Joop

Veel boeren zijn dreigende taal van Farmers Defence Force spuugzat

  •  
07-02-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
294 keer bekeken
  •  
Tractors staan stil op A9
Steeds meer boeren nemen publiekelijk afstand van de radicale actiegroep Farmers Defence Force (FDF). Veel collega’s kunnen zich absoluut niet vinden in de dreigende uitspraken van Mark van den Oever, de voorman van FDF. Toch mag de club zelfs na de ‘Judas-brief’ nog steeds aanschuiven bij het Landbouw Collectief.
“De houdbaarheidsdatum van FDF is verstreken”, zegt Dennis Hurkmans een boer uit Nistelrode tegen het AD. Hij heeft schoon genoeg van de dreigende uitspraken van Van den Oever. “Wij boeren kunnen niet meer met gezond boerenverstand achter die Farmers Defence Force blijven staan. Een club met een totaal losgeslagen en idiote leider.”
Ook Annechien ten Have, een boerin uit Groningen, distantieert zich openlijk van de club. “De maat is vol, ik ben het echt zat”, verklaart ze tegen het AD. “Het was ook niet de eerste keer. Ja, je mag best fel zijn. Want er is veel mis met de manier waarop boeren worden behandeld. Maar je moet kwaad niet met kwaad bestrijden.”
De dreigementen en Holocaust-vergelijkingen maken de boerenvereniging Farmers Defence Force (FD) steeds minder geliefd bij collega-boeren. Toch zien de overige twaalf leden nog steeds genoeg redenen om FDF te blijven betrekken bij stikstofonderhandelingen met de regering. Linda Janssen, voorzitter van het Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV, lid van Landbouw Collectief) heeft wel nog steeds vertrouwen in FDF als lid van het collectief. “Wij zitten daar als collectief met één doel. Laten we dat voor ogen houden en de discussie voeren op inhoud. Excuses zijn gemaakt, wat mij betreft kunnen we verder”, verklaart ze tegen het AD.
FDF begon ooit als Facebookgroep, na de stalbezetting door activisten in Boxtel. Nadat de stikstofcrisis uitbrak, kreeg de groep het voor elkaar om duizenden boeren met tractors uit te laten rukken. Inmiddels telt de groep meer dan 53000 ‘niet-officiële’ leden op Facebook.
Woensdagmiddag braken premier Rutter en minister Schouten voortijdig af, nadat het bestuur van FDF voor de ontmoeting een dreigbrief binnen de landbouwsector verstuurde. Met de brief probeerde de club mensen vanuit de sector ervan te weerhouden een akkoord te sluiten over het stikstofbeleid. In de brief stond onder andere dat: ‘De vleesbazen, zuivelbobo’s, voerboeren en bankiers als een Judas de sector verraden’ en ‘Een ieder die de sector verraadt, zal dat weten. Maak een deal met LNV en je bent out!’.
Bij de aanvang van het vervolgoverleg eisten Schouten en Rutte dat de leden van het collectief zich distantieerden van de brief. Maar de aanwezige vertegenwoordiger van het FDF bleek niets te weten van het verspreide persbericht van zijn eigen club. Na een half uur werd er een einde gemaakt aan het overleg. Schouten noemde de uitspraken van FDF in de brief ‘niet acceptabel’. Rutte en Schouten moesten tot middernacht wachten op excuses van de losgeslagen groep.
De boerenpartijen beseffen dat zij alleen invloed kunnen uitoefenen zolang ze één front blijven vormen. De andere leden weten maar al te goed dat alleen FDF de macht heeft om grote groepen boeren te mobiliseren via social media.
Mark van den Oever, oprichter en voorzitter van FDF, lijkt zelf de grootste valkuil voor zijn eigen club te zijn. Bestuurslid en melkveehouder Jeroen van Maanen voert vanaf nu het woord vanuit het bestuur. Ook hij werd verrast door het dreigbericht toen hij woensdag aan tafel zat met Rutte en Schouten. “Met zijn enthousiasme heeft Mark veel betekend voor boeren, maar hij wil daardoor ook weleens te kort door de bocht om snel bij zijn doel te komen. Soms even op je tong bijten, zeggen wij dan ook tegen hem,” zegt hij in de Volkskrant.
De onderhandelingen met minister van Landbouw Carola Schouten en premier Mark Rutte worden op vrijdagochtend hervat.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

Berenboot2
Berenboot28 feb. 2020 - 9:19

Ik las net. Rutte tolereert geen intimidatie meer door boze boeren. Ik zeg. De boeren tolereren geen stikstof en CO2 intimidatie meer door de overheid.

1 Reactie
Marinus C.
Marinus C.8 feb. 2020 - 13:55

Als het geboerte uitgeraasd is, dan gaat de overheid het eten opscheppen, en daarna gaan de boeren gaan gewoon helemaal hun bordjes leegeten. En zo niet, dan moeten ze zonder subsidies naar bed.

JanB2
JanB27 feb. 2020 - 22:58

Gelukkig!

Lantaarnpaal
Lantaarnpaal7 feb. 2020 - 18:08

Natuurlijk zijn veel boeren zijn dreigende taal van Farmers Defence Force spuugzat. Ik kan me zo voorstellen dat de meerderheid van de boeren zich niet vertegenwoordigd voelt door deze radicale club. Boeren zijn over het algemeen mensen met het hart op de juiste plek. Dat ze horendol worden door alle regelgeving uit Brussel kan ik me levendig voorstellen. Overigens zijn niet alleen de boeren daar de dupe van. Kijk eens naar andere groepen in onze samenleving die de dupe worden of zijn van het wanbeleid van de overheid. Of dat nu Brussel of Den Haag is. Goed ook dat dit soort berichtgeving op Joop geplaatst wordt. Geeft ook aan dat de ongenuanceerde reacties, als zouden alle boeren extreem-rechts zijn, gebaseerd zijn op het onderbuikgevoel.

1 Reactie
Erwin Schenk
Erwin Schenk8 feb. 2020 - 8:42

Beste Lantaarnpaal, de FDF wist niet hoe snel ze types als Geert WIlders en Thierry Baudet moesten toelaten tot hun clubje van sympathisanten. En in hun app clubjes Klaver en Thunberg belachelijk maken, spreken over 'linksen' die niet welkom zijn en op het podium beweren dat 'de elite' uit zijn op een civil war. Dan nog het ontkennen van de wetenschap en het terrein van de NOS bezetten om zendtijd te eisen omdat er te weinig aandacht zou zijn voor 'de boeren' enzovoorts........... Dan de uitspraken van Thierry Baudet: we worden ondermijnd door de wetenschap, universiteiten en de media. Homeopatische verdunning, cultureel marxisme en types in je partij dulden die beweren dat donkere mensen van nature een lager IQ hebben. Om over Geert Wilders maar niet te spreken........ Ik beschouw niet alle boeren als van de FDF, maar deze club heeft wel degelijk extreem-rechtse aspiraties en door een Thierry Baudet of Geert Wilders toe te laten is het natuurlijk wel heel duidelijk in welke politieke richting de hazen lopen. Er zijn ook boeren die wel begaan zijn met dier, mens en natuur. Die wel hard werken en zich inzetten voor een natuurinclusieve kringlooplandbouw, namelijk Caring Farmers: www.caringfarmers.nl

madbako
madbako7 feb. 2020 - 16:01

Niet alleen veel boeren zijn het zat. Ook bij de nederlanders beginnen de akties en het gezeur van deze terroristen in overgrote mate de keel uit te hangen

5 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans19477 feb. 2020 - 18:24

Een terrorist die zeurt. Voor zulke terreur wil ik wel tekenen.

Henk Tuinman
Henk Tuinman8 feb. 2020 - 8:17

Madbako, En welke verschrikkelijke last heb jij van de acties ondervonden. Overdrijven is ook een vak.

madbako
madbako8 feb. 2020 - 8:58

@Henk Tuinman 8 februari 2020 at 09:17 Madbako, En welke verschrikkelijke last heb jij van de acties ondervonden. Overdrijven is ook een vak. Stond 4 uur vast bij een oprit van de A4. Kon niet voor of achteruit. Dat heb ik ondervonden.

Marinus C.
Marinus C.8 feb. 2020 - 8:59

@Henk Tuinman Ik denk niet dat "ergens niet persoonlijk door geraakt zijn" een goede (of zelfs maar bruikbare) maatstaf is om de ernst van een situatie in te schatten. Want met die maatstaf kun je dus alles tot en met 9/11 en de Holocaust goed praten.

Audio
Audio8 feb. 2020 - 11:39

@madbako Alles is relatief, als antifa de boel kort en klein slaat is dat voor jou waarschijnlijk minder een probleem dan trekkers die een hek omver rijden... De extreemlinkse haat tegen de boeren lijkt toch wel een beetje op de Stalinisten die de koelakken naar de andere wereld hielpen.

Gi Raf
Gi Raf7 feb. 2020 - 14:58

Logisch dat veel boeren tegen Farmers Defence Force zijn. FDF vertegenwoordigd de boeren die niet gaan profiteren van het eliteoverleg in de achterkamertjes. De hele aanpak van het stikstofprobleem is ook weer zo slap. Net als bij het klimaat. Tafels waarbij megaveel lobbyisten zitten zodat niemand door alle bomen het bos nog ziet. En dat is ook de bedoeling. Gevolg een waardeloos compromis dat helemaal geen oplossing is voor het probleem. Precies zo zal het gaan bij de boeren. Miljarden over de balk smijten en het stikstofprobleem niet of nauwelijks opgelost. Wel zit je straks met profiteurs die miljoenen opstrijken en die ander kan de rekening betalen.

Jorah
Jorah7 feb. 2020 - 13:32

Dat begrijp ik wel. Ten tijde van de industriële revolutie waren veel arbeiders de dreigende taal van de opkomende vakbonden ook zat. Op individueel niveau en de korte termijn kan je veel beter je hoofd laten hangen naar het grootkapitaal. Gelukkig hebben de meeste arbeiders zich wel weten te verenigen om hun arbeidsomstandigheden drastisch te verbeteren. Ondanks, maar waarschijnlijk dankzij de dreigende taal van de opkomende vakbonden.

4 Reacties
Katootje2
Katootje27 feb. 2020 - 19:28

En ondanks, maar waarschijnlijk dankzij de slechte levensomstandigheden. Tegenwoordig hebben we gelukkig de voedselbanken waar de boeren naar toe kunnen als het water hun tot aan de lippen staat.

Gandalf2
Gandalf28 feb. 2020 - 0:40

Het is zeer belangrijk dat je als land niet afhankelijk bent van andere landen voor je benodigde eerste levensbehoeften.

Marinus C.
Marinus C.8 feb. 2020 - 9:10

@Gandalf Dat klopt, maar het probleem is dan ook dat in dit land veel te veel agrarische producten worden geproduceerd. Dus driekwart van de agrarische productie kan, (zeker ook vanuit het rechtse "Eigen volk eerst" perspectief) beter omschreven worden als "op vervuilende wijze geproduceerde overbodige troep voor de export", dan als "eerste levensbehoefte". Dus de veestapel kan gewoon door de helft, en dan hebben we nog een heel ruime marge voor de voedselvoorziening pas in gevaar komt.

Audio
Audio8 feb. 2020 - 11:41

@Gandalf Geen een land wil voor zijn voedselvoorziening afhankelijk zijn van het buitenland. Dus boeren zijn uiterst belangrijk. Omdat boeren niet meer willen werken zoals 100 jaar geleden is een zekere mate van mechanisatie nodig.

Drunken Pumpkins3
Drunken Pumpkins37 feb. 2020 - 12:19

Dit is het zoveelste rechts extremistishe naziclubje dat zich voor doet als "bezorgde burgers" dit soort figuren hebben een droom om een of andere burgeroorlog te starten om vervolgens zelf de macht te pakken (en waarachijnlijkcde democratie af te schaffen) En als je me niet gelooft moet je maar een keer rondkijken of rechtse kotsmedia zoals Geenstijl en TPO. Zove reacties met "burgeroorlog" en "het volk pakt ee macht terug". Trap er niet is. Rechts geweld komt altijd uit facisme en nationalisme.

4 Reacties
Jorah
Jorah7 feb. 2020 - 14:30

Waaruit blijkt dat dit een naziclubje is? Gezien het door jou gevoerde logo weet ik niet of je überhaupt hier enig neutraal waardeoordeel over kan geven. Dat fascistenclubje van jou is vele malen erger, zowel in woord als in daad.

Sam V
Sam V7 feb. 2020 - 16:42

Wat zal de wereld toch makkelijk te begrijpen zijn als er alleen maar twee extreme kanten zijn.

Zelfblijvennadenkenaub
Zelfblijvennadenkenaub7 feb. 2020 - 19:33

Ik lees GS en TPO regelmatig en nog nooit heb ik daar een oproep tot een burgeroorlog of ander geweld gezien. Dat soort oproepen kom ik alleen op Indymedia en bij demonstraties van AFA.

Audio
Audio8 feb. 2020 - 11:42

AFA: gevaarlijke linkse extremisten die lange gevangenissen verdienen. Vijanden van de open maatschappij, de democratie en de vrijheid.

O3
O37 feb. 2020 - 12:02

Het aggressieve intimidatiegedrag van Mark van den Oever is typisch in de geest van "we hebben meer overheersingsdrang nodig". Ik neem mijn hoed af voor iedereen met de moed om de FDF-intimidatie openlijk af te keuren en pleit ervoor om serieus rekening te houden met hun persoonlijke veiligheid tegen de te verwachten rancuneuze represailles.

3 Reacties
Anoniempje5
Anoniempje57 feb. 2020 - 13:18

Eens. Mochten er moeten onderduiken stel ik m'n zolder wel beschikbaar maar kom niet op de trekker want die kan je nergens kwijt in de buurt.

madbako
madbako7 feb. 2020 - 16:03

@Anoniempje 7 februari 2020 at 14:18 Eens. Mochten er moeten onderduiken stel ik m’n zolder wel beschikbaar maar kom niet op de trekker want die kan je nergens kwijt in de buurt. Nope, laat ze maar liever geld en juwelen meebrengen. Daar weten boeren alles van

Anoniempje5
Anoniempje57 feb. 2020 - 19:56

@madbako; Goede tip. Gelukkig heb ik er niet bijgezet dat het verblijf gratis is. Het kost ze hun subsidie, zitten ze alsnog gratis.