Zembla

De uitgeputte bodem 1: Het kippenexperiment

12-07-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
13220 keer bekeken
  •  
Wil je groenten eten die onbespoten zijn, wil je melk drinken van koeien die lekker in de wei hebben kunnen grazen, heb je zin in eerlijke kip? Dan koop je biologische producten. Bovendien is biologische landbouw ook nog eens goed voor het milieu, want beter voor de bodem en de biodiversiteit. Veel consumenten kiezen ook voor biologisch omdat ze denken dat dat gezonder is. Maar daarover is al jaren veel discussie.

In 2005 geeft het ministerie van Landbouw een groep vooraanstaande wetenschappers de opdracht om het eens goed uit te onderzoeken: is biologisch eten nu wel of niet gezonder? Ze zetten een grootschalige proef op met kippen. De helft van de kippen krijgt biologisch voer, de andere beesten krijgen ‘gangbaar’ geteeld voer. Zembla ontdekt dat als de presentatie van het rapport nadert, er een conflict ontstaat over de uitkomsten van het onderzoek, waarin de top van onderzoeksinstituut TNO en de Universiteit Wageningen een opmerkelijke rol spelen.

De presentatie moet anders, conclusies worden aangepast. De uitkomst: de biologisch gevoerde kip is niet gezonder. Wat is hier gebeurd? Voor het eerst vertellen hoofdrolspelers wat zich achter de schermen heeft afgespeeld. In het eerste deel van de serie 'De uitgeputte bodem' onderzoekt Zembla het kippenexperiment. 

De uitgeputte bodem 1 - Het kippenexperiment: donderdag 15 juli, 23.00 uur NPO2
De uitgeputte bodem 2 - Het excuus van de Boerenleenbank: donderdag 22 juli
De uitgeputte bodem 3 - Het grote geld: donderdag 29 juliRegie: Ton van der Ham
Research: Frans Glissenaar


Wederhoor en reacties:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.