Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Turkse badplaats stuurt zwemmers met vredesboodschap naar Griekse buren

  •  
03-09-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
datca
Bewoners van de badplaats Datça in Turkije houden ieder jaar een zwemwedstrijd met de inwoners van het nabijgelegen Griekse eiland Symi. De deelnemers vertrekken daarbij uit hun respectievelijke thuishavens en ontmoeten elkaar halverwege op zee, een afstand van bijna 5 kilometer volgens Google Maps. De traditie bestaat al 20 jaar.
Dit jaar zagen de Grieken vanwege corona en de opgelopen spanningen met Turkije, die onder meer leiden tot militair spierballenvertoon, af van de wedstrijd. Tot groot verdriet van hun Turkse vrienden. De burgemeester van Datça besloot het evenement van Turkse zijde toch door te laten gaan en voorzag de zwemmers van een hoopvol spandoek met de tekst ‘Vrede zal overwinnen’ in het Turks, Grieks en Engels, gelardeerd met de nationale vlaggen van beide landen. Het evenement werd gehouden op 1 september, Wereldvrededag. “Wij staan niet aan de kant van oorlog,” aldus de burgemeester van de centrumlinkse partij CHP. De zwemmers hopen dat de wedstrijd volgend jaar weer gewoon gehouden kan worden, onder aanzienlijk fijnere omstandigheden.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Eric Minnens
Eric Minnens4 sep. 2020 - 10:49

Wat voor wedstrijd? "De deelnemers vertrekken daarbij uit hun respectievelijke thuishavens en ontmoeten elkaar halverwege op zee, een afstand van bijna 5 kilometer" Dus wie het eerst bij de tegenpartij aankomt, is winnaar? ????

1 Reactie
OlavM
OlavM6 sep. 2020 - 0:28

@ Eric Minnens: Nee, ik vermoed degene die het eerst op het punt exact halverwege aankomt. Het zal niet eenvoudig zijn dat vast te stellen. Maar als iedereen zijn smartphone meeneemt, komen ze er wel uit.

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas4 sep. 2020 - 9:51

Mooi gebaar! Hopelijk zullen beide landen in dialog gaan en worden ze niet door landen als Frankrijk het slagveld (lees: slachtveld) opgestuurd. Het idee dat Griekenland Turkije (eenland met de langste kust) kan isoleren in de Egeische en Middellandse Zee door kleine eilandjes is hooguit belachelijk. Zeker een eiland als Meis met nog geen 8 vierkante km omvang dat zgn. 40.000 vierkante km aan water claimt. Dit heeft niks maar dan ook niks met RECHT te maken. Grieken EN Turken hebben beide net zoveel recht in dat gebied maar de maximalistische gedachte van de Grieken is absurd. Dat is hetzelfde dat wanneer Texel van Duitsland zou zijn, Nederland 1 kwart van haar EEZ zou kwijtraken. Als alle waddeneiilanden van Duitsland zou zijn bijna de helft. Dit heeft dus niks met recht te maken. Stelt u zich eens voor dat er maar een eiland van 1 vierkante kilometer in het midden van de zee ligt en deze daardoor 1000 maal het oppervlakte aan water opeist. Zou dat rechtvaardig zijn en waarom wel of niet? Omdat een aantal landen die er voordeel in zagen een verdrag hebben getekend? Werkt dat zo?

3 Reacties
Ithnairam
Ithnairam5 sep. 2020 - 18:58

Zucht.. 1: Turkije heeft een kortere kust dan Griekenland. 2: Eilanden kennen een EEZ onder internationaal recht. Groot of klein maakt niet uit. Anders zijn kleine landen altijd overgeleverd aan grote buren. 3: Het concept van meet-in-the-middle zoals nu gehanteerd lijkt mij fair. Dat het in uw Turkse ogen niet zo lijkt, lijkt een mindeheidsvisie. De internationale gemeenschap heeft zich grotendeels achter de Griekse zienswijze geplaats.

Eric Minnens
Eric Minnens7 sep. 2020 - 2:21

@Ithnairam "Turkije heeft een kortere kust dan Griekenland." Klopt. Turkije 7.200 km. Griekenland 13.700 km. Griekenland heeft de langste kustlijn van Europa.

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas17 sep. 2020 - 9:12

Zucht.. eilandjes meegeteld wel ja.. so what.. Geeft dat Griekenland het recht om de Egeïsche zee een Griekse meer te maken? Eilandjes (alle) met minder inwoners dan de stad Izmir aan de Turkse westkust. EEZ geldt niet voor 2 landen als 1 van de twee niet heeft getekend. Haal dat nou dus uit uw hoofd. Griekenland en Turkije moeten samen regels opstellen. NL had ook niet getekend als zij in dezelfde sitautie zou zijn al TR. De international gemeenschap heeft niet dezelfde situatie als TR heeft dus zullen zij zonder problemen verder kunnen gaan. Er zijn uitzonderlijke situaties en deze zijn niet opgenomen in het EEZ. Begrijpt u dit wel of alleen als het u uitkomt?

axetothehead
axetothehead4 sep. 2020 - 9:27

Hij had ze beter naar erdogan kunnen sturen, hij is de oorzaak van alle ellende.

BerendW
BerendW4 sep. 2020 - 6:50

Stoere burgemeester! Maar je weet wat het met helden verloopt. Laten we het in de gaten houden

Herr Vorragend
Herr Vorragend4 sep. 2020 - 6:26

Het schiereiland Datça met de gelijknamige badplaats ligt aan de westkust van Turkije en wordt omgeven door eilanden die Grieks zijn. De Turkse bewoners van de west- en zuidwestkust zijn veelal, seculier en felle tegenstanders van Erdogan. Daarnaast hebben zij relatief veel contact met de Griekse eilandbewoners en de persoonlijke verhoudingen zijn goed. Ze kunnen zo hopelijk een beetje een buffer vormen tussen de Grieken en de oorlog-zuchtige nationaal-islamisten van Erdogan

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin3 sep. 2020 - 23:49

Op zich een loffelijk streven, de praktijk leert echter dat de turkse aspiraties beide landen in conflict brengt, de griekse reactie valt in dat licht bezien te begrijpen ook al is de turkse handreiking sympathiek, het is klaarblijkelijk geen reden met het plaatselijk turkse gebaar in zee te gaan.

1 Reactie
LaBou
LaBou 4 sep. 2020 - 10:08

Ik vrees dat de Grieken wat nationalistische aspiraties betreft niet voor de Turken onderdoen

OlavM
OlavM3 sep. 2020 - 22:14

Mooi!

MaxMax2
MaxMax23 sep. 2020 - 19:59

Leuke actie :)

Marcus A.2
Marcus A.23 sep. 2020 - 19:08

Even een positieve noot in een verder behoorlijk negatief verhaal kan nooit kwaad natuurlijk.