Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Remkes: boerencrisis reikt veel verder dan stikstof

Bemiddelaar noemt eerste overleg zonder protestboeren "buitengewoon constructief"
Joop

Uitkomst onderzoek naar biologisch eten afgezwakt onder druk van TNO

  •  
22-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2020-10-22 om 12.53.18
De conclusies van een belangrijk onderzoek naar de vraag of biologisch voedsel gezonder is dan ander eten, zijn in 2007 afgezwakt. Dat gebeurde onder druk van één van de deelnemende partijen, namelijk onderzoeksinstituut TNO. Dat ontdekte ZEMBLA.
In het onderzoek werd gekeken of er verschillen in gezondheid konden worden ontdekt bij twee groepen kippen, waarbij de ene groep biologisch voedsel kreeg en de andere groep gangbaar voedsel. Lange tijd leken beide groepen kippen even gezond te zijn, totdat besloten werd hen opzettelijk ziek te maken. Daarbij bleek dat de kippen die biologisch voedsel hadden gegeten een krachtiger immuunreactie vertoonden en sneller herstelden dan de andere groep kippen. De conclusie was dan ook dat biologische voeding bijdraagt aan een sterker immuunsysteem en dus gezondere dieren.
TNO maakt direct bezwaar tegen de conclusie, zo blijkt uit de ZEMBLA-uitzending ‘ Het kippenexperiment ‘. Onderzoeksleider Machteld Huber moest bij de overhandiging van het rapport aan toenmalig minister van landbouw Gerda Verburg, in december 2007, in haar toespraak zeggen dat geen conclusies konden worden getrokken. Deed zij dit niet, dan zou TNO zich uit het onderzoek terugtrekken en publiekelijk verklaren dat het een waardeloos onderzoek was. Omdat minister Verburg teleurgesteld was in de resultaten van het onderzoek besloot zij uiteindelijk om geen vervolgonderzoek te financieren.
“Je spreekt over biologische landbouw versus de gevestigde landbouw”, aldus voormalig minister van Landbouw Cees Veerman. “Het is niet alleen maar: jongens, wat is nou het beste, daar zitten belangen achter, daar zitten financiële belangen achter.” Veerman, die destijds toestemming gaf voor financiering van het onderzoek, vindt dat er nu alsnog een vervolgonderzoek moet plaatsvinden.
De ZEMBLA-uitzending ‘Het Kippenexperiment’ is donderdag 22 oktober bij BNNVARA te zien om 20.25 uur op NPO 2.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Wient
Wient23 okt. 2020 - 12:25

Los van wat je ook als waarde verbindt aan het besproken kippenexperiment. Het laten gebeuren door mevrouw Huber van de door haar ervaarde chantage rond de sturing en conclusies van dit onderzoek kun je verwijtbaar gedrag vinden. Juist dit soort zaken geeft voeding aan de complottheorieën en het wantrouwen naar de overheid en andere instanties zoals dit nu actueel is. Mevrouw Huber had alle mogelijkheden de chantage aan te kaarten. Bij de presentatie van haar rapport had ze het onderzoek precies zo kunnen publiceren als TNO voorstond, maar met alle mogelijkheid bij de overhandiging om in haar toespraak en toelichting het verhaal te houden dat nu via Zembla naar buiten komt. Ze had alle mogelijkheden om media uit te nodigen bij die presentatie met het vooruitzicht op opzienbarend nieuws. Wat dan was gebeurd had pas echt de waarde van haar rapport bepaald en van het instituut TNO. We waren geïnformeerd hadden passend kunnen reageren. Zembla komt wederom met onthullend nieuws maar persoonlijk vind ik het nalatig handelen van mevrouw Huber even verwijtbaar als de gepresenteerde manipulatie van het onderzoeksresultaat. Je kunt je zelfs afvragen of haar verhaal zoveel jaar na dato nog wel houdbaar en geloofwaardig is. Nogmaals dit soort zaken geeft juist voeding aan de complottheorieën en het wantrouwen naar de overheid.

Jan Man
Jan Man23 okt. 2020 - 9:42

Uit de aflevering kwam naar voren dat er nog geen wetenschappelijk bewijs is dat biologisch voedsel gezonder is, maar er zijn wel sterke aanwijzingen. Zo is er ook nog geen wetenschappelijk bewijs dat mondkapjes werken, maar dragen we ze wel alvast uit voorzorg. Misschien zou de regering er verstandig aan doen, tijdens de coronacrisis, om mensen te adviseren biologisch voedsel te consumeren omdat het er op lijkt dat dat ons immuunsysteem versterkt.

Tom7
Tom723 okt. 2020 - 4:00

,t Was leuk om in de reportage de boerderij van de familie Deinum in Sondel te zien waar ik m,n spulletjes kan kopen. Misschien voor wat inspiratie, https://www.kingofthemeadows.eu/kening-sprak-op-15-september-2020-grondrede/

Robert022
Robert02222 okt. 2020 - 19:40

Mijn conclusie op basis van deze uitkomst is dat de biologische kippen al lange tijd voer hebben gekregen dat hun immuunsysteem aan het werk heeft gezet. Oftewel het voer gaf daar aanleiding toe. Wat als je de kippen eerst ziek had gemaakt en dan het biologische voer had gegeven? Misschien had dat teveel geworden voor deze groep en waren de gangbaar gevoerde kippen beter af geweest. Had mevrouw Huber dan willen verkondigen dat zieke kippen beter af zijn met gangbaar voer? Maar goed dat serieuze wetenschappers binnen de groep aan de rem hebben getrokken. Meer onderzoek is nodig voor je grote woorden gaat gebruiken in de media. Ondanks dat er al vele onderzoeken aan dit onderzoek vooraf gingen is er immers nog nooit aangetoond dat biologisch eten gezonder is dan gangbaar.

tempest
tempest22 okt. 2020 - 16:10

Tja, welke conclusie trek je. Dat is vaak politiek, ook hier. Zeker bij dit experiment is dat nog best redelijk subjectief

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander22 okt. 2020 - 13:02

Polderen met het grootkapitaal. Waarom complotten kunnen groeien en de waarheid onder de 'ronde tafel van het midden' verdwijnt! Dit, opstelling van TNO, valt weer in de categorie 'mensen proberen dom te houden'. Waarom? Omdat als je mensen dom houdt de machine van ongeremde groei gewoon door kan gaan. De kudde blijf braaf volgen. Dat is wat het neoliberalisme en het kapitalisme willen. Heel veel mag de naam wetenschap eigenlijk niet hebben omdat veel 'wetenschappelijke' onderzoeken waar onze regering zich op baseert met betrekking tot land- en tuinbouw zijn aangeleverd door multinationals als Syngenta, Monsanto(nu Bayer), Bayer en multinationals uit het agro-industrieel segment. Multinationals die baat hebben bij een hun welgevallige conclusie. Voorbeeld daarvan is het Ctgb waar ministers zich vaak op 'wetenschappelijk' op beroepen als het gaat om bestrijdingsmiddelen. Nu ja om de mens niet al te slim te maken noemen ze het gewasbeschermingsmiddelen. En mochten er andere onderzoeken zijn die voor meer evenwicht in het onderzoek zorgen dan is er nog de enorme agro- en pesticiden lobby -met in hun gelederen de extreemrechts opererende Agrifacts- die dat in twijfel proberen te trekken.Zoals dat bijvoorbeeld met het hommelonderzoek naar de werking van neonics op hommels van hommelprofessor Dave Goulzen is gebeurd. Dit alles om ervoor te zorgen dat ook de Grean Deal en het 'Bijenrichtsnoer een kapitalistenfeestje van de multinationals wordt. Hetzelfde verhaal met het Enco onderzoek naar meer kerncentrales. Daar is de kunst van het weglaten verheven als een wetenschappelijk en politieke norm. En ja als nu zelfs TNO zo gaat glibberen ('straks raak ik andere goedbetalende klanten kwijt?')verbaast me niet. Het is inherent aan het systeem van ongeremde groei. Het erge is eigenlijk dat complotdenkers en extreemrechts juist door deze opstelling van het politieke midden al polderent met het grootkapitaal de ruimte krijgen om de 'onwetenden' flink te beïnvloeden. Immers rommelende regeringspartijen met rommelende wetenschapsinstituten zijn een prima voedingsbodem. PS: Biologisch voedsel of biologisch gehouden dieren zijn niet alleen zaligmakend voor de gezondheid maar juist ook de manier waarop voedsel tot stand komt lettende op bodem, lucht, oppervlakte- en grondwater, landschap. Het gevaar bestaat overigens dat de biologische sector ook weer gekapitaliseerd wordt. Land van ons biedt een goed alternatief.Heb je wat geld over of wil je een mooi cadeau wordt dan in deze coöperatie eigenaar van land met een toekomst.

2 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans194723 okt. 2020 - 17:17

"PS: Biologisch voedsel of biologisch gehouden dieren zijn niet alleen zaligmakend voor de gezondheid maar juist ook de manier waarop voedsel tot stand komt lettende op bodem, lucht, oppervlakte- en grondwater, landschap." Ik citeer nu uit een onderzoek van uw zaligmakende Louis Bolk Instituut: Biologisch altijd gezonder? "Ondanks dat veel consumenten erop vertrouwen dat biologisch geteelde producten ‘gezonder’ zijn dan gangbaar geteelde producten, is hier nog onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing voor." Komt u nu eens met een onderzoek op de proppen met wel voldoende wetenschappelijke onderbouwing.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander30 okt. 2020 - 9:36

@FA, daar gaat ie weer! Je hebt weer een onderdeeltje gevonden en gaat natuurlijk vanouds niet in op de zaken waar je niks tegen in kan brengen,. De vorige keren heb ik al mbt tot waterschappen en de kosten(relatief onterecht weinig bij boeren) het geheel onderbouwd. Zelf kom je bijna nooit ergens mee. En dat ik in dit geval het niet kan bewijzen is voor mij geen zaak. Want juist door de FA'tjes (de macht van het grootkapitaal en industriële boeren) is het dat dit niet bewezen kan worden om de simpele reden dat vervolgonderzoek wordt ondermijnt/tegengehouden door in dit geval TNO waardoor er geen vervolgonderzoek komt. Mijn punt is trouwens niet dat het gezonder is voor de mens als consument van voedsel alleen maar juist voor de leefomgeving als geheel en dus indirect ook voor de mens. Zelfs al is het bij inname niet gezonder maar even gezond dan is het in zijn geheel goeed voor gezondheid van mens, dier en plant. De bashing opmerking oer het LBI laat ik maar even voor wat het is.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194722 okt. 2020 - 12:29

Raar verhaal. Mw. Huber is een aanhanger van Rudolf Steiner. In de NRC van 17 mei 2008 verklaart ze nog dat er aan dat onderzoek geen "gezondheidsclaim" aan te verbinden is. "Onlangs presenteerde het LBI in samenwerking met de universiteit van Wageningen de resultaten van een tweejarig onderzoek naar het effect van biologische voeding op kippen, als model voor de mens. Daaruit bleek dat het immuunsysteem van de met biologisch graan gevoerde kippen alerter reageerde dan dat van de controlegroep. „Dat waren significante verschillen. Je kunt er geen gezondheidsclaim aan verbinden, maar de consument trekt toch wel zijn eigen conclusies.” (https://www.nrc.nl/nieuws/2008/05/17/kosmische-horens-11539410-a1088348)

5 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot22 okt. 2020 - 16:43

'Mw. Huber is een aanhanger van Rudolf Steiner' Waarom zou dat relevant zijn? Bij Gerda Verburg of Carola Schouten begin je een bericht toch ook niet met 'Carola Schouten is christelijk'?

Robert022
Robert02222 okt. 2020 - 19:25

@ Joe Dat is relevant als Carola Schouten onderzoeksleider zou zijn in een onderzoek naar de vraag of God bestaat. Rudolf Steiner ontwikkelde een leer die nog nooit in een degelijk wetenschappelijk onderzoek kon worden bewezen. Dat zegt wel iets over hoe mevrouw Huber over wetenschap denkt.

Joe Speedboot
Joe Speedboot23 okt. 2020 - 6:28

'Dat zegt wel iets over hoe mevrouw Huber over wetenschap denkt.' Bewijs?

FransAkkermans1947
FransAkkermans194723 okt. 2020 - 17:11

@Joe Speedboot Ik moet inderdaad niets hebben van de antroposofie en haar wetenschappelijke pretenties. En wel hierom: "Stolp beschrijft in zijn boek dat Rudolf Steiner vanaf jonge leeftijd ‘helderziende ervaringen’ had, en ‘in contact stond met engelen en natuurwezens’. Na een studie aan de Technische Hogeschool in Wenen maakte hij het natuurwetenschappelijke werk van Goethe gereed voor uitgave. Later trouwde hij met Anna Eunike, een weduwe met vijf kinderen. Steiner zegt op zijn veertigste een ontmoeting met Christus te hebben gehad, waar hij niet veel over wilde delen, maar die een diepe indruk op hem zou hebben gemaakt." Stolp is de biograaf van Steiner en ik citeer hem uit dit interview uit Trouw: https://www.trouw.nl/nieuws/op-rudolf-steiner-valt-niets-aan-te-merken-hij-is-de-grote-meester-die-we-in-deze-tijd-nodig-hebben~b4f461a3/

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander30 okt. 2020 - 9:52

@FA Joe, er is geen kruid tegen gewassen wat FA hier nu weer te berde brengt. Hij doet alsof hij alles weet van Steiner vooral in negatieve zin. Ikzelf ben ook niet in 'Steiner' . Dat is ook niet relevant. Maakt mij wat uit of hij wel of niet een 'ontmoeting' met Christus heeft gehad. Wat ik wel weet is dat de biodynamische landbouw en vooral haar pioniers laten zien dat boeren met de natuur mee heel goed is te doen. Tenminste als je niet van de korte termijn bent zoals FdF boeren.En Steiners boek over bijen bijvoorbeeld is zeker waardevol om te lezen. Het laat zien hoe ook bijenhouders als we niet meer contact maken met de natuur afglijden naar industriële imkers in een industrieel landschap gevormd door bulderende industriële boeren. @Rober02 Die wetenschap waar jij op doelt is trouwens vaak ook geen neutrale wetenschap want voor een groot deel betaald door het grootkapitaal uit de bestrijdingsmiddelen en agrobranch. En juist deze groeperingen staan neutraal wetenschappelijk (vervolg)onderzoek in de weg. Dat was wel weer duidelijk uit de Zembla uitzending. Je roept maar wat.

GoudenBergen
GoudenBergen22 okt. 2020 - 12:00

Het lijkt erop dat dit nu eens geen complottheorie is.

Norsemen
Norsemen22 okt. 2020 - 11:14

Vraag me af wat het belang van TNO is.

4 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer22 okt. 2020 - 11:56

Het belang van TNO? Dat is het handhaven van de goede contacten met de Nederlandse overheid, i.c. het betrokken ministerie. Dat gebeurt niet alleen bij dit onderdeel van TNO hoor.

itsme3
itsme322 okt. 2020 - 12:11

Dat ze als wetenschappelijk instituut alleen conclusies voor hun rekening willen nemen die ze wetenschappelijk kunnen staven.

Norsemen
Norsemen22 okt. 2020 - 12:47

Als ik de inleiding lees lijkt het er er niet op dat TNO dit onder druk van het ministerie heeft gedaan.

stokkickhuysen
stokkickhuysen22 okt. 2020 - 13:28

@itsme Dan hadden ze dat moeten zeggen. 'Daarbij bleek dat de kippen die biologisch voedsel hadden gegeten een krachtiger immuunreactie vertoonden en sneller herstelden dan de andere groep kippen. De conclusie was dan ook dat biologische voeding bijdraagt aan een sterker immuunsysteem en dus gezondere dieren.' Ik heb het onderzoek niet gelezen, maar als dit de conclusie is van 1 van de onderzoekers, dan ben ik wel benieuwd waarom de andere onderzoekers daar anders over denken. De goede naam van TNO te grabbel gooien om politieke redenen is niet verstandig. Misschien moet er onderzoek komen hoe vaak dit soort spelletjes door TNO gespeeld worden.