Internet is nog maar amper bekomen van de kunstmatig intelligente chatbots die beter communiceren dan mensen of er is alweer een nieuwe huiveringwekkende ontwikkeling: kunstmatige schoonheid. Nieuwe filters op sociale media zijn verrassend goed in staat een gezicht in een handomdraai te laten voldoen aan de geldende schoonheidsidealen. Experts en gebruikers vrezen de gevolgen. Eerder leidde de grote invloed van Instagram en TikTok op het zelfbeeld al tot een toename van de vraag naar plastische chirurgie. Nu wordt gevreesd dat het zelfvertrouwen van vooral jonge vrouwen ernstig wordt ondermijnd met grote psychische gevolgen.
Ook bij psychiater Nienke Vulink, bij de Amsterdam Universitair Medische Centra, doen de filters alarmbellen afgaan. Ze is gespecialiseerd in body dysmorphia of body dysmorphic disorder (BDD), een aandoening die 1 op de 100 mensen treft. (…) "We weten uit onderzoek dat gezonde mensen die naar foto's van zichzelf met filters kijken, daarna vaak negatieve emoties voelen. Ook het fenomeen van ‘snapchat dysmorphia’ verscheen al in de semi-wetenschappelijke literatuur: al die bewerkte selfies doen sommigen naar een onrealistisch beeld van schoonheid streven. Deze filters lijken een volgende, erg risicovolle stap daarin.”
Ook oudere gebruikers zijn kwetsbaar. Er zijn filters die het eigen beeld automatisch verjongen. Dat kan leiden tot verhoogde frustratie over het ouderdomsproces.
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Totaal emotieloze plastic koppen. Ouders zouden het goede voorbeeld moeten geven en hier zelf niet in meegaan. Helaas is dat tegenwoordig vaak anders. Het zijn net kleine kinderen. Hebben ze niets anders te doen zou ik zeggen.
Ik sta steeds weer verbaasd dat jopge vrouwen er zo uit willen zien, met een dichtgeplamuurde huid, een perfect symmetrisch poppengezicht vol verf, net zo onecht en doods en wezenloos als de plastic kop van een sekspop, als ik op de foto's kan afgaan. Om nog maar te zwijgen van opgespoten lippen en grote siliconenballen. Goed, de gustibus non est disputandum, maar ik blijf het verbazingwekkend vinden.
"Nu wordt gevreesd dat het zelfvertrouwen van vooral jonge vrouwen ernstig wordt ondermijnd met grote psychische gevolgen." Gek he. Dan gebruik je een filter om jezelf mooier te maken, en ben je vervolgens teleurgesteld als je in de spiegel kijkt. Het lijkt er op dat vrouwen veel meer aandacht en waarde hechten aan hun uiterlijk dan mannen. Misschien moet men wat veranderen in die gedachtengang, want uiteindelijk is het gewoon materialistisch geleuter. Filters zijn voor losers. Wees trots op jezelf.
57% procent van tiener meisjes voelen soms bedroeft? Dat lijkt me van alle tijden. Het artiekel speelt met het idee dat meisjes niet voldoende snappen dat het maar een filter is. Dat lijkt me nogal een aanname. Je kan net zo goed stellen dat sinds sommige zaken in de online wereld nepper word, dat men dat dan makellijker snapt en nog eerder andere dingen waarde zal toekennen.
"Dat lijkt me nogal een aanname." Je kunt volgens mij zien dat veel meisjes op zeer jonge leeftijd een ongezonde obsessie met hun lichaam hebben. Influencers leren ze al hoe je met make up vlekjes in je huid kunt wegwerken. Een twaalfjarige die met dat soort zaken bezig is vind ik niet normaal. Jonge meiden die een sportbroek over hun zwempak dragen want ze zijn onzeker over hun kont. Er is geen generatie eerder opgegroeid met zo'n invloed van media, doen of dat van alle tijden is is onverstandig.
Vroeger deden tijdschriften dat, vandaag de influencers. Meisjes zijn niet dommer geworden. Integendeel, ze zijn erg snugger wat social media betreft, alleen de ouders snappen het niet zo goed, maar dat is zo van alle tijden tussen pubers en ouders. Dat het gedocumenteerd is en het daardoor steeds in dit soort artiekels terecht komt wil niet zeggen dat het erger is, alleen dat je er sneller over hoort. En mischien is sommig journalisme gewoon meer prive achtig geworden. De geinterviewde mensen zeggen trouwens wijze dingen. Ja, ben voorzichtig. Maar vertrouw die morele paniek toon van dit soort stukjes OOK niet. Laat je niet triggeren.
Tja in onze maatschappij is het menselijke nagenoeg uitgehold ten koste van materialisme en uiterlijk. We zijn intellectueel en cultureel arm geworden dus hier zal dit wel grote vlucht gaan nemen.
Geestelijk 'lijden' onder je uiterlijk is van alle tijden sinds de uitvinding van de spiegel. Dit soort technieken bevestigen misschien het 'gebrek' ten opzichte van het gewenste 'ideaal'. Leren omgaan met 'perfectie' is beter dan down raken van technologie. Cosmetische klinieken zullen dol zijn op deze software.
Zoals media nu invloed heeft op het leven en de uiterlijk obsessie is nog nooit zo groot geweest. Dat heeft invloed en jonge meisjes vooral zijn erg onzeker. Teveel ideaal plaatjes waar bijna niet aan te voldoen is. De effecten daarvan beginnen imo al zichtbaar te worden en zijn niet mooi.
Er zijn natuurlijk geen grotere problemen in de wereld dan een paar mensen die het normale levensproces - ouder worden - niet kunnen aanvaarden... Het woord 'decadentie' schiet me te binnen.
O nee, weer iets gevonden waar tere zieltjes aan onderdoor zullen gaan! Houd toch op. Ja, er zullen ongetwijfeld kinderen en volwassenen zijn die hierdoor problemen ondervinden. Maar was het dit niet, was het wel iets anders. Dat is het leven. Leer als ouders je kinderen weerbaar te zijn en stop met die focus op kwetsbaarheid en angstvallige preventiebehoeften. Kijk naar je ouders. Ook zij zijn goed terechtgekomen bij elkaar zonder dat ze voldoen aan “geldende schoonheidsidealen”. We praten elkaar al genoeg ellende aan, pfft.
"O nee, weer iets gevonden waar tere zieltjes aan onderdoor zullen gaan!" Dat zijn kinderen ook. We beschermen ze tegen heel veel zaken en de invloed van sociale media op deze manier is totaal nieuw. "Kijk naar je ouders. Ook zij zijn goed terechtgekomen bij elkaar zonder dat ze voldoen aan “geldende schoonheidsidealen" Die schoonheidsidealen hebben nooit eerder op deze schaal invloed gehad op jonge kinderen. Nooit zo aanwezig geweest in hun leven. "Leer als ouders je kinderen weerbaar te zijn en stop met die focus op kwetsbaarheid en angstvallige preventiebehoeften. " Het gaat hier over kinderen joh. Volgens mij heb je geen idee hoe vroeg ze al met uiterlijk en seksualiteit bezig zijn. Kinderen weerbaar maken betekent niet dat je verantwoordelijkheid van het beschermen van kinderen is vervallen. Keek jij vroeger als 10 jarige naar horrorfilm? Of had je ouders die dat onnodig vonden? De obsessie voor uiterlijk en seksualiteit begint bij kinderen nu te vroeg.
@ Satya Ik heb dochters die deels al wel en deels nog niet met uiterlijk en seksualiteit bezig zijn en weet ook dat het per kind verschilt. Ook wordt al voor zolang ik weet geklaagd over de onbereikbare schoonheidsidealen op tv en later internet en nu social media. Wat ik ook weet is dat dit slechts één van de vele risico’s zal zijn. Waarvan ik deze toch echt niet zo belangrijk acht. Dit is niets. Daarnaast gaan kinderen van 10 naar oorlogsmusea en kampen waar de Joden werden verzameld/omgebracht. Hoezo geen horror op 10 jarige leeftijd?
"Daarnaast gaan kinderen van 10 naar oorlogsmusea en kampen waar de Joden werden verzameld/omgebracht. " Onder begeleiding van volwassenen, daarnaast is er een educatief programma opgezet om de holocaust op een manier uit te leggen die bij ze past. De Amerikaanse film over de bevrijding van de kampen krijgen ze niet te zien met een goede reden. Natuurlijk zal het ene kind er meer last van hebben als het andere maar het probleem is gewoon al zichtbaar.
Virtuele make-up. In ieder geval een stuk beter voor dier en klimaat.
Mening Helaas. Als u even had doorgedacht dan zou u zich gerealiseerd hebben, dat virtuele make-up echte make-up niet overbodig maakt. Het tegenovergestelde zal zelfs het geval zijn.
spiegeltje, spiegeltje aan de wand wie is het mooiste van het land ?