Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Freek de Jonge protesteert tegen het WK voetbal in Qatar

  •  
29-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
684 keer bekeken
  •  

Freek de Jonge heeft in het Amsterdamse Olympisch Stadion mede namens het Comité Cancel Qatar 20.000 handtekeningen overhandigd aan de KNVB. De conferencier voerde in 1978 samen met Bram Vermeulen de legendarische actie 'Bloed aan de paal' tegen deelname aan het WK in het toen door militaire dictators geregeerde Argentinië. De Jonge voert de actie om op te komen voor mensenrechten. Bij de bouw van de WK-complexen in de oliestaat zijn naar schatting 6500 arbeidsmigranten omgekomen vanwege de extreem slechte arbeidsomstandigheden.

De Jonge pleit er tegenover AT5 voor dat het WK ergens anders gespeeld gaat worden, al gelooft hij zelf niet dat zoiets zal lukken. Hij voorziet ook wat het betekent als Oranje onverhoopt wereldkampioen wordt. "Dan worden we dat in Qatar en dat zal de geschiedenis ingaan als een van de treurigste kampioenschappen die er ooit zijn gehouden."

Sporthistoricus Jurryt van de Vooren stelt dat het nooit eerder is voorgekomen dat een WK of ander evenement al in de aanloop zoveel mensenlevens kostte.

De KNVB stelt het helemaal eens te zijn met De Jonge en het comité maar zegt dat door mee te doen een verschil te kunnen maken. Dat argument wordt vaker gebruikt bij omstreden sportevenementen. "Ik ken eigenlijk geen enkel voorbeeld waar dat is gelukt", reageert historicus Van de Vooren. "Het is geen argument, het is een excuus."

De Jonge licht zijn actie dinsdagavond toe bij Khalid & Sophie.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

Peace ....
Peace ....30 mrt. 2022 - 9:54

Sport verbroedert en bindt !! Dergelijke evenementen -hoezeer ook in foute gebieden en onder foute regimes- kunnen de communicatie op gang brengen en houden. Het is laag om van de zijlijn een polarisatie aktie te starten die standpunten verhardt. Of spelen andere redenen een rol?

2 Reacties
Zandb
Zandb30 mrt. 2022 - 14:04

Vrede Zo heerlijk naïef, dat u meent dat dergelijke sport, die zo vergeven is van nietsontziende commerciële belangen, verbroedert en bindt. Of niet aan die commerciële waanzin meedoen, verbroedert en verbindt, dat weet ik echt niet. Maar het zou de wereld er wel een stuk beter op maken.

Lentegenoegen
Lentegenoegen30 mrt. 2022 - 14:10

"Sport verbroedert en bindt"...... maar toch is voetjebal oorlog? Hoe krijg je die uitspraak uit je strot zeg? Oh wat zijn die supporters toch altijd aan het verbroederen. Ze binden en verbroederen door steden heen, gezellig samen terrassen en fonteinen herindelen! Gezellig samen binding zoeken met de ME!! En ze roepen zulke broederlijke naar elkaar tijdens zo'n wedstrijdje voetjebal! Ga toch weg man! Voetjebal is gewoon een lam excuus om de nationalistische onderbuik even flink te laten uitbuiken! Het is laagdrempelig brood en spelen dat geen reet met sport te maken heeft. Qatar is verschrikkelijk fout en daar zouden we niet aan moeten willen meewerken, maar datzelfde is eigenlijk ook gewoon waar voor de maffiabende van het internationale voetjebal. Dat mag ook wel gewoon gecancled worden. Wat een paupervermaak!

Olav Meijer
Olav Meijer29 mrt. 2022 - 17:15

Meedoen "om het verschil te maken" is inderdaad een excuus en geen argument. Het is natuurlijk veel te laat voor een actie om het WK voetbal elders te houden. Het enige reële alternatief is niet meedoen. Maar de belangen zullen wel weer veel te groot zijn hiervoor. Financieel gewin gaat boven mensenlevens. Niets nieuws, helaas.

1 Reactie
Zandb
Zandb1 apr. 2022 - 9:40

Olav Of het veel te laat is voor een actie om het WK ergens anders te houden, dat zal wel. Maar waarom zou je je daardoor laten leiden? Zou je dat doen, dan is dat toch meer een excuus dan een argument? En dat 'men' afziet van die 'te grote belangen' dat ligt ook niet erg in de lijn der verwachtingen. Wij bepalen niet direct of het circus doorgaat of niet. En dat is een heel sterk argument. Maar als we dat als argument accepteren, is dat dan geen excuus? Want welke belangen zijn er nu zo groot, dat het geen reëel alternatief zou zijn voor u en mij, om dan niet aan dat circus mee te doen?

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert29 mrt. 2022 - 17:14

Hartverwarmend.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin30 mrt. 2022 - 6:58

Uw Psychiator Zelf.. Het zal niet helpen, zoals het in Argentinië niet gedaan heeft. Je blijft met weer een kater achter! Zoals Johnson na de sancties als eerste in de golfstaten op zoek ging naar een contract voor de levering van olie etc.. De ene dictator/ agressor inleveren voor de andere is het eerste wat ze doen. Daarnaast wil ik nog opmerken dat een vrouw aan de top 'dus' niets uitmaakt, wat ik al eerder opgemerkt heb.