Joop

Voorkom het faillissement van de Poolse vrouwenrechten

  •  
20-01-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
251 keer bekeken
  •  
Protest against abortion law after woman dies from pregnancy complications

© Jaap Arriens / Sipa USA

Via de Europese Unie kunnen heftige financiële sancties aan Polen worden opgelegd
Gelukkig is het in Nederland zo dat het recht op abortus door een flinke meerderheid in het parlement wordt gerespecteerd. Op enkele gelovige en extreemrechtse partijen na maken de meeste partijen duidelijk dat er goede voorlichting en goede toegang tot anticonceptiemiddelen moet zijn. De Poolse regering lijkt echter geen fan van vrouwenrechten. De Poolse regering wil namelijk een gecentraliseerd register invoeren waarin artsen verplicht alle zwangerschappen en miskramen aan de regering moeten melden. Zo kan de overheid immers verhinderen dat zwangere vrouwen stiekem een abortus ondergaan. De staat van vrouwenrechten in Polen was al beroerd, maar met dit nieuwe register worden vrouwenrechten in Polen nog beroerder.
Het is een feit dat er in Polen een ander soort cultuur heerst dan in Nederland. Voorbeelden hiervan zijn een abortusverbod, het instellen van LGBTQ+-vrije zones en het laten sterven van vluchtelingen en migranten die tussen de grens van Polen en Wit-Rusland zaten in de hoop Polen te kunnen betreden. Daarnaast is het zo dat ruim 90% van de Poolse populatie zich als christelijk-gelovig zou beschrijven.
Wat hieruit geconcludeerd kan worden, is dat het christendom een veel grotere rol in Polen speelt dan in Nederland. Uiteraard is het niet zo dat alle christenen automatisch voor LGTBQ+-vrije zones zijn of voor een abortusverbod. Het zou absurd zijn om dat hieruit op te maken. Het is echter wel logisch dat in Polen de kerk een grote rol speelt bij politieke keuzes. De Poolse conservatieve regeringspartij PiS heeft nauwe banden met de katholieke kerk en beloofde de traditionele katholieke waarden te zullen verankeren in de samenleving.
De Poolse regeringspartij PiS is op democratische manier verkozen en heeft dan ook een mandaat van de Poolse kiezer gekregen om hun gewenste beleid uit te voeren. Hier valt het verhinderen dat zwangere vrouwen stiekem abortus plegen onder. Helaas is het ook zo dat Polen het nationaal recht boven Europees recht plaatst. Wat mij betreft is er daardoor geen plek meer voor Polen in de EU, maar aangezien Polen nu nog EU-lidstaat is, brengt dit de uitgelegen kans om de rechten van vrouwen in Polen te verbeteren. Daarnaast kan de EU direct afdwingen dat Polen EU-recht boven nationaal recht plaatst, zoals is afgesproken toen Polen lidstaat van de EU werd. Via de Europese Unie kunnen heftige financiële sancties aan Polen worden opgelegd waardoor het land wel zal moeten zwichten voor de eisen van de EU. Als de EU dit niet doet en weigert zich uit te spreken dan is het aan Nederland zelf om Polen toe te spreken, want het recht op abortus hoort vanzelfsprekend te zijn.
De onmenselijke praktijken in Polen zijn onacceptabel en zijn gelukkig via financiële sancties vanuit de EU op te lossen. Toch is het ook belangrijk om te benoemen dat het recht op abortus in internationale wetgeving naar mijn mening vaag beschreven is. Als er een duidelijke, extra wet zou worden opgenomen in het EVRM dat het recht op abortus zou garanderen dan zouden deze achterlijke situaties minder snel voor kunnen komen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

Ewout Pool
Ewout Pool22 jan. 2022 - 9:34

Europa kan helemaal niks doen tegen Polen: voor het instellen van zware financiële sancties tegen een land is unanimiteit van de overige lidstaten nodig, en die is er niet. Hongarije en andere midden-Europese landen zullen hier niet mee akkoord gaan. Die weten zelf ook wel dat als ze achter de sancties gaan staan de volgende sancties tegen hun gericht zijn. De enige oplossing op de lange termijn lijkt mij als de West-Europese landen (die nettobetaler zijn) een eigen samenwerkingsverband oprichten en daarna de betalingen aan Europa drastisch terugschroeven.

Dehnus
Dehnus21 jan. 2022 - 17:42

Sorry, ik ben de laatste die de Paus en zo wil verdedigen, maar dit heeft echt weinig met "Christendom" te maken. Meer met macht en zondebokken. Want ze moeten de nieuwe paus ook niet. De huidige Poolse regering is gewoon eentje die veel kopieert uit de tijd van hun Russische overheersers. Agitprop, uitschakelen van vijanden van de Partij (in dit geval PiS), zwartmaken van politieke tegenstanders, bespioneren van eigen bevolking, het lijstje gaat maar door. Het zou zo weer achter een ijzeren gordijn kunnen.

Gaz Typari
Gaz Typari21 jan. 2022 - 11:02

"Helaas is het ook zo dat Polen het nationaal recht boven Europees recht plaatst." Polen heeft helemaal geen enkel recht te plaatsen. Het Europees recht geldt en anders ga je het VK maar achterna en sturen we je factuur na! Hoop dat ze je dat meegeven in Utrecht.

Stechelwald
Stechelwald21 jan. 2022 - 8:07

Grote denkfout. Abortus valt niet onder de Europese regels. Het is aan de landen zelf te beslissen per wanneer een foetus 'mens' is en beschermd dient te worden. In Nederland -en de meeste Europese landen- ligt die grens bij 'levensvatbaarheid'. Maar dat is geen vast gegeven. Je kan ook kiezen -zoals in Polen- voor het moment van conceptie. Of zelfs nog eerder, dan verbied je dus anticonceptie. Of later, dan zou je een baby bijvoorbeeld nog een dag voor de geboorte mogen doden (want pas mens als het geboren is - tot die tijd 'eigendom' van de vrouw waarin het ongeboren kind zich bevindt). Dat Polen de grens vroeger legt dan wij dat doen maakt nog niet dat ze vrouwenrechten schenden. Wij schenden die rechten ook niet omdat wij de grens bij een week of 24 leggen en niet bij 34. Overigens sta ik zelf volledig achter de levensvatbaarheid grens - maar dat is persoonlijk. De schrijver van dit artikel gooit alles op 1 hoop; abortus en de rechtsstaat in Polen. De Europese problemen met Polen komen door het beperken van de vrijheid (en het vervangen van) van onafhankelijke rechters. En het creeren van LHBT..enz.. - vrije zones. Maar dat staat dus los van abortus. De behandeling van illegale immigratie ligt min of meer op 1 lijn met Europees beleid. Zie de instemming waarmee de afhandeling van de Belarus vluchtelingen crisis werd begroet door de rest van Europa.

3 Reacties
Zandb
Zandb21 jan. 2022 - 9:35

Stecherlwald Hoezo is het dan vanzelfsprekend, dat het aan landen is om vast te stellen of abortus mag of niet en tot wanneer? Het lijkt mij vanzelfsprekend, dat zoiets aan diegene(n) is, die er mee te maken heeft (hebben). Als je zelfs als overheid kan en mag bepalen dat je geen anticonceptie mag gebruiken, dan kan je ook verbieden om seks te hebben, dan kan je zelfs voorschrijven dat vrouwen niet mogen menstrueren, zonder een poging gedaan te hebben het eitje levensvatbaar te doen zijn. En dan moeten we dientengevolge ook iets met meisjes (uit groep acht bv) die geslachtsrijp zijn. Kortom: Ik vind dat u er een denkwijze op nahoudt die tot de meest idiote 'wetten' kan leiden waarvan. mensen te lijden hebben.

Stechelwald
Stechelwald21 jan. 2022 - 10:55

Ik zeg nergens dat het vanzelfsprekend is - maar feitelijk is het zo. Ieder land bepaalt zelf tot welk tijdstip abortus is toegestaan, of u -of ik- het hier mee eens zijn of niet. Kortom; het is niet mijn denkwijze - u bedenkt dit zelf.

Zandb
Zandb21 jan. 2022 - 15:59

Stechelwald Tja. Als dit - "Als de EU dit niet doet en weigert zich uit te spreken dan is het aan Nederland zelf om Polen toe te spreken, want het recht op abortus hoort vanzelfsprekend te zijn." - dan een grote denkfout is, dan impliceert dat toch dat het vanzelfsprekend is dat elk land dat zelf regelt, zelfs tot in het absurde.

Paleocon
Paleocon21 jan. 2022 - 1:04

Die vrouwen waar je het over hebt, hebben ook gewoon stemrecht in Polen hè. En ook vrouwen kunnen tegen abortus zijn. En verder… “…want het recht op abortus hoort vanzelfsprekend te zijn” Veel Polen zullen ze zeggen dat het recht vh ongeboren kind vanzelfsprekend hoort te zijn. Wie geeft jou dan het recht om jouw wil op te leggen daar? Waarom zouden jouw inzichten boven die van mensen in een ander land met een andere cultuur moeten prevaleren? Overigens ben ik zelf niet tegen abortus maar als de meerderheid in NL dat wel zou zijn, dan zou ik mij daar verder bij neerleggen.

5 Reacties
Zandb
Zandb21 jan. 2022 - 9:27

Paleocon Wanneer ik vind dat abortus een keuze moet zijn voor wie het aangaat, dan leg ik niemand iets op. Juist wie tegen abortus is, legt anderen iets op. Ik hoop dat zoiets eens doordringt, zodat u de volgende keer niet weer van die onzin schrijft.

Paleocon
Paleocon21 jan. 2022 - 10:49

@Zandb 21 januari 2022 at 10:27 “Wanneer ik vind dat abortus een keuze moet zijn voor wie het aangaat” Dat is dus geredeneerd vanuit het oogpunt van de vrouw in kwestie. Echter, zoals ik al eerder heb aangegeven, zullen velen in Polen redeneren vanuit het oogpunt van het ongeboren kind. Daarmee is het dus niét iets wat (alleen) een zwangere vrouw aangaat. Daar kunt u en ik van alles van vinden, maar dat maakt nog niet dat de auteur en u daarmee de waarheid of gelijk aan uw kant hebben. Ook in Nederland zijn er grenzen aan wat mogelijk is aangaande abortussen (24 weken). Volgens uw redenatie zou dat dus ook bij 35 weken moeten kunnen? Het gaat immers alleen de vrouw aan…

Stechelwald
Stechelwald21 jan. 2022 - 11:09

Zandb geeft alle rechten aan de vrouw, en geen enkel recht aan het ongeboren kind. Dat is zijn goed recht, maar wel erg extreem. Het betekent dat vrouwen tot aan de geboorte een kind kunnen doden (zolang het nog niet geboren is). Zelf ben ik meer voor het inperken van het vrouwenrecht tot aan de levensvatbaarheid van het kind; dat betekent dan wel dat een zwangere vrouw die het kind echt niet wil hebben dan verplicht wordt het kind alsnog uit te dragen (tegen haar wil) danwel een operatie zal moeten ondergaan (evt. ook tegen haar wil) om het levende kind er vervroegd uit te halen. Hoe dan ook worden haar rechten dan ingeperkt (wat momenteel ook in Nederland gangbaar is) - Zandb is hierop tegen begrijp ik uit zijn post. Iedereen maakt zijn eigen afweging; belang zwangere vrouw vs belang ongeboren kind, maar om een andere mening meteen als 'onzin' af te doen is erg zelfgenoegzaam (kijk mij eens radicaal zijn). Een radicaal zelfbeschikkingsrecht is niet haalbaar denk ik.

Zandb
Zandb21 jan. 2022 - 16:16

Paleocon De beslissing komt toe aan wie het aangaat. De stem van het ongeboren kind, die bestaat helaas niet. Ik vind het niet meer dan normaal dat de ouders (en in dit geval de vrouw) de zwaarstwegende stem in dit soort keuzes heeft. Met die gedachte dat het ongeboren kind recht heeft om beschermd te worden, verplicht de overheid er ook toe, toe te zien op hoe de zwangerschap gedragen wordt. En daarin eventueel in te grijpen. Verder kunnen we gaan muggenziften maar een bevruchte eicel is allesbehalve een ongeboren kind. Wie het recht op abortus vrijlaat (binnen grenzen want we hebben wel duidelijkheid nodig) legt niemand iets op. Dat doe je wel wanneer je mensen verbiedt te aborteren.

Paleocon
Paleocon21 jan. 2022 - 20:13

@ Zandb 21 januari 2022 at 17:16 U kunt het muggenziften noemen maar ik vind dat een belangrijke discussie. Maar belangrijker nog dan dat, u geeft zelf al aan dat er grenzen liggen. Die zijn arbitrair en daarmee valt er voor meerdere visies aangaande dit onderwerp wat te zeggen. Het uitgangspunt van de auteur dat hier mensenrechten worden geschonden, vind ik echter buiten alle proporties. Temeer die Poolse abortuswetgeving gewoon op een democratische wijze tot stand is gekomen. “De stem van het ongeboren kind, die bestaat helaas niet.” Oh, en de ‘stem’ van de twee maanden oude baby bestaat wel dan?

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen20 jan. 2022 - 18:38

"Daarnaast kan de EU direct afdwingen dat Polen EU-recht boven nationaal recht plaatst, zoals is afgesproken toen Polen lidstaat van de EU werd." Een les die je uit dit gebeuren kunt trekken is dat dat soort afspraken weinig waard zijn. Ach, als we eenmaal binnen zijn zien we wel verder, dat lijkt de houding te zijn. Wat dat betreft ben ik het eens met de auteur dat er sancties moeten komen, anders geef je het signaal dat je er toch wel mee wegkomt. En dat terwijl er alweer een reeks kandidaatlidstaten klaar staat. En een associatieverdrag met Oekraïne gesloten is.

1 Reactie
nikita72
nikita7220 jan. 2022 - 18:44

Het wordt inderdaad hoog tijd dat de EU maatregelen neemt tegen Polen (en ook tegen Hongarije, trouwens). Tegen Griekenland (betaling van schulden) kon de EU wel optreden, dus tegen Polen moet het ook kunnen.

Hallahan2
Hallahan220 jan. 2022 - 18:02

De Poolse bevolking is overwegend conservatief katholiek. Ik kan mij voorstellen dat het overgrote deel van de bevolking daar inderdaad niet zit te wachten op onze ideeën en waarden. De mensen in Nederland uit de bible belt moeten ook accepteren dat het overgrote gedeelte van de Nederlandse bevolking andere ideeën hebben.

5 Reacties
KM2
KM220 jan. 2022 - 19:02

Poolse vrouwen zijn niet te vergelijken met de Nederlandse vrouw. Geloof speelt een belangrijke rol, maar slap zijn de dames daar alles behalve. De Poolse vrouw staat langer zelfstandig op de benen (stemrecht in 1918) dan de Nederlandse (1919). Marie Curie is wel het mooiste voorbeeld van de zelfstandigheid en intelligentie van de Poolse vrouw. https://nl.wikipedia.org/wiki/Marie_Curie Maria Salomea (Marie) Skłodowska-Curie (Warschau, 7 november 1867 – Passy, 4 juli 1934) was een Pools-Frans schei- en natuurkundige. Zij was een pionier op het gebied van de radioactiviteit, ontving twee Nobelprijzen en ontdekte de elementen polonium en radium. In haar tweede vaderland Frankrijk is ze bekend als Marie Curie en ze wordt vaak aangeduid als Madame Curie, wat ook de titel is van haar biografie geschreven door haar dochter Ève.

lmgikke
lmgikke21 jan. 2022 - 7:36

Het gaat hier niet over ideeën maar over universele mensenrechten. Omdat een land overwegend een bepaalde religie aanhangt, betekend nog niet dat dat dan tot andere mensenrechten leidt. En de Biblebelt is een goed voorbeeld. Individuen die tegen abortus zijn, dat is hun goed recht. Echter is het niet zo dat ze die mening op kunnen leggen aan een ander. En dat is in Nederland redelijk goed geregeld. Ook de religieuze vrouw in de Biblebelt is beschermt door de Nederlandse wet.

Stechelwald
Stechelwald21 jan. 2022 - 8:12

@KM: Hallahan schrijft toch ook nergens dat Poolse vrouwen slap zouden zijn? Alleen dat geloof een belangrijke rol speelt - wat inderdaad klopt. Een voorbeeld van een eeuw geleden zegt overigens weinig over de huidige positie van de vrouw in Polen. Ik heb een tante van 80 die rookt; roken is dus gezond?

Zandb
Zandb21 jan. 2022 - 8:27

Hallahan Probleem met uw redenering is, dat het democratisch gezien mogelijk moet zijn om de democratie af te schaffen. Maar dat verklaart niet, waarom je dan, omdat zoiets mogelijk is en moet zijn, je je maar neer moet leggen, wanneer democratisch genomen beslissingen zouden inhouden dat mensen onrecht gedaan wordt. Waarom zouden mensen uit de bijbelgordel zich neer moeten leggen bij onrecht? Wanneer het geloof verboden wordt, garandeer ik u, dat heel veel mensen zich met hand en tand verzetten tegen dergelijk wanbeleid, ook al zou de meerderheid dat steunen. Zou u willen dat iedereen accepteert, dat de meerderheid besluit dat u een moordenaar bent?

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 jan. 2022 - 9:09

Marie Curie moest net als haar zuster naar Parijs om te kunnen studeren. In Polen werden vrouwen niet tot de UNI toegelaten. Marie verloor haar moeder aan tuberculose. Dat deed haar geloof geen goed.