Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

TikTok per direct verboden op telefoons Britse ambtenaren wegens spionage-risico

  •  
16-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
273 keer bekeken
  •  
ANP-465112879

De Britse regering verbiedt per direct TikTok op zakelijke telefoons en andere apparaten van overheidspersoneel. Hiertoe is besloten wegens zorgen over gevoelige informatie die mogelijk wordt verzameld door de app uit China.

Het Britse besluit volgt na advies van experts op het gebied van cyberveiligheid. Eerder zijn soortgelijke beslissingen genomen door bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Canada, België en de Europese Unie. 

De app TikTok is een van de populairste socialemediaplatforms van dit moment, maar wereldwijd zijn zorgen over de privacy van de gebruikers. Voor gebruik van TikTok moeten gebruikers de app toestemming geven om bepaalde data te verzamelen en op te slaan. Er wordt gevreesd dat China toegang heeft tot deze data.

TikTok zegt teleurgesteld te zijn dat het Verenigd Koninkrijk de andere landen volgt met het invoeren van een verbod. Deze maatregelen zijn volgens een woordvoerder "gebaseerd op fundamentele misvattingen en worden gedreven door een bredere geopolitiek waar TikTok en onze miljoenen gebruikers in het VK geen rol in spelen".

In Nederland geldt momenteel geen verbod, hoewel een meerderheid van de Tweede Kamer vorige maand liet weten voorstander daarvan te zijn. Alleen voor Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet geldt een TikTok-verbod. Dat is ingesteld door het bedrijf zelf omdat Baudet probeerde vals te spelen door tegen betaling illegaal campagne te voeren via het platform. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

Paul Spijkers
Paul Spijkers17 mrt. 2023 - 7:31

Staats bedrijven van autocratische landen en buitenlandse bedrijven die wettelijk alle gewilde plek moeten hebben en weg moeten maken voor staats veiligheids diensten zijn nu eenmaal anders.

Déjà vu
Déjà vu17 mrt. 2023 - 3:08

De Amerikanen verzamelen op veel grotere schaal data. De grootste boosdoeners: Microsoft, Google en Facebook. De EU onderneemt hier -tot op heden- nog steeds geen actie tegen. Als er acties komen tegen tiktok, dan ook tegen de hiervoor genoemde Amerikaanse bedrijven.

EenMening3
EenMening316 mrt. 2023 - 23:53

Regeringen doen er verstandig aan om alle elektronica en software uit China te weren. Het Westen moet alle productie weghalen uit China en bij bevriende landen onderbrengen. Export naar en invoer uit China moet zwaar belast worden. Export van essentiële technologie naar China moet verboden worden (zoals bijvoorbeeld de chipmachines van ASML).