Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Veel migrerende dieren met uitsterven bedreigd

  •  
12-02-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
604 keer bekeken
  •  
zeekoevervuiling

Diersoorten met trekgedrag hebben het moeilijk. Dat blijkt uit een rapport dat maandag is gepresenteerd op een VN-top over biodiversiteit in Oezbekistan. De migrerende dieren zijn de afgelopen twintig jaar verder in het nauw gekomen door de landbouw, overbevissing en verlies of versnippering van hun leefgebied, schrijft de Volkskrant.

Eind jaren zeventig werd in een internationaal verdrag afgesproken om migrerende dieren te beschermen. In een bijlage bij het verdrag staan zo’n 650 migrerende diersoorten opgesomd die met uitsterven bedreigd worden. Nu blijkt dat bijna de helft van de diersoorten op de lijst te maken heeft met een sterke krimp. Met name vissen hebben het zwaar te verduren. De beschermde vissoorten zijn sinds 1970 gemiddeld 90 procent zeldzamer geworden

De opstellers van het rapport bepleiten onder meer het inperken lucht-, water- en lichtvervuiling. Ook het gebruik van bestrijdingsmiddelen zou aan banden moeten worden gelegd. De Europese Commissie besloot vorige week juist om een pesticidewet in te trekken. Dat gebeurde onder druk van de chemische industrie en geradicaliseerde boeren.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.