Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Von der Leyen na bezoek Boetsja: 'Als dit geen oorlogsmisdaad is, wat dan wel?'

  •  
09-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2330 keer bekeken
  •  
ANP-446791382

Alles wijst erop dat de Russische gruweldaden in Oekraïne oorlogsmisdaden zijn. Dat heeft president van de Europese Commissie Ursula vonder Leyen gezegd na haar bezoek aan het verwoeste stadje Boetsja, net buiten Kyiv. 

Von der Leyen was afgelopen week in Oekraïne waar ze sprak met president Volodimir Zelenski. Vlak voor ze terugreisde, bracht ze nog een bezoek aan Boetsja waar na de Oekraïense herovering bleek dat Russische troepen een deel van de inwoners had afgeslacht. Na afloop van het bezoek zei Von der Leyen:

"Mijn instinct zegt, als dit geen oorlogsmisdaad is, wat is dan wel een oorlogsmisdaad. Maar ik ben van huis uit arts, advocaten moeten zdit orgvuldig onderzoeken. Ik zag de foto’s die Denys Shmyhal [de Oekraïense premier] me liet zien: mensen werden in het voorbijgaan vermoord. We konden ook met eigen ogen zien dat bij de vernietiging van de stad de burgers de doelwitten waren. Woningen mogen nooit een militair doelwit zijn."

Vrijdag zijn forensisch onderzoekers begonnen met het opgraven van een massagraf in Boetsja. Von der Leyen liet weten dat de Europese Unie Oekraïne ondersteunt in een gezamenlijk onderzoeksteam dat bewijs moet verzamelen voor toekomstige rechtszaken. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.