Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Voor Hugo de Jonge gaat de coronacrisis nooit meer voorbij

  •  
23-03-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1044 keer bekeken
  •  
hugo de jonge

© cc-foto: Roel Wijnants

Het zit Hugo de Jonge niet mee. Sinds januari is hij geen minister van Volksgezondheid meer, maar het coronadossier blijft hem achtervolgen. Woensdag werd bekend dat de CDA-bewindsman zich wel degelijk zou hebben bemoeid met de beruchte mondkapjesdeal van Sywert van Lienden, die daar schatrijk mee werd. Eerder ontkende De Jonge nog dat hij verantwoordelijk was voor het inkoopbeleid van zijn departement. Dat zou het takenpakket zijn geweest van zijn toenmalige collega Martin van Rijn, een PvdA’er. 

Maar volgens de Volkskrant was dat een leugen. Uit whatsapp-berichten blijkt dat De Jonge zijn partijgenoot Van Lienden persoonlijk heeft binnengehaald bij het ministerie. Hij had hem liever ‘inside pissing out’ dan omgekeerd, zo wordt geciteerd uit een van De Jonges appjes.

Uiteraard ontkent de CDA-minister dat de Volkskrant het bij het juiste eind heeft. ‘Het voelt ongemakkelijk er niet op te kunnen reageren. Maar onderzoek zal duidelijk maken hoe het wél gegaan is,’ zei De Jonge met een verwijzing naar naspeuringen van bureau Deloitte. Dat is dus heel wat anders dan ‘niet reageren’. Dat is ontkennen.

Extra vervelend voor de minister is dat dit allemaal onthuld wordt op de dag dat het kabinet besloot vrijwel alle anti-coronamaatregelen te schrappen. Of dat terecht is gebeurd blijft nog even afwachten. Niettemin valt het beeld dat De Jonges opvolger Ernst Kuipers heel wat beter functioneert moeilijk weg te poetsen.

Loopt De Jonge nu ook nog gevaar om af te moeten treden? Dat zou best kunnen. Weliswaar is D66’er Kuipers momenteel minister van Volksgezondheid, maar De Jonge maakt nog steeds deel uit van het kabinet. Hij heeft tegenwoordig de portefeuille Volkshuisvesting. Daarmee heeft hij nog geen indrukwekkende resultaten geboekt, maar daar gaat het niet om. Als De Jonge in zijn functie hiervoor heeft gejokt over Van Lienden dreigen er hele nare problemen voor hem. Om een voorbeeld uit het verleden te noemen: Wim van Eekelen was eind jaren tachtig minister van Defensie, maar hij trad af om iets wat hij in zijn vorige post als staatssecretaris van Europese Zaken fout had gedaan. Dat ging over de ‘paspoortaffaire’, een inmiddels lang vergeten politiek schandaal.

Overigens werd Van Eekelen de dupe van slechte beleidskeuzes, niet van bewuste leugens. Met andere woorden: die VVD-bewindsman viel destijds minder te verwijten dan nu De Jonge. Mocht althans uit het onderzoek van Deloitte – waarvan de resultaten inmiddels knap lang op zich laten wachten – naar voren komen dat hij de Kamer op het verkeerde been heeft gezet.

Had De Jonge verder vlekkeloos geopereerd in de coronacrisis, dan zou een Kamermeerderheid het niet helemaal juist weergeven van de feiten wellicht nog door de vingers kunnen zien. Van dat laatste is echter geen sprake. Iedereen zal zich nog de ongeloofwaardige indruk herinneren die De Jonge maakte als politiek eindverantwoordelijke voor de pandemie. Vooral zijn voorbarige optreden van vorig jaar juli, toen hij ruimharig adviseerde te gaan ‘dansen met Janssen’, zal in vele geheugens gegrift staan. Maar ook los daarvan is het lang zoeken naar een coronasuccesje van De Jonge. Het feit dat er uit het CDA niet al te veel protesten kwamen toen Hugo tegen zijn wil werd overgeheveld naar Volkshuisvesting geeft eveneens te denken. Ik sluit niet uit dat ze daar liever van deze brekebeen af willen.

De coronacrisis mag dan over zijn, of lijken, voor Hugo de Jonge gaat hij waarschijnlijk nooit meer voorbij. 

cc-foto: Roel Wijnants

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

Poeh, poeh
Poeh, poeh24 mrt. 2022 - 13:18

Terecht dat Hugo de Jonge geen krimp geeft. Ga er maar aan staan als je in het vuur van de pandemie het voortouw moest nemen zonder dat bekend was hoe die zich zou ontwikkelen. Achteraf, ja achteraf kun je veel kritiek hebben en het lijkt er op dat die wordt misbruikt om gewoon een CDA politicus te wippen. Maar hij geeft geen krimp. De enige die met samengeknepen billen zit, is Rutte. Want als hij het zou wagen voor Hugo de Jonge te denken aan 'een functie elders' dan zou het mij niet verbazen dat alle CDA-bewindslieden het touwtje in de boot gooien. Dan verschijnt de linkse wolk boven Mark zijn bootje, de meest gevreesde gedachte die dan wel eens realiteit zou worden.

EenMening3
EenMening324 mrt. 2022 - 7:56

Zou deze man heel, heel misschien moeten overwegen dat het tijd wordt voor een baan buiten de politiek?

1 Reactie
hans-e-pans
hans-e-pans24 mrt. 2022 - 12:29

Om dit te overwegen zou deze man enig verstandelijke vermogen moeten hebben.

FredD2
FredD224 mrt. 2022 - 7:50

Verbazend. Een politicus die liegt? Het moet niet gekker worden. (Sarcasme modus uit.) Hoe herken je dat een politicus of politica liegt? Dan beweegt hij/zij zijn/haar mond.

Thuiszitter
Thuiszitter23 mrt. 2022 - 23:47

Die praat alles recht , die gaat nimmer weg al heeft hij de winst verdeeld met die maat van hem.

Déjà vu
Déjà vu23 mrt. 2022 - 21:32

Niemand verwijst meer naar de ' CDA band' tussen de Jonge en van Lienden.

JohnVKR
JohnVKR23 mrt. 2022 - 20:45

"Niettemin valt het beeld dat De Jonges opvolger Ernst Kuipers heel wat beter functioneert moeilijk weg te poetsen." "Hij heeft tegenwoordig de portefeuille Volkshuisvesting. Daarmee heeft hij nog geen indrukwekkende resultaten geboekt" Dit kabinet is op 10 januari 2022 aangetreden. Het na 2 maanden trekken van dit soort conclusies is dus complete BS.