Joop

Griep- en coronavirussen op hun retour: oversterfte verdwijnt als sneeuw voor de zon

  •  
03-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1658 keer bekeken
  •  
griepziek

In de laatste twee weken van januari was er geen oversterfte meer in Nederland. Dat meldt het CBS. Het verdwijnen van de oversterfte valt, niet geheel toevallig, samen met de afname van het aantal griep- en coronabesmettingen.

cbsoversterfte

De definitieve inventarisatie van alle doodsoorzaken in januari zal nog wel even op zich laten wachten, maar historische cijfers wijzen uit dat de sterfte stijgt als er veel griep- en coronabesmettingen zijn.

CBS-statisticus Ruben van Gaalen heeft er al verscheidene malen op gewezen dat de oversterfte gelijke tred lijkt te houden met het aantal coronavirusdeeltjes in het rioolwater. “Dat zou een aanwijzing zijn dat corona meer levens eist dan verwacht, bijvoorbeeld doordat de infectie onopgemerkt blijft of de patiënt overlijdt aan een hart- of vaatziekte die op het oog losstaat van corona”, schrijft de Volkskrant.

Slecht nieuws: het aantal virusdeeltjes in het rioolwater stijgt sinds kort weer licht.

virusdeeltjes
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

tempest
tempest4 feb. 2023 - 9:28

"Het verdwijnen van de oversterfte valt, niet geheel toevallig, samen met de afname van het aantal griep- en coronabesmettingen." Zoiets klinkt misschien logisch, maar de oorzaken van oversterfte zijn echt heel erg complex. Sommige mensen denken dat het door onopgemerkte Corona kan komen, andere verdenkende vaccinaties etc.

TheunT
TheunT3 feb. 2023 - 14:27

Zoals je kan zien loopt de prognose al 2 jaar achter de feiten aan. Mogelijk vanwege verminderde immuniteit door de maatregelen.