Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Veroordeelde aanzetter tot antisemitisme Thierry Baudet blijft doorgaan met aanzetten tot antisemitisme

  •  
30-06-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
6181 keer bekeken
  •  
ANP-464247161

Thierry Baudet, leider van de neofascistische politieke beweging Forum voor Democratie, heeft zich opnieuw van zijn meest antisemitische kant getoond. In een audio-opname is te horen hoe Baudet spreekt over de "sinistere exploitatie van de Holocaust" en hoe de massamoord op zes miljoen joden door de nazi's nu zou worden gebruikt om "westers zelfvertrouwen" te ondermijnen.

In december 2021 oordeelde de rechter dat Baudet schuldig was aan het creëren van een voedingsbodem voor antisemitisme. Dat gebeurde in een zaak die was aangespannen door vier joodse oorlogsoverlevenden, het Centraal Joods Overleg en het CIDI. In mei van dit jaar trok het gerechtshof diezelfde conclusie

In juli vorig jaar constateerde de Nationaal Coördinator Antisemitisme Bestrijding (NCAB) Eddo Verdoner dat Baudet online een klassieke antisemitische complottheorie over wereldoverheersing door een Joodse elite verspreidde. Een "gevaarlijke ontwikkeling", aldus de NCAB. In mei vorig jaar bleek uit onderzoek van de Universiteit Leiden dat Forum voor Democratie-politici structureel Twitter-accounts retweeten waarop antisemitische teksten en plaatjes te vinden zijn.

In 2020 implodeerde Forum voor Democratie na een aanvankelijke verkiezingswinst, doordat de racistische en antisemitische appberichten van de jongerentak op straat kwamen te liggen. Door het hele land en in de Eerste en Tweede Kamer splitsten politici zich van de partij af en begonnen voor zichzelf, wat bijvoorbeeld een partij als JA21 opleverde. Baudet zelf liet in die tijd tijdens een etentje onder gelijkgestemden weten: 'Bijna iedereen die ik ken is antisemiet'. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.