Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Thierry Baudet permanent verbannen van TikTok vanwege oneerlijke verkiezingscampagne

  •  
15-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
11392 keer bekeken
  •  
ANP-463036737

Thierry Baudet betaalde in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen TikTok voor extra bereik op het platform terwijl het bedrijf dat expliciet verbiedt voor politici. Dat ontdekte BNR. Advertentiefilmpjes vanuit het account van Baudet werden op die manier minimaal twee miljoen keer bekeken, meldt de radiozender. Het sociale medium TikTok is vooral populair bij jongeren. 

Politiek getinte reclame is niet toegestaan op TikTok, het platform verbiedt politici überhaupt te adverteren op het medium. ‘De toegang tot reclamefuncties wordt automatisch uitgeschakeld’, schrijft TikTok ‘bij accounts van politici en politieke partijen’.

Thierry Baudet, die naar Trumpiaans voorbeeld zijn volgers al tijden wijsmaakt dat de verkiezingen oneerlijk verlopen, wist de regels onder meer te omzeilen door gebruik te maken van een account dat niet direct aan Forum voor Democratie verbonden lijkt. Dat filmpje, met een onomwonden oproep op Forum te stemmen, werd 1,6 miljoen keer bekeken. Baudet maakte daarnaast nog ten minste een keer reclame via zijn eigen account. Mogelijk gaat het om meerdere schendingen, maar daarover heeft TikTok geen informatie vrijgegeven.

Andere partijen die actief zijn op het platform, zoals VVD en GroenLinks, houden zich wel aan het verbod. Doordat Forum voor Democratie vooralsnog als enige partij het advertentieverbod lijkt te schenden ontstaat een ongelijk speelveld op TikTok in campagnetijd. Met een paar duizend euro kunnen meer dan een miljoen kiezers bereikt worden.

TikTok heeft Baudet al beperkingen opgelegd, meldt BNR. In een video die deze maandag online verscheen windt de partijleider zich op over een verbod op live video's dat hij van TikTok zou hebben gekregen. Baudet houdt zijn telefoon hierbij in beeld. ‘Permanent geblokkeerd vanwege schending van de communityrichtlijnen’, is op het scherm te lezen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.