Joop

Van zedenmisdrijf verdacht CU-raadslid werkzaam als jeugdbeschermer

  •  
31-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
192 keer bekeken
  •  
‘Sheltersuit’ beschermt daklozen tegen bevriezingsdood

© AMSTERDAM - Het logo van het Leger des Heils op een opvanglocatie. ANP REMKO DE WAAL

Het ChristenUnie-raadslid dat vorige maand werd gearresteerd op verdenking van een zedenmisdrijf met een 11-jarig meisje, was werkzaam als jeugdbeschermer bij het Leger des Heils. Dat meldt de NOS. De gezinnen waar de man over de vloer kwam, zijn niet van zijn arrestatie op de hoogte gebracht.
De 52-jarige Edwin van E. uit Tytsjerksteradiel werd in december opgepakt, nadat hij met een 11-jarig meisje had afgesproken. Hij zit nog steeds vast. Het Leger des Heils heeft de twaalf gezinnen waar de man werkzaam was, alleen laten weten dat ze een nieuwe begeleider kregen. De opgegeven reden was slechts dat de detachering van Van E. was beëindigd. Dit zou in overleg met politie en het Openbaar Ministerie zijn gebeurd. Na vragen van de NOS is inmiddels wel een brief voor de ouders opgesteld met meer informatie.
Het Openbaar Ministerie laat weten de werkzaamheden van Van E. mee te nemen in het onderzoek. Van E. werkte tussen 2003 en 2008 al als jeugdbeschermer en sinds 2020 opnieuw. De ChristenUnie heeft Van E. geschorst als fractielid en van de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart geschrapt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

Manfred2
Manfred21 feb. 2022 - 17:49

"Het Leger des Heils heeft de twaalf gezinnen waar de man werkzaam was, alleen laten weten dat ze een nieuwe begeleider kregen." Iew. Fuck de kinderen, veeg alles onder het tapijt!

DaanOuwens
DaanOuwens1 feb. 2022 - 11:28

Het Leger des Heils is een van de grootste bedrijven op het gebied van zorg en welzijn van speciale doelgroepen in Nederland. De organisatie biedt dagbesteding, werkplekken en woonruimte voor daklozen, psychiatrische patiënten, jeugdzorg en andere speciale doelgroepen. Het is een mix van christelijk vrijwilligerswerk en professionele zorg. De professionals moeten wel christen zijn om aangenomen te worden. Ik schrijf dit op om duidelijk maken dat het geen club is die alleen draait op contributies en giften van gulle en betrokken christenen maar ook op subsidies en inkomsten uit openbare aanbestedingen. Die mix maakt ook dat professionaliteit en vrijwilligerswerk binnen de organisatie naast elkaar functioneren en dat kwaliteitswaarborgen die er elders zijn niet overal aanwezig zijn. Het is niet ondenkbaar dat iemand werkend vanuit die organisatie op eigen houtje allerlei interventies kan plegen die ondoordacht zijn. Ik ga er vanuit dat er sprake is van een zedenmisdrijf. Dit gezien de berichten die hierover verschenen zijn. Maar het kan ook dat deze medewerker zelf op de verkeerde manier reageerde op een signaal van misbruik. Ik denk sowieso dat de kans groot is dat de verdachte gezien zijn achtergrond met dit verhaal komt. Hulpverlening aan mensen, jongeren en ouderen, is volgens mij werk dat door professionals in een professionele setting gedaan moet worden. En dan is het al moeilijk genoeg. Grote aantallen jongeren zijn in de professionele jeugdzorg geconfronteerd met seksuele intimidatie en misbruik. Ik hoop maar dat dit nu minder het geval is. Of de verdachte daadwerkelijk dader is zal moeilijk vast te stellen zijn, maar ik denk dat het Leger des Heils ook eens na moet gaan of zij op alle plekken in de organisatie voldoende maatregelen hebben genomen om misbruik te voorkomen. Christenen zijn niet vrij van zonden.

5 Reacties
Wieowie
Wieowie1 feb. 2022 - 12:31

Daan, jij schrijft “ maar ik denk dat het Leger des Heils ook eens na moet gaan of zij op alle plekken in de organisatie voldoende maatregelen hebben genomen” Waarom moeten zij dat? Want, hebben ze dat al niet gedaan?

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 feb. 2022 - 12:52

Het blijft moeilijk. Het is vrij aannemelijk dat mensen die zich seksueel aangetrokken voelen tot kinderen ook de mogelijkheid zullen opzoeken om als "professional" in contact te kunnen komen met kinderen.

DaanOuwens
DaanOuwens1 feb. 2022 - 14:27

@ DanielleDefoe Dat is zo, maar er zijn ook stevige selectieprocedures in professionele organisaties. En het eigen handelen van de hulpverlener komt aan de orde in intervisie. Tijdens de HBO-opleiding is het een onderwerp van het programma. Ik kan mij moeilijk voorstellen dat iemand de 4-jarige opleiding afrond zonder dat bij iemand een lampje gaat branden als er iemand in de groep zit die zich seksueel aangetrokken voelt tot kinderen. In dit soort opleidingen is praten over jezelf verplichte lesstof. Eindeloos lang soms. Ik werk zelf al lange tijd niet meer in deze sector maar zelfs destijds ruim 30 jaar geleden was er aandacht voor dit soort zaken. Ik heb zelf een tijdje geleden bij een selectiegesprek gezeten voor een groepsleider die moest werken met jongeren vanaf 14 tot 18. Dan wordt een sollicitant toch stevig doorgezaagd op zijn motieven voor het werk. En dat moet een aannemelijk verhaal opleveren. En ik weet dat bijvoorbeeld de kinderdagverblijven sterk protocolleren om misbruik te voorkomen. Altijd 2 op een groep en dergelijke. Ik denk niet dat een feilloos systeem mogelijk is maar als organisatie heb je de plicht ten opzichte van je klanten de best mogelijke zorg te bieden. En daar hoort het garanderen van veiligheid zeker bij.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 feb. 2022 - 15:03

De misbruikverhalen die nu naar buiten komen zijn ook vaak al verjaard. Geen enkel systeem is uiteraard perfect, maar zeer wel mogelijk dat de verdachte in zijn functie als jeugdbeschermer juist niet in de gelegenheid had afspraken te maken met kinderen. Mijn ervaring met kinderopvang is inmiddels gedateerd. Het kind is nu groot. Zelf mocht ik nog gewoon buiten gaan spelen zonder toezicht.

Wieowie
Wieowie1 feb. 2022 - 15:45

Het leger des Heils heeft enorm goede waarborgen. Dikke prima.

Andreas4
Andreas41 feb. 2022 - 4:58

ChristenUnie, Leger des Heils, 'jeugdbeschermer'... zoiets noemen we een dekmantel. Dergelijke organisaties zouden beducht moeten zijn voor dit soort figuren, maar de praktijk is vaak een grenzeloze naïviteit bij de (gelovige?) leden.

1 Reactie
Zandb
Zandb1 feb. 2022 - 8:29

Andreas Tja, u zal het wel weten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 feb. 2022 - 2:57

Het zou je kind maar wezen!

Thuiszitter
Thuiszitter31 jan. 2022 - 19:16

“Dit zou in overleg met politie en het Openbaar Ministerie zijn gebeurd. “ Dat is logisch gezien het onderzoek nog gaande is . Hopelijk heeft de man niet elders weten toe te slaan.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe1 feb. 2022 - 11:28

Hij had er in ieder geval beter aan gedaan vrijwilllig uit de buurt van kwestbare jongeren te blijven.