Joop

Veiligheidsdiensten en privacy-waakhond waarschuwen voor corona-app

  •  
20-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
26406034807_554b42d6e5_k

© cc-foto: Thought Catalog https://flic.kr/p/GepQbc

Op de aanpak van het kabinet tot corona-apps te komen werd al breed kritiek geuit maar nu onthult de NOS dat ook de veiligheidsdiensten ongerust zijn. De diensten hebben het ministerie van Volksgezondheid vorige week gewaarschuwd dat er veel te haastig gewerkt wordt, aldus de NOS.
"Afgelopen donderdag bezorgden de diensten een brief van vijf pagina’s bij het ministerie. Daarin stond beschreven waarop moest worden gelet met het oog op de nationale veiligheid. Vooral de haast van het ministerie zorgde voor ergernis. Binnen een paar weken wilde minister De Jonge een werkende corona-app hebben, maar dat noemden de veiligheidsdiensten verre van realistisch. “Dat snapt iedereen die iets met computerbeveiliging doet”, aldus een bron van de NOS."
Het kabinet wil met gebruik van de apps de verspreiding van het virus onder controle zien te houden. Een app zou moeten bijhouden in welk gezelschap de gebruiker verkeert, zodat die contacten in geval van besmetting gewaarschuwd kunnen worden. Daarnaast moet er een app komen voor het contact tussen corona-patiënt en zorgverleners.
De veiligheidsdiensten stellen dat er in de praktijk te weinig is gekeken naar waar de apps vandaan komen en data wordt opgeslagen. Volgens een bron van de NOS is met het advies niet gedaan.
Eerder vandaag uitte ook de Autoriteit Persoonsgegevens forse kritiek op de ontwikkeling van de apps. Het is onduidelijk of de privacy van gebruikers voldoende beschermd wordt en ook daarbij is de informatievoorziening slecht. De Volkskrant schrijft :
"De Autoriteit, die de apps onderzocht op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), heeft het mandaat om de overheid te verbieden de corona-apps te gebruiken als die niet voldoen aan de privacywetgeving. ‘Het is nog maar de vraag of die app er wel kan komen’, zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen. ‘Heel Nederland wil graag weer naar buiten, stappen zetten richting de normale situatie. Maar we moeten voorkomen dat we nu een oplossing inzetten waarvan onduidelijk is of die wel echt werkt, met het risico dat het vooral nieuwe problemen oplevert.’"
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Thuiszitter
Thuiszitter20 apr. 2020 - 19:08

Als ik zo om mij heen hoor zijn er niet veel mensen die zo’n app willen gebruiken . De overheid en automatisering gaan niet samen . Laat dit hele plan maar varen , is mijn idee.

Perezoso
Perezoso20 apr. 2020 - 18:57

Dat de veiligheidsdiensten het niet zien zitten is geen reden om die app te installeren, gek genoeg.

1 Reactie
Folkert2
Folkert220 apr. 2020 - 20:48

Jawel, want ze kijken dus ook wel degelijk of er geen buitenlandse rommel aangeboden wordt waar dan weer allerlei achterdeurtjes in kunnen zitten.

JD2
JD220 apr. 2020 - 17:42

Of de Corona app wel of niet aan alle privacy eisen voldoet doet niet ter zake. Zo’n app moet er per definitie niet komen. Het is het opstapje tot een reeks van volgende apps. Want waarom dan ook niet een voor de gewone griep, een volgende voor mazelen, en waarom ook niet voor AIDS. Die laatste kun je dan gelijk koppelen aan die andere app in ontwikkeling waarbij twee mensen vast leggen volledig vrijwillig sex met elkaar gaan hebben (wordt in Zweden over nagedacht). Het leven is niet zonder risico en dat zouden we ook niet moeten willen.

ton14024
ton1402420 apr. 2020 - 15:49

Zou het misschien een goed idee zijn om de arts de coronamelding te laten doen, om misbruik te voorkomen?

1 Reactie
Ryan2
Ryan226 apr. 2020 - 20:14

Nee, artsen zijn ook niet onfeilbaar.

johannn2
johannn220 apr. 2020 - 15:43

[Citaat] " Binnen een paar weken wilde minister De Jonge een werkende corona-app hebben, maar dat noemden de veiligheidsdiensten verre van realistisch. “Dat snapt iedereen die iets met computerbeveiliging doet”, aldus een bron van de NOS. " Ja, behalve de overheid. Sinds wanneer zou de overheid met ICT kunnen omgaan? Dat zou nieuw ziun. De overheid rijgt de ene grote ICT mislukking aan de ander. Komt vooral omdat ze de deskundige beleidsmedewerkers, die die de vraag van de overheid kunnen vertalen naar de ICT business, al lang geleden hebben ontslagen. Trouwens ook de deskundige beleidsmedewerker op andere gebieden. In het kader van een zich terugtrekkende, krimpende overheid, en omdat dat soort beleidsmedewerkers duur zijn. De overheid denkt, dat ze deskundigheid kan inkopen, maar geen deskundigen die ook thuis zijn binnen de betreffende overheidsdienst. Die moeten er daarvoor al jaren thuis zijn. Deze bezuiniging heeft de overheid vele miljoenen zo niet miljarden gekost. Misschien kunnen we deze overheid zelf beter wegbezuinigen. Bij d eerstvolgende verkiezingen bijvoorbeeld. . .

mjansen2
mjansen220 apr. 2020 - 14:54

De Jonge wil dit er weer snel door heen jassen....zonde van het geld dat weer wordt gestoken om zo'n app te ontwikkelen. Weinig visionaire blik , even als nota bene extra aandelen KLM kopen. Tegen de coronaverspreiding gaat t in ieder geval niet werken. Of detecteert deze app ook ongeteste dragers van het virus? Geld kan beter besteed worden om personeel en bewoners van vepleeghuizen te beschermen.

adriek
adriek20 apr. 2020 - 14:47

Een Corona app lijkt mij bij uitstek een klusje dat we liever niet aan een incapabele overheid, en ook niet aan een geldbeluste bedrijfstak moeten overlaten. De overheid heeft vaak genoeg aangetoond complexe projecten niet te overzien, commerciele bedrijven zullen alles in het werk stellen om mazen in de regels te vinden als die geld opleveren. Laten we van de Corona app een (inter)nationaal open source project maken. Er zijn een heleboel mensen op de wereld die zich bezig houden met open source software ontwikkeling, daar zitten ook mensen bij die veel weten van computerveiligheid, privacy en hoe je met data om kunt gaan.

1 Reactie
Le Chat Botté
Le Chat Botté20 apr. 2020 - 19:09

Ik ben het met je eens dat een open source benadering veel te bieden heeft, en in een aantal opzichten te verkiezen valt boven een commerciële -of overheidsapp. Maar daarmee haal je 3 belangrijke angels niet weg: 1. Het is onwaarschijnlijk dat de app daadwerkelijk bruikbare resultaten oplevert. Dit hangt een beetje af van de doelstelling, maar kort gezegd zal de app alleen iets opleveren als het aantal deelnemers 60% van de bevolking met een juiste geografische spreiding bedraagt. Daarnaast is corona een lastige rakker, want tijdens de incubatietijd van 14 dagen ben je al besmettelijk. En je bent besmettelijk als je geen, of milde of atypische symptomen hebt. De registratie van besmetting is dus eufemistisch gezegd 'een uitdaging'. 2. De data. Wie is er eigenaar van de data? De overheid? Een onafhankelijke organisatie? Hoe lang blijft de dataverzameling gehandhaafd? Over het algemeen worden data niet zo snel vernietigd. En zelfs bij vernietiging blijft altijd de vraag of de vernietiging ook echt technisch correct en compleet (kopieën, deelverzamelingen) zijn uitgevoerd. Tot slot is er het risico op scope creep: de data wordt gebruikt voor doeleinden die niet onder de oorspronkelijke doelstellingen vallen, maar hé, nu we die data toch hebben is het verdomde handig om ook... 3. Gewenning. Er is een schaap over de dam, waarschijnlijk volgen er meer. We hebben ja gezegd tegen dit project, dat stiekem een beetje de grenzen van de privacy heeft opgerekt, dus nou kunnen we dit herhalen en tegelijkertijd wel een stapje verder gaan. Iedereen is er immers aan gewend en het ging toch allemaal goed? Dit laatste lijkt een beetje op complotdenken, maar geloof me dat is het niet. Als Solution Architect voor toegepaste kunstmatige intelligentie (onder ons: dat bestaat nog helemaal niet, we hebben alleen maar big data en rete-coole statistiek, maar nog niet eens een begin van (sterke) kunstmatige intelligentie) heb ik in de praktijk dit gewenningsproces regelmatig in de praktijk gezien.