Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tijd om de Poetin-handlangers op onze eigen bodem aan te pakken

  •  
25-02-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
3938 keer bekeken
  •  
30252374817_24de1eaf50_k

© cc-foto: kishjar

Laat dit het moment zijn om onszelf te gaan verdedigen tegen een capabele en zeer gemotiveerde tegenstander
De aanval op Oekraïne is de grootste misdaad die de Russische president Vladimir Poetin heeft begaan. Maar het is ook de grootst mogelijke misdaad in het internationale recht. En daarmee is het moment gekomen om wakker te schrikken. We hebben on heel veel kaas van het brood laten eten door deze extreme en irrationele dictator. Hij kan, wil en zal nog heel veel meer kapot maken. De appeasement die hem en zijn politieke zetbazen in Europa en ook Nederland al decennia ten deel valt moet nu stoppen.
Poetin regeert al sinds het begin in 1999 met harde hand. De rode draad is de macht in handen houden in het binnenland en internationaal de invloedssfeer uitbreiden. Binnenlandse oppositie wordt met harde hand neergeslagen. Meerdere politieke tegenstanders zijn in West-Europa vermoord door Russische agenten. In Syrië, Georgië (Abchazië), Tsjetsjenië en Oekraïne (zowel oostelijk als zuidelijk) steunt hij zetbazen die moreel grenzeloos zijn.
Maar ook in het Westen heeft Poetin invloed op de politiek, altijd vanuit de nationalistische hoek. Donald Trump en Rusland worden al decennia in verband gebracht in de context van leningen, reddingen bij faillissement, geld witwassen en kompromat (chantage met seksvideo’s). De campagnes van Trump in 2016 en 2020 werden op afstand en met lokale teams gesteund door Poetin. Ook deze week steunt Trump de Russische agressie, tot verbazing van zijn rechtse achterban.
De Britse Conservatieve Partij krijgt veel geld van Russische oligarchen (de kring rond Poetin) en houdt nog steeds een rapport achter over de brede invloed van Rusland in de Britse politiek. De organisaties achter Brexit, Vote Leave en Leave.EU, hadden sterke banden met de Russische overheid en het referendum zelf lijkt niet zuiver te zijn verlopen door buitenlandse digitale invloeden. Ook in de afgelopen week gedraagt Johnson zich raar door sancties juist niet op de belangrijkste oligarchen te richten en door te liegen dat hij dat wel doet. Hij maakt het qua Russische invloed zo bont dat de Amerikaanse overheid hem niet vertrouwt.
In Italië wordt de belangrijkste rechtse politicus Matteo Salvini routineus “Vladimirovich” (zoon van Vladimir) genoemd. Zijn Lega kreeg geld van Rusland. Dat ontving Marine Le Pen in Frankrijk ook. In Hongarije steunen de Russen de harde jongens van Jobbik. Al deze politici doen al dan niet uit overtuiging wat Poetin graag wil: het machtsblok dat de EU is van binnen uithollen en de politiek naar rechts trekken. Vrijheid, mensenrechten, internationaal recht en een verenigd Europa zijn immers heel onhandig.
Gelukkig voor Poetin denken er ook in Nederland mensen net zo. En dat zijn nou net de mensen bij PVV, FvD en JA21 die consequent Rusland steunen, zelfs in de huidige crisis. Het Oekraïnereferendum dat FvD-leider Thierry Baudet groot maakte lijkt sterk een voorbeeld van Russisch ingrijpen. Bij het enige PVV-lid Geert Wilders is er geen direct bewijs van invloed, maar valt wel zijn goedpraten van misdaden als het voor Nederland rampzalige neerhalen van de MH17-vlucht op, of de consequente steun voor nauwe banden met Rusland. En het JA21 van Joost Eerdmans schokt ons land nu door de Russische agressie goed te praten. Ook Viruswaarheidman Willem Engel, bekend van allerlei acties en uitspraken die de binnenlandse veiligheid aantasten, steunt nu Poetin.
De decennia noeste Russische arbeid om ondermijnende krachten in Europa te starten en steunen werpen dus ruim zijn vruchten af. Maar de vraag is waarom Europa al die tijd zo weinig terug doet. Rusland straffen is op de korte termijn duur, en vele politici praten betaald of onbetaald met Poetin mee. Maar er lijkt ook sprake te zijn van de spreekwoordelijke kikker in de opwarmende pan. Ieder los stapje lijkt wel mee te vallen, maar opeens ben je weg. De enige manier om dat te voorkomen is door wakker te worden. En als een naakte aanvalsoorlog en dreiging met massamoord op ons daarvoor niet voldoende is, dan is niets het.
De Russische schaaklegende Garry Kasparov heeft een goede suggestie. De miljarden of biljoenen aan huizen, goud, voetbalclubs en jachten die Poetin en zijn buddies in het Westen hebben gestald kunnen bevroren worden of in beslag genomen. Straffen kan met een sport-, economische en zakelijke boycot. Maar we moeten ons ook minder afhankelijk en kwetsbaar maken. Onze energievoorziening kan met een noodplan de afhankelijkheid van Russisch gas beperken (en de noodzakelijke energietransitie versnellen). Een EU-leger is een idee waarvoor de tijd rijp is.
In Nederland moet met spoed onderzoek worden gedaan naar de financiering en andere steun aan radicaal-rechts door Rusland. Ook moet partijfinanciering op de schop, zowel qua internationale giften als giften van bedragen die niet passen bij idealisme en wel bij corruptie. We gaan niet elektronisch stemmen. De publieke omroep Ongehoord Nederland moet onmiddellijk stoppen desinformatie en steun aan Rusland uit te zenden. Dit zou in één moeite door een begin kunnen vormen van de al decennia uitblijvende aanpak van het gestaag radicaliserende rechtse volksdeel in ons land, voor zover dit binnen bereik ligt van een politieke en journalistieke elite die rechts liever een podium geeft dan als bedreiging ziet.
Als antwoord op een aanvalsoorlog die onze veiligheid direct aantast, en in de context van dreiging met kernoorlog, ligt eigenlijk alles wat Rusland niet fysiek bedreigt op tafel. Zowel in directe reactie op de agressie als op de invloed op ons politieke bestel en veiligheid. Maatregelen mogen pijn doen, want anders wordt de pijn later nog veel groter. De wet biedt allerlei kansen, zelfs plichten, om activisten en politici die de openbare orde en staatsveiligheid bedreigen aan te pakken. Het enige wat ontbroken heeft is de wil en de moed. Laat dit het moment zijn om onszelf te gaan verdedigen tegen een capabele en zeer gemotiveerde tegenstander die u niet alleen uw vrijheden wil afpakken, maar ook bereid is uw leven op het spel te zetten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (159)

OlavM
OlavM27 feb. 2022 - 0:35

De schrijver slaat in zijn reactie op de brute aanval op Oekraïne met zijn voorstellen nogal op hol. [Een EU-leger is een idee waarvoor de tijd rijp is.] En dat bovenop of naast de NAVO? Dat is pas echt "overkill". De schrijver denkt toch niet dat de VS hun imperialistische belangen in Europa zullen opgeven? [De publieke omroep Ongehoord Nederland moet onmiddellijk stoppen desinformatie en steun aan Rusland uit te zenden.] Dit vind ik ook een weerzinwekkend clubje. Maar wil de schrijver dan censuur gaan instellen? [De wet biedt allerlei kansen, zelfs plichten, om activisten en politici die de openbare orde en staatsveiligheid bedreigen aan te pakken.] Alsof niet al heel lang activiteiten op dit terrein worden verricht. Hier liggen natuurlijk talloze angels en klemmen, en gevaren, want door wie wordt het e.e.a. beoordeeld en welke groepen kunnen hierbij tot doelwit worden gemaakt? Welke politieke bril wordt opgezet? Een boemerang-effect ligt snel voor de hand. [Meerdere politieke tegenstanders zijn in West-Europa vermoord door Russische agenten.] Hier doet de schrijver alsof dat iets specifieks voor Rusland is. Maar: ”…..ook veiligheidsdiensten van andere grote landen hebben afdelingen voor 'clandestiene' operaties. Die houden zich onder meer bezig met desinformatie en propaganda, het trainen en bewapenen van rebellen, het aanwakkeren van opstanden en staatsgrepen, en zo nodig ook met moorden.” (https://www.trouw.nl/nieuws/spionnen-moorden-als-het-zo-uitkomt-je-raakt-gewend-aan-het-doden~b560dc6c/). Hierover nog enige uitweiding. Ook b.v. de CIA en Mossad kunnen genoemd worden. De Amerikanen zijn gespecialiseerd in liquidaties met behulp van drones. En Israëlische geheim agenten hebben de afgelopen jaren heel wat Iraanse atoomwetenschappers vermoord. In dit verband zijn ook de z.g. economische huurmoordenaars van belang. Bekend is het boek van ex-CIA-agent John Perkins: “Bekentenissen van een economische huurmoordenaar”. Het doel van hun werk is ontwikkelingslanden via allerlei manipulaties te dwingen hun economie open te stellen voor Amerikaanse bedrijven die grondstoffen of goedkope arbeidskrachten nodig hebben. Zo nodig worden (met behulp van z.g. “jakhalzen”) revoluties of staatsgrepen bevorderd, staatsgrepen georganiseerd of bevorderd, of aanslagen gepleegd. (Zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Bekentenissen_van_een_economische_huurmoordenaar)

1 Reactie
Pater
Pater28 feb. 2022 - 2:44

Olav is degene die al wekenlang op hol slaat. Fundamenteel is zijn ideologische verblinding: als de 'Amerikaanse imperialisten' iets fout deden is dat geen reden om dat bij Poetin met de mantel der liefde te bedekken. Daarbij: de tijd dat de VS zich onaantastbaar achtten en aanvalsoorlogen voerden is gelukkig voorbij. De Russen beginnen juist weer. Door de enorm gegroeide invloed van extreemrechts in de VS (Trump vindt Poetin geniaal) is de NAVO geen betrouwbaar bondgenootschap meer. Hoogste tijd voor Europese machtsvorming, om te beginnen door afstemming en samenwerking. Des te minder kunnen de VS hun 'imperialistische belangen' beschermen; dat zou Olav juist goed moeten vinden. Ongehoord Nederland liegt alles aan elkaar, op kosten van de belastingbetaler. Daar moet beslist een einde aan komen. Liever vandaag dan morgen. Ik heb weinig illusies over de CIA-moorden, en dat is zeer kwalijk. De FGB-moorden zijn een uitvloeisel van binnenlandse onderdrukking en beëindiging van de Russische democratie. Dat geeft wel een speciaal tintje, onvergelijkbaar met de VS. Ik neem toch aan dat Olav waarde hecht aan de parlementaire democratie?

∆
25 feb. 2022 - 21:31

Zolang er Poetins bestaan in deze wereld, is onze veiligheid niet verzekerd. Die wrange les kunnen we trekken uit een Oekraïne dat haar kernwapens opgaf en nu alleen staan tegenover een Russische overmacht. Wie de laarsen kust van de aggressors uit dit Kremlin hoeft niet te rekenen op knuffels.

1 Reactie
MG1968
MG196827 feb. 2022 - 12:45

@Driehoekje "Wie de laarsen kust van de aggressors uit dit Kremlin hoeft niet te rekenen op knuffels." En toch lijkt dat voor velen de ook nu nog de weg die ingeslagen moet worden. Die tijd lijkt me voorbij.

De Baas
De Baas25 feb. 2022 - 20:09

Blijft me verbazen hoe rechts georiënteerden hier alles kunnen roepen en plaatsen maar linkse gedachtegoed zwaar gemodereerd wordt. Blijkbaar mag je Sonic niet eens herinneren aan zijn uitspraken.of het herrineren aan zijn steun aan Israël , die exact doen wat Rusland doet. Dat op een linkse site! Dat men zich nog afvraagt waarom men niet verder komt dan een paar zetels! ????????️❤️ Lost cause ! Vara abo gelijk opzeggen

2 Reacties
sr626
sr62625 feb. 2022 - 21:44

Nou adieu dan

∆
25 feb. 2022 - 22:21

Sjonge, gelijk abonnement opzeggen. Behoorlijk rechts rancuneuze reactie.

sleepy slow
sleepy slow25 feb. 2022 - 19:45

Wat een diarree aan onzin! Gevaarlijk klein schreeuwertje, die Blok.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt26 feb. 2022 - 10:41

Gevaarlijk voor wie? Leg eens uit.

Ewout Pool
Ewout Pool25 feb. 2022 - 19:27

Hmm, het aanpakken van activisten en politici die tegen de regering ingaan, weet je wie daar ook goed in is? Je redt niet onze democratie door plusminus 25% van de stemmen ongeldig te verklaren. Tuurlijk mag (en moet je) regels stellen qua partijfinanciering en kunnen best partijen worden ontbonden, maar nooit op basis van publieke verontwaardiging, maar op basis van de wet! Doe ff normaal! En zolang wij een pluriform omroepbestel hebben heeft IEDEREEN die voldoende steun en aan de voorwaarden voldoet heeft daar toegang toe! Ik moet zeggen dat ik erg schrik van het feit dat op een forum vernoemd naar een groot Sociaal-Democraat dit als opiniestuk wordt geplaatst. De essentie is nu juist dat je staat voor de vrijheid van iedere mening (binnen de wet) ook al walg je van die ideeën! (En ik ben Wilders, Baudet noch Poetinfan)

5 Reacties
Satya
Satya25 feb. 2022 - 20:14

"De essentie is nu juist dat je staat voor de vrijheid van iedere mening (binnen de wet) ook al walg je van die ideeën!" Vreemd dat je dan even daarvoor schrijft dat het stuk niet geplaatst had moeten worden.

Ewout Pool
Ewout Pool25 feb. 2022 - 21:21

@Satya: Is Joop.nl een democratie dan? De site heeft een redactie en moderators die bepalen wat er wel of niet geplaatst wordt. Een stuk van Wilders zal denk ik weinig kans maken. Alle media zijn overigens geen democratieën, van de Tribune tot De Digitale standaard en alles daartussen. En hetzelfde geldt voor omroepen: voor VPRO noch Ongehoord Nederland wordt democratisch besloten wat er uitgezonden wordt en op welke manier. Dat besluiten redacties. Het democratische (pluriforme) zit hem erin dat al die stemmen gehoord worden. En de heer Blok heeft het volste recht op zijn antidemocratische meningsuiting, het verbaasd mij alleen dat Joop.nl, met een sociaal-democratische identiteit, hiervoor een podium biedt.

vdbemt
vdbemt26 feb. 2022 - 10:45

"De essentie is nu juist dat je staat voor de vrijheid van iedere mening (binnen de wet) ook al walg je van die ideeën!". Maar wat nu, als die ideeën de grenzen van de wet overschrijden? En dat doen ze (discrimineren, de rechterlijke macht niet erkennen, oproepen tot geweld, tot anarchie, fascisme).

Ewout Pool
Ewout Pool27 feb. 2022 - 9:37

@vdbemt: dan hebben we een rechter om dat te bepalen! Maar niet publieke verontwaardiging!

vdbemt
vdbemt28 feb. 2022 - 14:19

@Ewout. Het zou toch wel triest zijn als helemaal niemand kan onderscheiden, voldoende verstand heeft in te zien, dat personen/partijen in het kader van vrije-meningsuiting, binnen de wet, grenzen overschreiden. En dat we daar altijd de rechter voor nodighebben om dat te bepalen.

fredvandebunt1
fredvandebunt125 feb. 2022 - 19:14

De laatste keer heb ik Forum voor Democratie gestemd. Ben ik dan een rechts? Blijkbaar, volgens jou. Vroeger (ik ben wat ouder dan jij) stemde ik vast PvdA, de arbeiderspartij. Ik scheer niet iedereen over een kam, maar maak me wel zorgen als het CBS aangeeft dat een derde van de jongere generatie aangeeft de kinderwens uit te stellen, vanwege woonruimtegebrek. Dat interesseert me meer dan wat Poetin doet, of enkele miljoenen Oekraïense neonazi's die de 8 miljoen etnisch Russische Oekraïners vervolgen. Hun zaak, daar blijf ik buiten, en daarom heb ik tegen dat associatieverdrag gestemd. Verder, hoe zie je iemand met een jeugdloontje een huis van 500.000 Euro versieren? Tuurlijk, jij maakt je hard voor de Antarctische Pinguïns, als GroenLinks, wat ik ook apprecieer, maar ik zoek het dichter bij huis, ons huis, Nederland, en onze mensen, mensen die in Nederland wonen.

3 Reacties
Satya
Satya25 feb. 2022 - 20:18

"wat ik ook apprecieer, maar ik zoek het dichter bij huis, ons huis, Nederland, en onze mensen, mensen die in Nederland wonen." Dan toch voor een racist stemmen. Idiots are taking over. Welk Nederlands belang dient jouw stem op iemand die meerdere KKK ideologen opzocht? Welk nut heeft het bestrijden van mensen? Wat word jij daar en nl beter can?

Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl26 feb. 2022 - 14:52

"Ben ik dan een rechts?" Ik ben normaal gesproken niet zo van de etiketjes maar een stem op FvD is niet op heel veel andere manieren uit te leggen, toch?

Pater
Pater27 feb. 2022 - 3:42

Ik zie Baudet niet in staat om ook maar één huis te bouwen. Ik heb überhaupt nog nooit een opbouwend voorstel zien doen. Zijn partij barst van de fascistische en antisemitsche praatjes. Baudet is een racist en ziet vrouwen graag achter de aanrecht. Baudet ontkent het klimaatprobleem. FvD stemde in de 1e Kamer tegen een hogere AOW en vóór de door de coalitie geplande bezuiniging op de jeugdzorg. Tja.

Woeki Hypo
Woeki Hypo25 feb. 2022 - 16:59

Tijd om de Poetin-handlangers op onze eigen bodem aan te pakken “Dit zou in één moeite door een begin kunnen vormen van de al decennia uitblijvende aanpak van het gestaag radicaliserende rechtse volksdeel in ons land, … . “De wet biedt allerlei kansen, zelfs plichten, om activisten en politici die de openbare orde en staatsveiligheid bedreigen aan te pakken.” De schrijver neemt zelf radicale posities in binnen het (meerdimensionale) politieke spectrum, volgens een (inmiddels bekende) binair gepolariseerde scheidslijn, en vindt alternatieve meningen blijkbaar radicaal of extreem. Een alternatieve mening impliceert niet per definitie, dat de meningsuiter een Poetin aanhanger / handlanger is. Censuur met repressie. Hij wil meningen blijkbaar uitsluiten en de betreffende meningsuiters aanpakken. Deze politiek kennen we ook al van de corona en vaccinatie politiek. Maar is daarvoor al begonnen. Zogenaamde liberalen of democraten (neoliberalen / Democraten in de VS) zijn betrokken bij de uitholling van de vrijheid van meningsuiting in het Westen. Via zogenaamde “Goede” censuur (o.a. BIG TECH) met repressie. Het neoliberalisme holt democratie, rechtsstaat en (sociale) mensenrechten maximaal uit. “Vrijheid, mensenrechten, internationaal recht en een verenigd Europa zijn immers heel onhandig.” Dit vindt de schrijver blijkbaar grotendeels zelf ook, gezien zijn oproep om alternatieve meningen aan te pakken met verder gaande middelen dan bijvoorbeeld een tegenmening. Wetenschap? We kennen van de bestaande (“wetenschappelijke”) retoriek al hoe makkelijk hoogopgeleide elites, mensen met “7 of meer vinkjes”, zogenaamde “volgers van de wetenschap”, andersdenkenden / protesteerders in een antisociale of criminele hoek plaatsen (t/m een bedreiging van de staatsveiligheid). Met als een triest hoogtepunt Justin Trudeau uit Canada met zijn uitzonderingstoestand tegen truckers en hun vrienden. Pluriforme analyse. De schrijver doet geen geopolitieke analyse met een dialectische analyse in tijd (actie en reactie) en ruimte (pluriformiteit van opvattingen). Mijn conclusie. De schrijver heeft een gegeven radicaal eenzijdig standpunt en is een polariserende hypocriet, die meer olie op het vuur gooit. Alsof maatschappij en wereld al niet (binair) gepolariseerd genoeg zijn. 1, 2. Na o.a. 1) meer dan 4 decennia neoliberalisme (een vijanddenken) en globalisme en 2) 2 jaar corona en vaccinatie politiek. En 3. Gelukkig voor de liefhebbers van vijandbeelden hebben hoogopgeleide mensen met “7 of meer vinkjes” een nieuwe bron van angst en polarisering aangeboord: 3) een militaire en economische oorlog in de eigen regio. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

13 Reacties
Hernandez
Hernandez25 feb. 2022 - 17:00

'De schrijver neemt zelf radicale posities in binnen het (meerdimensionale) politieke spectrum, volgens een (inmiddels bekende) binair gepolariseerde scheidslijn, en vindt alternatieve meningen blijkbaar radicaal of extreem.' Je hebt helemaal gelijk.

zekernietjoops
zekernietjoops25 feb. 2022 - 17:24

Woeki Hypo, Blij met zo'n doorgronde analyse die meer dan ooit noodzakelijk is.

∆
25 feb. 2022 - 18:23

Uiteraard is iedereen hier vrij, om een ex-KGB'er met de mantel der liefde bedekken. Al voert die despoot een kleptocratie aan, waarbij hij de vrije pers heeft gemuilkorfd, opponenten gevangengehoudt, laat executeren of vergiftigen en souvereine landen bezet. Dat iemand daarmee zijn sympathie uitdrukt voor een moorddadige vrijheidsberover staat dan als een paal boven water. Zo is de auteur ook vrij, om een oproep te doen, om zulke sympathisanten hun eigen medicijn toe te dienen. Leve de vrijheid!

sr626
sr62625 feb. 2022 - 19:35

"De schrijver neemt zelf radicale posities in binnen het (meerdimensionale) politieke spectrum, volgens een (inmiddels bekende) binair gepolariseerde scheidslijn, en vindt alternatieve meningen blijkbaar radicaal of extreem". Hoe krijg je het uit de bek. Het omgekeerde kun je ook vinden van je uit losse flodders bestaande relaas. Iemand hypocriet noemen is een leuk voorbeeld van iemand devalueren door scheldwoorden. Er is daar een verschrikkelijke oorlog gaande en hier zijn salon-reageerders bezig met hun misplaatste gezwam. Oh en de democraten in de VS krijgen ook een veeg uit de pan, niet de republikeinen olv Trump. En sr626 is volledig sociaal-democraat.

∆
25 feb. 2022 - 19:47

gevangengehoudt => gevangenhoudt

zekernietjoops
zekernietjoops25 feb. 2022 - 20:19

Sr626, Als sociaaldemocraat zult u waarschijnlijk de bekende en spraakmakende Duitse Sahra - geen spelfout, zij verkiest de Perzische schrijfwijze met de h in het midden - Wagenknecht kennen, lid van de Bondsdag voor de Duitse sociaaldemocraten en dus zeker niet extreem te noemen. Zij geeft in onderstaande video een uitgebreide voorgeschiedenis van de huidige situatie in Europa en vooral hoe en waarom her zover is gekomen: dat op het moment van haar analyse de oorlog nog niet was uitgebroken, doet niets af aan de juistheid van wat zij weet en stelt en wat vele anderen, waaronder ik, ook allang weten en stellen. WAAR waren/zijn in ‘onze’ z.g. ‘onafhankelijke’ officiële nieuws- en massamedia zulke beschouwingen/analyses die – zeker in een inmiddels grondig op z’n kop gezette en verwarrende wereld - vanzelfsprekende en bijna dagelijkse kost zouden moeten zijn?!...N.B. met ook nog meerdere alarmerende crises tegelijkertijd op geopolitiek, sociaaleconomisch maar vooral ook, op moreel/ethisch gebied! Will Putin Krieg? - Die Hintergründe des Ukraine-Konflikts - YouTube

Satya
Satya25 feb. 2022 - 20:28

"Gelukkig voor de liefhebbers van vijandbeelden hebben hoogopgeleide mensen met “7 of meer vinkjes” een nieuwe bron van angst en polarisering aangeboord: 3) een militaire en economische oorlog in de eigen regio." Poetin heeft aangevallen. "Zogenaamde liberalen of democraten (neoliberalen / Democraten in de VS) zijn betrokken bij de uitholling van de vrijheid van meningsuiting in het Westen. Via zogenaamde “Goede” censuur (o.a. BIG TECH) met repressie. Het neoliberalisme holt democratie, rechtsstaat en (sociale) mensenrechten maximaal uit." Waarom begin je zelf geen platform? Er zijn nogal wat rijke conservatieven die media opkopen of met rechtbank procedures media die kritisch op hen zijn failliet maken en daardoor monddood. De grootste aanval op vrije pers kwam van Trump, zijn dreiging smaad zaken makkelijk te maken. Woeky is zelf een beetje hypocriet en gezien zijn duidelijke haat richting hoogopgeleide mensen en liefde voor autoritair conservatieven geen liberaal. Denk dat Woeky als Woeky in de spiegel kijkt wel weet wat Woeky is maar niet de durf heeft het te bekennen.

zekernietjoops
zekernietjoops25 feb. 2022 - 20:41

Triangel, Uiterst verwerpelijk hoe u hier Woeki Hypo’s grondige en heldere analyse weet te verdraaien tot het leugenachtig misbaksel waarmee u komt. Vervolgens, minstens 1 V.S.-president - George Bush sr. - was voormalig CI**A-directeur: dat leek mij toen al - en lijkt mij nog hartgrondiger - ook zeker geen aanbeveling, dus..?!

∆
25 feb. 2022 - 21:36

Hé, zekernietjoops! Ga lekker fietsen met je opgezwollen gereutel. Wie de laarsen kust van de aggressors uit dit Kremlin hoeft niet te rekenen op knuffels. Snappie?

sr626
sr62625 feb. 2022 - 22:05

Reactie op reactie van zekernietjoops (what's in a name): Ik heb dit inderdaad bekeken. Zit zeker wat in. Helaas heeft de werkelijkheid haar ingehaald, zie de reacties op YT. Overigens goed dat U geen scheldwoorden gebruikt zoals andere reageerders als Kuifje. Voor het overige gaan mijn gedachten vooral uit naar de slachtoffers in de Oekraïne. Mij verontrust de gedachte dat Trump straks aan de macht komt in de VS en de wereld verdeelt tussen hem, Poetin en Xi Jinping. Links, rechts, (neo)liberaal, gelovig, het zal niets meer uit maken. Wie maakt dat niet ongerust?

Pater
Pater26 feb. 2022 - 2:43

@zekernietjoops "...Woeki Hypo’s grondige en heldere analyse...": scherpe ironie toch zeker? Woeki kan kennelijk geen aanval op Baudet en Ongehoord Nederland hebben. Baudet en Woeki zijn het over de bestrijding van corona, of liever het nalaten daarvan omdat ze elke tijdelijke inperking van vrijheden om besmetting tegen te gaan, heel aardig eens, dus zo gek is dat niet.

∆
26 feb. 2022 - 5:05

@zekeenietjoops Wat is niet waar hieraan? Poetin is een KGB’er, die als despoot een kleptocratie aanvoert, waarbij hij de vrije pers heeft gemuilkorfd, opponenten gevangenhoudt, laat executeren of vergiftigen en souvereine landen bezet. Iedereen die Kremlin-propaganda als mening nakraait mag toch ontmaskerd worden als bruikbare idioot?

EricDonkaew
EricDonkaew26 feb. 2022 - 7:50

@Woeki: Mijn conclusie. De schrijver heeft een gegeven radicaal eenzijdig standpunt en is een polariserende hypocriet, die meer olie op het vuur gooit. ----------------------------------------------- Dat is ook mijn conclusie. Bedankt. Houd die vent in de gaten.

Kuifje3
Kuifje325 feb. 2022 - 16:13

Dit stuk had zo uit de koker van Sonic kunnen komen. Ik zie hieronder uiterst genuanceerde reacties van linkse reageerders zoals Pater die het verhaal op inhoud flink afkeuren. Nee dan kan ik meer waardering opbrengen voor de reactie van Eekhout die toegaf dat zijn beeld op buitenlandse dreigingen en het daaraan gekoppelde bedrag van twee miljard aan bezuinigingen op defensie nogal naïef is geweest. Hulde voor Eekhout derhalve.

6 Reacties
MG1968
MG196825 feb. 2022 - 16:41

Met die 2 miljard erbij was er nog steeds deze zelfde situatie geweest. Een militair (dan nog iets, maar verwaarloosbaar verschil) enorm overwicht van de Navo ten opzichte van de Russen. Het enige verschil had gemaakt als het gerechtvaardigd verlangen van de Oekraïne om deel uit te maken van die paraplu gehonoreerd was geweest. Wellicht -en waarschijnlijk ja- zijn er redenen de defensie uitgaven tegen het licht te houden, maar je moet niet koppelen wat alleen ogenschijnlijk met elkaar verband houd. Ik denk dat er redenen zijn om de discussies zuiver te houden, anders speel je degene die zich hier zo achter het Russische standpunt scharen -zich soms zelf links noemend, maar degene die solidariteit verdienen nimmer willen bijstaan- alleen maar in de kaart. En daarmee hun doel. Moeten we op terugkomen, zeker, maar is dat nu het goede moment? In mijn ogen net zo min als dit gebruiken op terug te grijpen op de fouten die gemaakt zijn in de energiemarkt wat weer anderen doen ('oei en nu stijgen de prijzen nog meer'). Wij zijn het niet vaak eens, maar we moeten ons niet laten gebruiken nu, hier moeten we -voor de Oekraine- zij aan zij blijven staan. Toch?

Sonic2
Sonic225 feb. 2022 - 18:30

Sprak u zich maar eens tegen enge dictators net zo stevig uit als u (volslagen onterecht) tegen mij doet. U spreekt over nuance. Nuance met Poetin? Denk je dat je het daar meer redt? Rusland heeft net een ziekenhuis gebombardeerd. Een ziekenhuis! Ik herhaal: Rusland heeft een ziekenhuis gebombardeerd. Waar dus al zieke mensen liggen. https://nos.nl/collectie/13888/liveblog/2418777-zelensky-benadrukt-ik-blijf-in-kiev-ziekenhuis-beschoten-in-melitopol Ga Poetin eens als probleem aan duiden. En die 2 figuren in Nederland die achter hem aan rollen. Nuanceren doen we wel als het over verkeersdrempels gaat in Lutjebroek of over de Waterschappen in Oldebroek.

Kuifje3
Kuifje325 feb. 2022 - 20:28

@Sonic: Heb je jezelf ooit weleens verdiept in dit soort zaken of roeptoeter je graag wat onzin? Probeer de reacties eens te lezen en vorm dan je mening in plaats van alleen maar roepen dat alles wat klein rechts doet zo fout is. Ga je schamen voor dit soort totaal van enige kennis of nuance gespeende onzin. Ik noem jouw naam hier omdat dit precies zo’n ongefundeerde foute mening is zoals jij die steeds poneert. Verdiep je eens echt in zaken. Lees je eens een beetje in. Door meer (meest linkse) reageerders wordt hier gewezen op de nogal foute zaken die genoemd worden net zoals jij dat keer op keer doet. Dom en fout Sonic! Zowel Wilders als Eerdmans hebben de inval van Poetin scherp veroordeeld. Even gemist zeker? Dat je blijft ageren tegen Baudet moet je natuurlijk zelf weten zolang je op inhoud (weet je wat dat is?) reageert en niet alleen maar kiezers beledigt zonder kennis van zaken te hebben. Totaal visieloos blaat je maar wat en dat doe je nu weer! Ook je beschuldiging naar mij toe dat ik Poetin niet zou zien als probleem… dom en totaal ongefundeerd. Maar zo kennen we Sonic.

Kuifje3
Kuifje325 feb. 2022 - 20:33

@MG: Het gaat natuurlijk niet om die schamele paar miljard, maar om een structurele verwaarlozing van defensie. Ik vind het grote klasse dat Eekhout zich nu zo uitspreekt, maar daarmee zijn we er nog lang niet. Onder de VVD en CDA (Hillen!!) is defensie zo goed als kapot gemaakt. Dat links stond te juichen is absoluut waar, maar het was nagenoeg de hele kamer die defensie zag als een veel te dure post op de rijksbegroting.

Sonic2
Sonic226 feb. 2022 - 8:37

@ Kuifje Ik laat even alle zeer onsmakelijke persoonlijke verwensingen buiten de orde. Het gaat inderdaad om de inhoud. Even wat correcties van al dat fake nieuws. Ik heb nog nooit in mijn leven PVV en FvD kiezers weg gezet. Ik ben een totale realist op dat specifieke gebied. Ik zeg NIET dat ik dat op alle gebieden ben, maar op dit punt eigen ik mezelf het recht toe dat van mezelf te zeggen. Ik heb een zeer realistisch benadering van het gevaar Poetin. Die ziekenhuizen bombardeert en appartementsgebouwen. U bent hopeloos naïef. U wandelt hopeloos naïef achter Wilders aan. En echt afstand nemen van Baudet lukt u ook al niet. Poetin is een oorlogsmisdadiger. Hij veegt zijn reet af met internationaal recht. U ziet er vooral een dagtaak in om mij aan te pakken. En dan weten we aan welke kant u staat. Het is prima dat u mij aanvalt hoor, maar dat zou allemaal wat sterker zijn als u eens een keer niet in die zeer troebele vijver loopt te vissen. En dat u zich er vooral niet voor schaamt. Dat is nog het erge. Mij pesten en een oorlogsmisdadiger niet willen aanpakken. Dat zijn uw prioriteiten. U voelt zich zeer moreel superieur boven mij. Op basis van compleet niets. U steunt Wilders die niets voor elkaar krijgt. En u weigert een oorlogsmisdadiger aan te pakken en u grijpt het aan om te nuanceren. Als u zich zo vreselijk aan mij stoort, reageer dan niet op mij. En ga lekker in dialoog met het "links" wat u wel ziet zitten. Ik wil niet eens geliefd zijn bij alles wat ook maar naar PVV en FvD riekt. En dat is niet omdat ik ze haat, maar omdat ik zeer bewust een grote afstand wil bewaren. En dat sommige van "links" hier dat erg moeilijk vinden dat geeft wel aan hoe "links" ze echt zijn. Die zijn helemaal niet links.

Kuifje3
Kuifje326 feb. 2022 - 14:49

@Sonic: Juist dat onsmakelijke van jouw reacties is wat mij aanzet te reageren. Je hebt tijdenlang niets anders gedaan dan mensen met een bepaalde politieke richting neer te zetten op een manier waarbij ik je hebt gezegd dat dit zelfs strafbaar is. Nu dit ontkennen is pas echt laf. Sonicje

Bert de Vries
Bert de Vries25 feb. 2022 - 15:37

Wat in het artikel Poetin wordt verweten, is staande praktijk in bijvoorbeeld China en de VS. List, leugen en bedrog zijn ook daar favoriete middelen van politieke leiders en geheime diensten. Een oorlog beginnen op basis van leugens is daar ook standaard. Neem de oorlog in Irak. Als je dit bij de een niet ziet en bij de ander aanvoert als iets ongewoon gruwelijks,, dan ben je heel sterk bevooroordeeld. En zoals gewoonlijk ontneemt ook hier de overmaat aan vooroordeel het zicht op de werkelijkheid. Over die werkelijkheid: na de val van het Ijzeren Gordijn traden de meeste Oostbloklanden toe tot de EU en kort daarna tot de NATO. Vervolgens werden daar troepen langs de grens met Rusland gestationeerd. Ook werden zware raketinstallaties geplaatst. Volgens de NATO om bedreigingen uit Iran c.s. te kunnen beantwoorden. Dat Rusland daar anders tegenaan keek, werd weggezet als stuitend onbegrip. Geen wonder dat Poetin een strategie heeft bedacht om ies te doen tegen de bedreiging die hij zag. En natuurlijk heeft hij met het uitvoeren van die strategie gewacht tot het moment waarop hij een maximale kans op succes zag. Dat moment is nu. De EU is in hoge mate afhankelijk geworden van Russisch gas en olie. De band tussen de China en de EU is ronduit slecht en de machtsverhouing is in het voordeel van China. Poetin heeft een verdrag met China gesloten, en ongetwijfeld een gezamenlijke strategie aan de orde gesteld. Het is niet nodig om de EU gewapenderhand op de knieën te krijgen. Onze jongens kunnen rustig slapen. Het slagveld ligt nu de huiskamers van de burgers.

1 Reactie
Pater
Pater27 feb. 2022 - 3:38

@Bertdevries Mochten die landen niet bij de EU vind je? "Vervolgens werden daar troepen langs de grens met Rusland gestationeerd. Ook werden zware raketinstallaties geplaatst." Teveel RT gevolgd. Meer dan een paar honderd NAVO-militairen waren er langs de Russische grens tot voor kort niet te bekennen. De raketsystemen zijn defensief: om vijandelijke raketten uit de lucht te kunnen schieten. Vreemd dat Poetin dat als een bedreiging zag, vind je niet?

Harm Joosten
Harm Joosten25 feb. 2022 - 15:18

De Poetin-handlangers die aangepakt moeten worden zijn dan om iets te bereiken zeker ook onze eigen handen die via lange armen de handel. Dan stuit je op mensen die daaruit voortvloeiende belangen en opbrengsten niet willen opgeven. En dat betreft dan niet alleen direct betrokkenen van die handel onder ons. Een pijnlijk kostbaar loslaten van die handel en belangen moet met een gezamenlijk door onze bevolking gedeelde pijn gebeuren. En dat zal pas echt weerstand stuiten bij mensen die nu wel een grote mond hebben. Het opgeven van inkomsten en belangen dient niet alleen opgebracht door ondernemers en mensen in dienst van deze bedrijven waaronder vele hardwerkende oprechte mensen gerekend moeten worden. Dat moet gezamenlijk gedragen worden door compensatie te bieden.

MichelB2
MichelB225 feb. 2022 - 14:49

Het oorlogsgebied in het Oosten van Europa bevindt zich slechts op ongeveer 1.000 kilometer afstand van Nederland. Echter; de leden van de fanclub van Vladimir Poetin bevinden zich eveneens binnen onze landsgrenzen. Er zitten zelfs vertegenwoordigers van het Nederlands parlement bij. Dat verplicht ons, democraten en verdedigers van onze rechtsstaat, om deze lieden scherp in de gaten te houden. De Russische machtshonger zou best wel eens Westwaarts kunnen uitkomen. Slechts twee - grote - landen zitten nog tussen de Oekraïne, namelijk Polen en Duitsland, en het koninkrijk der Nederlanden. De dreiging van Rusland is thans vele malen groter dan het ooit tijden de Koude Oorlog geweest is. En met een dergelijke vijfde colonne (FvD, PVV, JA'21) wordt het steeds gevaarlijker.

1 Reactie
De Baas
De Baas25 feb. 2022 - 19:25

Sterker nog ze willen het land zuiveren van een bepaalde geloof!

Pater
Pater25 feb. 2022 - 14:38

Of het nou over corona gaat of over Poetin, Blok weet er altijd wel een hoop niet-onderbouwde en fouten beweringen in te stoppen. Het zou fijn geweest zijn als Blok van te voren de gevaren van de Russische ingrepen in Oekraïne (Krim, Dombas) had ingezien! Van extreemrechts zijn Baudet en Karskens de enigen die de kant van Poetin kiezen. Overig extreemrechts steunt wel het Russische nationalisme en opstelling t.o. de islam en moreel conservatisme (dat overigens een sprookje is), dat is niet hetzelfde. Wilders was jarenlang Poetin's nuttige idioot, maar veroordeelt deze oorlog. De banden van de Conservatives met Poetin worden niet onderbouwd Het rijtje voorbeelden van Russische zetbazen is onzorgvuldig en foutief. Ik had heel goed zonder dit stukje op Joop kunnen leven.

2 Reacties
Sonic2
Sonic225 feb. 2022 - 19:13

Ik zag bij Wilders louter een zeer tweeledig verhaal met een halfslachtige veroordeling. En een betoog tegen sancties die terug zouden slaan op de Nederlandse bevolking. Wilders zat natuurlijk jarenlang volledig fout in zijn analyse. Heeft Poetin als anti islam en anti woke vehikel gebruikt. En heeft zijn nogal volgzame achterban die alles wat Wilders zegt gelooft wijs gemaak dat Poetin een leider was. We hebben niets aan Wilders. We hebben niets aan zijn slappe veroordelingen. We hebben vooral schade aan zijn naïeve eerdere volgzaamheid aan Poetin. Ik snap het voor de rest ook niet. Misschien hebben Poetin en Trump dingen goed gedaan. Misschien hebben Hitler ook dingen goed gedaan. Ik bewaar die complimenten liever voor mensen die bij de voedselbank werken. Of mensen die het echt verdienen. Geen idee waarom mensen niet van nature afstand houden van types zoals Trump( een narcist en veelvuldig verdacht van seksueel misbruik) . Geen idee waarom je bij verhalen van vergiftiging als niet van nature afstand houdt van Poetin. Geen idee waarom mensen van nature niet stemmen op Baudet als je alleen al dat verhaal over Jared Taylor hoort. Als je dan verre van een racist bent. En ik hoef alleen al niet op iemand te stemmen die voor politieke redenen het hoofd van een vrouw met het kop van een dier vergelijkt. En politiek slaatjes slaat uit aanslagen en aanrandingen. Geen idee waarom mensen de neiging voelen iets "aardigs" te zeggen over mensen waar je kilometers afstand van moet houden. Ik wil best iets aardigs zeggen over Wilders en dat zijn beveiliging vreselijk is, maar dan is de afstand wel duidelijk. Het is me een raadsel waarom mensen geen afstand willen nemen van duistere types. Van de mensen die ideologisch op dezelfde lijn zitten, begrijp ik dat. Maar waarom andere mensen dat niet willen? Raadselachtig. Wilders had natuurlijk nooit en te nimmer in de Doema moeten zijn. Dat is pas echt een nep parlement. In Rusland in het "parlement" spreken en vervolgens Nederland een nep parlement noemen. Elke stem op de PVV is een volledig onverdiende. En 0,0 rationele. En op de FvD trouwens ook

Pater
Pater26 feb. 2022 - 2:57

@Sonic Ik benadruk de uiterst dubieuze opstelling van Wilders over Poetin, "nuttige idioot", daar zijn we het helemaal over eens. Maar steun aan de oorlog kun je hem nu weer niet verwijten.

Markzelluf
Markzelluf25 feb. 2022 - 14:01

Prima - en vanzelfsprekend - om FvD en dergelijke de maat te nemen met betrekking tot de Russische agressie. Maar misschien ook een kritische benadering van GroenLinks, Pvdd en de SP als het gaat om hun navo-standpunten. Iedereen wil natuurlijk graag ‘het vredesdividend’ beter benutten, maar deze linkse partijen gingen daar wel erg ver in. Voor SP zie: https://www.sp.nl/standpunt/navo-0 Straks Baltische Staten? Polen? Oost-Duitsland? Gelderland? Wat is acceptabel?

Sam V
Sam V25 feb. 2022 - 13:49

Dhr. Blok schetst een zeer beperkt beeld. Vooropgesteld, de invasie is een schande en zo hard mogelijk deëscalerend tegen opgetreden worden. Poetin zou ook voortaan internationaal uitgespeeld moeten zijn. De rest van zijn verhaal heeft echter alleen betrekking op FvD. Je kan veel verwijten hebben tegen PVV en JA21, maar de nuance wordt vergeten. PVV en JA21 hebben de invasie veroordeeld. Daarnaast besteedt hij precies één alinea aan zijn kernboodschap waar geen enkele onderbouwing ten aanzien van deze twee partijen staat die deze boodschap rechtvaardigen. Wat hier speelt is dat sommige partijen de conservatieve waarden steunen die Poetin, maar bijvoorbeeld ook een Orban, nog proberen te behouden. Zoals sommige partijen in Nederland zien, zien ze ook in het oosten van Europa hoe deze conservatieve waarden door de progressieve liberale Westerse wereld afgeserveerd worden. Daarmee ondersteunen deze partijen in Nederland niet de invasie, wel de conservatieve waarden. De keuze welke weg te nemen om die waarden te behouden, kan reden zijn om hier de wegen te laten scheiden. Zoals ook gebeurd is.

4 Reacties
zekernietjoops
zekernietjoops25 feb. 2022 - 16:02

Sam V, De manier waarop die z.g. “liberaal progressieve waarden” al 10-tallen jaren opgedrongen en doorgedrukt worden door minderheidspartijen als m.n. ‘D’66, had en heeft een overduidelijk totalitair karakter. Want, zelfs cruciale nationale soevereiniteit over zulke wezenlijke zaken is allang geleden verdragsmatig ondergeschikt gemaakt, N.B. terwijl het allerminst zeker was en nog steeds is dat de meerderheid van de bevolking van Europa dat alles wel wil(de): het werd in ieder geval niet gevraagd en daar waar een referendum over al dan niet toetreden tot de Eu negatief uitpakte - en dat was in alle gevallen! - werd dat nietig verklaard. En z.g. ‘democratisch’ D66 was er daarna als de kippen bij om – zeker zulke - referenda geheel onmogelijk te maken. Maar nogmaals, zulke “liberale progressiviteit” werd/wordt dus steevast – en supranationaal gewettigd - WEL doorgedrukt… en hoogstwaarschijnlijk tegen de wil van vele duidelijke meerderheden.

Pater
Pater25 feb. 2022 - 17:58

Het merkwaardige "overduidelijk totalitair karakter" dat zekernietjoop ziet bij D66 is mij heel wat liever dan dat van Poetin! D66 werd de tweede grootste partij in NL via vrije verkiezingen. Maar dat zal zekerniet ook wel anders zien.

zekernietjoops
zekernietjoops25 feb. 2022 - 22:43

Pater, 1)Die “grootste partij”, ‘D’66 dus, heeft momenteel 16% van de stemmen -een duidelijke minderheid - en daalt sinds de laatste verkiezingen gestaag in de kiezersgunst. 2)Uiterst belangrijke nationale soevereiniteit werd/wordt telkens weer door de EU ondergeschikt en dus genegeerd om aldus zelfs principiële en voor de samenleving cruciale zaken supranationaal aan ALLE landen op te dringen: ook aan de vele Europese landen waar de meerderheid van de bevolking dat niet wil(de). Dat is al dubieus, maar als dat – zoals in veel gevallen – ook nog gebeurde/gebeurt op instigatie en door toedoen van minderheidspartijen die in veel landen daarvoor geen meerderheid hebben, is dat waarlijk totalitair te noemen, temeer daar het meestal gaat over fundamentele zaken die steeds weer de samenleving vormden, bonden en stabiliseerden en gedurende de gehele geschiedenis daarom onbetwist waren omdat logica en gezond verstand zo steeds weer oordeelden en zulke fundamentele zaken daarom ongemoeid lieten. Bovendien ging/gaat het daarbij vaak om individuele kwesties van geweten en denkwijzen… en daar horen overheden vanaf te blijven! Het is met het oog op bovenstaande daarom uiterst verontrustend dat meestal (zeer) kleine minderheden - die zich erkend en strategisch(!) gesterkt voelen door zulk totalitair en dubieus ‘beleid’ - willen bazen over denken en geweten van anderen… en als die daarvan – logisch - niet gediend zijn, hen dan ‘cancelen’, dus in goed Nederlands: proberen hun opvattingen verdacht te maken of te negeren om hen vervolgens te kunnen marginaliseren en zelfs hun beslissingsrecht en keuzevrijheid te verdoemen en ontkennen. Overduidelijk en schrikbarend toenemend, is dit vooral nu goed te zien. En zulke lieden durven hun mikpunten vaak ook nog te betichten van ‘fascisme’- waarvan ze duidelijk geen (historisch) benul hebben – om hun dubieuze kreten te ‘onderbouwen’ en ‘rechtvaardigen’.

zekernietjoops
zekernietjoops25 feb. 2022 - 22:47

correctie: "tweede grootste partij"

Starter2
Starter225 feb. 2022 - 13:49

"En het JA21 van Joost Eerdmans schokt ons land nu door de Russische agressie goed te praten." Heb je ook feiten die jouw stelling onderbouwen? Voorlopig lees ik alleen maar een sterke veroordeling van JA21.

4 Reacties
Sonic2
Sonic225 feb. 2022 - 18:41

De SP en Groenlinks moeten zich 40 of 50 jaar geleden nog verantwoorden voor de daden van Mao en Stalin. Ik vind dat alles wat JA21 vertegenwoordigt best eens wat steviger afstand mag nemen van hun zeer getroebleerde verleden. Die hebben onder de erkende malloot Baudet gediend. JA21 mag eerst wel hun naam zuiveren. Van hun foute verleden. De mening van Eerdmans is niet dezelfde als die van Baudet. Zeker niet. Maar wat mij betreft kan hun afkeur over Poetin niet hard genoeg klinken. PVV, FvD en Ja21 kiezers mogen alles zeggen en ik zal dat altijd verdedigen. Er is echter ook een moreel oordeel. Een menselijk oordeel. Ik vind dat als je PVV, JA21 of FvD stemt of gestemd heb dat het je moreel zou sieren om te dimmen. Je stemgedrag is al uiterst dubieus. Je steunt al types die erg dubieus zijn en het volume dimmen zou die mensen erg sieren. Dit bedoel ik in het algemeen dus. Daarmee doel ik er niet op dat die mensen tot 2100 in de hoek moeten, maar bewust zijn van de foute keuzes in het verleden en in het heden zou die mensen sieren. Geen idee eigenlijk waarom iemand als Fortuyn met zijn CPN sympathie weg kwam. Geen idee waarom hier nog genoeg mensen zijn die alles van Wilders en Baudet goed praten. Ik denk totale subjectiviteit. Overigens zet Kuifje me weer verkeerd neer. Ik ben helemaal nooit voor aanpakken van de handlangers van Poetin geweest. Zoals Blok. Ik sta voor totale waakzaamheid tegen dit soort types. En alles in het werk stellen om stemmen op die partijen te ontmoedigen met de verbale middelen die ik in me heb. Roken wordt ontmoedigd. Op een zieke ideologie als nationalisme stemmen moet op dezelfde manier zwaar ontmoedigd worden. Het heeft ook nergens tot iets geleid. Eigenlijk alleen tot ellende. Overal.

Kuifje3
Kuifje325 feb. 2022 - 21:14

@Sonicje: Mooi dat je jezelf aangesproken voelde, maar ik had het deze keer niet over jou. Maar als het jou weer een kans geeft je vuil te spuien… ga je gang.

Sonic2
Sonic226 feb. 2022 - 8:45

@ Kuifje U onderstreept wel mijn punt. Ik spui mijn gal niet. Weer een verkeerd beeld. Ik corrigeer weer eens een totaal verkeerd beeld( wat u zogenaamd algemeen bedoeld). @ Starter Voor de rest is JA21 te genuanceerd op dit gebied. Dat zie ik niet terug op immigratie, maar kennelijk is Poetin een gebied waar ze genuanceerd over willen zijn. Nooit die nuance begrepen tegen dit soort types. Maar ik begrijp het wel. We krijgen een mooi inkijkje in hoe Nederland er uit gaat zien als wij het foute pad volgen van wat een paar reageerders zelfs op deze linkse site willen. Ik ben zelf ook naïef geweest. Met mijn "voorwaardelijke uitsluiting" van dit soort partijen. Met het idee dat die partijen naast nemen ook iets kunnen geven. Nou nee. De agressie die types zoals Kuifje en Hernandez elke keer uiten geeft me wel aan wat mijn plek in het nieuwe nationalistische rijk wordt. En belangrijker nog. Wat de plek wordt van kwetsbare groepen onder het nationalisme. We krijgen hier ook een soort Orban/ Poetin en Trump regime als we niet opletten. Het is niet voor niets dat Wilders Orban en Trump verafgood. Baudet ook trouwens

Kuifje3
Kuifje326 feb. 2022 - 14:55

@Sonic: Je bevestigt mijn punt. Tranen als je wordt aangesproken en zelfs als ik je niet aanspreek voel je je aangesproken. Kinderachtig gedrag van iemand die zichzelf visionair noemt. Ga je schamen! Je bent daarbij constant zaken aan het verdraaien.

Jansen7
Jansen725 feb. 2022 - 13:42

@Mick: Waarom moet je de oppositie in Nederland aanpakken? FVD kan (ook met hulp niet) militaire hulp van Nederland en de NAVO niet tegenhouden in de Tweede Kamer. Boris Johnson van de UK is er niet vies van om een vuist te maken tegen Rusland. En in de VS is Biden president. Dus wat wil je nog meer? Het enige waar je kritiek op moet hebben is dat het redelijke midden VVD, D66, PvdA en CDA geen militaire hulp (raketten, tanks en pantserwagen en helikopters) of troepen willen sturen naar de Oekraïne.

3 Reacties
Bert de Vries
Bert de Vries25 feb. 2022 - 15:48

Het redelijke midden stuurt geen troepen naar Rusland want de NATO zal dat tegenhoudn.

Sonic2
Sonic226 feb. 2022 - 8:52

@ Jansen Mijn goede voornemen voor 2022 was van deze site af te gaan. Met de haat die me hier ten deel valt door een bepaalde groep. De pesterijen. Dat ontneemt me de mogelijkheid echter tot correcties maken in onjuistheden. PVV en FvD vallen al 15 jaar niet onder oppositie. Het zijn opruiers. De oppositie is de SP en Pieter Omtzigt. En vooruit Caroline van der Plas en Azarkan ook. Ik denk overigens dat de "oppositie" extreem Rutte in de kaart speelt. Want ik had het ook wel geweten als "rechts" het alternatief was. Dan was ik ook voor Rutte gegaan. Het is een 100% misverstand dat Wilders/ Baudet de problemen goed benoemen. Want volgens Baudet zouden we 1 G, 2 G en Digital D krijgen. En een eeuwige lockdown. Ook Wilders polariseert vooral. En het is een 100% misverstand dat ze die oplossen. En het is een 100% misverstand dat die oppositie effectief is. En het is mijn schuld met dat frame herhalen dat ze oppositie zijn. En het is ook nog een 100% misverstand dat door naar ze te luisteren ze hun zin te geven dat ze veranderen in brave burgers en partijen die in de pas gaan lopen. Die dan terug vloeien naar SP, PvdA, VVD en CDA. Niet op inhoud, want daar luisteren ze niet naar want daar zijn ze te boos voor. Zo enorm veel misverstanden.

Jansen7
Jansen726 feb. 2022 - 18:22

@Sonic: pesterijen? Dat zou kunnen: ik zie iemand schrijven dat het stuk zo uit je koker had kunnen komen. Het is frappant dat jij de auteur verdedigd. Ik zie je trouwens niet echt op mijn stuk ingaan. Er is geen vijfde colonne in de zin dat Nederland is gebonden om de Oekraïne desnoods militair te steunen. Jouw favoriete partijen kunnen zo een meerderheid vormen en het Nederlandse leger naar de Oekraïne sturen. Misschien niet om de Russen te verslaan maar wel om een statement te maken en om tijd te winnen voor de Oekraïners. Hoogstens zou zoals Bert zegt de NAVO-top Nederland tegenhouden dus dat zijn dan Biden, en de havik Johnson, en het Duitsland van Olaf Scholz. Ik zie meer dat je de Oekraine-oorlog wilt gebruiken om niet alleen de FvD maar alle partijen die je niet aanstaan aan te pakken (ik zie je onder meer verwijzen naar de Covid-19-crisis). Bijltjesdag, maar dan in de (zeer) slechte zin. Je wilt natuurlijk tegelijkertijd nog wel als democraat gezien worden, dus je doet wat woordspelletjes door te ontkennen dat de PVV een oppositiepartij is. Want je weet best dat als je oppositiepartijen aanpakt dat je dan door de meeste mensen (zeker aan de CDA en VVD kant) niet meer als democraat wordt gezien.

FredD2
FredD225 feb. 2022 - 13:11

Ik vind het beter om iedereen op te pakken die niet ziet dat dit wat Poetin doet iets is wat de VS en VN al descennia doen met verschillende landen. In dit geval is het zeker zo dat als wij met een vinger naar Putin wijzen dat we met 3 vingers naar ons zelf wijzen.

1 Reactie
De Baas
De Baas25 feb. 2022 - 19:29

Exact

Ivan61
Ivan6125 feb. 2022 - 12:17

Wacht even. Hoe walgelijk zij ook zijn dan hebben zij nog steeds recht om zijn mening uit te spreken. Voelt Blok zich schuldig vanwege agressie op Irak en Afghanistan? Of dat Iraanse bevolking zucht onder sancties? Ultrarechts is zo voorspeelbaar en simpel als een kwal. Wil je nu aandacht aan deze losers besteden en heksenjacht beginnen. Kijk eerst in de spiegel zou ik zeggen.

4 Reacties
Pater
Pater25 feb. 2022 - 17:54

Voor Sarajlija zit de wereld simpel in elkaar. Morele waarden tellen niet, in dat denkpatroon is geen plaats voor een veroordeling van een nietsontziende oorlogszuchtige machtspoliticus als Poetin. Blok mag het dan op punten mis hebben (zie boven), dat betekent niet dat hij het recht niet zou hebben om Poetin scherp te veroordelen.

Sonic2
Sonic226 feb. 2022 - 9:03

@Sarajlija In een ideale wereld kon je PVV en FvD negeren. Ik zal u een geheimpje vertellen. Ik had dat met alle liefde gewild. Als ik alleen al hier( op een linkse site) kijk hoeveel liefde er is voor ultra rechts. En hoeveel moeite veel mensen hebben om het te veroordelen. Die aandacht is helaas nodig. Was het maar zo. Had ik ook veel liever gehad. Het Westen is ook niet vrij van missers, maar wij hebben wat minder een geschiedenis van Stalin en Lenin. Het Westen is een verzameling landen waar velen het fascisme, nazisme en communisme hooguit als bezettende macht hebben meegemaakt. Saddam Hussein was geen schat en Bin Landen al helemaal niet. Niet helemaal vergelijkbaar dus Natuurlijk mogen "Poetin handlangers" zich uitspreken. Iedereen heeft vrijheid van meningsuiting. Mag er dan wel een disclaimer/bijsluiter bij? Dat ze achter duistere types aan lopen. Dat hun eigen leiders ook niet meer als gevaarlijke clowns zijn. Dat Baudet een complot denker is. Dat Wilders een onbeschofte vlerk is. Niet normaal maken wat niet normaal is. En daar doet zelfs links hier aan mee. Die boze "Henk en Ingrid" zijn tot veel roekeloos in staat en in vredesnaam laten we het in context plaatsen. Ik smeek het bijna. Mensen die Wilders en Baudet als medicijn zien moet duidelijk worden gemaak dat het een medicijn is met heel veel bijwerkingen. Al zal een vaccin vergelijking meer zin hebben. Er is zeker tijd voor het Westen om in de spiegel te kijken, maar daar in bent u onjuist. Niet nu. En niet als je het vergelijkt met Rusland. Want dan krijgen sommige hier het idee dat het een strijd is tussen 2 kwaden. Nou nee. Dat is niet zo. En dat is desinformatie. Wat we moeten tegen gaan. Rusland is het voornaamste kwaad

Ivan61
Ivan6126 feb. 2022 - 9:16

Pater, Jij wil jouw vervormde mening in mijn schoenen schuiven. Poetin is voor mij zelfde als Milosevic en dat wil zeggen een bloeddorstige monster. Dat jij en Blok en vele anderen hier nu opeens wakker worden en roepen zegt alles over jullie niet over mij. Bijna 8 jaar is Oekraine in oorlog met Rusland en niemand deed iets. Poetin doet wat hij wil ook hier en niemand deed iets, nog steeds doen zij te weinig. Ik heb zelfde meegemaakt samen met mijn landgenoten wat nu mensen in Oekraine meemaken en toen deed de wereld ook niks. Net zoals de wereld niks deed in Rwanda. Wegkijken is een kunst. Net zoals schreeuwen met meerderheid. De democratien verdwijnen en dictaturen worden steeds sterker. Maandenlang is oorlogsdreiging op Balkan en ik lees en hoor weinig tot niks in Nederlandse media. En daar speelt Poetin ook een grote rol. Dat jij niks van begrijpt is jouw probleem en blijf vooral op Baudet letten.

Ivan61
Ivan6126 feb. 2022 - 10:03

@ Sonic, Jij bent een bekeerde links en dat moet jij elke keer nodig laten. Jouw generalisaties zijn misleidend. Laten wij ons tot Nederland beperken. Toevallig heb ik de laatste aflevering van Het verhaal van Nederland opnieuw bekeken. 75 % van Joden zijn aan Duitsers afgeleverd door Nederlandse ambtenaren. 25000 vrijwilligers bij SS. De hoogste aantal van alle landen. De andere moesten jullie bevrijden. Als je iets cadeau krijgt is mooi maar dat kan je nooit echt warderen. Daarom gingen Nederlanders oorlog voeren in Indonesie. Zij deden Duiters na. Jij moet altijd in de spiegel kijken Sonic. Mijn voorouders hebben zichzelf bevrijd van Duiters Mijn toekomst en niet alleen die van mij werd weggejaagd door Milosevic en ik heb meegemaakt wat mensen in Oekraine nu meemaken. Ik voel dat nog steeds in elke wezel van mijn lichaam. Jij schrijft dat Rusland voornaamste kwaad is. Nog een generalisatie. Poetin is kwaad en niet Rusland. Milosevic was kwaad en niet Servie. Dat jij deze nuance niet kan maken is jouw tekortkoming. Daarom pas jij perfect bij Baudet en Wilders.

Phil2
Phil225 feb. 2022 - 12:13

Eens. Overigens zullen al diverse belastingadviseurs, wier invloed al veel te ver in Den Haag reikt (faciliteren van opkopers van bedrijven en vastgoed, tax havens etc.) zich gaan opmaken hoe Putins oligarchen tegen vette vergoeding het beste hun vermogen kunnen laten onderbrengen. Den Haag moet dreigen met gevangenis mocht op de Zuidas van die goochemerds bezig zijn om onder maatregelen en boycots uit te komen.

Debby Teusink
Debby Teusink25 feb. 2022 - 12:13

Er zijn al Nederlanders vermoord door putin. MH17. Hoezo zou putin minder erg zijn dan stalin? Tsjetsjenië is een massagraf. Siberië heeft weer concentratiekampen.En wij souperen ons vredesdividend. Dienstplicht nu! Gaskraan Groningen vol open! Tatasteel staal voor tanks zonder beperkingen! ON van de buis, fvd uit de kamer en wilders uitzetten naar moskou.

Cave Canem
Cave Canem25 feb. 2022 - 12:07

Mijn pen gaat er bijna krom van staan als ik Wilders moet verdedigen, maar die heeft donderdag in een tweet de overval van Rusland een flagrante schending van (..) genoemd. Of hij het meent is een tweede. Ook JA21 (Dirk Jan Eppink) sprak een duidelijke veroordeling uit. De meest hartstochtelijke goedpraters van Rusland in den lande zijn Thierry Baudet en de onvolprezen losbol Arnold Karskens.

1 Reactie
Thuiszitter
Thuiszitter25 feb. 2022 - 12:36

Eens .

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout25 feb. 2022 - 12:05

De wappiegemeenschap die zich begeesterd schaarde om haar Meester Baudet staat nu met lege handen. De pandemie-doctrine is vandaag beëindigd verklaard. De Russen zijn een oorlog begonnen. Wat nu wappies? Het lijkt me verstandig om weer terug te gaan naar gezond verstand om niet meegesleept door Meester Baudet, van heulen met de Russen te worden beticht. Wappie, laat af!

4 Reacties
Hernandez
Hernandez25 feb. 2022 - 12:29

Hannes Achterhout op 14 februari 2022: 'Blijkens berichtgeving van CNN maken vooral Amerikanen zich op voor een gewapend treffen met de Russen. En hier in Europa uiteraard vooral neoconservatief Nederland, met de gebruikelijke pleitbezorgers van repressief Amerikaans interventionisme: Clingendael en het oldboys netwerk van OSL en MID.' That didn't age well.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout25 feb. 2022 - 15:39

Hernandez komt met oudbakken nieuws uit de doos, als ziofiel doet hij dat wel vaker. Hij zet zichzelf neer als sensatietrol om flames uit te lokken. Gelukkig is hij hier daarvoor op het verkeerde platform.

Hernandez
Hernandez25 feb. 2022 - 16:27

@Hannes Oudbakken? 14 februari??

Eid
Eid25 feb. 2022 - 17:51

Sommige mensen leven in hun eigen waarheid. Enne.. de VS is altijd schuldig. Totdat t even niet meer uitkomt.

19682
1968225 feb. 2022 - 12:04

Bij de eenwording van west en oost Duitsland werd afgesproken dat de navo zich niet uit zou breiden naar het oosten.Maar de expansiedrift van Europa en de navo was niet te houden . Bij Oekraine trok Rusland een streep ,en eiste dat het land geen lid van de navo zou worden ,we zijn toch over die streep gestapt ,wel de gevolgen zijn er nu . En nu de Oekraïnse president vraagt om snelle toetreding tot de navo reageert er geen enkele regeringslijder . Wel Europa wel navo hartelijk bedankt ,het gaat nu zeker niet meer met een sisser aflopen.

13 Reacties
Mark Grootendorst
Mark Grootendorst25 feb. 2022 - 12:34

Is het land lid geworden dan? Dacht het niet! En wat dan nog? De Navo valt Rusland niet binnen, waarom zouden ze. De enige die bang is, is Poetin. Voor een welvarend land aan zijn westgrens dat een eigen mening heeft en democratischer is als zijn eigen land. Een land dat hij regeert met intimidatie en moord. Enige sympathie voor zo’n figuur is walgelijk!

Konings2
Konings225 feb. 2022 - 12:48

Klinklare onzin die telkens weer naar boven wordt gehaald om de schuld neer te leggen bij de NAVO / het westen / de VS. De belofte is nooit gemaakt, maar het idee is geopperd. Daar is vervolgens niets meer mee gedaan en is derhalve totaal niet relevant in deze conversatie. Er is nooit iets op papier vastgelegd (de basis voor al het internationale recht). En als deze belofte al is gedaan, dan is deze gemaakt richting de Soviet unie, niet Rusland. Wat wél is vastgelegd op papier, is de belofte van het respecteren van de grenzen van OekraÏne en haar soevereiniteit. Wie heeft die belofte 8 jaar geleden gebroken? Deze zelfde "grap" heeft Poetin overigens ook uitgehaald in Georgië in 2008 overigens. De zaak is duidelijk: Poetin heeft ambities in het oosten van Europa en zoekt gretig naar excuses om deze te vervullen. De Russen zijn, in sommige opzichten niet ongegrond, zeer verbitterd geraakt over het Westen en haar invloed. Daar zit het probleem daadwerkelijk. Zij vinden namelijk nog altijd, net zoals vele ex-imperialistische landen, dat ze het recht hebben op (exclusieve) invloed in hun voormalige bezittingen.

mordicant
mordicant25 feb. 2022 - 13:13

hou toch eens op met die geschiedvervalsing. Er zijn op zijn best (30 jaar geleden!) enkele mondelinge beloftes gedaan door individuele spokespersons maar dat staat op geen enkel verdrag, daar is geen handtekening voor gezet. Verder is niemand over welke streep dan ook gestapt want Ukr maakte geen enkele kans op EU of NAVO lidmaatschap op wat voor termijn dan ook. Verder is het volgens de spelregels ONMOGELIJK om lid van de EU of NAVO te worden als je in een oorlogssituatie zit. Ik zou willen dat er een mogelijkheid was om Ukr te helpen zonder gelijk WWIII te starten... :( Kortom 1968 je kraamt redelijk veel onwaarheden uit.

zekernietjoops
zekernietjoops25 feb. 2022 - 13:19

Met u eens. Maar, kwaadaardige machten en krachten stoken en hitsen almaar luider met ongegronde aantijgingen als 'Poetinvrienden', 'partij kiezen voor Poetin' of 'Poetintrollen' om mensen die hun kennis van (recente) geschiedenis, feitenkennis en vooral, kennis van en gevoel voor rechtvaardigheid en waarheid zeer goed op orde hebben en overigens, iedereen die sowieso bedenkingen en gevoelens heeft tegen deze stortvloed van massa-mediale eenzijdigheid, de mond te snoeren en vooral te bannen uit de officiële publieke meningsvorming. Ik denk dat (nu nog) weinigen echt zullen doorgronden dat vooral de GEHELE Europese bevolking het BLIJVENDE, onvoorstelbaar geschade en mishandelde slachtoffer zal worden van dit planmatig geëscaleerd, ongeëvenaard misdadig machtsvertoon van de heersende machten.

hetklopt
hetklopt25 feb. 2022 - 13:53

Hoezo over de streep gestapt. Oekraïne is geen lid van de NAVO geworden en had er ook (nog) geen zicht op. De NAVO heeft ook geen actief beleid gevoerd om landen lid te laten worden van de NAVO. Wel is gesteld dat het landen vrij moet staan om het lidmaatschap aan te vragen. De Oekraïnse president heeft inderdaad het lidmaatschap aangevraagd, maar hierop is geantwoord dat daar op dit moment of in de nabije toekomst geen sprake van zal kunnen zijn. Dat het niet met een sisser afloopt hangt samen met de machtswellust van Poetin. Er is geen moment sprake van geweest dat Navo-landen Rusland zouden aanvallen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen25 feb. 2022 - 14:07

Geen desinfo verspreiden graag.

PintOfAle
PintOfAle25 feb. 2022 - 14:21

@1968 Bron? Volgens mij wordt Oekraine helemaal geen lid van de Navo.

Pater
Pater25 feb. 2022 - 14:43

Wat een schaamteloze napraterij van Russische desinformatie. De westerse bedreiging van Rusland is verzonnen door Poetin, geen enkel land had enige agressie t.o. Rusland in de zin. Er is geen verdrag of akkoord te vinden waarin is vastgelegd dat de Navo zich niet oostwaarts zal uitbreiden. Het is al jaren duidelijk dat oewkraïne geen NAVO-lid zou worden: dan zou immers de NAVO verplicht zijn geweest de Oekraïense grenzen militair te verdedigen. Poetin eiste dat de NAVO zich zou terugtrekken uit O-Europa, incl Polen en de Baltische staten: onbestaanbaar.

zekernietjoops
zekernietjoops25 feb. 2022 - 15:07

Toen ik reageerde op “1968” stond er nog geen enkele reactie onder. Het moge hopelijk duidelijk zijn dat ik het alleen met "!968" eens ben en zeer zeker niet met allen die – tot het indienen van deze reactie - t/m 15.43 uur op “1968” reageerden, want die bewijzen voor mij eens te meer hoezeer een reactie als de mijne nodig is.

Crunchy Frog
Crunchy Frog25 feb. 2022 - 15:17

@1968 Het is wel opvallend dat Poetin-trolletjes altijd maar weer beginnen over een afspraak die nooit gemaakt is, maar het nooit hebben over een afspraak die wel gemaakt en nu meermalen geschonden is: het Boedapest-memorandum van 1994 waarin Rusland beloofde de onafhankelijkheid en de grenzen van Oekraïne te respecteren.

Middenman
Middenman25 feb. 2022 - 15:44

@1968 - En mogen die zelfstandige landen dat misschien ook zelf beslissen? Misschien zou je je eens moeten afvragen waarom die landen liever lid van de EU en de NAVO willen worden dan in de invloedsfeer van Rusland komen? Ik zal het je verklappen; vrede en welvaart.

Kuifje3
Kuifje325 feb. 2022 - 21:56

@Middenman: Vrede en welvaart? Dat was zo tot we van de EEG naar de EU overgingen misschien, maar ik zou wat er nu aan de hand is zeker geen vrede willen noemen tenzij je het net als Poetin een vredesmissie noemt. De welvaart stagneert ook al enige tijd. Eigenlijk sinds de invoering van de EUro. Ik denk overigens dat we die munt nog wel enige tijd houden. Er is niet bepaald een politieke wil dan wel een meerderheid om die af te schaffen. @1968: Prima reactie. Een klein nietszeggend “detail” is wel dat je suggereert dat ze lid zijn of zouden worden van de NAVO. Dat is natuurlijk onjuist. Natuurlijk ligt de hoofdoorzaak bij Poetin en wie weet had dit toch wel gebeurd, maar de rol van de EU is niet best hier. Valse beloftes van van Baalen en Verhofstadt op dat plein hebben de mensen in Ukraine het idee gegeven dat ze niet alleen stonden als de strijd los zou barsten. Niets is minder waar. @Mark: Nee Poetin is niet bang. Hij is rancuneus, narcistisch, machtsgeil, noem maar op, maar als oud KGB agent is hij niet snel bang. Hij is ergens altijd duidelijk geweest over wat er gebeurd is bij de ineenstorting van de USSR. Langzaam bij beetje pakt hij wat land terug. Tot hij een brug te ver is gegaan. @Konings: De schuld ligt voor de volle 100% bij Poetin. Niemand ontkent dat. Hij ontpopt zich als een regelrechte oorlogsmisdadiger. Dat de EU beslist een foute rol heeft gespeeld mag echter ook wel gezegd worden. Je weet wel… iets met olie op het vuur. @Mordikant: heeft Gorbachoff gelogen dan toen hij in een interview voor de Nederlandse tv zo emotioneel verwees naar de gemaakte afspraken en verbroken beloftes? Als hij hier al zo boos over is wat denk je dan dat er in het hoofd van Poetin om zal gaan?

MAD1950
MAD195026 feb. 2022 - 19:21

Waarom kiest Poetin er eigenlijk voor om bang te zijn voor de NAVO? De NAVO is een defensief bondgenootschap, dat alleen optreedt als een van de bondgenoten in de knel komt. De NAVO heeft niet als doelstelling Rusland van de kaart te vegen. Dus als Poetin zich bedreigd voelt door de NAVO is dat zijn eigen keus. Anders dan wat sommige mensen hier beweren, is er niets dat hem dwingt om dat te doen.

Hernandez
Hernandez25 feb. 2022 - 11:48

Blijft toch mooi om te zien hoe allerlei lui hier nog steeds in dat sprookje geloven dat Trump zou hebben samengewerkt met Rusland. Daar is nog steeds 0.0 bewijs van, verzinsel van de Democraten om hun eigen falen te verbloemen. Het was Trump die destijds bij een etentje met NATO baas Jens Stoltenberg zei dat het bijzonder hypocriet is dat de VS miljarden investeren in de verdediging van Europa (waaronder in Duitsland) maar dat dat zelfde Duitsland ook miljarden investeert in Nordstream 2. https://www.youtube.com/watch?v=Vpwkdmwui3k Dat zelfde Duitsland (en Italië) dat meteen laat zien waarom er NOOIT een Europees leger gaat komen, allemaal eigenbelang. Duitsland is gestopt met kool en kernenergie en volledig afhankelijk van Russisch gas en Italië wil Rusland niet kwijtraken als afzetmarkt voor luxekleding.

12 Reacties
Gerygrr
Gerygrr25 feb. 2022 - 12:37

Trump is uit zijn faillisement geholpen door Rusland. Nepnieuws over Bill Gates en bloeddrinkende elites ging hand in hand met de ophemeling van Trump indertijd…..

Konings2
Konings225 feb. 2022 - 13:05

Ik zal niet zeggen dat ik denk dat Trump samen zou hebben gewerkt met Poetin. Maar hij zou hem ook absoluut geen strobreed in de weg hebben gelegd. Trump is overduidelijk onder de indruk van wat Poetin doet, dat mag duidelijk zijn. Tijdens zijn presidentschap heeft hij dat ook niet onder stoelen of banken geschoven, wat weer duidelijk werd uit zijn acties destijds.

stokkickhuysen
stokkickhuysen25 feb. 2022 - 14:10

Lees het Mueller rapport. Stop met het verspreiden van desinfo. Oh, dat had ik je al een keer gevraagd en toen wilde je dat jik het je ging voorlezen geloof ik?) Op de basis van 'Trump is niet afgezet dus hij was onschuldig'. Er rammelt zo veel aan jouw manier van lullen hierover dat ik -behalve het verwijzen naar de bron waar je een en ander kan lezen- het er maar hier bij laat.

PintOfAle
PintOfAle25 feb. 2022 - 14:23

@Hernandez Trump zelf misschien niet, dat is niet bekend. Maar mensen uit zijn campagne wel, er zitten er zelfs voor in het gevang.

Karingin
Karingin25 feb. 2022 - 14:42

30 leugens per dag de wereld in slingeren en dan een ander hypocriet noemen ????

Hernandez
Hernandez25 feb. 2022 - 15:15

@J 'Lees het Mueller rapport.' Ja slimpie, daar staat dat Rusland heeft geprobeerd om de verkiezingen in de VS te beinvloeden. Ik zou het eerder bijzonder vinden als ze dat niet zouden doen. Aangezien jij het gehele Mueller rapport gelezen hebt kun jij vast met een mooie quote aankomen waaruit blijkt dat Trump actief heeft samengewerkt met Rusland. En niet met dat slappe 'wie stelt bewijst' gelul aankomen.

Hernandez
Hernandez25 feb. 2022 - 15:16

@Pintofale 'Nepnieuws over Bill Gates en bloeddrinkende elites ging hand in hand met de ophemeling van Trump indertijd…..' Eens, maffe QAnon shit.

Hernandez
Hernandez25 feb. 2022 - 15:17

@PintofAle 'Maar mensen uit zijn campagne wel, er zitten er zelfs voor in het gevang.' En dat klopt, maar heeft *Trump* actief samengewerkt met Rusland?

Hernandez
Hernandez25 feb. 2022 - 15:18

@Konings 'Ik zal niet zeggen dat ik denk dat Trump samen zou hebben gewerkt met Poetin. Maar hij zou hem ook absoluut geen strobreed in de weg hebben gelegd.' Dat zijn twee gigantische open deuren.

Hernandez
Hernandez25 feb. 2022 - 16:48

@Karingin Eens, Trump liegt veel. Maar in deze heeft hij gewoon een punt. Het is toch hypocriet dat Duitsland helemaal afhankelijk is van de Amerikanen qua defensie omdat ze zelf niet willen investeren in hun eigen leger maar wel voor miljarden gaan investeren in Nordstream 2.

stokkickhuysen
stokkickhuysen25 feb. 2022 - 18:24

Google maar op Meeting with Russians in Trump tower. Geen real estate deal.

Hernandez
Hernandez25 feb. 2022 - 20:55

@Stockkick/J Ik wil quotes, geen rookgordijn.

Middenman
Middenman25 feb. 2022 - 11:41

In een paar dagen tijd is een aantal aannames die de politiek de afgelopen 20 jaar hanteerde door het afvoerputje verdwenen en ik ben met Sonic geschrokken van de verbazing daarover. Bolsonaro, Trump, Poetin, ze staan in hetzelfde rijtje als een aantal namen die ik hier liever niet noem. En Wilders en Baudet streven hetzelfde na als deze heren. De bezuinigingen op defensie en op de NAVO waren een hele grote vergissing, we hebben blijkbaar weinig geleerd van de geschiedenis. Wie zei er ook alweer dat er geen conventionele oorlogen meer zouden worden gevoerd? De gedachte dat je met mensen als Poetin afspraken kunt maken is een net zo grote vergissing. En jezelf economisch van deze man of van China afhankelijk maken is dodelijk. Als er nu één ding duidelijk is dan is het wel dat we een krachtige EU en een krachtige NAVO nodig hebben. Ik mag hopen dat we daar nu snel aan gaan werken.

3 Reacties
mordicant
mordicant25 feb. 2022 - 12:34

Middenman, Redelijk mee eens, maar de bezuinigingen waren in de jaren 90 vrij logisch en zeker geen vergissing, maar dat de Europese overheden na die speech van Putin in 2007 niet wakker geworden zijn is WEL heel erg kwalijk. We hadden ALLANG die 2% norm moeten halen en onze defensie in Europa (NAVO) moeten hervormen. Enige lichtpuntjes die ik nu zie is dat er her en der politici wakker zijn geworden en dat we als Europese bevolking weer door beginnen te krijgen dat we samen wel moeten werken in zowel EU al NAVO verband.

PGS
PGS25 feb. 2022 - 13:19

Wel eens gedacht aan het inperken van de expansiedrift van bv de EU en de NAVO ? Als iedereen gewoon een lange termijnsvisie had ontwikkeld van handel zonder dreigen met in elkaars invloedssfeer te komen, dan zou heel wat ellende voorkomen kunnen worden. Maar de EU moet en zal richting het oosten uitbreiden. Kunnen wij niet gewoon accepteren dat de wereld in verschillende machtsblokken verdeeld bijven. En hoewel ieder denkt dat hun zienswijze de beste is: waar is de zienswijze van leven en laten leven. Ongetwijfeld is het leven in Rusland niets vergeleken met dat van het Westen. Maar er zijn ongetwijfeld heel veel Russen die het leven in het Westen niets vinden in vergelijking met het leven in Rusland. Als zowel de NAVO als Rusland hadden afgesproken dat de oude sovjet-landen gewoon onafhankelijk kunnen blijven maar geen lid wordt van zowel de NAVO als een of andere Russisch militair verbond, kon dat mooi als een bufferzone dienen om de 2 oude vechtersbazen uit elkaar te houden.. Dan was misschien alles nog bij het oude gebleven en bleven mensenlevens gespaard. Uiteindelijk zien wij nu alleen maar verlies van mensenlevens.

Middenman
Middenman25 feb. 2022 - 15:39

@PGS - Dat willen die Oost-Europese landen toch echt zelf en heeft niets met expansiedrift van de EU te maken. Die soevereiniteit is precies wat Putin niet accepteert.

Herr Vorragend
Herr Vorragend25 feb. 2022 - 11:32

Op een enkele kanttekening na ben ik het geheel eens met de strekking van dit verhaal. Ja21 en Wilders hebben de inval wel degelijk veroordeeld. Baudet en z'n FvD kliek inderdaad en uiteraard niet. Voor mij waren Baudet en z'n trawanten sowieso al een ernstig gevalletje AIVD. Ook bepaalde linkse kringen hebben veel moeite met het veroordelen van Poetin. Starre anti-Amerika- en anti-Navo gevoelens staan dat in de weg.

Sonic2
Sonic225 feb. 2022 - 11:25

Ik ben vooral heel erg geschrokken van de verbazing. Baudet en Wilders handelen na hun ideologische standpunten. Niet alleen Poetin willen ze "begrijpen', maar ook Orban en Trump. Er is zo overduidelijk een patroon. Heel veel willen het niet zien of zijn te achterlijk om het te begrijpen. Of vinden PVV en FVD kiezers bij voorbaat zielig. Poetin is op het eerste oog niet zo brute dictator als Stalin, maar als je onder de oppervlakte kijkt en kijkt naar waar hij toe in staat is en hoeveel( veel te veel) macht hij heeft. Dan schrik je en wordt je bang. Baudt en Wilders zijn wat dat betreft consistent in het denken. Wij in Nederland willen het niet benoemen, want je bent meteen elitair. Je bent meteen extreem links en je bent meteen aan het demoniseren. En je bent meteen een nieuwe Volkert aan het voorbereiden. De enige manier waarop "leiders" zoals Baudet en Wilders goed kunnen functioneren is in een autocratie of een dictatuur. Nederland moet wakker worden en eens stoppen met naïef te zijn

2 Reacties
Ivan61
Ivan6125 feb. 2022 - 12:33

Sonic, Baudet en Wilders zijn niet zo groot probleem. Zij worden groter gemaakt door media en regerende partijen. De beide hebben Calimero complex. Deze oorlog komt dichtbij en gaat ons veel kosten en nu pas worden mensen wakker. Omdat zij dat gaan echt voelen. Deze 2 kwallen zijn erg maar hypocriete houding van de rest is veel erger. Europa is binnen 30 jaar haar onschuld kwijt geraakt en hopelijk gaan de burgers iets van leren. Ik betwijfel dat maar hoop dat ik ongelijk krijg.

Pater
Pater26 feb. 2022 - 2:48

@Sarajlija "Deze 2 kwallen zijn erg maar hypocriete houding van de rest is veel erger." Nou, we weten nu in elk geval dat je de burgerlijke politiek een grotere vijand vindt dan fascisten. Onthullend, en schrikbarend.

Geesteman
Geesteman25 feb. 2022 - 11:23

In profiel staat Groen links. Een mens kan zich blijven verbazen. Een verzameling van linkse partijen als CPN, PSP, EVP, PPR. Dat waren partijen met 'handlangers' die hebben ervaren hoe het is om aangepakt te worden. Maar de retoriek zal het wel goed doen in Amsterdam-Oost zo vlak voor de verkiezingen.

1 Reactie
Geesteman
Geesteman25 feb. 2022 - 11:35

Ik snap de waarschuwing van meneer Blok wel. Het wordt tijd om een onderduikadres te zoeken.

mordicant
mordicant25 feb. 2022 - 10:39

Kom net van RT.com om daar de reacties te lezen. Ik zou zweren dat ik daar ook enkele posters van hier onder een andere naam zag posten. :) Dat gezegd hebbende moet je niet proberen de mond te snoeren van Putin Verstehers of fanboys want ook die hebben het recht op een eigen mening hoe fout geïnformeerd of geconcludeerd die ook mogen zijn., De grens moet getrokken worden bij bewuste desinformatie of manipulaties die leiden tot haat of geweld, verder moet iedereen zelf weten wat hij/zij wil geloven. Tip: vermijd RT als een legitieme bron te beschouwen dat is tijdsverspilling.

1 Reactie
lmgikke
lmgikke25 feb. 2022 - 14:15

Zelf kijk ik tegenwoordig op verschillende media. RT is propaganda, maar goed om te weten wat men daar roept. China Daily is de outlet vanuit China, ook propaganda, maar goed om te weten wat men daar roept. Als we naar de VS kijken is er iets interessants te zien: Foxnews - rechts, pro-trump, anti biden NBCNews - in het midden CNN - links anti-trump, pro biden Al met al 5 verschillende verhalen, de waarheid ligt ergens in het midden. Mijn tip: vermijd uberhaupt om een enkel media outlet als de waarheid te beschouwen. Het is politiek, het is propaganda. Zelfs hier op Joop.nl De spotprent 'krijger van het Kremlin' deed me denken aan de donald duck en mickey mouse propaganda filmpjes uit het verleden. De situatie kan niet meer beschouwend besproken worden. Uiteindelijk wordt er hier een smerig geopolitiek spel gespeeld. De gewone burger is het slachtoffer.

Wappie Kappie
Wappie Kappie25 feb. 2022 - 10:32

De Russische ambassade is een uitvalbasis voor FSB spionnen die met een diplomatiek paspoort hier ongestoord hun gang kunnen gaan. De ambassade steunt en produceert actief fake news. (Bronnen: de twitter van de Ambassade en de arrestatie van die OPCW spionnen die diplomatieke paspoorten hadden) In Nederland hebben we websites en stichtingen die door Rusland gesteund verdeeldheid en onrust proberen te veroorzaken. Bonanza media is daar een van. De dame hierachter is een voormalig Russian Today journaliste. Het is niet beperkt tot extreem rechts. Extreem rechts is op een of andere manier zo anti-EU dat Putin een oplossing lijkt. Ze zijn niet echt pro-Russisch. Meer anti EU als instituut. De enige oplossing is Rusland isoleren en actief op het strafbankje zitten. Dan maar een warme trui aan en geen bloemen meer kunnen verkopen. Als we Putin nu niet aanpakken dan is Oekraïne voor Putin als Polen voor Hitler. Wegkijken is geen optie.

5 Reacties
Hernandez
Hernandez25 feb. 2022 - 11:51

'De Russische ambassade is een uitvalbasis voor FSB spionnen die met een diplomatiek paspoort hier ongestoord hun gang kunnen gaan. ' Dat is niet relevant, onze ambassades zijn dat ook voor de AIVD en MIVD.

mordicant
mordicant25 feb. 2022 - 12:00

"De enige oplossing is Rusland isoleren en actief op het strafbankje zitten. Dan maar een warme trui aan en geen bloemen meer kunnen verkopen. Als we Putin nu niet aanpakken dan is Oekraïne voor Putin als Polen voor Hitler. Wegkijken is geen optie." Dat dus. Ik zou zelfs willen zeggen VOLLEDIG isoleren. Afgrendelen. Geen toegang voor Russen meer in NAVO (en allies) landen. Kunnen we eindelijk weer normaal naar Turkije op vakantie zonder dronken Russen! :)

Wappie Kappie
Wappie Kappie25 feb. 2022 - 12:25

@Hernandez, Dat is zeker wel relevant, want het is een thuis voor mensen die actief onze samenleving proberen te destabiliseren. Dat te onderkennen en daar actie op te nemen is tegelijk een signaal dat we de dreiging uit Rusland serieus nemen. Nu probeert de regering in woorden Rusland te straffen maar in daden het land zoveel mogelijk te ontzien. Voornamelijk vanwege financiële belangen. Of de AIVD of MIVD dat doet om het land van bestemming te destabiliseren, dan is dat voor mij even verwerpelijk. Maar daar heb ik nooit enige aanwijzing voor gezien.

PGS
PGS25 feb. 2022 - 13:25

Denk je nu echt dat alleen de FSB zit te spioneren ? Heeft de Edward Snowden-onthullingen niet duidelijk gemaakt dat ook Amerika alles en iedereen zit te bespioneren ? Wel eens gehoord van de Five Eyes alliance ? Waarbij Australie, Canada, Nieuw Zeeland, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten samenwerken om andere te bespioneren. En elk land gebruikt zijn ambassades om te spioneren.

Hernandez
Hernandez25 feb. 2022 - 15:55

@Wappie Okay ik kan me daar wel in vinden, als er sprake is van actieve destabilisatie dan moeten we die 'diplomaten' zo snel mogelijk uitzetten. Want dat zijn het, spionnen met een diplomatiek paspoort.

BobDobb
BobDobb25 feb. 2022 - 10:32

Kan de schrijver verduidelijken waaruit blijkt dat JA21 Rusland steunt? Dit was de reactie in de tweede kamer van Derk Jan Eppinnk: „De Russische invasie in Oekraïne is een schandalige schending van het internationaal recht” en daarnaast pleitte ze voor uitbreiding van de sancties. Ook onder het mom van strijden voor de goede zaak is het niet kies onwaarheden te verkondigen.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*25 feb. 2022 - 10:29

Hoe durft een bepaalde groep Nederlanders nog altijd openlijk Poetin te steunen terwijl een land in Europa (Oekraïne) zijn doelwit is? Beschamend. Die steun van deze groep Nederlanders aan Poetin is een beschaafd land als Nederland onwaardig. Is wat ze zeggen nog vrijheid van meningsuiting? Volgens mij niet.

7 Reacties
Hernandez
Hernandez25 feb. 2022 - 11:41

'Is wat ze zeggen nog vrijheid van meningsuiting?' Ja, dat is het.

Satya
Satya25 feb. 2022 - 11:46

Volgens mij zou Poetin jou goed kunnen gebruiken. Schrik hiervan.

Hernandez
Hernandez25 feb. 2022 - 12:29

@Satya Ik trek de grens bij oproepen tot geweld.

PGS
PGS25 feb. 2022 - 13:28

Is het zeggen dat ik wel kan begrijpen waarom Poetin dit gedaan heeft maar er toch niet mee eens zijn, een soort steunbetuiging ?

Satya
Satya25 feb. 2022 - 16:26

Hernandez En haatzaaien. Voor de rest moet alles kunnen. Niet omdat ik alles de moeite waard vind maar wie gaat bepalen wat mag. Zal Gabriel doorhebben hoe extreem zijn opmerking is? Dictatuur waardig.

Kuifje3
Kuifje325 feb. 2022 - 16:27

@PGS: Precies! Het deugvolk hier staat te roepen dat een ieder die ook maar een beetje probeert te begrijpen wat hier gebeurt “fout” is. Ik las zelfs van iemand die zichzelf geweldig vindt dat mensen die proberen te snappen waarom dit gebeurt maar van de site geweerd moeten worden. Zelf probeer ik juist altijd te begrijpen wat er in het hoofd omgaat van iemand waar ik het totaal niet mee eens ben. Volgens dat soort figuren zou ik het dan ook met ze eens zijn omdat ik ze probeer te snappen. Vreemd.

FredD2
FredD225 feb. 2022 - 16:27

@GabrielMokummer, macht der gewoonte. We stampen als bruinhemden Irak, Servie, Afghanistan, Vietname en noem maar op binnen. We kelen alle landen waar we het niet mee eens zijn binnen, dus dit is dan niet bijzonder, behalve dan dat het een ander is die de dader is.Verder zijn de Russen nog net niet zo erg als de Amerikanen en haar vazalstaten.

∆
25 feb. 2022 - 10:11

Correct verhaal.

youppie
youppie25 feb. 2022 - 10:10

Meneer Mick Blok heeft een wel heel erg eenzijdige blik. Ik heb het niet over Baudet. Die is een tikkie de weg kwijt, maar ik heb Geert Wilders en Joost Eerdmans nog nooit positief over Poetin horen praten. Wat ik me wel heel erg goed kan herinneren is dat de SP en een voorganger van het huidige Groenlinks (de CPN) vroeger weel heel erg gesponsord werden door de Sovjet Unie. Waren het niet de linkse partijen die continu wilden bezuinigen op defensie? Zijn het niet dezelfde linkse partijen die allergisch zijn voor kernenergie en ons uitgeleverd hebben aan Poetin voor het aardgas? Aan de linkse partijen in Europa heeft Poetin zijn machtsbasis ontleend. Door de Kernuitstap in Duitsland en de afhankelijkheid van Russisch gas was Poetin in staat om de Oekraïne binnen te vallen. Wie zijn nu de Poetin handlangers in het westen?

10 Reacties
Volrin
Volrin25 feb. 2022 - 11:14

"Waren het niet de linkse partijen die continu wilden bezuinigen op defensie?" Nee, rechts net zo goed. Ondanks dat links nauwelijks in de regering heeft gezeten, is er toch telkens bezuinigd op defensie. "Zijn het niet dezelfde linkse partijen die allergisch zijn voor kernenergie en ons uitgeleverd hebben aan Poetin voor het aardgas?" Nee, Poetin's aardgas is niet de enige oplossing, maar een makkelijke/goedkope, waardoor ook recht heeft meegewerkt aan het steeds verder afnemen daarvan. "Aan de linkse partijen in Europa heeft Poetin zijn machtsbasis ontleend." Volslagen onzin. "Door de Kernuitstap in Duitsland en de afhankelijkheid van Russisch gas was Poetin in staat om de Oekraïne binnen te vallen." Meer vergezochte quatsch. "Wie zijn nu de Poetin handlangers in het westen? " Mensen die zijn daden goed praten. Mensen die hem actief steunen. En tot zekere hoogte, mensen die verzand raken in onlogische whatabouttismes.

Gerygrr
Gerygrr25 feb. 2022 - 11:20

Handlangers worden betaald voor hun diensten…..

mordicant
mordicant25 feb. 2022 - 11:58

Beetje gekke conclusie.. de afgelopen kwart eeuw hebben we voornamelijk rechtse kabinetten gehad die defensie hebben uitgekleed. Verder ben je zeker "vergeten" dat nog niet zo lang geleden Wilders zo trots als een aap met 7 l*llen voor de doema stond te oreren. Dat extreem links destijds met de commies in bed lagen doet daar niets aan af. Whataboutism much?

JohnVKR
JohnVKR25 feb. 2022 - 12:06

"Ik heb Geert Wilders en Joost Eerdmans nog nooit positief over Poetin horen praten." Geert Wilders over Poetin: "Een bondgenoot in de strijd tegen terrorisme en massa-immigratie". Los daarvan: https://www.ad.nl/binnenland/nabestaanden-mh17-eisen-excuses-wilders-voor-russisch-vriendschapsspeldje~aa06ba02/ Verder laat Wilders zich zelden negatief uit over Rusland en Poetin, en dat komt uiteraard door electoraal eigenbelang. Wat de SP betreft: de SP was maar wat blij met de steun van Poetin voor hun campagne tegen het associatieverdrag met Oekraïne, waarbij de SP samen optrok met Thierry Baudet. De kern is: De strategie van Poetin is altijd 'verdeel en heers' geweest. Daarom worden de rechts-extremistische en democratie-ondermijnende partijen in heel Europa, waaronder de PVV en FVD, door hem gesteund.

Rick Hofland
Rick Hofland25 feb. 2022 - 12:08

Belangrijk is dat er niet zo zwart-wit gedacht wordt. Politieke partijen die in Poetin niet zagen dat hij in staat was tot dit waren naïef. En politieke partijen die zo diep in een woke bubbel leefden door te denken dat er geen leger nodig is en zich voornamelijk druk hebben gemaakt om woke idealen die binnen hun eigen kleine plekje op de wereld er toe doen, in plaats van daadwerkelijk wereldse bedreigingen serieus te nemen, die partijen waren net zo naïef als de andere partijen. We hebben nu allemaal weer even een wake up call gehad, Poetin en zijn trawanten vormen een zeer grote bedreiging voor onze manier van leven. Als wij onze manier van leven willen behouden zullen we een defensie op moeten die iets voorstelt en onszelf helemaal onafhankelijk maken van Rusland (gas). Alle woke idealen waar voor gestreden zijn vliegen binnen luttele seconden de deur uit zodra er bommen vallen, dus als die idealen je wat waard zijn weet je wat je te doen staat.

Karingin
Karingin25 feb. 2022 - 14:34

Het valt me op dat anti-woke mensjes alleen nog maar wokeness denken te zien…en ook dat ze geen flauw idee hebben wat woke überhaupt is

korheiden2
korheiden225 feb. 2022 - 15:25

@Thomas, @mordicant en @youppie : Het is zeker waar dat er onder de centrumrechtse kabinetten is bezuinigd op defensie, maar dit had dan toch op zijn minst de instemming van links. Ik herinner me Bram van Ojik, die vond dat meer geld voor defensie 'geen goed signaal' is. GL komt immers o.a. voort uit de PSP, die eigenlijk geheel tegen het leger waren. Ik zou ook graag willen dat we geen leger nodig hebben. Maar ik weet wel zeker dat Poetin de aanval op Oekraïne weloverwogen heeft gedaan, zorgvuldig inschattend hoe de kansen liggen. Helaas zal een sterk conventioneel leger waarschijnlijk altijd nodig blijven. Opmerkelijk vind ik verder dat - volgens verschillende bronnen - Rusland toch zo weinig uit zou geven aan defensie, veel minder dan diverse westerse landen. Dan doen we in Europa toch wel erg veel fout. Waar gaat al dat geld heen, vraag ik me dan af. Waarschijnlijk heel veel naar dikbetaalde officieren en te weinig samenwerking. Er is wel alle reden om de afhankelijkheid van Russisch gas zo snel mogelijk te verminderen. Door isolatie, elektrificatie en - het zal nog even nodig zijn - gas van elders te betrekken, desnoods uit Groningen. Maar dan ook ruimschootse compensatie voor de Groningers.

Hernandez
Hernandez25 feb. 2022 - 15:55

@Karingin 'Het valt me op dat anti-woke mensjes alleen nog maar wokeness denken te zien…en ook dat ze geen flauw idee hebben wat woke überhaupt is' Dat weet je zelf ook niet, daar moet jij eerst een Amerikaanse 'woke-handleiding' voor lezen.

mordicant
mordicant25 feb. 2022 - 17:54

Korheiden Wat we "fout" doen in het westen (EU/NAVO) is dat we onze militairen een relatief (tov Rusland) goed loon geven (niet alleen de officieren :) ) We hebben een specialistisch high tech leger gericht op vredestaken die dus omgevormd moet worden. Is allemaal duur. Maar bovenal zijn we veel verschillende legers met dus veel overhead en gebrekkige samenwerking. We zouden een staand NAVO of (mijn voorkeur) een staand EU leger moeten hebben die snel en adequaat op kan treden en indien noodzakelijk aangevuld kan worden door NAVO bataljons. (of iets in die geest).

Sonic2
Sonic225 feb. 2022 - 18:21

Aan de huidige handlangers van Poetin is niets goed te bedenken. Nu wordt toch al alles wat ik hier zeg door een bepaald deel op deze site uit zijn verband gerukt, dus laat ik het maar schrijven zoals ik het ervaar. Radicaal rechts nu aanbidt Poetin voor niets.Extreem Links wilde in de jaren 60 en 70 een veel socialer Westen en was naïef in de bedoelingen van Rusland en China. Ondermeer de dreiging van het communisme heeft tot redelijk goede verzorgingsstaten geleid. Extreem links was ook dom, maar het nevendoel( socialer Westen en Nederland) was een nobel doel.

PGS
PGS25 feb. 2022 - 10:04

Interresant deze analyse. Maar is dit ook niet wat China, Amerika en de EU doen ? Invloed kopen via allerlei schimmige deals.Het zou de schrijver sieren om dit consequent ook bij al die andere buitenlandse invloeden toe te passen in plaats van selectief verontwaaardig te zijn.

2 Reacties
Karingin
Karingin25 feb. 2022 - 14:23

Ja laten we het over de hele wereld hebben, het is allemaal tuig! Wordt alleen wel een heul lang verhaal dan. En dan krijg je weer dat de mensuh zegguh dat je zwabbert, dat het teveel is. Maaruhm, ben jij niet verontwaardigd dat er zomaar hier om de hoek een land wordt aangevallen dan? Of ben je fan van Poetin?

PGS
PGS26 feb. 2022 - 14:54

@ Karingin Ik ben iemand die ook de moed probeert te hebben om het van de perspectief van een ander te kijken. Om zo meer begrip te krijgen wat de ander motiveert en drijft. Ja, ik ben verontwaardigd wat er in de Oekraine gebeurd. Maar ik ben ook verontwaardigd over het feit dat iedereen roept hoe slecht Poetin is. Maar ondertussen vergeten wat hun bijdrage is geweest in deze tragedie. Het feit dat ik enigszins kan begrijpen waarom Poetin zo gereageerd heeft, wilt niet zeggen dat ik het goed keur of dat ik een fan ben van hem. Maar eerlijkheidshalve is hij niet de enige die schuldig is aan deze tragedie.

Eid
Eid25 feb. 2022 - 10:00

Ach, we noemen dus alleen PVV, FvD en JA21... en wat te denken van oud CPNers, de die hards? Waar zijn die? Diegenen die destijds ook uitententreute de DDR als voorbeeld zagen? Iets te makkelijk dit..

5 Reacties
Satya
Satya25 feb. 2022 - 11:48

Nou vertel wie zijn dat.

vdbemt
vdbemt25 feb. 2022 - 11:51

Precies. Die die-hard CPN-ers. Waar zijn die? Weet jij het? Zeg het maar. Misschien daarom worden ze niet genoemd. Ze zijn er niet of nauwelijks meer.

Mohawk2
Mohawk225 feb. 2022 - 12:27

"en wat te denken van oud CPNers, de die hards?" Hoe is dit relevant? Is het huidige Rusland communistisch? Bestaat de CPN nog? Of leef jij nog pré 1989?

Gerygrr
Gerygrr25 feb. 2022 - 12:46

Interessante vragen. Die hard communisten? Was er niet een affaire bij de SP? Een groep marxistische jongeren, die de partij wilden overnemen? De SP heeft de groep geroyeerd. https://www.ad.nl/utrecht/stemmen-op-de-sp-tijdens-de-raadsverkiezingen-in-utrecht-dan-heb-je-nu-ineens-twee-keuzes~a071b274/ Socialisten 010

Karingin
Karingin25 feb. 2022 - 14:08

In Amsterdam Noord is een bejaardentehuis waar de Dag van de Arbeid nog wordt gevierd, en waar ze met liefde spreken over Vadertje Drees. Daar zou je nog wel een verdwaalde CPN-er kunnen vinden denk ik. Ze doen overigens niet moeilijk als je CDA stemt of zo, dan ben je ook van harte welkom

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine25 feb. 2022 - 9:58

Ik heb even op google JA21 en Oekraïne gezocht en dan kom ik toch echt op JA21, dat vorig jaar ook uit FvD ontsproot, staat er feller in. „De Russische invasie in Oekraïne is een schandalige schending van het internationaal recht”, aldus JA21-Kamerlid Derk Jan Eppink. De partij pleit voor uitbreiding van de sancties. „De bevolking van Oekraïne verdient onze volledige steun.’’ Verder prima om de financiering van alle partijen wat verder uit te diepen en aan te passen.

3 Reacties
Satya
Satya25 feb. 2022 - 11:50

Tot die tijd waren ze het met Baudet eens, in racisme, antisemitisme en zijn Rusland standpunt. Mensen die deze partij niet herkennen voor wat het is hebben oogkleppen op.

Hernandez
Hernandez25 feb. 2022 - 15:48

Maar Satya, daar zijn ze toch van teruggekomen? Ze hebben toch gezegd: hier zijn we het niet mee eens, we gaan weg.

Satya
Satya25 feb. 2022 - 16:35

Hernandez Geloof dat het voor de bühne was. Zelf was ik al vrij snel tot de conclusie gekomen dat deze partij het denken van David Irving onderschrijft. Kan mij niet voorstellen dat als je er midden in zit je het niet meekrijgt. Denk dat ze schrokken van de publieke reactie en zichzelf wilden redden.

Erik20
Erik2025 feb. 2022 - 9:53

Het is ook vrij bizar om te zien dat er nu in deze tijd "gewoon" Rusland propaganda van ON wordt uitgezonden op de NPO. Zelfs als Poetin Nederland zou bombarderen zouden ze nog een excuus for hem kunnen vinden.