Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vooral besmettingen bij jongeren? Zo begon het in juni in Florida ook

  •  
20-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
feest

© cc-foto: Niek Verlaan

Hoewel het aantal corona-infecties in Nederland en andere Europese landen weer flink toeneemt, blijft het aantal ziekenhuisopnames en doden in vergelijking met maart en april nog beperkt. Virusonderzoeker Emma Hodcroft waarschuwt op Twitter dat in Florida in juni aanvankelijk precies hetzelfde patroon was te zien na het beëindigen van de lockdown.
In de Amerikaanse staat waren het aanvankelijk hoofdzakelijk jongeren tussen de 20 en 34 jaar bij wie besmettingen werden vastgesteld. Volgens Hodcroft kwam vermoedelijk dat onder meer omdat ouderen nog steeds voorzichtig waren, terwijl jongeren na het opheffen van de beperkingen juist weer iets roekelozer werden. Ook werden jongeren veel meer getest.
In Nederland lijkt de situatie op dit moment vergelijkbaar: volgens het RIVM worden 48 procent van alle besmettingen nu vastgesteld bij mensen tussen de 20 en 40 jaar. Ook in andere landen, zoals Spanje , zijn het vooralsnog vooral jongeren die geïnfecteerd raken. Omdat het ziektebeloop bij jongeren doorgaans minder erg is, zijn de gevolgen niet direct zichtbaar in de ziekenhuizen.
Hodcroft laat zien dat in Florida de besmettingen bij jongeren na verloop van tijd oversloegen op ouderen. Terwijl het aantal infecties bij de leeftijdscategorie 20 tot 34 jaar na juni afnam, werden 35-plussers juist weer meer getroffen – met alle gevolgen van dien. Sinds begin juli loopt het aantal coronadoden in de zuidelijke staat weer op: deze maand overlijden er op sommige dagen weer meer dan tweehonderd mensen aan de ziekte. Gisteren waren het er 174.
Florida wachtte lang met het nemen van maatregelen. Maar waarom? “Zoals we zo vaak hebben gezien in deze pandemie bestaat er de neiging om te denken dat het hier niet zo erg kan worden”, schrijft Hodcroft.
De virusonderzoeker waarschuwt dat het om die reden ook weer mis kan gaan in Europa. Denk niet dat de jongeren geen ouderen zullen besmetten. Al was het maar omdat ook in Nederland 26-jarigen het ene weekend dansen in de discotheek en het volgende weekend op bezoek gaan bij oma.
cc-foto: Niek Verlaan
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.