Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vogelgriep grijpt om zich heen bij Finse pelsdierfokkerijen: ‘We leren niets’

  •  
15-07-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2496 keer bekeken
  •  
furfarm

Bij vijf pelsdierfokkerijen in Finland is een uitbraak van vogelgriep. Volgens de Finse Voedselautoriteit gaat het om het H5N1-virus dat al tot de nodige slachtingen onder wilde vogels heeft geleid. Het virus is ook twee keer aangetroffen bij wilde vossen in Finland. 

De Voedselautoriteit gaat ervan uit dat het virus afkomstig is van wilde vogels. Werknemers van de pelsdierfokkerijen krijgen het advies om beschermende maatregelen te nemen. De Finse autoriteiten blijven de situatie in de gaten houden, beloven ze.

Pelsdierfokkerijen zijn vaker het middelpunt geweest van grote virusuitbraken. Tijdens de coronacrisis besloten Nederland en Denemarken te stoppen met nertsenfokkerijen omdat de dieren zeer bevattelijk bleken voor sars-cov-2. In Nederland raakte een medewerker van een fokkerij vermoedelijk via een nerts besmet.

Viroloog Marion Koopmans houdt haar hart vast bij het nieuws uit Finland. Ze vindt dat de Finnen onvoldoende maatregelen nemen. “We leren niets van het verleden”, twitter zij. Ze vreest dat H5N1 zich op de boerderijen zal aanpassen aan zoogdieren. Zo kan de weg worden vrijgemaakt voor een virus dat ook op grote schaal mensen kan infecteren. Eerder dit jaar overleed er in Cambodja al een 11-jarig meisje aan H5N1.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.