Joop

VN waarschuwt voor jarenlange voedselcrisis, enorme hongersnood dreigt

  •    •  
19-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4545 keer bekeken
  •  
tarwe

© cc-foto: minka2507

Er dreigt een enorme voedselcrisis als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de extreme hittegolf in India. Door de oorlog ligt de Oekraïense graanexport stil. Russische oorlogsschepen blokkeren de havens van Odessa en Tsjornomorsk. Vanwege een tegenvallende oogst heeft ook India deze maand besloten te stoppen met de uitvoer van graan.

António Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, vreest dat het afgenomen aanbod en de stijgende prijzen ertoe zullen leiden dat “tientallen miljoenen mensen over de rand van de voedselonzekerheid” geduwd worden. Het gevolg? “Ondervoeding, massale hongersnood en een voedselcrisis die jaren kan duren.”

Al bijna een kwart miljard mensen bevinden zich op de rand van de hongersnood, schrijft The Economist. De hoge voedselprijzen zorgen voor een enorme toename van het aantal mensen die zich niet genoeg eten kunnen veroorloven. Het blad wijst erop dat tarwe sinds begin dit jaar maar liefst 53 procent duurder is geworden.

Oekraïne gold voor de oorlog als de graanschuur van Europa. Het land is goed voor 12 procent van de wereldwijde tarweproductie. Daarnaast levert Oekraïne 15 procent van alle maïs en maar liefst de helft van alle zonnebloemolie. Volgens Guterres is de enige uitweg dat Rusland toestaat dat Oekraïne de graanexport vanuit zijn havens weer kan hervatten. “De wereld staat in brand”, waarschuwde het hoofd van het Wereldvoedselprogramma David Beasley. “We moeten nu in actie komen.”

cc-foto: minka2507

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (44)

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 mei 2022 - 12:36

Volgens mij is er al hongersnood!

dirk den boer
dirk den boer20 mei 2022 - 20:00

In het dorp van mijn jeugd werd door iedere boer rogge verbouwd, voor tarwe was de grond te zandig. Er werd een zwaar, karig soort brood van gemalen en gebakken, dat lage status had, maar best voedzaam was. Die rogge zie je nu nergens meer op het land, en zelfs op de klei wordt alleen nog tarwe voor veevoer geteeld (en wat voor gebak), broodgraan voeren we nu voor 100% in. Dat is goed gegaan, we hebben er de deviezen voor, en het stelt in volume in geld niets voor. Hoe anders is dat in Afrikaanse landen, waar ze zich eeuwenlang zelf hebben kunnen voeden (zoals in ons dorp) met eigen giersten , teff graan,en cassave of yams. Ook overgegaan op tarwe nu, voor groot deel van hun staples, maar zo eenvoudig als bij ons blijkt het daar niet te zijn. De arabische lente begon ook al om die ingevoerde tarwe (in Romeinse tijd was Egypte de graanschuur vd mediterrannee)

7 Reacties
Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout21 mei 2022 - 13:29

`Er werd een zwaar, karig soort brood van gemalen en gebakken, dat lage status had, maar best voedzaam was' Ja, roggebrood. Best lekker, het ligt nog altijd in de supermarkt voor minder dan een euro. Vezelrijk en compact, ik eet het zelf graag, vooral met een plak bloedworst van de slager.

dirk den boer
dirk den boer21 mei 2022 - 16:17

Of gewoon met kaas, houtsnip heette het dan,iemand hier die weet waarom dat zo heette (want de houtsnip is een vogel, jachtvogel, die je heel vroeger nog wel eens bij de poelier kon krijgen, en nog in kookboek van mijn moeder stond, als wild dus)

dirk den boer
dirk den boer23 mei 2022 - 10:52

Bij naslaan van dat kookboek (1956) lees ik ook een gerecht van korhoen, fors gevogelte voldoende voor 4 @ 5 personen, met zee smakelijk vlees (witvlees en donkerder borstvlees). Kan me niet herinneren dat ooit gegeten te hebben, wel patrijs en fazant en wilde eend. Van Midas weet ik dat leeuweriken in Frankrijk veel gegeten werden/worden. Ook de ortolaan, nog bijzonderder.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 mei 2022 - 8:50

In de Middeleeuwen was er ook bij ons rond dorpen geen vogel meer te bekennen. In sommige Franse streken zijn lijsterstoofpotje & merelpaté nog steeds een delicatesse.

dirk den boer
dirk den boer24 mei 2022 - 16:04

Hahaha, Danielle, maar ik denk dat dat in Noorse bergdorpjes anders ligt met de Orrfugl (van jou geleerd), zwermen orrfugl in de sparren, daar mag je er best eentje van schieten voor een feestmaal voor 4 of 5. Of??

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 mei 2022 - 11:36

In Scandinavie is de afkeer van jagers minder groot dan bij ons.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 mei 2022 - 11:37

Bergdorpen zijn er eigenlijk niet, supermarkten wel.

PVDB2
PVDB220 mei 2022 - 16:32

Zoals Baudet zei in een interview: Putin is bezig tegen de nazi's te vechten zoals Stalin vocht tegen de (echte) nazi's. Het verschil is dat Stalin miljoenen Russen de dood instuurde en later in zijn regime ook nog eens een paar miljoen levens over de kling hielp. Door dat er geen graan geëxporteerd kan worden naar landen die iets minder economisch welvarend zijn wij, daar de landen die door klimaatverandering al op het randje zitten van een hongersnood. Dit kan net dat zetje zijn. Jaren ang een conflict ook een bijdrage leveren aan armoede, belastingontduiking en simpelweg niet de grondstoffen of product hebben om te exporteren ook. Het kan dan zo maar zijn dat Vladimir toch nog zijn grote voorganger achter na gaat wat betreft (indirecte) slachtoffers. Zonder oorlog gewoon export. Ik hoop dat de Putinista's in het Westen waaronder Geert en Thierry trots zijn. Orban, Salvini en Le Pen ook denk ik. Wegblijven van de toespraak van Zelensky was al wat; benieuwd wat er gaat komen. Het zal ontduiken van interviews zijn om vragen hier over te ontwijken. Tot dat het een hele tijd geleden is. Maar vergeten moet we het niet.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert20 mei 2022 - 16:15

@ EenMening3 (10:18u) - 1. Ik heb pandemieën niet genoemd. Waarom smokkelde je die je kritiek in? 2. De voedseltekorten van nu hebben een heel andere context dan die van langer geleden. Had het late kapitalisme niet zulke ernstige effecten gehad op het wereldklimaat, en hadden de oorlogen van nu geen exclusief kapitalistisch karakter, dan waren die tekorten er hoogstwaarschijnlijk niet. De hongersnoden van de oude tijden hadden heel andere oorzaken (veelzijdig, complex). 3. COVID-19 kon überhaupt pas tot een pandemie worden door menselijk gedrag. Frequent, op het manische af, over de hele wereld vliegen is daar één voorbeeld van. De overspannen wil tot consumeren werd niet minder. Regelmatig leek het motto wel: 'feesten tot elke prijs', onder negeren van de veiligheidsmaatregelen. Nu al leven zoveel mensen weer 'net als vroeger' (i.e. zomer 2019), en ze zetten de deur naar een nieuwe pandemie wijd open. Dit is kapitalistisch gedrag. 4. Jouw opinie over het oeuvre van Marx is incorrect (en dan druk ik me zo beleefd mogelijk uit). Dat latere dictaturen zich op zijn ideeën beriepen, dat zegt niets. Overigens is zijn werk tegenwoordig een serieus én geliefd uitgangspunt om wetenschappelijke studies te doen naar het totale, verschrikkelijke falen van het kapitalisme. 5. Het neoliberalisme kan niet gered worden, omdat het in alle opzichten een doodscultuur is. De zo zichtbare ijzeren hand van het kapitalisme laat een terugkeer naar het Rijnlandse model niet toe.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin21 mei 2022 - 12:09

drs. H.C. Queyncken Tollaert Een mooie bijdrage met een wrange conclusie. Ik ben het met je eens, helaas. was het maar anders! Ik roep het al jaren. Soms moet je accepteren dat je een roepende bent in de woestijn.

EenMening3
EenMening320 mei 2022 - 9:18

"alle te herleiden tot de ellende van het late kapitalisme." Om dit toe te schrijven aan het "late kapitalisme" is onzin. Oorlogen, pandemiën en hongersnoden zijn er altijd geweest. Het is een gegeven dat democratieën geen oorlog voeren tegen elkaar, dat zou betekenen dat er in een democratische wereld geen oorlog meer is. Rond 1800 leefden er ca 1 miljard mensen op onze planeet. Onder normale omstandigheden werd er geen honger geleden maar een mislukte oogst betekende hongersnood. In de afgelopen twee eeuwen is de wereldbevolking enorm toegenomen. Toch slagen we erin om, dankzij verbeterde landbouwmethodes, het grootste deel van de 7,8 miljard mensen te voeden. Tijdens de pandemie werden in het *kapitalistische* Westen in no time goedwerkende vaccins ontwikkeld en op enorme schaal geproduceerd. In de vorige eeuw is er vaak gezocht naar alternatieven voor het kapitalisme. De leer/religie van Marx en zijn vele afsplitsingen zou de oplossing bieden. Dat hebben we geweten. Er ontstonden totalitaire communistische staten, die gekenmerkt werden door extreme terreur, hongersnood (Oekraïne!) en extreme armoede. In 1989 zijn de meeste van die landen krakend ineengestort. Er lijkt geen succevol alternatief voor het kapitalisme te zijn. De alternatieven slagen er meestal niet in om de creativiteit van ondernemende mensen te benutten, met stagnatie als gevolg Ik ben wel mening dat het kapitalisme te ver is doorgeschoten, we moeten terugkeren naar het Rijnlandse model.

1 Reactie
Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout21 mei 2022 - 13:39

Met Marx is niks mis. De univ van Tilburg is zelfs enige tijd naar hem genoemd geweest in de jaren zeventig. Dat leidde tot nieuwe filosofisch-wetenschappelijke optieken in dialectisch materialisme. Helaas is door het Stalinisme Marx gebruikt voor eigen propagandadoeleinden, zoals Hitler Nietzsche misbruikte voor zijn eigen nazistische doctrine.

Break on through
Break on through20 mei 2022 - 9:09

Oekraïens graan middels zeecontainers en of zandauto's via Gdansk de wereld in helpen? Ga je wel helemaal de ander kant op en komt het te laat aan maar het is in ieder geval in beweging.....

Kikkerts
Kikkerts20 mei 2022 - 8:14

De door het Westen voorspelde oorlog in Oekraïene is een groot succes. Maar succesvolle agressieve expansie politiek heeft ook een schaduwkant. In de eerste plaats zijn daar natuurlijk de directe slachtoffers, de materiele verwoestingen etc. op het slagveld. En indirect blijkt nog meer malheur. Oorlog voeren is een ongekend kostbare zaak waar enerzijds dik op wordt verdiend maar dat anderzijds ook wel betaald moet worden. Profiteren is geen probleem maar die ander daarvoor laten betalen is dat wel. Dat zien we nu dus vooral als (arme) landen de verhoogde prijzen niet kunnen betalen. Ook al is een oorlog zelf heel succesvol, dat mag natuurlijk niet uitlopen op een voedselcrisis elders. De prijs die betaald moet worden voor succesvolle agressie is simpelweg te hoog. Biden heeft vanaf zijn aantreden als president 4,5 miljard geïnvesteerd in gratis wapentuig e.d. voor Oekraïne om de oorlog op gang te krijgen. En gaat daar nu nog eens 40 miljard aan toe voegen. En ongetwijfeld doen andere agressors daar nog een flinke schep bovenop. Zou het niet beter zijn om die 40 miljard militair hulppakket voor het corrupte Oekraïne om te zetten in voedsel hulppakketten voor mensen die met hongersnood bedreigd worden? Het is ongetwijfeld een grote omschakeling voor agressors maar het overdenken waard. https://www.nu.nl/economie/6201785/hulppakket-van-40-miljard-dollar-voor-oekraine-goedgekeurd-door-senaat-vs.html

5 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine20 mei 2022 - 9:54

@Kikkerts, dus Poetin gewoon z'n zin geven. Oekraïne, Moldavië en Georgië overhevelen naar Rusland, zodat de rest geen honger hoeft te leiden. Daarmee heeft volgend jaar dan meneer Poetin 25% van de wereldgraanhandel in z'n achterzak. Misschien vind Kikkert het dan ook wel weer acceptabel dat hij Finland er ook nog even bij pakt? jaar daarop de Baltische staten. Al die mensen die democratie gewend zijn onder het juk van de Russische dictator.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 mei 2022 - 13:11

bood=brood

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 mei 2022 - 13:17

Putin veroorzaakt niet alleen in de Oekraine verwoestingen maar ook armoede en ellende elders. Brood wordt een luxe artikel in diverse contreien.

Mr Ed
Mr Ed20 mei 2022 - 15:12

Kikkerts heeft zijn eigen agenda, hij zet consequent de Russen neer als slachtoffers van Westerse agressie. Ik hoop dat ze goede koffie hebben in de trollenfabriek.

Kikkerts
Kikkerts21 mei 2022 - 8:49

''de Russen als slachtoffers van Westerse agressie''.??? Die bewering lijkt mij nogal overtrokken Ed. Een mislukte president als Biden heeft met extreem lage vertrouwenspolls een vijand nodig om het gepeupel weer voor zich te winnen. Het id daarom dat Biden al vanaf zijn aantreden voor miljarden extra wapentuig aan de Russische grens opstapelt. Omgekeerd zijn de Russen geen haar beter. Dat hebben we 20 jaar geleden wel gezien met raketjes op Cuba. Dus hoezo slachtoffer? Het verschil met destijds is wel dat er nu in de VS een ongeleid projectiel met zijn vinger aan de knoppen zit. Een loozer die maar niet kan ophouden olie op het vuur te gooien. En miljarden smijt naar de oorlogsindustrie van zijn rijke vrienden. De Russen waren 40 jaar geleden zo verstandig hun keutel in te trekken. Daar hoef je bij agressor Biden niet mee aan te komen. Het zal hem een zorg zijn hoeveel slachtoffers er vallen bij de oorlog waarvan hij wist dat die zou komen omdat hij bleef uitlokken. De slachtoffers zijn vooral te vinden op het slagveld. En verder over de hele wereld vooral onder mensen die te kampen krijgen met hongersnood, onbetaalbaar hoge prijzen etc.

Kuifje3
Kuifje320 mei 2022 - 7:49

Intussen treiteren we in eigen land onze boeren het land uit. Wij zijn de tweede voedselexporteur ter wereld. Dat is een belangrijk feitje wat we in ons achterhoofd moeten houden in deze discussie. Dat we de tweede zijn komt vooral door de export van kennis en machines en de doorvoer van voedsel vanuit onze havens. Voor het daadwerkelijke voedsel zijn we inmiddels helaas steeds meer importeur dan exporteur. Het wegpesten van onze boeren is een zeer gevaarlijke trend die al jarenlang aan de gang is.

6 Reacties
r v b
r v b20 mei 2022 - 9:21

70% van Nederland wordt in beslag genomen door de agrarische industrie. Van boeren wegpesten is geen sprake.

Volrin
Volrin20 mei 2022 - 10:04

"Intussen treiteren we in eigen land onze boeren het land uit." 1. Onzin. 2. De Nederlandse agrarische sector produceert vooral voor de export.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 mei 2022 - 13:03

De rol van Nederland als exporteur van graan ( leverancier van bood) is van zeer geringe betekenis.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 mei 2022 - 13:04

Voor een fatsoenlijke behandeling van vee is niet minder maar meer grond nodig.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 mei 2022 - 13:12

brood

Kuifje3
Kuifje320 mei 2022 - 21:34

@RVB: Ik zou je aanraden het nieuws wat beter te volgen. De neergang van het CDA en de opkomst van BBB is niet zomaar een natuurverschijnsel. @Thomas: 1. De waarheid is geen onzin. 2. Dit is dus wel klinklare onzin!

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert20 mei 2022 - 5:44

Globale voedselcrises, extreme weersomstandigheden, oorlogen om strategisch belangrijke gebieden en om natuurlijke hulpbronnen - alle te herleiden tot de ellende van het late kapitalisme. Misschien zijn we al voorbij uiteenlopende en fatale 'tipping points' geraakt (bijvoorbeeld klimatologisch). Ondertussen zullen het fanatieke consumeren, het overmatige 'feesten', en het alomtegenwoordige dagdromen achter beeldschermen gewoon doorgaan; 'business as usual' bij de neoliberale burgers overal. Ik denk aan twee dingen: - wat leren de kinderen op school in onze tijd? - de Grot van Plato.

1 Reactie
Abdu
Abdu20 mei 2022 - 8:00

“neoliberale burgers” Neoliberalisme is geen ideologie, maar een vorm van bestuur en beleid van kapitalisme. Deze bestuur gevormd is door ideologische partijen die net als religie overbodig zijn geraakt in globalistische politieke klimaat, maar toch het bestuur in hun macht hebben. Afhankelijk van verschillende landen en omstandigheden vormen de liberalen, sociaaldemocraten en technocraten de toplijst van neoliberale bestuur. Het is dus een dwaze spoor om onder de denkenden (burgers) op zoek gaan naar gedachten die niet bestaan.

EenMening3
EenMening319 mei 2022 - 23:07

E0en groot aantal landen in het Midden-Oosten en Afrika is afhankelijk van graan uit Oekraine en Rusland. Als de import uit die landen wegvalt, ligt hongersnood op de loer. Mogelijk kunnen de VS (alweer!) en Canada een deel van het tekort opvangen. De landen die nu in de poblemen dreigen te komen, zijn veel te afhankelelijk van graan uit Oekraine (en Rusland). Hun eigen landbouw is vaak verwaarloosd of weinig productief. De Nederlandse boeren behoren tot de productiefste op aarde. Zij zouden, in samenwerking met Wageningen, boeren in deze landen kunnen helpen om de opbrengst van hun land te vergroten.

3 Reacties
Volrin
Volrin20 mei 2022 - 10:05

" De landen die nu in de poblemen dreigen te komen, zijn veel te afhankelelijk van graan uit Oekraine (en Rusland). Hun eigen landbouw is vaak verwaarloosd of weinig productief. " Grote delen van het Midden-Oosten zijn dan ook niet of nauwelijks bruikbaar voor graanlandbouw.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 mei 2022 - 13:07

Ook in delen van de wereld waar geen/weinig voedsel verbouwd kan worden zouden mensen de eigen aantallen in de gaten kunnen houden.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout20 mei 2022 - 13:16

Mening meent: `Mogelijk kunnen de VS (alweer!) ........... een deel van het tekort opvangen.' Ja, fijn, met Monsanto genetisch gegenereerde zaden. En laat dat ` alweer' maar weg, ze doen het niet voor niks. Er hangt altijd een gênant hoog prijskaartje aan de gunsten die de Yanks de wereld willen verschaffen.

Greendutch
Greendutch19 mei 2022 - 22:06

ben benieuwd of Poetin hier gevoelig voor is? hij kan het ook gebruiken om juist door te gaan met zijn oorlog want dan is dat juist een pressiemiddel. Oekraïene heeft ook een sterk pressiemiddel: om bv de strijders uit de AZOVstahl fabriek te ruilen óf dus om graan uit te kunnen voeren, nl de lijken van Russische soldaten die zich massaal in Oekraïne in koelwagens bevinden [niet afstaan]! Wat zullen families zeggen als zij hun kinderen en mannen niet mogen/kunnen begraven??

Andreas4
Andreas419 mei 2022 - 21:19

Ja dat was te verwachten, vroeg of laat, en het is de vloek van het globalisme. Als de wereld zich afhankelijk maakt van een paar grote graanproducenten en de meeste landen niet meer zelfvoorzienend zijn (zie ook aardgas) dan is het wachten op ellende. Eigenlijk is het kapitalistische, globalistische systeem een heel naïef en bekrompen (ik denk zelfs misdadig) systeem dat totaal geen rekening houdt met menselijke psychologie en antropologie. Eén oorlogje en het gaat al mis...

1 Reactie
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine20 mei 2022 - 8:36

@Andreas4, ehm. Zonder globalisme (aardgas) zou Duitsland nu dus nog massaal kolen stoken? (en nog wat andere landen). Zonder globalisme (voedsel) zouden de 100 miljoen inwoners van Egypte elk jaar verhongeren. Waarom is globalisme misdadig? Hoe zou Nederland er uit zien zonder globalisme... erg arm, want we hebben helemaal niets, zelfs niet de materialen om windmolens en zonnepanelen te maken om stroom op te wekken.

Y-Line
Y-Line19 mei 2022 - 20:09

En hier kopen we onze boeren uit ¯\_(ツ)_/¯

7 Reacties
Mohawk2
Mohawk220 mei 2022 - 8:17

Jij suggereert dat het een beter idee is ze niet uit kopen, maar ze ipv daarvan de wereld te laten voorzien van het broodnodige graan? Nederland neemt de rol over van Oekraïne als de graanschuur van de wereld? Zo niet, wat is dan je punt? ¯\_(ツ)_/¯

omaoeverloos
omaoeverloos20 mei 2022 - 13:40

Het hoeft natuurlijk niet meteen graan te zijn. Het verbouwen in Nederland van koolzaad voor de olie kan een mooi alternatief zijn voor voor de zonnebloemolie. Ook voor wat betreft mais kan Nederland van betekenis zijn.

dirk den boer
dirk den boer20 mei 2022 - 17:28

Aan welk type mais had U gedacht oma? Toch niet aan die snijmais voor de koeien? Die rijpt hier namelijk niet af in rijpe korrels (hoeft niet voor de koeien). Dt koolzaad is wel goed idee, en dat gaat natuurlijk massaal ingezaaid worden deze zomer, en niet alleen in NL, goed voor prijsontwikkeling (voor de consument, niet voor de boer). Zelfde recept voor de tarweteelt, de rpprijs afboederij is al verdubbeld, van 2000 naar 4000 euro?ha, dus zeer aantrekkelijk aan het worden. Maar de tijd dringt natuurlijk wel, het is een up and down met die prijzen, altijd geweest. Wegvallen van oogst ergens, betekent goede prijzen weer elders en extra inzaai.

Y-Line
Y-Line20 mei 2022 - 20:04

@Mohawk Ooit in het Westland geweest? Ooit gezien hoe efficient ze daar enorme hoeveelheden groentes kweken?

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 mei 2022 - 9:15

omaoeverloos Koolzaad is heel geschikt. Ziet er nog leuk uit ook.

dirk den boer
dirk den boer21 mei 2022 - 10:20

Op mijn becel kuipje, oma, staan 3 al even leuke plantjes, zonnebloem, koolzaad en vlaszaad(=lijnzaad, blauw bloepmje), de bestanddelen van de plantaadrige olieen/vetten vd margarine. verschuivingen zijn te verwachten, zonnebloem aanvoer wordt onzeker en is al flink duurder, dus gaat het meer naar die andere 2 toe, misschien ook arachide (ook geel bloempje). Zonnebloem was ei van Columbus, goedkoop, op grote oude gewezen Oekraiense kolchoz bedrijven, lage grondprijs, geschikt klimaat,paar spelers op de markt die opkopen en uitpersen en doorsturen, ook veel goedkope arbeid, maar dit is voorlopig van de baan dus. Ben benieuwd waarheen we gaan, niet te hopen dat het toch weer meer palmolie gaat worden. We'll see...

dirk den boer
dirk den boer25 mei 2022 - 11:09

Tot mijn ontzetting lees ik in de krant dat oekraine ook al de nummer 1 exporteur is/was van lijnzaad, en zelfs van mosterdzaad (voor de Dijon mosterd, binnenkort niet meer te krijgen, inslaan dus gauw, want je kunt er lang mee toe). Wat maakt dat oekraine tot zo'n uniek speelveld voor grootschalige landbouw? iets wist ik er wel van, maar dat het om zulke schaal ging, nooit geweten. Hoe moet het nu verder? De voorraadschuren daar zitten nog wel vol met tarwe en liinzaad en zonnebloem, maar de verscheping is het punt, vanwege russische blokkade, zie ook elders hier op Joop daarvoor...