en horen ook veroordeeld te worden zoals eerder ook al boeren, Ik ben het met u eens, maar dat is niet wat er bij alle boerenblokkades is gebeurd.

oproerkraaier
oproerkraaier29 jan. 2023 - 17:23

Ejoth: als u denkt dat de blokade van ER te vergelijken is met de terreuractie van de veroordeelde criminele blokeerfriezen die een legale demonstratie probeerden te verhinderen, zo ongeveer als ook bij de racistische knokploeg uit Volendam gebeurde. Het is totaal niet vergelijkbaar. Je bent gewoon aan het trollen.

Valkz
Valkz28 jan. 2023 - 12:50

Wederom worden trekkers erbij gehaald en zeg je dat de boeren fout bezig waren. Maar als je zegt dat boeren fout bezig waren dan zijn deze activisten met dezelfde actie ook fout bezig.

5 Reacties
Rick Hofland
Rick Hofland28 jan. 2023 - 13:13

Yep, maar als het voor de juiste idealen is dan is het moraal ver te zoeken. Uiteindelijk zijn alle mensen hartstikke egoïstisch.

r v b
r v b28 jan. 2023 - 13:28

De boeren kwamen met trekkers om te intimideren en gebruikten hun trekkers als wapen, de klimaatactivisten zijn vreedzaam. Een wereld van verschil!

Palipka
Palipka28 jan. 2023 - 13:34

Die kleine selecte groep boeren die zich misdraagt wil het milieu blijven vervullen en dieren blijven mishandelen de klimaatactivisten staan hier voor ons allemaal ook voor de politiemensen die nu de blokkade aan het opheffen zijn. Dat is een heel groot verschil. Overigens zijn er ook boeren die wel constructief bezig zijn. Hulde aan hen!

Dr. McLovin
Dr. McLovin28 jan. 2023 - 15:50

Helemaal correct. Maar de vraag blijft waarom de politie bij de ene actie veel pro-actiever bezig is dan bij de andere? Bij de ene actie worden van te voren mensen thuis opgehaald voor een praatje op politie bureau, worden van te voren gebiedsverboden afgegeven en worden als de actie doorgaat daadwerkelijk tientallen actievoerders afgevoerd en gearresteerd. Bij de andere actie waren er volgens mij vooraf geen huisbezoeken, werden er niet massaal actievoerders weggevoerd en gearresteerd, daar had de politie veel meer een "sta erbij en kijk er naar" mentaliteit. Achteraf gaan we wellicht nog eens uitzoeken wie er precies mee deed en dan gaan we die wellicht nog eens arresteren. Afgezien van dat ene incident waar vaak naar verwezen wordt waarbij een agent zich bedreigt voelde en terecht of onterecht zijn wapen trok en schoot (en dat toevallig een 16 jarige bestuurder was) moet je toch toegeven dat over de hele linie bezien er hier ergens toch met twee maten worden opgetreden? om Chris Klomp te citeren die politiechef Willem Woelders citeert, die in de NRC gezegd heeft. ‘Repressie lijkt mij wel het allerlaatste waar je het over moet hebben. Veel politiemensen hebben begrip voor de boeren, ik ook’.

Volrin
Volrin28 jan. 2023 - 20:51

"Wederom worden trekkers erbij gehaald en zeg je dat de boeren fout bezig waren. Maar als je zegt dat boeren fout bezig waren dan zijn deze activisten met dezelfde actie ook fout bezig. " U mist het punt dat gemaakt wordt. Ja, snelwegblokkeerders moeten worden opgepakt, maar dat gebeurde niet bij veel van de boerenblokkades, enkel en alleen omdat die trekkers hadden.

Bert van der Neut
Bert van der Neut28 jan. 2023 - 12:33

Zo te zien zijn er meer toeschouwers dan demonstranten. Daar sta je dan als wetsovertreder zonder draagvlak. Kom nu eerst een met realistische alternatieven. Probeer India en China tot veranderen te bewegen want als je denkt dat de postzegel die Nederland heet ook maar een miljoenste procent invloed heeft op het klimaat, dan heb je ergens een afslag gemist.

7 Reacties
Marinus C.
Marinus C.28 jan. 2023 - 14:03

Wat wel volkomen losgezongen is van de realiteit, is zeuren dat Nederlandse leden van een internationale beweging, die daar niet de middelen voor hebben, snelwegen moeten gaan blokkeren in China. Nederlanders vertegenwoodigen 0,22% van de wereldbevolking, en we stoten fiks meer uit dan gemiddeld, dus uw >1/1.000.000% is ook volkomen belachelijk.

itsme3
itsme328 jan. 2023 - 14:07

De wereld heeft ongeveer 8 miljard mensen. Landen met een kleine miljard inwoners nemen allerlei dure maatregelen en denken dat ze de wereld gaan redden (350 miljoen minder zo gauw de volgende republikein in de VS aan de macht komt), en 7 miljard mensen proberen nieuwe records te bereiken voor wat betreft uitstoot van CO2.

oproerkraaier
oproerkraaier28 jan. 2023 - 14:29

"Daar sta je dan als wetsovertreder zonder draagvlak." Ze hebben geen behoefte aan draagvlak onder extreem rechtse lieden. Dat zijn de vijanden van de mensheid.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk28 jan. 2023 - 18:45

"Ze hebben geen behoefte aan draagvlak onder extreem rechtse lieden. Dat zijn de vijanden van de mensheid." Hiermee geeft kraai toe dat rechts niet de vijand is. Er is nog hoop.

Bert van der Neut
Bert van der Neut28 jan. 2023 - 18:46

Tja Itsme3, realiteitszin is velen vreemd. Dat geeft niet. Maar doe niet of je dan de enige echte waarheid in pacht hebt.

Bert van der Neut
Bert van der Neut28 jan. 2023 - 18:47

Kraaier, ze uberhaupt geen draagvlak, alleen onder een zeer klein groepje gelijkgestemden.

itsme3
itsme328 jan. 2023 - 19:18

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Raarweerhoor
Raarweerhoor28 jan. 2023 - 12:24

@Tinekea, Precies dat. En ook vind ik het frappant dat er na bijna een week ophef in de media en dergelijke over deze demonstratie, er toch maar enkele honderden mensen de moeite hebben genomen om de rest van Nederland dwars te zitten. Geeft volgens mij ook wel het draagvlak aan voor deze acties. En dan roepen dat je doorgaat tot al je eisen worden ingewilligd, zal ze ook niet veel populairder maken. Terecht overigens.

1 Reactie
Palipka
Palipka28 jan. 2023 - 13:36

Dat zegt iets over de deplorabele staat van ons gemeenschappelijke geweten of over het feit dat een groeiende groep mensen aan het overleven is na 12 jaar sloopbeleid.

Dexter6
Dexter628 jan. 2023 - 11:58

Allemaal oppakken en een strafblad geven.

10 Reacties
Palipka
Palipka28 jan. 2023 - 13:36

Fijn hè om dat te zeggen. Ik hoop voor je dat jouw huis straks niet onder water staat.

GMatth52
GMatth5228 jan. 2023 - 13:56

Door dit politionele optreden bij de A12 worden grondrechten uitgehold: het recht op demonstratie en vrijheid van meningsuiting. Daarbij de ongelijke behandeling: de 'blokkeerfriezen', die in 2017 KOZP-demonstranten klemreden op de snelweg bij Joure, en de 'blokkeerboeren' vorig jaar met hun tractoren en brandende strobalen: hun werd -letterlijk- niets in de weg gelegd. Deze 'activisten' kregen pas achteraf met de justitie te maken, De politie ter plaatse deed niets. Waarom deze ongelijke behandeling? De 'blokkeerboeren' kwamen op voor gevestigde belangen, de agro-industrie. De 'blokkeerfriezen' kwamen op voor in de witte meerderheidscultuur gewortelde racistische stereotypen, zoals 'Zwarte Piet'. Sommige politie-agenten spraken woorden van 'begrip' voor de boeren. Maar de demonstranten van Extinction Rebellion gaan tegen gevestigde belangen in, met name van de olieconcerns. Dan treedt 'oom agent' heel wat minder coulant op: zelfs met preventieve hechtenis. Door dit selectieve, repressieve optreden van politie en justitie tegen ER komt de rechtsstaat in het gedrang. Proeftuin voor de dwang- en politiestaat.

Nejras
Nejras28 jan. 2023 - 14:03

En dan? Is dan uw persoonlijke zucht naar wraak jegens mensen die (imho) irritant blokeer gedrag vertonen bevredigd? Als die vreedzame (doch irritante blokkeer) demonstranten heen gezonden worden met een strafblad: dan zou ik het persoonlijk fijn vonden als het OM kan uitleggen wanneer de boeren die deelnamen aan agressieve blokkeeracties dezelfde behandeling kunnen verwachten, met terugwerkende kracht. Het blokkeren van snelwegen moet gewoon klaar zijn. Het is gevaarlijk en hinderlijk. Zowel de boeren als ER hebben hun punt gemaakt. Hoe verschillend het OM met deze clubs omgaat, begrijp ik niet. De acties van de veel boeren waren ronduit intimiderend en erg gevaarlijk (voor mn neus draaiden ze de A1 op… gelukkig reed ik niet te hard) en de ER mensen zijn vooral erg hinderlijk en een gevaar voor zichzelf (naakt op de snelweg staan is niet zo’n goed idee). Toch lijkt de laatste groep gemakkelijker stevig aangepakt te worden. Why? Zo weet je zeker dat men door blijft gaan. Mag er nu aub iets publieksvriendelijkers verzonnen worden?

Dexter6
Dexter628 jan. 2023 - 14:26

@Gmathh52 'Door dit politionele optreden bij de A12 worden grondrechten uitgehold: het recht op demonstratie en vrijheid van meningsuiting.' Onzin, er is recht gesproken in de rechtbank: bovendien hebben voetgangers NIETS te zoeken op een autosnelweg. 'Waarom deze ongelijke behandeling? De 'blokkeerboeren' kwamen op voor gevestigde belangen, de agro-industrie. De 'blokkeerfriezen' kwamen op voor in de witte meerderheidscultuur gewortelde racistische stereotypen, zoals 'Zwarte Piet'. Sommige politie-agenten spraken woorden van 'begrip' voor de boeren.' Dat is geen argument, sterker nog het is ongefundeerde onderbuik retoriek.

Dexter6
Dexter628 jan. 2023 - 14:27

@nejras 'Toch lijkt de laatste groep gemakkelijker stevig aangepakt te worden. Why? Zo weet je zeker dat men door blijft gaan.' De boeren die strafbare feiten hebben gepleegd zijn gewoon berecht..

oproerkraaier
oproerkraaier28 jan. 2023 - 14:30

walgelijke reactie!

LaBou
LaBou 28 jan. 2023 - 17:23

@oproerkraaier: maar de darmen zijn wel weer leeg.

Nejras
Nejras28 jan. 2023 - 17:59

@dexter Er zijn nog een inderdaad een paar Boeren gedaagd en veroordeeld. Het grootste gedeelte echter niet. Ze waren met veel en hadden intimiderende trekkers. In tegenstelling tot XR. Die wel allemaal worden opgepakt, en volgens u dus allemaal een strafblad verdienen. Wellicht is die wens niet onterecht (ik ben geen jurist). Maar dan de demonstrerende boeren ook, állemaal.

Dexter6
Dexter628 jan. 2023 - 23:03

@Nejras 'Boeren gedaagd en veroordeeld. Het grootste gedeelte echter niet. Ze waren met veel en hadden intimiderende trekkers. In tegenstelling tot XR. Die wel allemaal worden opgepakt, en volgens u dus allemaal een strafblad verdienen.' Oppakken staat niet gelijk aan vervolgen, en als het OM besluit om mensen niet vervolgen hebben ze in de ogen van het OM ook geen strafbare feiten gepleegd. Dus je kraamt onzin uit.

Nejras
Nejras29 jan. 2023 - 10:47

@dexter Volgens u heeft het OM alle boeren vervolgd die iets strafbaars deden? Als we het over onzin hebben…… duizenden snelweg blokkeerders uit die hoek kwamen er gewoon mee weg. Niet opgepakt en geen vervolging. U riep op om alle XR mensen op te laten pakken en heen te zenden met een strafblad. Vind ik prima hoor: maar dan met terugwerkende kracht die boeren gelijk behandelen. Dat is mijn punt. Vragen om wet rechtsgelijkheid lijkt mij geen onzin. Beetje oneliners de onderbuik uit laten lopen is zo lekker makkelijk he dex?

Kira68
Kira6828 jan. 2023 - 11:57

Wel grappig dat 1200 nu ineens veel is volgens de media. Toen er tegen corona werd gedemonstreerd was een paar duizend ineens een klein aantal.

6 Reacties
Rick Hofland
Rick Hofland28 jan. 2023 - 13:18

1200 vooral witte hypocrieten die vooral roepen dat energie, auto gebruik en vliegen alleen nog voor de rijken nog beschikbaar rijken blijven. Al durf ik er een flinke som geld op te zetten dat van die 1200 veruit het merendeel zelf ook nog auto rijdt en wel eens vliegt.

oproerkraaier
oproerkraaier28 jan. 2023 - 14:31

wat grappig hoe jij totaal verschillende dingen tegenover elkaar plaatst. Was jij daar ook aan het demonstreren samen met voorpost, de NVU etc etc?

oproerkraaier
oproerkraaier28 jan. 2023 - 14:32

Rickk, stop met projecteren van je eigen slechte inborst op deze demonstranten! Ze zijn gewoon niet verrot als rechtse mensen.

itsme3
itsme328 jan. 2023 - 14:37

Inderdaad. Ik snap nu wel waarom dat ze niet naar het malieveld willen. Op dat grote grasveld vallen ze nauwelijks op.

Ejoth
Ejoth28 jan. 2023 - 17:20

Haha, klopt Kira. Ik verbaasde mij ook daarover.

Pater
Pater30 jan. 2023 - 15:13

@Rick Jij-bakken zijn nog flauwer als er geen enkel inhoudelijk argument bij te pas komt.

Peterrr3
Peterrr328 jan. 2023 - 11:56

"Over deze repressie ontstond grote maatschappelijke onrust. " Dan heb ik toch wat gemist. Las vooral dat veel vreedzame mensen het verstandig vonden dat de vreedzame politie op vreedzame wijze ingreep om activisten op een vreedzame manier tot de orde te roepen, zodat vreedzame mensen die zaterdag op een vreedzame manier over de A12 willen rijden dat op een vreedzame manier kunnen doen.

tinekea2
tinekea228 jan. 2023 - 11:47

Ik word een beetje moe van dat framen. Wat nou "vreedzame" demonstratie. Ik zeg toch ook niet dat ik vreedzaam een inbraak gepleegd heb?

8 Reacties
Palipka
Palipka28 jan. 2023 - 13:37

Flauw

Marinus C.
Marinus C.28 jan. 2023 - 13:53

Je suggereert wel weer dat demonstreren vergelijkbaar is met inbreken. En dan zeuren dat een vreedzame demonstratie wordt "geframed" als vreedzaam. Maar om in uw frame te blijven, ik heb liever dat een inbreker een sit-in in mijn woonkamer doet dan dat een inbreker mijn huis binnenrijdt met een trekker en mijn woonkamer volstort met brandend asbesthoudend materiaal. U ook trouwens.

oproerkraaier
oproerkraaier28 jan. 2023 - 14:33

Joh, wat dacht je? Wat is het domste- en kwaadaardigste wat ik kan zeggen?

Peterrr3
Peterrr328 jan. 2023 - 15:30

Marinus C. 28 jan. 2023 - 14:53 Je suggereert wel weer dat demonstreren vergelijkbaar is met inbreken. In beide gevallen wordt de wet overtreden. Vreedzaam of niet...

Dexter6
Dexter628 jan. 2023 - 15:43

@Marinus 'Maar om in uw frame te blijven, ik heb liever dat een inbreker een sit-in in mijn woonkamer doet dan dat een inbreker mijn huis binnenrijdt met een trekker en mijn woonkamer volstort met brandend asbesthoudend materiaal. ' Die inbreker heeft dan nog steeds NIETS te zoeken in jouw woonkamer.

tinekea2
tinekea228 jan. 2023 - 15:52

Nee Marius, dat suggereer ik helemaal niet. Ik zeg ( en suggereer niet) dat tegen de wet nog steeds tegen de wet is, al roep je duizend keer dat het wel vreedzaam is. Inbreken is tegen de wet en een snelweg blokkeren ook.

oproerkraaier
oproerkraaier29 jan. 2023 - 15:03

Zware crimineel volgens u: https://nl.wikipedia.org/wiki/Tankman

oproerkraaier
oproerkraaier29 jan. 2023 - 15:13

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."