Joop

Uitbraak coronavirus in Haagse moskee die lockdown-regels negeerde

  •    •  
30-05-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
110 keer bekeken
  •  
moskee

© cc-foto: muffinn https://flic.kr/p/rniWAJ

Minstens 21 moskeegangers zijn in Den Haag besmet geraakt met het coronavirus. De bezoekers van de Faizul-moskee negeerden naar verluidt de richtlijnen om niet meer dan 30 mensen toe te laten tot het gebedshuis en anderhalve meter afstand te houden. Een vooraanstaand lid van de gemeenschap is deze week aan Covid-19 overleden. Bezorgde leden roepen de gemeente op de moskee te sluiten, meldt Omroep West. Ze maken zich ook zorgen omdat vanuit de moskee onlangs nog 150 voedselpakketten zijn bezorgd bij oudere leden.
"De bezorgde leden, wiens namen bij Omroep West bekend zijn maar anoniem willen blijven, hebben de gemeente Den Haag al meerdere keren tevergeefs verzocht om in te grijpen bij de Faizul-moskee. Want hoewel het bestuur op 12 maart officieel besloot om het gebedshuis te sluiten voor alle gebeden en andere bijeenkomsten, ook tijdens de ramadan, werd hier geen gehoor aan gegeven. Daarbij werd er ook geen rekening gehouden met de coronamaatregelen. Zo zouden de diensten door meer dan dertig personen zijn bijgewoond zonder daarbij de anderhalve meter afstand in acht te houden."
Het dodelijk slachtoffer, een 77-jarige man, meende dat zijn geloof hem zou beschermen tegen de ziekte. “Ik ben moslim, mij kan niks gebeuren,” zou hij verklaard hebben voordat het virus hem te grazen nam. Ook nadat de besmetting werd vastgesteld zou het houden van bijeenkomsten zijn doorgegaan, onder meer tijdens het Suikerfeest. Het pand is inmiddels gesloten door het bestuur en alle bezoekers worden aangeraden zich te laten testen. Omroep West schrijft dat de imam en een bestuurslid inmiddels ook besmet blijken. Over hun gezondheidstoestand is niets bekend.
Het AD schrijft dat moslims zich ernstig zorgen maken over moskeeën die het niet nauw nemen met de regels:
"Abdelhamid Bouzzit van de Haagse islamitische koepel SIORH maakt zich grote zorgen over de versoepeling van de maatregelen voor gebedshuizen. Volgens hem is de organisatiegraad bij moskeeën niet overal zo goed dat ze in staat zijn om de maatregelen op de juiste manier te implementeren. ,,Daarnaast is er soms een tekort aan vrijwilligers. Bovendien durven veel bestuurders bezoekers niet aan te spreken op hun gedrag. Ze willen de confrontatie niet aangaan met hun leden, wat ten koste kan gaan van de gezondheid.’’"
cc-foto: muffinn
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

DaanOuwens
DaanOuwens2 jun. 2020 - 12:34

Ik vind dit een raar verhaal. Dit speelde mij een paar dagen door het hoofd maar ik kon er de vinger niet opleggen wat mij hier nu zo aan ergerde. Inmiddels weet ik dat. Hier gaat een domme oudere man dood omdat hij denkt dat zijn geloof van betekenis is in het normale dagelijks leven. Dat is het niet. In de meeste optimale vorm kan een geloof mensen een aantal spelregels geven waardoor zijn hun leven wat meer evenwichtig inrichten. En blijkbaar waren er in die moskee meerdere domme mensen. Ik vind dat een imam en zo'n moskee bestuur een zorgplicht hebben. Een groot deel van de bezoekers heeft weinig scholing, leeft al geïsoleerd van de rest van de Nederlandse samenleving dan heb je als moskee organisatie ook de plicht deze mensen te behoeden voor dit soort interpretaties van het geloof. En volgens mij hebben ze dat niet goed genoeg gedaan. Achteraf wel, maar dat was te laat. Aan onderwerpen als dit als die imam aandacht moeten besteden met verwijzingen naar de koran om duidelijk te maken dat de islam geen bescherming biedt tegen corona. Hij is tekort geschoten.

Mostafa
Mostafa31 mei 2020 - 12:03

Je hebt moslims en moslims !

Joop den Uil
Joop den Uil31 mei 2020 - 11:11

dit soort zaken noem ik dood door schuld. tweede graad heb ik deze week geleerd.

2 Reacties
NoahAmber
NoahAmber31 mei 2020 - 15:25

In Nederland kennen we dat tweede graad niet Jopie.

Folkert2
Folkert231 mei 2020 - 16:15

Hoezo? Als ik de tekst lees, dan lees ik dat het bestuur wel maatregelen had genomen maar niet heel erg pro-actief was om ze te handhaven. Dan kom je niet verder dan nalatigheid.

Fredje3
Fredje331 mei 2020 - 6:26

Dus als er kerkgangers en of moskeegangers besmet raken omdat zij houvast zoeken in het geloof, dan ligt dat aan God of Allah, maar als mensen bepakt als vee besmet raken in winkelcentra, stranden of parken dan ligt dat aan.....????

1 Reactie
Jorah
Jorah31 mei 2020 - 9:52

@Fredje; Moet haast neo-liberalisme of kapitalisme zijn. ;)

Hank Nozemans
Hank Nozemans30 mei 2020 - 23:09

Je kunt evolutie onkennen, maar evolutie ontkent jou niet.Of het is een straf van Allah natuurlijk.

2 Reacties
NoahAmber
NoahAmber31 mei 2020 - 15:25

Net god, die straft ook onmiddellijk

Hank Nozemans
Hank Nozemans31 mei 2020 - 17:50

Die twee kennen elkaar heb ik weleens gehoord.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 mei 2020 - 14:48

Ook in Zuid Korea is de kerk een belangrijke besmettingshaard gebleken. Geloof beschermt nu eenmaal niet.

Polletje2
Polletje230 mei 2020 - 14:45

Ach ja, ze aanbidden allemaal dezelfde god en die straft onmiddellijk.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin31 mei 2020 - 9:41

Was het oude gezegde alweer vergeten!

vdbemt
vdbemt30 mei 2020 - 13:00

Het is goed dit naast de volgende column te zien: Belgische prins blijkt besmet met coronavirus na lockdownfeestje in Spanje. Dommigheid is van allen.

7 Reacties
MountEverest
MountEverest30 mei 2020 - 15:23

Toen in Zwartewaterland en enkele andere gemeenten in de Biblebelt mensen ziek werden, ging extreemlinks nogal te keer tegen deze mensen. Terwijl die besmettingen enkele weken voor de lockdown plaatsvonden. Deze moskeebezoekers wisten beter.

MountEverest
MountEverest30 mei 2020 - 15:25

Dit lijkt me een zaak voor politie en justitie.

Sam V
Sam V30 mei 2020 - 15:43

@vdbemt Waarom is dat goed? Is dat om te voorkomen dat we denken dat alleen moskeegangers en Trump dom zijn? Graag nadere duiding van de noodzaak hiervan.

DaanOuwens
DaanOuwens30 mei 2020 - 17:22

@ MountEverest Jij schrijft: , ging extreemlinks nogal te keer tegen deze mensen. Nu het moslims betreft gaat een extreem rechts aanhanger dit soort berichten typen. En jouw geestverwanten waren al in het nieuws. https://nos.nl/artikel/2335640-enkele-tientallen-arrestaties-bij-demonstratie-tegen-coronabeleid-den-haag.html

vdbemt
vdbemt30 mei 2020 - 20:24

@MountEverest. Iedereen zou beter moeten weten. Maar onder iedereen zitten sukkels.

vdbemt
vdbemt30 mei 2020 - 20:33

@SamV. Jij behoeft geen uitleg. Jij hebt het gesnapt. Jij wil toch niet beweren dat er hier (en op andere sites) geen mensen zijn die dat maar wat graag doen? Dan is er overigens een verschil. Trump kun je niet over 1 kam scheren. Bij Trump gaat het over Trump.

NoahAmber
NoahAmber31 mei 2020 - 15:27

@vdbemt 30 mei 2020 at 22:24 . Iedereen zou beter moeten weten. Maar onder iedereen zitten sukkels. Respect, iedereen zou zoveel zelfkennis moeten hebben

Jorah
Jorah30 mei 2020 - 12:40

Wat vervelend. Hoop dat er verder geen doden vallen of mensen er wat aan overhouden. Mij kan niets gebeuren kan overigens op meerdere manieren opgevat worden. Het kan ook zo zijn dat de oude man met vertrouwen op het oordeel uitkeek en dus niet zo bang was om het tijdelijke voor het eeuwige in te wisselen.

2 Reacties
MountEverest
MountEverest30 mei 2020 - 15:18

het tijdelijke MET het eeuwige

Zandb
Zandb31 mei 2020 - 6:52

Mount Het tijdelijke met het eeuwige wisselen. Klopt. Maar hier omzeilt Jorah deze redelijk passieve uitdrukking, door een actievere vorm te gebruiken. Of de 'grote beoordelaar', die Jorah veronderstelt, daar dan blij mee zal zijn, dat is een heel andere vraag. En het antwoord van die god is, hoop ik, niet om heel erg om naar te verlangen. Mocht dat anders zijn, dan verschillen god en ik ernstig van mening en stel ik geen prijs op zijn paradijs.