Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hugo de Jonge schoot inhalige Sywert van Lienden te hulp

  •  
23-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2546 keer bekeken
  •  
sywertleugenaar

Pandemieprofiteur Sywert van Lienden kon zijn dubieuze mondkapjesdeal met de overheid sluiten dankzij ingrijpen van zijn partijgenoot Hugo de Jonge. Dat blijkt uit berichten uit april 2020 die de Volkskrant via een WOB-verzoek boven tafel heeft gekregen.

De Jonge maakte zich zorgen over de negatieve berichten over de overheid die Van Lienden destijds op Twitter zette. De DWDD-tafelgast hekelde onder meer de “verkokerde bureaucratieën” die ervoor zorgden dat zorgmedewerkers niet goed beschermd werden. Aan de politiek assistent van De Jonge appte Van Lienden an offer you can't refuse: "We kunnen jullie helpen, maar overheid moet wel geholpen willen worden."

De minister van Volksgezondheid nam daarom contact op met Bas van Dungen, de hoogste ambtenaar bij het ministerie van Financiën die VWS hielp bij de inkoop van de mondkapjes. “Je kunt die Sywert beter inside pissing out hebben dan outside pissing in”, appte De Jonge naar Van Dungen.

Van Lienden en zijn twee kompanen Bernd Damme en Camille van Gestel kwamen zo aan tafel bij de overheid. Ze sloten een megadeal af voor de aanschaf van tientallen miljoen mondkapjes. Vrijwel al die mondkapjes bleven ongebruikt of werden afgekeurd. Van Lienden, Damme en Van Gestel verdienden zeker 20 miljoen euro.

Knetterrijk worden was al vanaf het begin het doel van de drie pandemieprofiteurs, schrijft Follow The Money. Hoewel Van Lienden cum suis zich voordeden als vertegenwoordigers van een non-profitorganisatie, onder meer tegenover verantwoordelijk minister Martin van Rijn, werden de onderhandelingen al direct via een commerciële bv gevoerd.

Van Rijn dacht te onderhandelen met de voorman van een stichting zonder winstoogmerk. Topambtenaar Bas van den Dungen – destijds aanwezig bij het gesprek – bevestigt deze lezing desgevraagd: ‘Over een bv is nooit gesproken.’

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.