Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Een varkensleven is de hel op aarde

  •  
24-09-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Dat we deze dieren anders behandelen dan onze honden komt puur en alleen doordat ze eetbaar zijn
Gisteren kwamen deze (schokkende) beelden van A nimal Rights Watch  naar buiten die laten zien hoe varkens in Duitse stallen worden behandeld. Mogelijk is het in Nederland niet veel anders.* We weten het niet, want beelden van veehouderijen en slachterijen komen alleen naar buiten wanneer dierenbeschermers stiekem filmen (hetgeen door de Duitse LTO in reactie op deze beelden direct is betiteld als ‘onacceptabel’ – let wel, het filmen vindt men onacceptabel). Er wordt weleens geëxperimenteerd met zichtstallen, maar dat zijn meer etalages van het kaliber gaat-u-maar-weer-rustig-slapen, want de boer laat natuurlijk niet zien hoe het achter de schermen toegaat. Omdat bij illegale opnames in veehouderijen en slachthuizen heel vaak misstanden blijken, heb ik weleens geopperd om permanent cameratoezicht in te stellen. De reactie van toenmalig D66-landbouwwoordvoerder Gerard Schouw was: “Wat een mal idee, dat kan toch helemaal niet. Dat tast de privacy van die werknemers aan.”
Slimmer dan honden Varkens zijn zeer gevoelige, empathische, intelligente dieren. Ze zijn slimmer dan honden, ze hechten zich aan mensen en aan elkaar, ze zijn sociaal, schoon (ze maken hun eigen toilet als ze daar de ruimte voor hebben) en ze maken wel 30 verschillende geluiden om hun diverse gevoelens te uiten. Dat we deze dieren anders behandelen dan onze honden komt puur en alleen doordat ze eetbaar zijn. De miljoenen varkens die in ons land ‘leven’ en geslacht worden zien we nooit, ze staan allemaal binnen. Als je door Noord-Brabant fietst zie je overal hun stallen met voedselsilo’s ernaast. Wat er in die stallen gebeurt, wat mis gaat bij het transport en bij de slacht gezien de enorme massaproductie ( er worden in ons land PER DAG 1,7 miljoen dieren geslacht )**, we weten het niet.
En we willen het ook niet weten. We houden die blinde vlek liever in stand, zodat we onbekommerd ons stukje ham en bacon kunnen blijven eten. Elke keer weer als ik zulke beelden zie denk ik: hoe bestaat het? We leven in welvaart en beschaving, we hóeven dit niet te doen. Er zijn inmiddels zoveel alternatieven voor vlees (dat nog ongezond is ook en sterk bijdraagt aan luchtvervuiling, bodem- en waterverontreiniging en klimaatverandering). En het gebeurt overal om ons heen en wordt geaccepteerd door politiek, media en burgers. Voor miljoenen dieren is onze wereld een regelrechte hel. We leven temidden van een holocaust , en terwijl we vol morele verontwaardiging zijn over andere landen, andere volken en andere episodes uit de geschiedenis, zitten we hier middenin en vinden het allemaal best.
Niet gekeken naar de video omdat je daar niet tegen kan? Als het zo moeilijk is om naar beelden te kijken van dieren die worden mishandeld en gedood, hoe kan het dan zo makkelijk zijn om eraan mee te doen?
 
* Er is in Nederland beperkte handhaving van wetten en regels voor dierenwelzijn. Alleen al structureel, los van eventuele incidenten en misstanden, vinden in onze veehouderij jaarlijks miljoenen wetsovertredingen plaats. Net als in Duitsland zijn ook hier bestuurders en parlementariërs – met name van CDA en VVD – actief werkzaam in de veehouderij.
** Voor degenen die deze getallen betwijfelen, volg de links en lees de berekening van Ionica Smeets.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.