Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vervelende hesjes opgepakt in Den Haag, Frans protest bloedt dood

  •  
29-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
46133172751_c62aa66649_k

© cc-foto: NightFlighttoVenus https://flic.kr/p/2dhCz1c

Parijse toestanden dreigden vandaag in Den Haag waar zogeheten gele hesjes de confrontatie zochten met de politie. De gele hesjes staken onder meer vuurwerk af, waar de aanwezige dieren van in paniek kunnen raken, en smeten in het winkelgebied met terrasmeubilair van plaatselijke ondernemers naar de onderbetaalde politieagenten. Er werden acht ontevreden burgers opgepakt.
Ondanks niet aflatende aandacht en actieoproepen in de media komt de met extreemrechtse elementen verdunde protestbeweging in de Lage Landen al weken niet op gang. In Den Haag bedroeg de opkomst enkele tientallen hesjesdragers. In Rotterdam is sinds de start begijn december geen sprake van enige groei in omvang bij het wekelijks protest. Ook daar beperkte de manifestatie zich tot enige tientallen personen. In Brussel hadden verslaggevers bij wijze van spreken een microscoop nodig om de massabeweging te ontwaren, zo werd duidelijk op Twitter:
In andere landen is het beeld niet anders en is er ook sprake van microprotesten, zoals in Dublin waar enkele tientallen vestjes een verkeerstunnel blokkeerden.
In Frankrijk is het gele hesjes protest doodgebloed, constateert De Standaard. De opkomst is met meer dan 90 procent afgenomen en bedroeg over het hele land nog slechts enige duizenden mensen. In Parijs belaagden de ontevreden burgers wel de media:
"Een aantal relschoppers ging in Parijs ook manifesteren voor de gebouwen van enkele media. Enkele honderden gele hesjes protesteerden bij tv-zenders BFMTV en France Télévisions. Ze beschuldigden de journalisten ervan dat ze ‘meeheulen’ met de regering en gooiden projectielen, waaronder stenen, naar de ordediensten. De politie vuurde traangas af en pakte enkele manifestanten op. Nadien keerde de rust terug."
In het zuiden van Frankrijk probeerden ontevreden hesjes met een bestorming het vakantieverblijf van president Macron binnen te dringen maar ook dat mislukte.
Toch zijn de gele hesjes niet ontevreden over de opkomst. Ze menen dat de protestbeweging in januari weer op zal laaien en geven als verklaring voor de magere belangstelling dat de ontevreden burgers nu eenmaal massaal vakantie aan het vieren zijn.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (21)

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 jan. 2019 - 1:32

Is de wens hier de vader van de gedachte? Is het alsof wanneer je het maar vaak genoeg beweerd je denkt dat het aan 'waarheid' wint?

robheus2
robheus21 jan. 2019 - 20:04

Ik denk dat 'Gele Hesjes' komend jaar verder zullen groeien, ook in Nederland. Doodgebloed is het geenszinds, gezien de enorme aanslagen op het levenspeil van de gewone bevolking, die 168x meer energieheffing betaald dan de vervuilende bedrijven. Opstand tegen Rutte 3/Shell is daarom een bittere noodzaak, wil je niet in armoede verdwijnen....

tempest
tempest31 dec. 2018 - 11:02

Tja, dit soort protestbewegingen komen en gaan, maar zolang de onderliggende problemen niet zijn aangepakt, zullen ze terugkeren op 1 of andere manier. Gele hesjes, occupy, the women’s march etc. (Ook deze laatste zit momenteel in ernstige problemen vanwege anti-semitische uitlatingen). De onvrede van de Gilets Jaunes heeft nog nauwelijks de aandacht gekregen, dus dat is echt nog niet verdwenen. Het is knap als je een beweging op kan zetten die langere tijd stand houdt. Hoe vager en breder de doelstellingen, hoe lastiger het is een groep bij elkaar te houden.

latestagecapitalism
latestagecapitalism31 dec. 2018 - 11:01

De gele golf is niet meer te stoppen. Weg met armoede, weg met racisme, weg met globalisme. Power to the people.

Bernie2
Bernie230 dec. 2018 - 11:50

Vervelende hesjes? De militante tak van extreemrechts en fascistoïde Nederland (Pegida, PVV) was ter plaatse. Waarmee duidelijk is dat de gele hesjes de nieuwe marcheer/bedrijfskleding is van dit tuig. En aldoende de oorspronkelijke sociale insteek van dit verschijnsel en de demonstranten van het eerste uur rechts inhaalt en in volle verbijstering achterlaat.

2 Reacties
Arne Lucassen
Arne Lucassen30 dec. 2018 - 13:01

Net als in Parijs en elders de linkse bekende clubjes die zoals dit rechts hopen in deze troebele wateren van opstandig volk deze onder hun vlag te kunnen krijgen waarbij het er dan opeens helemaal niet meer toe doet dat ze plaatselijke ondernemers, winkelgebied, en onderbetaalde politieagenten belagen.

Schaap3
Schaap330 dec. 2018 - 13:36

Goed gezien Bernie, geen geel hesje te bekennen Den Haag. Alleen raddraaiers. Wat wel opvalt is dat een bepaald soort onophoudelijk de gele hesjes probeert te linken aan extreem rechts, fascisten etc. Blijkbaar hebben die roeptoeters weinig op met de boodschap die gele hesjes voor het voetlicht willen brengen. Te weten dat niet iedereen profiteert van bijvoorbeeld de EU, niet iedereen er op vooruit gaat zoals de Ruttes en Macronen de burger willen doen geloven. Maar dat er ook mensen zijn die de rekening moeten betalen. https://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2018/12/wat-willen-de-gele-hesjes-659219/

Purper Floyd
Purper Floyd30 dec. 2018 - 10:15

Citaat: In Frankrijk is het gele hesjes protest doodgebloed, constateert De Standaard. De opkomst is met meer dan 90 procent afgenomen en bedroeg over het hele land nog slechts enige duizenden mensen. In Parijs belaagden de ontevreden burgers wel de media. Tip: zoek op Twitter eens naar #gilets jaunes en kom tot de conclusie dat De Standaard geen idee heeft wat er werkelijk gaande is, of gewoon dood wil zwijgen natuurlijk. In tientallen grote en middelgrote steden waren gisteren weer tienduizenden gele hesjes op straat, waarvan dan de Franse NPO beweert dat het er een paar honderd zijn, ook zij doen aan bagatelliseren.

Bert Jansen2
Bert Jansen230 dec. 2018 - 10:03

We hebben meer geld nodig zodat we ook af en toe vakantie kunnen vieren. Maar nu protesteren we even niet, we zijn op vakantie.

Mark Huysman
Mark Huysman30 dec. 2018 - 8:00

Elke week lezen we dat de opstand doodgebloed is. Terwijl, als je naar de beelden kijkt, dat verre van waar blijkt te zijn: http://www.revolutionpermanente.fr/Ce-que-les-medias-ne-montreront-pas-le-tour-de-France-de-la-mobilisation-des-Gilets-jaunes Het zijn er momenteel geen honderdduizenden meer maar welke andere beweging waar in Europa kan zo lang zoveel mensen op de been krijgen? Bovendien is er is geen enkele reden om aan te nemen dat de beweging niet elk moment weer opnieuw kan exploderen. De onderliggende oorzaken zijn immers niet opgelost. Rearden wijst hieronder terecht op de kans op een nieuwe recessie. Dat zou wel eens het lont in het vat kunnen worden.

3 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman30 dec. 2018 - 8:02

'lont in het kruidvat'

Mark Huysman
Mark Huysman30 dec. 2018 - 8:12

‘lont in het kruitvat’ Sorry: in vervolg eerst koffie drinken, dan reageren

HM van der Meulen
HM van der Meulen30 dec. 2018 - 19:36

Ach, je weet tenslotte wie de toon zetten van dit soort berichten.

Rearden
Rearden30 dec. 2018 - 1:46

Wel leuke verwijzing naar onderbetaalde agenten, maar in veel media is inmiddels de trend ontstaan om deze beweging te bagatelliseren of te negeren, terwijl verwaarloosbare dreigingen zoals moslimterreur vele pagina's vol aandacht krijgen. Uiteraard een strategie waarmee beleidsmakers hopen dat gele hesjes zo snel mogelijk verdwijnen, want de dreiging vanuit een uitgebuite beroepsbevolking is vele mate groter voor zittende bestuurders dan een potentiële terrorist. The Guardian doet nog wel zijn journalistieke job en voorspelt 8.000 gele hesjes tijdens de jaarwisseling in Parijs (1). 1. https://www.theguardian.com/world/2018/dec/30/paris-police-fire-tear-gas-yellow-vest-gilet-jaunes-protesters

Perspectief
Perspectief29 dec. 2018 - 23:22

Volgens mij is dit nog maar het begin. We zullen zien.

Arne Lucassen
Arne Lucassen29 dec. 2018 - 21:07

Demonstranten die in binnensteden of woonwijken voor overlast zorgen, vernielingen aanrichten aan bezittingen van omwonenden, winkelend publiek, plaatselijke ondernemers, en zelfs gewelddadig bedreigend zijn voor dezelfden net als tegenover ter plekke met de taak de orde te handhaven onderbetaalde politieagenten zijn dat niet pas als ze een geel hesje dragen hoor.

msj_meijerink
msj_meijerink29 dec. 2018 - 18:27

Het einde van het jaar is ook een einde van de dit armzalige gedoe! Wat wilde men nu eigenlijk? In elk geval niets gemeenschappelijks, maar eerder het begin van het einde van het 'ego-denken' in de maatschappij en hopelijk het begin van opnieuw dingen gezamenlijk doen!

4 Reacties
Rearden
Rearden30 dec. 2018 - 1:50

"Wat wilde men nu eigenlijk?" Kans op redelijk betaald werk of een fatsoenlijk sociaal vangnet om een gezin te onderhouden? Met de aankomende recessie wordt deze drang alleen maar groter, dus reken er maar op dat deze beweging nog lang niet weg is.

Jay K
Jay K30 dec. 2018 - 9:11

@Rearden, wat een extreem rechtse nazi's zeg, dat ze dat allemaal willen.

Keilstra
Keilstra30 dec. 2018 - 9:13

Wat men nou eigenlijk wil ? Nou, in ieder geval niet genderneutrale toiletten, identity politics en KOZP. De hele beweging is ontstaan zonder modern-linkse aansturing, en daarom zijn de linkse spraakmakers er tegen. Men / jullie moeten eens in de spiegel kijken, en gaan beseffen dat de gele hesjesprotesten tegen linkse beleid zijn gericht : dieselprijsverhoging, duurzaamheidslasten voor de gewone mensen. Het past in een veel groter raamwerk: Trump, brexit, Italië, Oostenrijk, Zweden. Er is een golfbeweging tegen links kosmopolisme gaande inclusief de open-grenzen-gedachte. Het redden van de hele wereld ten koste van de wereld van de autochtone middenklasse roept zoveel weerstand op dat de politieke verhoudingen in de westerse wereld aan het verschuiven zijn. Het is een kwestie van massa, van kritische massa die panelen doet schuiven. De modern-linkse idealen missen die kritische massa. En dat is te wijten aan een relatief nieuwe en verkeerde focus van linkse intellectuelen in de hele westerse wereld. verhogingen. door links worden geminacht.

Mark Huysman
Mark Huysman30 dec. 2018 - 10:32

@Keilstra [Men / jullie moeten eens in de spiegel kijken, en gaan beseffen dat de gele hesjesprotesten tegen linkse beleid zijn gericht : dieselprijsverhoging, duurzaamheidslasten voor de gewone mensen.] Dit is geen links beleid maar beleid van de neoliberale (=rechtse) regering Macron. De gele hesjes beweging is een spontane beweging dus alle politieke stromingen zijn vertegenwoordigt. De beweging heeft in de loop van de tijd wel steeds sterker een links karakter gekregen. Zie onder andere dit rapport: https://www.youtube.com/watch?v=54yAOKvWRxk