Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ook Hof vindt dat Baudet heeft aangezet tot antisemitische uitingen

  •  
23-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4485 keer bekeken
  •  
baudetholocaust

Nadat de rechtbank eerder al vaststelde dat Thierry Baudet zich schuldig maakte aan het creëren van een voedingsbodem voor antisemitisme, heeft nu ook het gerechtshof de Forum-leider op de vingers getikt.

Baudet trok in 2021 een vergelijking tussen de coronamaatregelen en de Holocaust, en daarmee maakt hij inbreuk op de rechten van de overlevenden van de Holocaust en de nabestaanden van de slachtoffers daarvan, oordeelt het Amsterdamse Hof. Ook vindt het Hof het “voldoende aannemelijk dat de uitlatingen hebben geleid tot de verspreiding van antisemitische uitlatingen op het internet hetgeen maatschappelijk ongewenst is en tot een verdere krenking heeft geleid”.

De zaak was aangespannen door vier joodse oorlogsoverlevenden, het Centraal Joods Overleg en het CIDI. De oorlogsoverlevenden maakten bezwaar tegen verscheidene tweets van Baudet. Zo noemde de Forum-leider ongevaccineerden “de nieuwe Joden”. Ook trok hij een parallel tussen een kind dat niet naar het sinterklaasfeest zou mogen, met een Joodse jongen die op het punt staat om gedeporteerd te worden. Bij een foto van het concentratiekamp Buchenwald schreef de Forum-leider: “Hoe is het MOGELIJK om nu nog altijd niet te zien hoe de geschiedenis zich herhaalt.”

Forum voor Democratie komt geregeld in opspraak vanwege antisemitisme. Zo werden er via appgroepen van FvD’ers antisemitische memes gedeeld. Tijdens een etentje met partijgenoten zei Baudet: “Bijna iedereen die ik ken is antisemiet.”

Het CIDI reageert “verheugd dat het de heer Baudet verboden blijft om vergelijkingen te maken tussen de Holocaust en het coronabeleid”.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.