Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ultrarechtse coalitie wil ex-PvdA’er Dick Schoof als premier

  •  
28-05-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
18972 keer bekeken
  •  
dickschoof

Update 17:30 uur:

Oud-AIVD-baas Dick Schoof is dinsdagmiddag officieel gepresenteerd als beoogd minister-president in het te vormen ultrarechtse kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB. Velen reageerden na de bekendmaking verrast op de keuze voor Schoof, maar ook voor hemzelf kwam het verzoek onverwacht, zo zei Schoof tijdens de persconferentie.

Tijdens het vraaggesprek hield Schoof het bij algemeenheden ("Ik wil premier zijn van alle Nederlanders"), maar ging niet inhoudelijk in op vragen van de parlementaire pers over hoe hij als baas van de inlichtingendiensten langs of net over de randen van de wet schuurde. Wel gaf hij duidelijkheid over zijn lidmaatschap van de PvdA. Dat heeft hij naar eigen zeggen op 1 januari 2021 opgezegd omdat hij zich na dertig jaar niet langer verbonden voelde met de partij. Bij welke partij hij zich sindsdien wel thuis voelt werd niet gevraagd, en dus ook niet gezegd.

Op de terechte vraag of Schoof het antirechtstatelijke PVV-partijprogramma onderschrijft, antwoorde hij eveneens ontwijkend.

Eerder:

PVV, BBB, NSC en VVD willen Dick Schoof, de hoogste ambtenaar van het ministerie van Justitie en Veiligheid, naar voren schuiven als premier. Dat meldt RTL Nieuws. Eerder leidde Schoof de geheime dienst de AIVD en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

De voormalige PvdA’er Schoof verklaarde eerder tegenover De Groene Amsterdammer dat hij een PVV-regering met vertrouwen tegemoet ziet. “Het is natuurlijk niet zo dat als een kwart van de mensen op de PVV stemt, dat dan ineens een kwart het verkeerd heeft gezien”, aldus Schoof.

Naar verwachting presenteren PVV, BBB, NSC en VVD de 67-jarige ex-PvdA’er dinsdagmiddag. Als hij premier wordt, krijgt de ambtenaar de opdracht om een op de vijf rijksambtenaren te ontslaan.

NRC schreef in 2019 een weinig enthousiast profiel van Schoof. De krant meldde onder meer: “Als Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid probeerde hij onafhankelijk onderzoek naar het optreden van de overheid in de nasleep van de ramp met vlucht MH17 te beïnvloeden – hij wilde onder meer kritische conclusies laten herschrijven.

Nadat Pieter Omtzigt Geert Wilders afserveerde als premierskandidaat, schoof de PVV-leider Ronald Plasterk naar voren. De pedante professor haakte echter af, omdat hij is verwikkeld in een patentenkwestie. Het Amsterdam UMC heeft een onderzoek ingesteld naar de uiterst schimmige manier waarop Plasterk het alleenrecht kreeg op een te patenteren kankertherapie.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.