Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Amerikaans Hooggerechtshof draait strijd tegen klimaatcrisis de nek om

Zeg maar dag tegen een leefbare planeet
Joop

Voor de tweede (of derde) keer deze eeuw drie weken geen moord in Nederland

  •  
23-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
moordendoodslag

© cc-foto: Free-Photos

In weerwil van wat rechtse commentatoren en andere ‘realisten’ ons graag proberen wijs te maken, neemt de misdaad sterk af in Nederland. Het aantal geregistreerde misdrijven per duizend inwoners is gedaald van 93 in 2001 naar 46 in 2018. Ook het aantal moorden is meer dan gehalveerd: van 264 in 2001 naar 119 in 2018.
En zoals de klimaatcrisis ertoe leidt dat de kans op hoge temperaturen toeneemt, zo zorgt een daling van het totaal aantal moorden ervoor dat de kans groter wordt dat er in een lange aaneengesloten periode niemand wordt vermoord. Zo kon het gebeuren dat er in de eerste drie weken van 2020 (vermoedelijk) niemand werd vermoord.
Het eerste geval van moord of doodslag vond woensdagavond plaats: een 29-jarige Beverwijker werd neergeschoten in het centrum van Haarlem. Eric Slot van Moordatlas.nl verklaart tegenover het AD dat het uniek is dat er zolang achter elkaar niemand wordt vermoord in Nederland. Het kwam deze eeuw pas een of twee keer eerder voor.
"Toch moet er ook bij de 21 dagen van dit jaar een slag om de arm worden gehouden: Raisa Fairbairn, de vrouw die enkele weken geleden in alle vroegte bij de Watertaxi bij Hotel New York in Rotterdam door hulpdiensten uit het water werd gered en gereanimeerd. Desondanks overleed zij enkele dagen later in het ziekenhuis. In eerste instantie ging de politie niet uit van een misdrijf, inmiddels zijn daar twijfels over."
De dalende criminaliteit is overigens geen uniek Nederlands fenomeen. In veel westerse landen is het aantal misdrijven en moorden sinds de jaren negentig spectaculair gedaald. Verklaringen daarvoor lopen uiteen van de vergrijzing tot de invoering van loodvrije benzine.
cc-foto: Free-Photos

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

Pensionada2
Pensionada224 jan. 2020 - 21:11

Er is de eerste 22 dagen ook geen hittegolf geweest. Betekend dit dat het weer kouder wordt of is de periode toch iets te kort om er iets zinnigs over te zeggen.

Tuna Gretberg
Tuna Gretberg24 jan. 2020 - 13:18

Als ik lees wat er allemaal gebeurt in Nederland dan krijg ik niet echt de indruk dat criminaliteit daalt. Misschien in de eerste drie weken het aantal moorden, maar wat zegt dat ook de totale criminaliteit? Overigens ook een bijzonder korte periode om nu al conclusies te trekken.

de Boer2
de Boer224 jan. 2020 - 10:17

Het cijfer over het aantal karaktermoorden daarin is onveranderd.

Andy JPL
Andy JPL24 jan. 2020 - 5:45

Er worden idd wel minder moorden gepleegd, maar volgens alle kranten op 15 januari wordt duidelijk gemaakt dat het aantal misdrijven stijgt. Dit is 4% hoger in 2019 dan dat dit was in 2018. Maar goed, dat zijn dan wel weer jaarcijfers van de politie, dus die zullen het wel weer fout hebben.

Joop den Uil
Joop den Uil23 jan. 2020 - 21:10

Justitie haalt tegenwoordig de raarste truuks uit de kast om met statistiek te bewijzen dat misdaad niet meer voorkomt door de sterke arm van politie

Rechtse Bal4
Rechtse Bal423 jan. 2020 - 19:11

zeker weinig drugsgebruik vanwege de kou ; is plausibel me dunkt.

Zwerfstein
Zwerfstein23 jan. 2020 - 18:25

heb anders weer behoorlijk wat ellende voorbij zien komen deze week op teletekst 101, ontvoering en mishandeling van die vrouw uit Amsterdam, die gast die z'n oom had vermoord en in een schietpartij met politie waarschijnlijk zijn eigen leven heeft genomen.

1 Reactie
wegmetons
wegmetons23 jan. 2020 - 21:07

Wees blij dat zoiets nog nieuws is, dat houdt dus in dat het bijzonder is. Moordcijfers liegen niet, van moord hoeft namelijk geen aangifte gedaan te worden. Maar er zijn meer cijfers, de autodiefstal daalt bijvoorbeeld ook. Ik vind het een positief gegeven in ieder geval.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart23 jan. 2020 - 18:22

Beetje dooie boel dus, deze weken.

1 Reactie
OlavM
OlavM24 jan. 2020 - 22:18

:)

Starter2
Starter223 jan. 2020 - 18:03

Zal wel het Halsema effect zijn........

1 Reactie
Freek3
Freek323 jan. 2020 - 22:00

Een ontwikkeling die al 5 eeuwen gestaag aan de gang is. Ik wist dat Halsema veel kan, maar verbetering aanbrengen eeuwen voor haar geboorte, echt waar?

henk-alexander
henk-alexander23 jan. 2020 - 16:49

'(...)In veel westerse landen is het aantal misdrijven en moorden sinds de jaren negentig spectaculair gedaald.(...)' Met een beetje ironie kan, als we de grafiek in de tweet van Stephan Ockuijsen (de afname van moorden) met de mondiale temperatuurstijging betrekken, is er sprake van een negatieve correlatie. Uiteraard kunnen we niet spreken van een causaal verband maar het geeft wel aan dat we voorzichtig moeten zijn met verklaringen.

1 Reactie
OlavM
OlavM24 jan. 2020 - 22:16

@ henk-alexander: Misschien wordt het de (potentiële) doodslagers en moordenaars hier te lande wel te heet onder de voeten voor hun sinistere werkzaamheden.

Frits Jansen
Frits Jansen23 jan. 2020 - 14:38

Ik blijf aan Balkenende denken die de "VOC-mentaliteit" prees. De VOC was 's werelds eerste multinational. Een handelsonderneming met een eigen militaire afdeling om onderhandelingen zo nodig letterlijk kracht bij te zetten. Inlanders die opvattingen hadden die niet strookten met het belang van de VOC werden snel naar de andere wereld geholpen. Want geld verdienen was de absolute prioriteit. Een bloedbad is toch te rechtvaardigen als dat de winst verhoogt? Wat is er belangrijker in het leven dan geld? En Baudet maar zeuren over de superieure westerse cultuur,

4 Reacties
Perspectief 5.0
Perspectief 5.023 jan. 2020 - 16:57

Gelukkig sta jij al je geld af, zou wel hypocriet zijn anders.

wegmetons
wegmetons23 jan. 2020 - 21:09

De ethiek is dus, gelukkig maar, veranderd sinds de 17e eeuw. Overigens weet u net als iedereen dat Balkenende niet doelde op de mentaliteit van het doden van mensen maar op het ondernemerschap, de wereld verkennen en de innovatie.

OlavM
OlavM24 jan. 2020 - 22:13

@ wegmetons: Kan zijn, maar Balkenende wist niets van dat massaal doden af, of verzweeg dat opzettelijk. In beide gevallen een brevet van onvermogen.

wegmetons
wegmetons25 jan. 2020 - 10:41

Ach Olav, iedereen die de middelbare school heeft afgemaakt weet van de praktijken van de VOC af. Praktijken die overigens nogal gangbaar waren in die tijd en gelukkig nu niet meer.

TigressApril
TigressApril23 jan. 2020 - 14:18

"In weerwil van wat rechtse commentatoren en andere ‘realisten’ ons graag proberen wijs te maken, neemt de misdaad sterk af in Nederland." FAKE NEWS! Er wordt niks met je aangifte gedaan als je bent opgelicht of als je spullen gejat zijn. De politie is zelden je allerbeste vriend en geeft je enkel betuttel prenten. Inderdaad vermoedelijk niemand vermoord, mensen raken vermist en komen niet terecht zullen we maar zeggen.

5 Reacties
JasDon
JasDon23 jan. 2020 - 16:43

Die aangifte bereidheid is inderdaad zeer laag in mijn directe omgeving, alleen voor verzekeringswerk zou ik nog even langs de politie gaan. En als de politie bezig is, lijkt het vaak ook nog eens met verkeerde dingen te zijn.

Gandalf2
Gandalf223 jan. 2020 - 19:12

@Tigres helemaal mee eens. Komt nog eens bij, dat ze de verdachte al jouw gegevens geven indien je aangifte hebt gedaan. Dat schrikt mensen af en dus doen ze geen aangifte.

wegmetons
wegmetons23 jan. 2020 - 21:12

Dat is niet waar Gandalf, of toch niet helemaal. Het is inherent aan het oplossen van misdaden dat een dader gevonden én veroordeeld wordt. Zo'n dader/verdachte moet je dan wel vertellen waar je hem van verdenkt, dus van inbraak in huis A of het slaan van persoon B. Hoe kan iemand zich ergens tegen verdedigen als hem niet wordt verteld waar hij van beschuldigd wordt? Stelt u zich eens voor dat de politie bij u aan de deur staat "Meneer Gandalf, wij verdenken u van inbraak dus komt u even mee?". Dan gaat u toch de vraag stellen "en waar zou ik dan ingebroken hebben?". Als de politie dan zegt dat ze het u niet willen vertellen, hoe gaat u dan bewijzen dat u helemaal niet in de buurt was toen er ingebroken werd?

TigressApril
TigressApril23 jan. 2020 - 22:10

@Gandalf Ik heb een aantal keer (3x) gehad dat ik opgelicht ben via marktplaats. De politie zei "u kunt de bietenbrug op totdat er teminste nog meer mensen zijn opgelicht door deze persoon", wat is er mis met ze dit is al gewoon een misdrijf. En ik had natuurlijk gewoon het bankrekening nummer voor ze maar het mocht niet baten. Tegenwoordig ga ik spullen vaak persoonlijk ophalen als de waarde meer dan 4 tientjes bedraagt.

TRAXX2
TRAXX224 jan. 2020 - 9:31

@TigressApril: verleden week nog aangifte gedaan bij de politie. Iemand had bij het uitparkeren de halve voorkant van m'n auto "meegenomen". Dit op een locatie waar het wemelt van de camera's. Het had een heel erg hoog "watkommiedoen" gehalte. Ze doen er gewoon niks mee, je kunt op internet aangifte doe. Het is toch "alleen maar voor de verzekering". Werd letterlijk gezegd. Kansloos.

Frank van der Laar
Frank van der Laar23 jan. 2020 - 14:15

En dan is het vuurwerkverbod nog niet eens van kracht.