Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Uitgebuite arbeidsmigranten Qatar moeten miljarden betalen

  •  
01-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1998 keer bekeken
  •  
qatar

De arbeidsmigranten die in Qatar werken, hebben de afgelopen jaren miljarden moeten betalen om aan de slag te kunnen in de golfstaat. Dat blijkt uit onderzoek van The Guardian. Werknemers worden gedwongen te betalen voor hun eigen ‘werving’. Hoewel het rekenen van dergelijke kosten illegaal is, is de praktijk wijdverbreid.

Zo waren arbeiders uit Bangladesh tussen 2011 en 2020 al tussen de 1,5 en 2 miljard dollar kwijt aan wervingskosten. Migranten uit Nepal betaalden tussen 2015 en 2019 honderden miljoenen dollars om te kunnen werken in Qatar. De arbeidsmigranten moeten doorgaans duizenden dollars per persoon betalen. Daar staat vaak maar een maandsalaris van 275 dollar tegenover. Het eerste jaar zijn de migranten dan ook alleen bezig om hun schuld af te betalen.

Eind dit jaar vindt het WK Voetbal plaats in Qatar. De golfstaat heeft onder meer Ronald de Boer ingehuurd om het toernooi te promoten. De Boer was zelf ook ooit een arbeidsmigrant in Qatar – hij voetbalde er van 2005 tot 2008 – maar dan wel eentje die zeer goed verdiende.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.