Joop

Tweede coronawintergolf dient zich aan: ‘Doe een zelftest na carnaval’

  •    •  
14-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4896 keer bekeken
  •  
coronacarnaval

Het aantal coronabesmettingen in Nederland loopt weer op. Dat valt op te maken uit cijfers over de ziekenhuisopnames en rioolwaterdeeltjes. Volgens epidemioloog Alma Tostmann van het Radboud UMC dient de tweede wintergolf zich langzaam aan.

Carnaval, dat op 16 februari van start gaat, zou opnieuw een katalysator kunnen zijn voor de verdere verspreiding van het coronavirus. Hoogleraar uitbraken van infectieziekten Chantal Rovers drukt mensen daarom op het hart om bij klachten thuis te blijven. Ook is het volgens haar verstandig om na de wintersport of carnaval een zelftest te doen.

Na een piek eind december nam het aantal besmettingen de afgelopen weken juist af. Ook de oversterfte, die de afgelopen maanden opmerkelijk vaak gelijke tred houdt met de coronapieken, verdween in de tweede helft van januari als sneeuw voor de zon.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

EenMening3
EenMening314 feb. 2023 - 21:31

Pandemieën doven na ongeveer 2 jaar uit. De ziekte wordt dan endemisch of verdwijnt soms zelfs helemaal, zoals de Spaanse Griep. Corona zal onder ons blijven net als de griep en moet ook op dezelfde manier behandeld worden. Voor het overige is het business as usual. Een land als China dat geprobeerd heeft corona langdurig onder de duim te houden door giga lock downs, moest er uiteindelijk toch aan geloven.

Justjoop
Justjoop14 feb. 2023 - 20:44

Gelukkig zit mevrouw tostmann er vaak naast met haar voorspelling. “ De winter van 2022 zal weinig verschillen van de huidige winter, denkt Tostmann. Ze benadrukt dat Nederland er dan wél beter voor zal staan. "Maar ook dan zullen aanvullende maatregelen nodig zijn om de zorg niet om te laten vallen. Boosterprikken alleen kunnen dat niet voorkomen. ” https://www.nu.nl/coronavirus/6168350/experts-vragen-kabinet-om-visie-ook-komende-jaren-zijn-maatregelen-nodig.html Met nog 5 weken te gaan, lijkt deze winter totaal niet op de winter van 2021. Ik ga over 1,5 week gewoon lekker (apres)skiën.

4 Reacties
LaBou
LaBou 15 feb. 2023 - 6:37

Na ons de zondvloed. Op de Titanic speelde het orkest door terwijl het schip naar de diepte zonk.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk15 feb. 2023 - 7:56

"Na ons de zondvloed. Op de Titanic speelde het orkest door terwijl het schip naar de diepte zonk." Wat een overdrijving weer.

LaBou
LaBou 15 feb. 2023 - 11:55

Gezien het commentaar van altijdongelijk kon het allemaal nog wel eens sneller gaan dan nu gedacht. Want altijdongelijk maakt deel uit van een groep struisvogels met het motto: eerst dat kalf laten verdrinken, en misschien gaan we dan de put dempen.

Justjoop
Justjoop15 feb. 2023 - 18:30

Niks aan de hand mensen. Ook vorige winter moest zogenaamd alles dicht en de scholen langer vakantie etc. Deze winter gaat alles prima de luxe. Veel ouderen gaan dood door de griep. Maar dat is geen Corona, dus dan mag alles open blijven.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine14 feb. 2023 - 17:24

Corona, daar heb ik echt geen seconde over nagedacht nadat ik me als vrijwilliger voor een paar bardiensten in het buurtcentrum had opgegeven. Raar, hoe snel bepaalde dingen weer uit je systeem kunnen verdwijnen.

itsme3
itsme314 feb. 2023 - 15:53

Er zijn blijkbaar nog mensen die in het verleden blijven leven.

7 Reacties
Nejras
Nejras14 feb. 2023 - 16:37

Er zijn ook een hoop mensen voor wie long covid nog steeds een dagelijkse realiteit is. Ik ben er wel klaar mee. Moet/wil er toch wel rekening mee houden.

itsme3
itsme314 feb. 2023 - 18:29

@nejras Als u denkt dat u uiteindelijk corona kunt vermijden dan bent u erg naïef. Een beetje uitstellen wellicht als u geluk heeft.

Nejras
Nejras15 feb. 2023 - 6:50

Meteen weer van die persoonlijke kwalificaties. Gebaseerd op aannames ook nog. Covid op lopen is idd onvermijdelijk. Rekening houden met een ander kost je (bijna) niks. Maar de nickname vat het vast goed samen: ikke, ikke, ikke en de rest kan stikke.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk15 feb. 2023 - 7:59

"Meteen weer van die persoonlijke kwalificaties. Gebaseerd op aannames ook nog. Maar de nickname vat het vast goed samen: ikke, ikke, ikke en de rest kan stikke." Apart om eerst een persoonlijke aanval te verwijten en daarna er zelf één utioveren.

itsme3
itsme315 feb. 2023 - 9:14

@Nejras Ik wens u veel plezier in uw bunker. Heeft u voldoende eten ingeslagen voor het einde der tijden?

Nejras
Nejras15 feb. 2023 - 10:22

Bunker? Nee hoor. Ik zeg slechts dat het een mens geen kwaad doet om af en toe eens rekening te houden met een ander. Dus lekker feestje vieren. Ben je van te voren wat ipsig, dan is een zelftestje een kleine moeite. Covid als ziekte lijkt nu mee te vallen. Maar onderschat het ook niet. Na een jaar long covid hier in huis, zou ik dat wel doen. Maar het hoeft natuurlijk niet he.

Nejras
Nejras15 feb. 2023 - 10:25

@ik heb altijd gelijk. Ja een persoonlijke opmerking nav wat die persoon beweert. Ik gaf daar geen aanleiding voor. Ik zeg slechts dat het toch niet zo’n grote moeite hoeft te zijn om rekening met elkaar te houden. Kan gewoon. Kost weinig. Blijkbaar is dat al voldoende om me weg te zetten als naïef. Lijkt me veelzeggend. Wie de bal kaatst.

Rob12342
Rob1234214 feb. 2023 - 15:36

Dus allemaal boosteren!