Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Trump, Musk en narcisme

  •  
13-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2130 keer bekeken
  •  
ANP-411899042

Trump voerde de Amerikanen naar de rand van de afgrond, zei spring! en verdomd… ze deden het niet. Voor de derde keer op rij verloor Trump verkiezingen. Eerst met de popular vote - meer kiezers stemden in 2016 op Hillary Clinton - vervolgens verloor hij van Joe Biden die hem tot one term president maakte en nu slaagt diezelfde Biden er in om de tussentijdse verkiezingen tot een overwinning om te zetten door de Senaat te behouden. Wat geen andere president de afgelopen 20 jaar is gelukt.

Het gekke is: in de beeldvorming lijkt het andersom. Trump is voor de media en commentatoren nog steeds even onoverwinnelijk als Poetin. Kennelijk werkt het zo als je zelf maar volhoudt dat je de winnaar bent. Zeg dat je de grootste intellectueel bent en de praatmedia blijven je maar uitnodigen, omdat ze het grappig vinden, echt geloven of allebei.

Trump kun je zien als een eindproduct van het neoliberalisme en het individualisme waar dat op drijft, legde de scherpe commentator Robert Reich deze week in The Guardian uit. Als je die ideologie lang genoeg doordrijft krijg je vanzelf narcisten. Zie bijvoorbeeld ook Elon Musk. In Nederland hebben we daarvoor Baudet maar ook Sywert van Lienden. Tja, alles is hier altijd kleiner.

Ik beken, ook ik vreesde dat Musk met de overname van Twitter een comeback van Trump mogelijk zou maken. Geen betere media voor narcisten dan ‘sociale media’. Maar hij lijkt Twitter in no time te verwoesten en daarmee meteen ook het imago van geniale geweldenaar dat hij heeft weten op te bouwen. Zou iemand ooit in een type als Musk geïnteresseerd zijn geweest als hij geen miljardair was? Datzelfde geldt voor Trump. In deze wereld draait succes om geld en geld om succes. Als een perpetuum mobile.

Greenpeace maakte een prikkelende clip over het hyperindividualisme, de verslaving aan rijkdom en de gevolgen daarvan. Het maakt de planeet kapot. Musk wil daarom beginnen met het koloniseren van een andere planeet. Stupiditeit vermomd als genialiteit.

Narcisten zien zichzelf graag als superintelligente wezens die natuurlijk ook contact gaan leggen met een buitenaardse beschaving. Maar welke buitenaardse intelligentie zit te wachten op types die niet eens in staat zijn hun eigen planeet bewoonbaar te houden? NASA is er nu ook achter dat het niet zo werkt.

Musk naar Mars. Dat is eigenlijk best een goed idee. Mits hij Trump meeneemt.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (21)

Willem D2
Willem D214 nov. 2022 - 12:56

Narcisme komt bij politici wat vaker voor dan gemiddeld. Dit is onafhankelijk van de politieke kleur. In Nederland zijn o.a. Baudet en Kaag duidelijke voorbeelden. Hun charme, doelgerichtheid en gebrek aan empathie maakt dat ze vaak ver komen in de hiërarchie.

Eric Minnens
Eric Minnens14 nov. 2022 - 4:07

"Musk naar Mars. Dat is eigenlijk best een goed idee. Mits hij Trump meeneemt." Misschien kan 'congresswoman Marjorie Taylor Greene, who blames wildfires on Jewish space lasers' (uit de Guardian-link) dan naar Venus worden gestuurd. Terug naar waar 'echte' mannen en 'echte' vrouwen oorspronkelijk vandaan komen immers. (Of is Marjorie geen echte vrouw, en moet zij ook mee naar Mars?)

Andreas4
Andreas413 nov. 2022 - 17:43

"Narcisten zien zichzelf graag als superintelligente wezens die natuurlijk ook contact gaan leggen met een buitenaardse beschaving. Maar welke buitenaardse intelligentie zit te wachten op types die niet eens in staat zijn hun eigen planeet bewoonbaar te houden?" Mooi en raak gezegd!

EenMening3
EenMening313 nov. 2022 - 17:38

Bureaucratische, starre geesten die uit de staatsruif eten zijn logischerwijs jaloers op creatieve, vrije geesten met visie, die met gedurfde oplossingen komen. En daar ook nog eens rijk mee worden. Musk is zo'n creatieve geest. Het succes van het Oekraïense leger is voor een deel te danken aan de support van Elon Musk met zijn Starlink.

Palipka
Palipka13 nov. 2022 - 12:41

Hulde! En daaraan toevoegend narcisme is doorgaans therapie resistent dus als ze stoute dingen doen graag juridisch oplossen en niet naar de ggz🤪

Olav Meijer
Olav Meijer13 nov. 2022 - 12:39

[Trump kun je zien als een eindproduct van het neoliberalisme.....] Ik noem hem liever het afvalproduct. [Maar welke buitenaardse intelligentie zit te wachten op types die niet eens in staat zijn hun eigen planeet bewoonbaar te houden?] Misschien heeft zo'n "buitenaardse intelligentie" de aarde al lang opgegeven als kansrijk, en gaat die er nu met een grote boog omheen. :)

1 Reactie
LaBou
LaBou 13 nov. 2022 - 17:39

"Ik noem hem liever het afvalproduct. " Daar heb je op zich wel gelijk in maar veel beter zul je bij het neoliberalisme niet treffen.

Gerygrr
Gerygrr13 nov. 2022 - 10:51

Musk sloopt twitter. Mooi toch? Als je het kwaad wil ontmantelen kun je dat pas doen als je het gekocht hebt, toch? Als hij inzet op een idioot idee van de ruimte ingaan in een tijd, dat de aarde met een eindspel bezig is, zou ook kunnen denken, dat hij wil redden wat er te redden valt. Soort ark van Noach……

TeeJee2
TeeJee213 nov. 2022 - 10:38

Nou nou, laten we de eer vooral geven aan alle Democrats, en niet aan Biden zelf. De kandidaten, medewerkers en vrijwilligers die keihard gewerkt hebben om in hun staten dit mogelijk te maken. Het is vast mooi dat de president (al hakkelend) een paar speeches af steekt, maar het lijkt mij volledig onterecht om het op te hangen aan een enkel persoon terwijl er duizenden voor hebben moeten zweten.

Y-Line
Y-Line13 nov. 2022 - 10:37

De beste man is er hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor dat elektrisch rijden 'hot' is geworden en zorgt er nu ook ook 'hoogstpersoonlijk' voor dat ze nu in Oekraïne stabiel internet hebben. Wat mensen tegen méér vrijheid van meningsuiting (zolang het in de kaders van de wet valt) hebben snap ik niet, of is vrijheid van meningsuiting alleen vervelend als het goed uitkomt voor je politieke opponenten? Laat Trump zich lekker voor lul zetten op internet. En dat Musk nu flink aan het snijden is bij Twitter lijkt me heel normaal, Twitter verloor veel geld en het gigantische aantal werknemers met een salaris waar je u tegen helpt dan ook niet echt. Twitter moet weer winstgevend worden, en bovendien is het een privaat bedrijf (dat was het al) en mogen ze zelf beslissen hoe en wat ze doen.

2 Reacties
Palipka
Palipka13 nov. 2022 - 12:42

Ja het is goed mensch. Een soort God.

Y-Line
Y-Line13 nov. 2022 - 16:18

@palipka Afgunst?

Sonic2
Sonic213 nov. 2022 - 10:21

In Nederland hebben journalisten ernstig het gevoel dat ze in 2002 miskleunde. En dat Pim als hij was blijven leven premier was geweest en een enorme bijdrage aan het land had geleverd. Dat miskleunen valt wel mee. Maar journalisten en ook een groot deel van links blijft zo denken. Net als met Trump en Brexit. Allemaal volledig onterecht neergezet als grote miskleunen. Terwijl het heel close was en het net zo goed een andere kant had kunnen opgaan. Het is de hedendaagse media werkelijkheid. Daarin is links zwak en onzeker. En "rechts" is sterk en onoverwinnelijk. Een resultaat dus van 2002 in Nederland. Trump is inderdaad geen winnaar. Er is geen massale trek van arbeider achtig links naar "rechts". Er was in 2016 geen sprake van een landslide. De verkiezingen in 2020 waren niet raar. Hoewel ik Trump best kans geef in 2024 is hij verre van onverslaanbaar. En wordt hij inderdaad volledig onterecht als sterk neergezet. Terwijl Trump een zwakke en zeer onzekere leider is. Die continu erkenning nodig heeft en elke keer geprezen moet worden.

4 Reacties
TeeJee2
TeeJee213 nov. 2022 - 11:33

Heeft u recente foto's van Trump gezien? Die is bezig aan een flinke neergang. Ik verwacht niet dat hij fysiek en mentaal fit genoeg zal zijn om in 2024 deel te nemen aan de verkiezingen. Los daarvan verliest hij meer en meer steun binnen de Republikeinse partij. Ron DeSantis heeft momenteel de beste papieren om in 2024 naar voren te worden geschoven.

Sonic2
Sonic213 nov. 2022 - 14:03

@ TeeJee U maakt de grote denkfout om te denken dat een rechts radicaal( geen enkele rechts radicaal kan dat) zoals Trump zijn nederlaag kan erkennen. Trump zal nog 1 dag voor zijn dood zeggen dat hij de "best health of the world" heeft. En hij zal blijven liegen dat hij gewonnen heeft. Als DeSantis wint dan is het een fake winst in de ogen van Trump. Trump gaat niet stilletjes van het podium weg. Trump zal een complete chaos achter laten. Ik hoop dat het tot de GOP beperkt blijft. En niet het land en de wereld zal treffen. Misschien in het vervolg wat beter naar mij luisteren. Dan hoeft de hele wereld niet met de handen in het zweet te zitten als we over 2 jaar election night hebben. En de vele dagen erna. Trump gaat geen enkele nederlaag erkennen. Zeer, zeer, zeer gevaarlijk figuur. Die zelfs door veel mensen hier veel te lang is onderschat. Het zijn vaak dezelfde types trouwens die Poetin heel lang het hand boven het hoofd hielden. En met hun ook Baudet en Wilders

TeeJee2
TeeJee213 nov. 2022 - 17:12

@Sonic2 Ik maak geen enkele denkfout, het is namelijk volledig irrelevant of Trump het erkent of niet. Hij kan zoveel herrie maken als hij wil, als de Republikeinse partij besluit iemand anders naar voren te schuiven, dan is dat de kandidaat. Zoals ik zei verwacht ik echter niet dat Trump in 2024 nog heel veel herrie kan maken. Zoals ik zei; die is nu vrij snel aan het aftakelen.

Sonic2
Sonic215 nov. 2022 - 12:50

@ TeeJee Wellicht krijgt u gelijk. Als de GOP slim is dan dumpen ze Trump ja. Maar Trump gaat niet weg zonder er een enorme chaos van te maken. Die kant gaan we in Nederland ook op met Forum. Misschien begint de ellende al in maart 2023. Ik zie ze ook niet 1-2-3 de uitslag erkennen van die verkiezingen. Vooral niet als die tegenvalt voor Baudet en zijn clubje halve zolen. Dit hadden we een paar jaar geleden nog kunnen bestrijden he. Die virulente aanvallen op de democratie. Maar nu hoort het wangedrag van Trump en andere rechts radicale halve zolen er klaarblijkelijk bij.

Grozny
Grozny13 nov. 2022 - 10:18

Al die politici daar zijn extreme narcisten. Trump Biden Obama Clinton ect... Dat is ook logisch voor als je voor het presidentschap gaat. Die mensen denken dat ze de wereld kunnen en moeten leiden. Het verschil is dat Trump enkel aan zichzelf kan denken, de andere kunnen ook nog aan andere dan zichzelf soms denken.

tempest
tempest13 nov. 2022 - 10:15

Musk zal vermoedelijk de geschiedenis ingaan als 1 van de meest invloedrijke mensen van deze tijd, in een positieve zin. Trump als een obsessie van de media en een voorbeeld van incompetentie van de politiek. Juist het uitgesproken karakter van Musk zorgt ervoor dat hij risico’s durft te nemen. Bezos bijvoorbeeld is net zo machtig, maar veel conservatiever en voorzichtiger. Nederlandse media zouden er goed aan doen zich minder door de Amerikaanse MSM te laten leiden en zelf na te denken en te oordelen. Biden heeft veel macht behouden, nu maar hopen dat hij die goed in gaat zetten, maar de Democraten hebben hele vieze spelletjes gebruikt om dat voor elkaar te krijgen. Het financieel steunen van de meest radicale Trump aanhangers bij de voorrondes van de GOP bijvoorbeeld. Ik ben blij dat dat goed is afgelopen, maar het is hoog spel spelen en vroeg of laat houdt het geluk op met hele nare consequenties.

Backtobasics
Backtobasics13 nov. 2022 - 9:48

Ook hier in Nederland zie je genoeg "producten" van het Neoliberalisme en doorgeslagen individualisme. Ze hebben soms zelf niet eens meer in de gaten dat ze langzaam verandert zijn in platte, onaangename en egoistische wezens.

1 Reactie
Y-Line
Y-Line13 nov. 2022 - 10:38

Voorbeelden?

Deugkeizer
Deugkeizer13 nov. 2022 - 9:35

Trump met Musk vergelijken is als een ezel met een adelaar. Musk heeft als ondernemer grenzen doorbroken die bewonderingswaardig zijn, als voorbeeld voor het toekomstige kapitalisme. Aan zijn zienswijze en maatschappelijke betrokkenheid kunnen vele ondernemingen nog een voorbeeld nemen. Zijn voornemens om starlink satellieten voor o.a oekraine beschikbaar te stellen is echt een grote mijlpaal in het corporate denken. Musk is 1 van de weinige ondernemers die ook op de lange termijn durft te plannen, en ja soms maakt die daarbij inschattingsfouten. Maar dat moet nog maar blijken met Twitter.

1 Reactie
Y-Line
Y-Line13 nov. 2022 - 10:39

Het lijkt wel.. misschien... of dat je als ondernemer misschien wel ondernemersrisico hebt...!